Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 14
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Bettercy, e o porcarie, recunosc. Nu trebuie sa platesti taxe mai putine, ci mai multe. :( De ce spun asta: pentru ca, daca lucrez legal, cu contract de munca, sunt salariata la o firma, platesc CAS pentru acest salariu. Daca desfasor si activitate de PFA in paralel, cum sunt eu traducatoare, am obligatia de a plati CAS si pentru aceasta activitate paralela, indiferent daca apelez sau nu la sistemul de stat. Chiar recent am primit o astfel de citatie, de a ma prezenta la CAS pentru a plati contributia.
Idem somaj, idem fondul de pensii.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
Citat: |
Trai decent in Romania lui 2011 inseamna un salariu net de 3.000 - 3.500 de lei/luna/om. |
Selene, daca din asta scazi rata la un credit luat "in vremurile bune" (2007-2008) si daca se mai nimereste sa fi fost si in CHF, sa vezi cum se duce naibii traiul decent
![](plang.gif)
![](help.gif)
P.S. Nu mai punem la socoteala ca faceam vreo 2 ore dus-intors drumul la/de la serviciu, asta n-as incadra-o la "trai decent"...
![](icon_smile_big.gif)
Cand mergeti la o clinica privata, dati mita? |
Bettercy: nu. Cand mergem la o clinica privata, avem surpriza ca medicul sa ne indrume discret catre cabinetul sau de la stat
![](drac.gif)
Normal ca incercam sa platim asigurare/abonament la o clinica privata, cel putin in orasele mari. Problema este ca acel CAS (contributie de sanatate) statul ti-l "trage" din venituri indiferent ce faci tu...
![](smiley_pregnant.gif)
![](fetita.gif)
![](images/user_woman.png)
magdalena67 spune:
Bettercy, in Romania nu exista cursuri de specializare pentru medici platite de stat.Medicii nu au acces la stfel de fonduri, astfel incat absolut orice tine de specializarea lui, este finantat din buzunarul propriu.
Porumbita spune:
citat din mesajul lui Bettercy In strainatate platesti o prima lunara unei companii de asigurare si compania de asigurare plateste spitalului ingrijirea medicala. |
poti sa iti activezi te rog pm ul?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/claucia/claucia.jpg)
claucia spune:
Ce consider eu trai decent: un salariu (doua) din care sa iti poti permite sa ai o casa (apartament) cu ipoteca sau chirie (dar sa nu tremuri in fiecare luna ca nu ai bani de chirie), o masina sau doua, un concediu pe an in strainatate si eventual cateva zile, un weekend, doua la munte, la mare in tara. Sa iti poti permite haine si pentru adulti si pentru copii, nu imi cumpar de la Famous Brands dar marci medii gen Zara, H&M, Debenhams, jucarii pentru copii, zile de nastere organizate frumos, gradinita/scoala, iesiri in oras, mancat in oras 1-2 saptmana.
Acuma, ar fi mult de spus, pentru ca una este sa iti poti permite o masina de la nu stiu cate mii de euro in sus, sau viceversa de acum 20-30 ani. Ar trebui sa ne gandim la clasa medie (de aceea am si dat exemple de magazine mai sus) sau masini medii, nu marci de lux dar nici rable, decent ar insemna clasa medie pentru mine.
Ceea ce traim insa, si este din pacate, este ca la noi clasa medie de fapt este clasa superioara. Nu cred ca sunt multe salariile in Romania care sa plateasca un trai decent/mediu iar cei care isi permit asa ceva sunt/si se simt privilegiati. Cand asta ar trebui sa fie larga majoritate. Cu varfurile de Lexus/vila cu piscina/weekenduri la Saint Tropez sau viceversa cu fara chef de munca/asistenta sociala pe motiv de nechef (nu vorbesc de cei care nu pot sau nu au avut sansa, dar exista si modelul care vorbeste mult si face putin :))
Cred ca cele de mai sus ar cere niste venituri de cam 2000-3000/om si asta fara credite mari.
