Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 15
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lisssa_ana Claudia, eu nu traiesc in Ro, dar ce ai enumerat tu acolo eu una nu imi permit. Daca preturile sunt 120 RON cum spune Selene, nici intr-unc az nu intru in magazin decat daca sunt reduceri ![]() Mama de Ana si ![]() Fashion |
Da, lissa, asa a fost, eram la Iulius Mall, Cluj, si zic "hai sa intru si eu o data la Zara, sa vad ce au". Si uite ce aveau... Am iesit urgent...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
pentru mine trai decent oriunde ai fi insemna sa ai in primul rind
bani de mancare si pt datoriile lunare:
chirie
curent, gaze
apa, gunoi
telefon casa,net
benzina
asigurari
taxe stat
medicamente (aici e mai complicat pt cei bolnavi cronic)
haine neccesare
reparatii neccesare casa, masina
rechizite scolare, diverse esentiale...
ceva bani pusi de o parte pentru zile negre
sa ai masina
parerea mea e ca vacantele si hainele de firma nu sunt o neccesitate dar dupa cite am vazut in Rom. fiecare om modest vrea sa-si permita o vacanta...concediu de o saptamana sau sa manince afara 1-2 pe saptamana (la preturile destul de ridicate de acolo chiar si de la fast food) sau sa-si ia haine si lucruri nu stiu de la care firma mai renumita.
michelle
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui michelle-usa pentru mine trai decent oriunde ai fi insemna sa ai in primul rind bani de mancare si pt datoriile lunare: chirie curent, gaze apa, gunoi telefon casa,net benzina asigurari taxe stat medicamente (aici e mai complicat pt cei bolnavi cronic) haine neccesare reparatii neccesare casa, masina rechizite scolare, diverse esentiale... ceva bani pusi de o parte pentru zile negre sa ai masina parerea mea e ca vacantele si hainele de firma nu sunt o neccesitate dar dupa cite am vazut in Rom. fiecare om modest vrea sa-si permita o vacanta...concediu de o saptamana sau sa manince afara 1-2 pe saptamana (la preturile destul de ridicate de acolo chiar si de la fast food) sau sa-si ia haine si lucruri nu stiu de la care firma mai renumita. michelle |
michelle, noua ne-ar placea sa ne permitem o vacanta/un concediu de o saptamana undeva, chiar si in tzara. Dar nu ne permitem. In afara casei mancam rar, se mai intampla se ne prinda ora amiezei la cumparaturi in hypermarket si atunci mergem la Gastronomie. Haine de firma, nope, daca ai sti cate hainute SH, luate cu 2 lei/bucata are Daria...
Fiecare om modest poate VISEAZA la asa ceva...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Leditia/Leditia.jpg)
Leditia spune:
Nu Michelle,oamenii modesti nu vor haine de firma si nici vacante luxoase..insa viseaza saracii la un concediu unde sa mai respire si ei dupa 12-14 ore de munca zi de zi,poate an de an..Si nu ma refer la un concediu prin te miri ce tara si la nush ce hotel de lux,,efectiv sa mai iasa din cotidian,sa-si mai incarce bateriile..Zau ca nu vad asta ca pe un lux si mi se pare decent sa poti sa-ti iei copilul si sa-l duci la mare/munte macar o data pe an.Foarte multi din acesti oameni strang cureaua un an de zile si-si iau de la gura si renunta la foarte multe lucruri doar sa-si duca copii la mare de ex..Asta nu e trai decent!
POZE CU NOI de David Christian
Speranta si incredere pentru David
Poti ajuta si tu!Bazar umanitar pt David si alti copilasi speciali!.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
citat din mesajul lui magdalena67 Bettercy, in Romania nu exista cursuri de specializare pentru medici platite de stat.Medicii nu au acces la stfel de fonduri, astfel incat absolut orice tine de specializarea lui, este finantat din buzunarul propriu. stoian |
dap, in Ro, facultatea e gratis, aici ii ajunge si 300 k datorie la sf scolii. Cartile se iau si de la biblioteca, se platesc asigurari usturatoare si mai mult, se lupta cu dintii sa prinda un fellowship platit mizerabil intr-un spital universitar renumit!
