Buburuze de Ianuarie - Februarie 2011(37)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mirela2 spune:

mai acush o sa ies si eu
ma reperati voi
aia grasa cu caleasca albastra

mami cu motaneii Razvan si Robert (26.12.2010) si mami de Vlad (12.12.1999)

colacei de inot pentru bebelusi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mayane spune:

Mey, toate iesiti la plimbare? Cupilul meu are chef de socializare, si ca sa nu-i citesc iar 101 de dalmatieni, ii citeam forumul. Cu intonatie! Si voi ce faceti? Ma sabotati?


"Pluteste drept inainte si daca pamantul pe care il cauti nu exista inca, fii sigur ca Dumnezeu il va crea inadins pentru a-ti rasplati indrazneala"

"Life isn't about waiting the storm to pass, it's about learning to dance in the rain."


Mami ametita de pufletzel Darius Alexandru (05.02.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Shines spune:

La mine se vede ca a vremea frumoasa..am iesit din depresie.
am fost la piata sa iau legume si fructe..am facut curatenie,un pui cu smantana..mi-am coafat parul,mi-am facut masajul..eee..deja e mai bine

la 4.30 iesim dupa tati,ca azi nu i-am mai dat masina



Simo - mamica de pui scumpi , Camelia(2002) si Eduard Matei(2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Doloress spune:

MAYANE uite iti dau eu aici subiect de citit...

FRAGRANT- distractie placuta! si sa speram ca Sophic scapa de reflux cat mai repede. Asa stateam si eu cu Patrick noptile, eu aveam programul asta : ii dadeam sa pape, il tineam o ora in sus si apoi fuga la muls. Pana terminam de muls venea urmatorul alaptat. La Kevin dorm in fund cu el in brate,m-am smecherit. Oricum vreo 3-4 zile saptamana asta am trecut si noi prin puseul de la 3 luni, a supt continuu, parca era in primele zile. Ieri m-am plimbat cu el la magazine, din 2 in 2 ore a supt, a trebuit sa il tin numai in carrier, mi-a rupt spatele. Miercuri m-am plimbat vreo ora-doua pe Mont Royal prin padure, tot cu el in carrier, am urcat si-am coborat pe-acolo deci daca ma mai pot misca sunt tare.
Azi noapte si-a revenit insa la programul lui, somnic 5 ore legate, de la 10 la 3, apoi trezit la 5.30.

Uite mai jos info despre reflux gasite tot pe DC la topicul de prematuri. Ce ma ingrijoreaza pe mine si de ce ma intreb daca nu cumva avem nevoie de medicamente, pe langa ca vomita permanent (nu exista masa sa nu vomite iar in jet e la ordinea zilei) e ca a inceput sa tuseasca rau dimineata, o tuse seaca asa. Apoi mi-a vomat de vreo 2-3 ori cu mucozitati, galben-verzui. Tinut in sus, dormit pe plan inclinat, astea le aplicam de la inceput. SI nu vad nici o ameliorare. Singurele chestii incurajatoare sunt ca ia in greutate, desi parca in ultima luna nu prea mi-a mai luat cum trebuie si nu plange cu orele, semn ca nu-l doare.

Deci uite aici mai multe info :
Definitie
RGE se defineste ca fiind inapoierea in esofag a unei parti sau a intregului continut gastric (continut al stomacului), care are loc la un moment oarecare al digestiei, si chiar pe nemancate.
Acest reflux poate fi exteriorizat sub forma de regurgitatii, sau poate fi invizibil/insesizabil daca se opreste intr-un punct oarecare al esofagului, fara sa ajunga in gura.
RGE poate atinge caile aeriene superioare (rinofaringe si laringe), si mult mai rar caile aeriene inferioare (bronhiile si plamanii).
La RGE, regurgitatiile reprezinta partea vizibila a icebergului.

Din ce cauza are loc?

