Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 17
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Nu stiu daca exista o definitie a clasei de mijloc.
Si eu cred ca aceasta clasa nu exista. Cu sau fara concediu in Turcia.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AnaisG Ideea era ca, in ciuda generalizarilor lui Selene Bunny, in Romania exista o clasa de mijloc. Din fericire... |
Selene a scris asa:
Nu stiu daca mai exista clasa medie in Romania, data fiind diferenta de salariu dintre cei bogati si cei saraci. Am impresia ca diferenta asta este atat de mare, incat clasa medie nu mai exista. |
"Nu stiu daca..." + "Am impresia" = "Sunt sigura 100% ca e cum spun eu" ? (se vede semnul de intrebare, da?)
Hm...
Eu am exprimat O IMPRESIE. Interlocutorii imi arata ca impresia mea nu este chiar corecta. Eu accept acest lucru.
Clasa medie = cei cu venituri de 2.500 - 3.000 de lei/luna/om. Putem stabili o limita inferioara si o limita superioara? Adica de la ce suma incep veniturile medii si pana unde "se intind"?
Sau 2.500 de lei/luna/om e limita inferioara?
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
Eu nici nu m-am gandit sa mantionez asigurari si economii, cateodata sunt de domeniul fantasticului, dar daca am bani sa imi intretin casa, copiii, masina si eventual un concediu si atunci mi se pare ca asta ar fi traiul decent. Din pacate in Ro (oricat as iubi eu Ro) sunt foarte foarte multi oameni care nu ajung cu bani de la o luna la alta si pentru care trai decent inseamna supravietuire. ![]() Clau, mami fericita de printese: Alessia Maria ![]() ![]() |
M-am referit la asigurarile obligatorii casa, masina...la cele de sanatate deja aici cel putin e un lux sa ti le permiti mai ales cand nu lucrezi.
michelle
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
Definitie nu avem dar stim ca nu existaHai Rufus ca azi esti suparat pe lume
Ca si Claucia eu sunt o fire optimista, asa ca nu pot fi de acord ca ....ploua, ploua, ploua....In Romania exista o clasa de mijloc care isi permite si o vacanta afara si o masina si in ce mai vor ei in anumiti parametrii. Poate nu e asa dezvoltata ca in Germania sau Olanda sau mai stiu eu unde dar nici de neglijat nu e.
Acum Selene tu ai o problema cu venitul tau, pe aia ar trebui sa te concentrezi.
Rufus spune:
citat din mesajul lui Marina Hai Rufus ca azi esti suparat pe lume ![]() |
Nu, Marina, nici o sansa. Un pic calcat pe coada...dar nu amestec subiectele
![](icon_smile.gif)
Am vazut doar ca exista un "barem" (financiar) pentru clasa de mijloc. Eu nu ating baremul asta, nici vorba...dar merg anual in Turcia. Sa inteleg ca exista mai multe "mijlocuri"?
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Eu sustin in continuare ca venitul anual al unei familii pentru a se incadra in clasa de mijloc este intre 15.000 Euro si 100.000 E.
(Toate cifrele sunt venituri nete)
Grosul clasei de mijloc (cateva sute de mii de familii) este ingramadit in zona de jos, intre 5000 si 10000 lei/luna (low-middle class). Asta inseamna ca fiecare contribuie in medie cu circa 2500-5000 lei/luna la venitul familiei. Salariile sunt peste medie.
Mult mai putine familii (zeci de mii) se intind pana spre limita de sus (upper - middle class - aici intra si grosul expatilor angajati prin filialele din Romania).
De la 100.000 Euro pe an in sus vorbim deja de bogati.
Majoritatea familiilor din Romania au venituri intre 5.000 si 15.000 Euro pe an. Aceste venituri permit un trai decent.
Abia sub 2000 lei/luna de familie incep deja problemele care pun sub semnul intrebarii traiul decent. Cand scazand mancarea, cheltuielile minime, intretinerea unui spatiu modest si rata/chiria acestuia nu prea mai raman bani de nimic.
