Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 18
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Capcaunule, asa ai zis? |
Niciodata!
Altceva am zis. Ceva ce am repetat in postul meu anterior.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Ai mai zis si:
5000RON/familie este deja lux. Marea majoritate a familiilor (2+2) din Romania au sub 2000 RON. Si totusi traiesc decent. |
Acum spui ca:
Grosul clasei de mijloc (cateva sute de mii de familii) este ingramadit in zona de jos, intre 5000 si 10000 lei/luna (low-middle class). Asta inseamna ca fiecare contribuie in medie cu circa 2500-5000 lei/luna la venitul familiei. Salariile sunt peste medie. |
In 22/10/2010, 5.000 de RON/familie era lux.
In 07/06/2011, 5.000 de RON/familie este low middle class.
Cheltuielile insirate de unii, sute de lei telefoncablucurent, sute de lei gradinita, sute de lei intretinere, sute de lei rate fac toate parte din categoria lux. Se poate trai decent intr-o casa mai micuta, la periferie, gradinitele de stat fara fite sunt inca gratuite, samd. Majoritatea romanilor inca nu au inteles ca a fi proprietari pe un apartament si a te plange ca nu-ti ajung banii de intretinere sau de mancare nu inseamna deloc trai la limita decentei. Limita decentei inseamna sa nu-ti ajunga banii de intretinere si mancare FARA sa ai apartament. |
Facturile de care vorbeam:
Sa-mi fie cu iertare, dar noi (familie 2+2) platim in jur de 100 RON (+/- 20 RON) curent (cu tot cu taxa radiotv) + cablu + internet + telefon. In buricul targului. (Celelalte mobile nu le pun pentru ca se incadreaza in categoria lux). |
Decenta cu 2.000 de lei/luna:
Ce anume e ciudat? In curentul de pana-n 50 lei intra frigider, congelator, tv, audio, calculator, masina de spalat care merge aproape zilnic, lumina berechet. Internetu-i la pachet cu telefonul in multe retele sub 30 lei. Cine vorbeste peste minutele gratuite, treaba lui, noi vorbim aici de trai minimal rezonabil. La fel si cablul. Cine doreste canale peste baza intra-n categoria lux. Iti spun eu, cu 2000 lei se poate trai decent. Si nu cu nus'ce invarteli. |
Despre banii pentru mancare:
Familie de 2+2 ne invartim rezonabil la 1500 lei. Acum, de cand cu gradinita putem spune ca am coborat la sub 1400 pentru 2 + 1 si un pic. |
Cu 2000 lei se poate trai rezonabil, dar fara educatie privata, fara asistenta medicala privata, fara vacante, calitate mai jos (sh, china, tarabe), mancare mai "vegetariana" (in jur de 1000 lei 2+2). |
Un post comparativ cu cel referitor la middle class, datat 23/10/2010:
Familie 2+2: --------- mancare sanatoasa: 300-400E educatie privata medie: 2x200E intretinere: 50-150 E transport: 25-50E alte facturi: 25-50E sanatate medie (medicamente, consultatii, vaccinuri, interventii): 50E minivacante: 25-50E vacanta(300-600E/12): 25-50E consumabile (haine, incaltaminte, cosmetica, cosmetice, de-ale casei, etc): 100E --------- 1000-1300 euro pentru un trai la nivelul clasei de mijloc (mult peste decenta). Peste suma asta intra investitiile (carti, mobila, electrocasnice, masina, case, terenuri, economii, actiuni, bijuterii), cash sau rate. 1000 E/luna acopera investitii rezonabile pentru clasa de mijloc (in 10 ani = apartament + masina + dotari + a doua cas(ut)a la tara sau la munte + bani albi pentru zile negre) Cei 2000 - 2500 euro pe luna inseamna un venit pe familie de 25000-30000 E neimpozabili pe an (sau 35000-40000 $/an neimpozabili). 50000$/an este media venitului pe familie in US (situat in zona lower middle class). => 2000 euro/luna in Romania este un venit pe familie FOARTE FOARTE BUN! |
Revenim la cei 2.000 de lei/luna:
Miannei i-am raspuns ca 1000 Euro/luna reprezinta trai decent pentru o familie din clasa medie care doreste sa-si trimite copiii in educatie privata (400 euro) si aloca inca 100 euro/luna pentru vacante. Daca tai educatia privata si vacantele ajungi la circa 2000 lei/luna. |
Si traiul bun:
Cu 1000 euro pe luna o familie din clasa de mijloc cu 2 copii in casa traieste bine in Romania. Nu supravietuieste. Nu traieste la limita decentei. Traieste bine! Daca-si imagineaza ca nu traieste bine problema este in interiorul familiei, nu in societate. |
...realitatea este ca o familie 2+2 poate trai bine cu 1000 euro/luna in Romania. In Romania. Inclusiv in Bucuresti. Inclusiv in zona A a Bucurestiului. Daca vrea. Daca nu vrea este treaba ei, nu a mea. |
Eu am tot adus argumente economice ca cei 2000 lei sunt suficienti. |
Imi cer scuze daca, din postarile tale de atunci, am ramas cu impresia ca familia ta (2+2) se incadreaza in categoria celor cu venituri familiale de 2.000 de lei/luna. Tonul postarilor tale mi-a lasat impresia ca vorbesti din experienta proprie - ai aratat si cum se poate economisi: becuri economice, gradinita de stat (gratuita, ai spus tu), asistenta medicala gratuita, haine mai "din piata" sau de la SH.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
capcaunul spune:
Tot ce-am spus atunci ramane perfect valabil. TOT, TOT, TOT. In toate frazele pe care mi le-ai citat nu apare nicio contradictie.