Eu altceva nu inteleg: cum fac eu de ajung odata la Carrefour sa zicem si iau diverse, stanga dreapta, top top si ajung la casa: 300-350 RON. Enorm mi se pare. Acuma stiu ca o prietena de-a mea cel mai des are cosul cam de 400 si cand si cand de 600. Dar ea merge rar, eu merg mai des.
Alta data, sunt atenta, iau si peste, si pui, si pulpa de porc, si legume, si spanac si branza si iaurt si lapte (iaurt/branza/lapte luam non stop aproape uf) si ajungem la casa: 100-120 RON. POate ca sunt atenta si aleg doar ce este necesar si nu incep sa arunc in cos si balsam, si aia si aia si aia ca sa imi dau seama ca nu am luat nimic de fapt? Cred ca atentia-mi este raspunsul totusi...
Clau, mami fericita de printese: Alessia Maria 13 iulie 2007 si Elisa Andreea
03 septembrie 2009
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
claucia, pentru mine, cat timp Zara are rochite de bebelusha la 120 de lei, e o marca inaccesibila. Mi se pare f. scumpa.
Selene_Bunny spune:
Eu inainte de a iesi din casa, deschid frigiderul si notez ce lipseste. Scriu pe o hartie, cu pretul langa, ca oricum il stiu. La fel, bufetul, la fel, camara, la fel, baia. Si asa imi iese si mie, 250 - 300 de lei. Saptamanal, sa fie clar. Detergent, balsam, de-astea luam o data pe luna.
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui claucia Ce consider eu trai decent: un salariu (doua) din care sa iti poti permite sa ai o casa (apartament) cu ipoteca sau chirie (dar sa nu tremuri in fiecare luna ca nu ai bani de chirie), o masina sau doua, un concediu pe an in strainatate si eventual cateva zile, un weekend, doua la munte, la mare in tara. Sa iti poti permite haine si pentru adulti si pentru copii, nu imi cumpar de la Famous Brands dar marci medii gen Zara, H&M, Debenhams, jucarii pentru copii, zile de nastere organizate frumos, gradinita/scoala, iesiri in oras, mancat in oras 1-2 saptmana. Clau, mami fericita de printese: Alessia Maria ![]() ![]() |
citi oameni de pe planeta asta isi pot permite asa ceva?
eu cred ca ce ai enumerat tu deja intra la o categorie superioara.
michelle
Noa spune:
Eu cred ca in Romania la ora actuala a trai decent inseamna a-ti ajunge banii de la un salariu la altul pentru strictul necesar si eventual un concediu.In momentul in care ramai fara bani de paine, deja e tragic si o spun in cunostinta de cauza pentru ca am trait-o.Pe vremea cand aveam un singur serviciu,erau zile cand efectiv n-aveam de paine si ma imprumutam la rude si vecini.A fost ingrozitor, nici nu vreau sa-mi amintesc.De cand am reusit sa -mi mai iau un serviciu part-time,nu o ducem grozav,dar macar am tot timpul bani in portofel pentru mancare,pentru o haina mai mult la copil,pentru o culegere pt scoala.Si am descoperit cardul ala cu care poti cumpara in rate fara dobanda si anul asta vom merge in concediu fara sa simtim foarte tare gaura pe care o s-o facem in buget.
Masina noua,renovarea casei sunt doar vise...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lisssa_ana/lisssa_ana.jpg)
lisssa_ana spune:
Claudia, eu nu traiesc in Ro, dar ce ai enumerat tu acolo eu una nu imi permit. Daca preturile sunt 120 RON cum spune Selene, nici intr-unc az nu intru in magazin decat daca sunt reduceri. Sincer, eu salvez f multi bani cumparand produse la reducere...inclusiv mancarea.
Mama de Ana si 35+
Fashion