Fonduri? aveti impresia ca aici au acces la fonduri nelimitate? au obligatia ca la reinnoirea licentei la fiecare 5 ani sa acumuleze un numar de credite, care se fac prin participarea la conferinte, workshopuri si alte cursuri, pe banii lor! Pus cursuri de tot felul, teste de tot felul, si pot continua pana maine...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Pe undeva cred ca este o lipsa de informatie...sau informatia este un pic distorsionata.
Da, toti visam la concedii. Acum , cel putin, suntem putini care si realizam chestia asta si, daca o facem, realizam tot felul de "combinatii", numai sa plecam de acasa.
Da, pe vremuri ieseam de 1-2 ori sa mancam la carciuma, acum majoritatea nu iese de loc. Asta daca nu pui la socoteala ca esti invitat la vreo chermeza sau masa de afaceri.
Hainele de firma? Fetele mele si cele de varsta lor se uita, e drept. Pe noi ne umfla rasul...in primul rand, magazine cu "nume" au haine pe care, in alte tari, cred ca le arunca direct. Aici sunt lux si nu, nu le cumparam, in general.
Facultate gratis? Da, mai sunt cateva facultati cu cateva locuri gratis. La admitere. Facultatile de stat sunt si ele pe bani, ca n-au din ce trai. In functie de nu stiu ce, au si locuri fara taxa. E ca un fel de bursa...nu inveti, sari direct la taxa. Din cate stiu eu, si pe-afara se acorda burse...Gratis a fost cand am facut-o eu. Acum nu mai este.
michelle, lista ta e de bun simt; insa este imposibil de realizat de majoritatea, oricati ar fi dispusi sa recunoasca asta.
Sa nu crezi ca bataia pe un kg de zahar si doua paini, cateva zile ieftine la bai, sunt caracteristice neamului romanesc. Am vazut paruieli de-astea prin Africa, numai ca de aia nu se mira nimeni ca-s flamanzi si disperati.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/claucia/claucia.jpg)
claucia spune:
Selene, din pacate Zara si restul firmelor enumerate, chiar si Okaidi pentru copii, au preturi mari. INSA, atunci cand sunt reduceri, sunt tricouri cu 19 lei, cu 29, cu 39 (asa e trendul sa se termine in 9, pare ca sunt mai ieftine). Serios acum, crezi ca iau rochite de 120 lei? Bine, poate crezi pt ca nu ai de unde sa ma cunosti pe forum dar nu, nu iau. La fel, am prins niste oferte de tricouri, chiar si blugi la Okaidi la 'good price' - au o eticheta portocalie de nu se poate. La asta ma refer. Nu cumpar colectiile noi.
M-am referit la ceea ce ar trebui sa insemne clasa medie in general. O masina. Nu masina noua, clasa de mijloc, nu cumpara nimeni Mercedes, sincer, mie mi se pare ca ar trebui sa aiba fiecare masina pe care si-o permite, des vad persoane care nu au unde sa stea, adulti fiind dar care isi cumpara nu stiu ce model de Mercedes sau ultimul tip de Ipad, Iphone si alte I-uri.
La asta m-am referit. o vacanta pe an nu poate face un om mediu? Ar trebui. Nu vorbesc de lux aici, vorbesc despre o saptamana undeva, ca e la Vama veche, la Paralia Katerini unde sunt oferte care mai de care cu autocarul sau la Olanesti, sau cateva zile la munte la o pensiune, la reincarcat baterii, cred ca ar trebui sa fie accesibil unui trai decent.
Eu incerc sa vad ce inseamna decent, trebuie sa fie mai mult decat satisfacerea nevoilor primare, altfel inseamna supravietuire.
Michelle-usa, vezi, pentru noi, in trai decent nu incluzi neaparat: asigurari, bani pusi deoparte pentru zile negre. Aici as avea si eu mult de lucrat, si sincer, nu cred ca multi isi mai permit dupa salariul si asa redus sa puna bani deoparte (asta este un vis) sau sa plateasca asigurari.
dar cu restul listei sunt total de acord. Haine, gaze, chirie, datorii, mancare, telefon, net, benzina, masina, tot ce ai enumerat.
desi pentru unii, din pacate, masina, benzina, net (nu mai vorbesc despre bani pusi deoparte sau asigurari) intra la categoria superioara.