Sub 1000 lei/ luna de familie suntem deja pe la limita saraciei, acolo unde supravietuirea depinde realmente de ajutoarele sociale in lipsa unor bani pusi deoparte.
Se cam incurca la topicul asta caracterizarea clasei de mijloc cu traiul decent. In sensul ca multi considera trai decent abia cel care se incadreaza la standardele clasei de mijloc. Nu zic ca nu trebuie sa visam si sa ne dorim accesul in aceasta categorie. Dar exista o nuanta care separa cele doua limite:
- asigurarea traiului decent ar trebui sa fie obligatia statului, in sensul ca orice om care munceste trebuie sa aiba asigurat un venit care sa-i permita traiul decent.
- asigurarea standardelor clasei de mijloc este o chestiune personala, nu e treaba statului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
exista unele incercari pe acest subiect de a incadra clasa de mijloc in anumite granite materiale, destul de rigide spun eu. Poate e o e metoda buna, poate nu e. Cu siguranta e greu de stabilit bariere fixe.
Uite eu nu mi-am permis sa merg la ski in iarna, , S-ar putea sa nu-mi permit nici vacanta in Turcia la vara si tot nu as putea sa ma plang ca o duc prost. Cand o sa o duc prost ma gandesc ca fie ma complac si accept, fie ma apuc sa caut o solutie care ma va face sa o duc mai bine.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui capcaunul Eu sustin in continuare ca venitul anual al unei familii pentru a se incadra in clasa de mijloc este intre 15.000 Euro si 100.000 E. (Toate cifrele sunt venituri nete) Grosul clasei de mijloc (cateva sute de mii de familii) este ingramadit in zona de jos, intre 5000 si 10000 lei/luna (low-middle class). Asta inseamna ca fiecare contribuie in medie cu circa 2500-5000 lei/luna la venitul familiei. Salariile sunt peste medie. Mult mai putine familii (zeci de mii) se intind pana spre limita de sus (upper - middle class - aici intra si grosul expatilor angajati prin filialele din Romania). De la 100.000 Euro pe an in sus vorbim deja de bogati. Majoritatea familiilor din Romania au venituri intre 5.000 si 15.000 Euro pe an. Aceste venituri permit un trai decent. Abia sub 2000 lei/luna de familie incep deja problemele care pun sub semnul intrebarii traiul decent. Cand scazand mancarea, cheltuielile minime, intretinerea unui spatiu modest si rata/chiria acestuia nu prea mai raman bani de nimic. Sub 1000 lei/ luna de familie suntem deja pe la limita saraciei, acolo unde supravietuirea depinde realmente de ajutoarele sociale in lipsa unor bani pusi deoparte. Se cam incurca la topicul asta caracterizarea clasei de mijloc cu traiul decent. In sensul ca multi considera trai decent abia cel care se incadreaza la standardele clasei de mijloc. Nu zic ca nu trebuie sa visam si sa ne dorim accesul in aceasta categorie. Dar exista o nuanta care separa cele doua limite: - asigurarea traiului decent ar trebui sa fie obligatia statului, in sensul ca orice om care munceste trebuie sa aiba asigurat un venit care sa-i permita traiul decent. - asigurarea standardelor clasei de mijloc este o chestiune personala, nu e treaba statului. |
capcaunule, tu ziceai ca familia ta, compusa din 4 membri (2 adulti si 2 copii de varsta scolara), se descurca binisor (decent) cu 2.000 de lei pe luna. Adica 500 de lei/membru de familie/luna. In conditiile in care nu platiti chirie, nu aveti rate si facturile voastre sunt mai mici decat ale altor forumisti. Si acum tot asa e sau s-a mai schimbat ceva?
Rufus spune:
Capcaunule, asa ai zis?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui Rufus Capcaunule, asa ai zis? Rufus, Tora si iadele ![]() "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Da, la un alt subiect, de mai demult, cel cu reorganizarea cheltuielor dupa "taierea" celor 25% din salariile bugetarilor, plus "taierea" altor chestii...