Am mentionat deja ca la multi bebelusi li se intoarce o parte sau tot continutul stomacului in gura, iar in cele ce urmeaza va vom explica din ce cauze si cum are loc acest proces.
Ca si in cazul multor alte functii (dezvoltare psihomotorie, somn, nutritie, etc), sugarul este o fiinta nematurizata, si trecerea de la pozitia culcat la pozitia asezat (in fundulet) si apoi la pozitia verticala/in picioare, de la alimentatia lichida la cea solida, va dura mai multe luni si va necesita multa rabdare din partea parintilor sai.
Astfel, sistemul anti-reflux din partea inferioara a esofagului, la jonctiunea cu stomacul, poate fi "foarte slab" din motive anatomice (sistem de sustinere/sprijin) si functionale (sfincter inferior al esofagului al carui tonus poate fi, pentru moment, insuficient la micul sugar).
Atunci cand bariera anti-reflux este foarte slaba, lichidul gastric acid (al stomacului) poate sa urce in esofag si sa cauzeze fenomene inflamatorii la nivelul acestuia (esofagita) a caror gravitate este variabila, in functie de insemnatatea secretiilor gastrice care au trecut din stomac in esofag. Dar, vom vedea ca este vorba de o eventualitate mai degraba rara.

Esofagul pleaca din cavitatea bucala si coboara in regiunea toracica in spatele laringelui, apoi al traheei si patrunde in abdomen prin diafragma, continuandu-se cu stomacul.
Partea din esofag intra-abdominala este scurta la sugar si, de aceea, este mult mai sensibila la variatiile de presiune foarte mari din abdomen, ceea ce poate contribui la intoarcerea lichidului gastric din stomac in esofag.
Exista alte mecanisme naturale de lupta impotriva "urcarii" in esofag a lichidului gastric:

ondulatiile peristaltice (contractii) ale esofagului care conduc alimentele in jos;

salivatia care contribuie la spalarea esofagului

gravitatia adica pozitia verticala sau ridicata in picioare.

RGE poate fi banal (fiziologic sau normal pentru varsta copilului) sau patologic (boala cu complicatii posibile).
Refluxul gastro-esofagian necomplicat al sugarului are ca singure manifestari regurgitatii mai frecvente in perioada de dupa masa, sau atunci cand bebelusul ragaie, asociate uneori cu varsaturi, dar fara nici o repercusiune asupra curbei greutate/inaltime a copilului, nici asupra comportamentului acestuia care ramane normal atat ziua cat si noaptea (in special, el nu regurgiteaza in timpul somnului). De asemenea, aspectul sau nu indica nici o modificare (bebelusul ramane colorat normal, mai ales la nivelul membranelor mucoase - buze, conjunctive).
Pe masura trecerii timpului si a modificarii regimului alimentar, lucrurile par sa se amelioreze. Aceasta este situatia cel mai adesea intalnita, din fericire!
In schimb, daca exista manifestari cum ar fi:


refuz de a manca sau pierderea poftei de mancare;

lacrimi + agitatie in timpul sau dupa alaptarea cu biberonul;

o crestere in greutate necorespunzatoare (mica) sau o pierdere in greutate;

regurgitatii de mucozitati si/sau sange;

paloare a pielii si a membranelor mucoase.

Toate aceste semne pot sa apara izolat sau asociate in mod variabil, fie intr-un context de regurgitatii, fie fara a se manifesta regurgitatii. In orice caz, parintii trebuie sa duca rapid copilul la doctor pentru a-l consulta in vederea orientarii investigatiilor complementare necesare, si pentru prescrierea tratamentului adecvat.
Manifestarile patologice din orice alta categorie in afara celei digestive pot determina cercetarea, printre alte cauze, a unui RGE patologic: indispozitie grava a sugarului, afectiune ORL (laringite repetate, anumite otite sero-mucotice) sau boli bronho-pulmonare neexplicate (bronsite care se repeta sau care nu se mai vindeca, focare pulmonare recidivante, anumite tipuri de astm bronsic).

