Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bettercy spune:

OMG, Dorsilia! Fericirea si serenitatea unui doctor, om de altfel si el, poate sa provina din lucruri care nu au legatura cu cariera lui. Multi oameni, doctori inclusiv, sunt mai productivi si mai relaxati cand au putin timp personal in afara carierei. Trebuie sa te deconectezi din cand in cand ca sa ai productivitate mai mare.

Apoi nu inteleg de unde ideea asta ca doctorul care investeste banii lui in cercetare. Poate in Romania, acolo nu pot sa bag mana in foc. Dar in tarile dezvoltate cercetarea este finantata de guvern, de fundatii si de companiile private. Nici vorba sa-si cheltuiasca doctorul banii personali in cercetare...daca asta se intampla in Ro, nu este normal.

Mergi la inceput

Dorsilia, perfectionismul asta despre care vorbesti are ceva bolnav in el. Cum adica, numai doctorul necasatorit poate sa aiba o cariera ? Societatile vestice sunt mult mai relaxate. Perfectionismul asta bolnav este ceva specific oamenilor care vin din societatile in curs de dezvoltare. Posibil ca ei considera ca ar fi mai fericiti daca totul ar fi perfect in jurul lor. Perfectiunea nu exista. Perfectiunea pune presiune si nu aduce fericire. Dezvoltarea si fericirea unei societati luate ca ansablu nu vine din perfectiune ci din organizare. Romania duce lipsa de organizare, nu de oameni care sa-si faca treaba bine. Doctorii dimn Ro ar fi la fel ca doctorii din alte tari daca ar avea resursele necesare. Daca cineva ar crea un sistem de sanatate functional, toata lumea ar fi fericita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Dorsilia, sincer, ma bucur ca nu esti medic. Ai prea multe prejudecati aiurea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui Bettercy
Daca cineva ar crea un sistem de sanatate functional, toata lumea ar fi fericita.

Ahamz, si sistemul de sanatate functional ar elimina complet mentalitatea "si ce daca am salariul de 5.000 de EUR pe luna, daca pacientul vine cu plicul cu 50 de EUR amarati, ii iau si pe aia"?

Numai pe DC cate "povesti de groaza" citesti...

A spus alex_andra, la un moment dat, ca mamei micului Andrei (operat la inimioara, caz umanitar aici, pe forum), medicii i-au cerut DE 3 ORI cate un plic cu cate 1.000 de EUR in el, in conditiile in care banii s-au strans din donatiile membrilor DC. Kkt.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Trai decent in Romania lui 2011 inseamna un salariu net de 3.000 - 3.500 de lei/luna/om.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
[
Ahamz, si sistemul de sanatate functional ar elimina complet mentalitatea "si ce daca am salariul de 5.000 de EUR pe luna, daca pacientul vine cu plicul cu 50 de EUR amarati, ii iau si pe aia"?

Nu cred ca ar mai da cineva mita daca ar fi o lista de preturi. Cand mergeti la o clinica privata, dati mita?

In plus, legea ar trebui sa functioneze intr-un sistem organizat, nu ar mai exista scuze pt plata suplimentara de catre pacienti.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Bettercy

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
[

Nu cred ca ar mai da cineva mita daca ar fi o lista de preturi. Cand mergeti la o clinica privata, dati mita?

In plus, legea ar trebui sa functioneze intr-un sistem organizat, nu ar mai exista scuze pt plata suplimentara de catre pacienti.

Pai asa, toti romanii, indiferent de statut social/venit ar trebui sa se foloseasca exclusiv de sistemul privat. Pentru ca din orice salariu se retine automat acel procent catre CAS, si acum am inteles ca se retine si 5% din pensiile mari. Daca, ipotetic, eu am un salariu de 2.000 de lei, din care 2-300 de lei sunt contributia catre CAS (deci sistemul de stat), as avea mica pretentie ca macar copilul meu minor sa beneficieze de analize gratuite, ca si asa am avut de facut mai multe ture de analize. Ceea ce nu s-a intamplat decat o singura data, la varsta de 1 luna. In rest, "nu sunt fonduri, intelegem ca aveti nevoie de analize acum, dar nu va putem programa decat pe data de 20"...

Pe de alta parte, veniturile ar trebui sa poata acoperi costul serviciilor medicale de la o clinica privata. Ceea ce este imposibil. Mai ales daca este vorba despre o familie cu copii. Si-apoi sa te fereasca Dumnezeu sa ai probleme de sanatate grave.

Mergi la inceput

Pai de aia am zis ca trebuie organizat. Poate trebuie sa platesti taxe mai putine daca nu folosesti asa de mult sistemul public...si sa platesti 200-300 la o asigurare in sistemul privat. Poate angajatorul trebuie sa plateasca o parte din salariu direct la sistemul privat de sanatate. Primesti un card cu care mergi la doctor, cre ca deja unele firme platesc, nu? Daca esti sarac sau daca esti in varsta, folosesti sistemul public. Asa poate sistemul public nu mai este supra solicitat. Zic si eu, ma gandesc ca se gasesc solutii cand se vrea.

Mergi la inceput

In strainatate platesti o prima lunara unei companii de asigurare si compania de asigurare plateste spitalului ingrijirea medicala.

Mergi la inceput