Eu nici nu m-am gandit sa mantionez asigurari si economii, cateodata sunt de domeniul fantasticului, dar daca am bani sa imi intretin casa, copiii, masina si eventual un concediu si atunci mi se pare ca asta ar fi traiul decent. Din pacate in Ro (oricat as iubi eu Ro) sunt foarte foarte multi oameni care nu ajung cu bani de la o luna la alta si pentru care trai decent inseamna supravietuire.
Clau, mami fericita de printese: Alessia Maria 13 iulie 2007 si Elisa Andreea
03 septembrie 2009
Selene_Bunny spune:
claucia, ce inseamna salariu mediu/om? Nu stiu daca mai exista clasa medie in Romania, data fiind diferenta de salariu dintre cei bogati si cei saraci. Am impresia ca diferenta asta este atat de mare, incat clasa medie nu mai exista.
Supravietuire si e.
Un exemplu banal: noi locuim in Braila. Rudele mele locuiesc la Cluj. La inceputul lui aprilie a trebuit sa facem de urgenta un drum la Cluj, pentru ca a murit bunica mea. Chiar si sa fi luat bani imprumut si tot m-as fi dus. Ei, drumul asta neprevazut, dar obligatoriu, ne-a costat peste 400 de lei. Fiindca e f. mare distanta dintre Braila si Cluj. Am stat vreo 2 ceasuri pe Internet, cautand variante si variante, combinatii de trenuri, de autocare, sa vedem daca putem "scuti" ceva bani sau ore de drum. In momentul in care s-a ivit acest drum, eu luasem deja decizia dramatica de a desfiinta contul de economii al copilului (avea un cont al ei, in care ii pusesem banii de la botez, plus alte economii). Pentru ca stiam ca altfel nu se poate. Aveam datorii "din urma", facturile "tronau" neplatite pe frigider, urma si drumul in cauza.
Daca asta e trai mediu...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
facand un tur pe DC vad ca vacanta in Grecia, Turcia etc sunt topicuri destul de frecventate de aceasta comunitate, de unde trag concluzia ca exista totusi o clasa medie in Romania care isi permite si asa ceva.
Cu tot respectul, cred ca atunci cand tragi concluzia ca nu exista o clasa medie in Romania, generalizezi un pic cam mult.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/claucia/claucia.jpg)
claucia spune:
Selene, asa este, din pacate orice "deviere" din plan sau de la activitatile planificate aduce o gaura in buget.
Insa exemplul cu forumul este bun, se cauta vacante, in Turcia, Grecia, oamenii au cate o masina sau doua, stau cu chirie sau sunt proprietari, au cate un venit, pot intretine cele deja mentionate. Un venit pentru clasa medie cred ca este de/peste 2000-2500 lei/on. Mai mult, iti mai permiti ceva in plus :)
Si da, exista salarii intre 1800-2500 lei chiar destul de multe avand in vedere ca salariul mediu brut pe economie este 2022 lei si net 1400 si ceva.
probleme cred ca exista atunci cand ai niste probleme mici sau mari de sanatate. Atunci se duc banii, analize, medicamente, etc.
Noi avem (toti 4 in familie) abonament de la servici de la mine la Regina Maria. Desi initial am fost sceptici (a fost oferit in loc de marire acum cativa ani), eu pot sa spun ca m-am folosit si ma folosesc cu spor, de la banalele consultatii, la mers la clinica la orice ora pana seara fara programare, la acces la nr de urgenta si noaptea, chiar odata mi-au trimis si salvarea/doctorii acasa pentru un consult. Si totul este gratis. Nu mai vorbesc despre ecografiile 3-4-nspe D din sarcina, tot gratis tot asa. De nascut am nascut la stat ;)
Asta eu vad ca un privilegiu, insa poate in alte tari este ceva obisnuit, ca si dental plan, noi nu avem. Dar, ar trebui sa fie parte din clasa medie, nu un lux.
off-topic: am avut bunicii veniti din Grecia stabiliti la Braila si toata copilaria mi-am petrecut vacantele acolo...e pitoreasca, frumoasa, dar locurile de munca limitate si fabricile si combinatele parca s-au inchis...oricum e Braila draga mie
Clau, mami fericita de printese: Alessia Maria 13 iulie 2007 si Elisa Andreea
03 septembrie 2009