Concluziile tale iti apartin.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui capcaunul Tot ce-am spus atunci ramane perfect valabil. TOT, TOT, TOT. In toate frazele pe care mi le-ai citat nu apare nicio contradictie. Concluziile tale iti apartin. |
Ti-am spus, eu intelesesem ca TU esti, personal, in situatia: familie 2 + 2 = 2.000 de lei/luna = trai decent. Mi-am cerut scuze pentru confuzie.
Daca spui ca nu apare nicio contradictie, sa inteleg ca 5.000 de RON/familie (de care familie, 2 + 2?) = low middle class = lux?
capcaunul spune:
Da, peste 1000 Euro de familie este pentru majoritatea romanilor un vis. Este luxul.
Pentru cei 10% dintre romani care-si permit asemenea venituri familiale evident ca nu este lux, ci normalitate. Unii dintre acestia considera chiar ca este sub limita decentei.
Iar pentru cei 1% dintre romanii care castiga anual peste 100.000 Euro, pare inimaginabil, saracie lucie.
![](images/user_man.png)
Edip spune:
citat din mesajul lui capcaunul - asigurarea traiului decent ar trebui sa fie obligatia statului, in sensul ca orice om care munceste trebuie sa aiba asigurat un venit care sa-i permita traiul decent. |
de ce e obligatia statului?
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui capcaunul Da, peste 1000 Euro de familie este pentru majoritatea romanilor un vis. Este luxul. Pentru cei 10% dintre romani care-si permit asemenea venituri familiale evident ca nu este lux, ci normalitate. Unii dintre acestia considera chiar ca este sub limita decentei. Iar pentru cei 1% dintre romanii care castiga anual peste 100.000 Euro, pare inimaginabil, saracie lucie. |
Am inteles, acum.
Sa recapitulam:
Familie cu venituri sub 2.000 de lei/luna = saracie.
Familie cu venituri intre 2.000 si 4.000 de lei/luna = decent.
Familie cu venituri intre 4.001 si 10.000 de lei/luna = conditii de lux pentru cei din cele doua categorii inferioare, un vis, DAR low middle class pentru cei care se incadreaza in aceasta categorie.
Familie cu venituri intre 10.001 lei/luna si infinit = bogati si f. bogati.
![](images/user_woman.png)
sanziana27 spune:
De ce este obligatia statului....pai cine fixeaza salariul minim/mediu...taxele obligatorii catre stat:impozit, CASul, somaj.
Ma gandesc ca si oamenii care nu reusesc sa faca studii superioare, nu se pot muta toti in resedinta de judet, nu pot munci toti la firme nationale, au si ei dreptul la un trai decent.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ancadragoman/ancadragoman.jpg)
ancadragoman spune:
gradinita de stat nu este gratuita
anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca
AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!
AJUTOR URGENT PENTRU MARIUS!!!
Doneaza 2 euro prin SMS la 874 si ajuta la reamenajarea si dotarea Sectiei de Pediatrie a Spitalului Fundeni
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui ancadragoman gradinita de stat nu este gratuita ![]() anca ![]() poze si filmulete povestea nasterii www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!! AJUTOR URGENT PENTRU MARIUS!!! Doneaza 2 euro prin SMS la 874 si ajuta la reamenajarea si dotarea Sectiei de Pediatrie a Spitalului Fundeni |
I s-a spus si atunci, iar cu sanatatea gratuita, i-am explicat si eu cat de gratuita e - acum e chiar mai rau decat atunci, avand in vedere ca medicii nu mai au contract cu Casa, ca nu mai pot elibera retete compensate si gratuite, ca in spital se vor interna doar cazurile f. grave.
Eu de asta l-am intrebat daca s-a schimbat ceva sau nu, de atunci si pana acum. Vad ca nu.