Cum am mai spus deja, in majoritatea cazurilor nu este necesar nici un examen medical, deoarece copilul nu pare bolnav. Totusi, anumite investigatii complementare permit deosebirea unui RGE fiziologic de un RGE patologic.
Daca situatia este ambigua (probleme ORL, bronho-pulmonare sau indispozitii) este utila o analiza, si anume, pHmetria esofagiana de lunga durata, realizata in 18-24 de ore. Aceasta permite masurarea, cu ajutorul unei sonde fine introduse in esofag, frecventa refluxurilor cu pH acid (pH mai mic de 4), timpul de expunere la aceste produse acide si corelatia cu anumite evenimente care survin in timpul analizei (tuse, indispozitii, refluxuri). Examinarea rezultatelor se face prin calcul informatic.

In cazul existentei durerilor si/sau a refluxurilor cu mucozitati si sange, analiza cheie este fibroscopia esofagiana (sistem optic introdus in esofag si/sau stomac care permite vizualizarea, filmarea, proiectarea sau fotografierea leziunilor existente la nivelul acestora). Aceasta analiza va permite diagnosticarea unei eventuale esofagite (inflamarea esofagului atacat de aciditatea stomacului, si de anumite sucuri gastrice cum ar fi pepsina) si determinarea gradului de severitate al esofagitei.
Aceasta analiza permite vizualizarea anumitor anomalii anatomice (pozitii defectuoase cardiace si ale partii superioare a stomacului).
Radiologia ofera, in prezent, putine indicatii cu exceptia cercetarii anumitor anomalii anatomice rare (pozitii defectuoase cardiace si ale partii superioare a stomacului, hernii ale hiatusului esofagian).
Ecografia realizata de un foarte bun specialist permite vizualizarea eventualelor refluxuri, chiar si neacide, spre deosebire de pHmetrie, dar pe o perioada de timp limitata (in jur de 10 minute).

Va prezentam masurile care trebuie luate in cazul refluxurilor cu aspect banal manifestate la un sugar. Acestea constau, in principal, in masuri higieno-dietetice:

fractionarea mesei: se fac 3-4 pauze pentru a permite bebelusului sa ragaie, ajutand, astfel, la expulzarea aerului;

eliminarea traditionalului suc de portocale care sporeste, este bine stiut in prezent, contractiile esofagului in plus fata de aciditatea sa proprie. Mai trebuie stiut ca laptele pentru bebelusi contine un surplus de vitamina C pentru a asigura necesarul zilnic;

evitati alimentele care sporesc aciditatea gastrica, cum ar fi anumite compoturi sau sucuri de fructe, menta...

alegeti impreuna cu medicul un lapte pentru golire gastrica mai rapida. Evitati alimentele prea grase sau prea dulci, mai ales la copilul mai mare, care are deja alimentatia diversificata.

ingrosati alimentatia mai ales laptele din biberon la inceput, cu anumite substante (pectina, extras de roscova, amidon de porumb modificat, sau faina dupa 3 luni); sau mai bine si mai usor dati-i sugarului lapte antireflux (AR), care se gaseste la farmacii.

Iata ceea ce trebuie facut sau nu trebuie facut, in plus fata de regimul alimentar:

Evitati sa strangeti prea tare scutecul bebelusului pentru ca presiunea intra-abdominala sa nu creasca, si evitati sa imbracati copilul in haine prea stramte;

Ridicati capul patului (tratament al posturii) cu aproximativ 30°, pentru a evita refluxul continutului stomacului in esofag, care poate avea loc atunci cand bebelusul este culcat pe spate sau pe o parte. Masura este recomandata pana la 6 luni, caci, dupa aceea, aceasta pozitie este prea greu de mentinut, deoarece bebelusul se intoarce de pe o parte pe alta si se misca din ce in ce mai mult;

Evitati asezarea bebelusului in "baby-relax". De fapt, pozitia asezata din "baby-relax" nu mai este recomandata de mult timp, deoarece duce la cresterea presiunii abdominale si, astfel, favorizeaza refluxul;

Evitati fumatul pasiv care diminueaza tonusul sfincterului inferior al esofagului, si, deci, favorizeaza refluxul (parinti fumatori, ganditi-va la asta!);

Aerisiti incaperile in care locuiti, mai ales camera bebelusului, in mod regulat, din cauza poluarii domestice care este deseori mai mare decat cea de afara.

Cand medicul este confruntat cu o situatie "limita", cu o zona de incertitudine intre fiziologic si patologic, stabilirea diagnosticului de RGE patologic se face pe baza unor investigatii complementare.
In cazul diagnosticarii unui RGE patologic, medicul prescrie modificatori ai comportamentului digestiv, care necesita anumite precautii in utilizare, anti-acizi si pansamente gastro-intestinale.
In cazul unei esofagite, va trebui diminuata secretia acida a stomacului utilizand medicamente anti-secretie, prescrise in plus fata de medicamentele pentru RGE propriu-zis.

Exista tratament chirurgical?

Da, dar este prescris doar cu titlu exceptional, mai ales la sugari, la care evolutia RGE este, in mod firesc, favorabila.

Totusi, tratamentul chirurgical poate fi indicat in anumite situatii (copii cu encefalopatie la care refluxul se poate agrava; anumite anomalii anatomice rare care determina un reflux sever).

Exista legatura intre RGE si moartea subita a bebelusului?

Chiar daca inca exista mai multe zone necunoscute in intelegerea MSS (moartea subita a sugarului), se stie in prezent, ca recomandarile pentru modificarea modului de a culca sugarii, au determinat scaderea incidentei MSS cu 50% si aceasta cifra continua sa scada.

Printre diferitele cauze care pot fi la originea MSS, RGE (in acest caz, este vorba intotdeauna de reflux patologic) nu reprezinta decat o cauza cu titlu exceptional, si, mai degraba prin mecanism reflex (incetinirea ritmului cardiac) decat prin inhalarea in bronhii a continutului gastric.


Concluzii

Refluxul gastro-esofagian fara complicatii trebuie sa beneficieze de sfaturi de puericultura si de masuri dietetice, fara nici o prescriptie medicamentoasa.

Medicul dumneavoastra curant trebuie sa va explice mecanismul fiziologic al RGE, si sa va faca sa intelegeti ca refluxurile nu sunt dovada unei digestii proaste.
De asemenea, medicul curant trebuie sa va recomande sa aveti rabdare, asigurandu-va ca acest simptom dezagreabil are toate sansele sa dispara la varsta cand bebelusul invata sa mearga.
Dialogul cu medicul curant este absolut necesar pentru a nu dramatiza situatia, pentru a stabili o buna relatie medicala, un climat de incredere intre doctor si dumneavoastra in interesul copilului, evitand, astfel, indoparea bebelusului cu medicamente.
Cu toate acestea, trebuie sa ramaneti vigilenti pentru a observa eventuala aparitie a complicatiilor citate anterior (dintre care esofagita).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andutza_B spune:

Salutare! Am fost de dimineata prin oras dupa cumparaturi, acum gatesc pentru weekend, dar am reusit sa citesc tot tot!
Miruna prinde lucruri dar nu cred ca le constientizeaza foarte bine, mai bine isi duce doar degetele la gurita sa le suga cu spor. Se uita dupa lucruri, dupa oameni, zambeste la orice fiinta care ii sare in fata, exceptie face doar cand e trista sau o doare burtica. Nu se intoarce inca de pe spate pe burta, ci dar pe o parte, daca o pun pe burta isi tine foarte bine capul. Caruselul nu o adoarme, ci ii da energie sa se joace. Daca sta pe spate, se chinuie sa se ridice, intinde manutele si "alearga" pe loc
Simo, vazut poze multe multe. Sunteti tare frumosi impreuna, tu esti ca o fetita Trisai, pe facebook ai mai multe poze! Si scriu si aici , sa fie clar-oltenasul seamana cu tine!! Am zis!
Doloress, multumesc pentru aprecierea tinutei. Mie mi-a placut si tinuta ta, sa stii. Si fara sa stiu ca ai aruncat ceva asa, pe tine... Pare o tinuta "aranjata" inainte. Si am mai vazut la tine pe facebook si alte poze, imi place stilul tau mult!
A, tu erai cu articolul ala despre consolarea versus linistirea bebelusului? Ei bine, eu nu-s foarte...AP. Dar mi s-a parut teribil de interesant tot ce scria acolo si... chiar merge.Am pus in aplicare cu Miruna, plangea rau de tot, urla...si am stat langa ea, am mangaiat-o pe cap si i-am vorbit. N-am leganat-o, nu i-am pus suzeta, nimic. Si stupoare: s-a oprit din plans, a mai suspinat putin, dupa care asa frumos mi-a zambit...
A venit marsupiul ala minune! Nu l-am probat cu Miruna, dar pare foarte confortabil asa, pe gol pus. Va mai tin la curent. Oricum, e usor usor, ca un wrap.
Tuturor mamicilor cu buburuze pregatite pentru crestinat we asta le urez sa fie totul asa cum isi doresc si sa le traisca buburuzele multi ani fericiti!
Ma intorc la gatitul meu, mai revin. Fac pulpe de pui pe cartofi noi la cuptor cu salata de varza si tocana de ciuperci cu usturoi (as manca zilnic asa ceva) cu orez. Nimic spectaculos, dar bun bun.


Andutza- cu pisicuta Miruna-Georgiana (26.01.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabrielaromt spune:

Mirela, eu am ajuns deja acasa. Poate te intalnesti cu Mada, ca ea a mai ramas! pup

Gabriela
Mami fericita de Tudor (21.01.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fragrant8 spune:


DOLORESS, da dasusem peste info astea pe DC.
Spre deosebire de kevin, sophic are ce numesc asstia "silent" reflux; adica ea nu regurgiteaza sau vomita f des; in nici un caz dupa fiecare masa. iar regurgitatul e mai intotdeauna insotit de o eructatie dureroassa (ca se lasa cu plans). vomita relativ rar, si am remarcat ca mai ales dupa ce plange mai mult is mai agitat.

Asa cum scria si pe DC, uneori acidul gastric+lapte ramane blocat pe esofag si nu e expectorat; astea-s conditiile care favorizeaza esofagita.

iar medicamentul care mi-a fost prescris nu trateaza refluxul. Este un proton pump inhibitor, care limiteaza sau impiedica productia de acid gastric, tocmai pt a da esofagului tp sa se refaca.
In cazul nostru e evident ca esofagul e afectat (plansul din timpul si dupa mese, eructatia dureroasa, raguseala,plans in somn).

Problema cu medicamentul asta e ca impiedica absorbtia unor nutrienti, mai are o gramada de alte efecte secundare si inca o treaba care ma sacaie pe mine e ca nu s-au facut studii pe bebelusi sub 1 an.

Ti-am zis ca l-am contactat pe amicul din australia; el nu e pediatru, e ER specialist. Dar eu am mare incredere in el; a practicat si in anglia si in rom si acum in australia si in fiecare tara a dat buluc de examene pt a primi dreptul de practica; plus ca isi face temeinic lectiile inainte de a recomanda ceva.

si cand a vazut ca am dubii in a-i da tratamentul (ma gandeam ca pun in practica toate trucurile ne-medicamentoase si poate ajuta), mi-a zis asa:
-daca sophic are asa un discomfort la mese, atunci aproape sigur esogagul e inflamat intr-o mai mica sau mai mare masura.
-e musai sa dam o perioada de pauza esofagului prin admin medicamentului.

Refluxul speram sa dispara o data cu maturizarea aparatului digestiv, acum scopul meu e sa o scap de dureri.la sf sapt viitoare mergem din nou la dr sa evaluam reactia la tratament; si tot atunci vedem daca e nevoie de teste mai amanuntite; dar cum ai vazut si tu, testele sund destul de invazive pt bebelusi de varsta asta, de asta multi medici prefera diagnosticarea clinica si numai daca e musai fac phmetrie si endoscopii.

A...si inca ceva; eu nu vreau sa te panichez, dar dr, cand ne facea anamneza a intrebat daca a vomat mucus, sange sau lichid verde. la noi nu a fost cazul.

uite aici un site pe care eu il gasesc interesant ca am regasit info pe care mi le-a zis si dr si amicul. nu e facut de specialisti, ci de parinti cu copii ce sufera de reflux, dar il gasesc f sistematizat si sintetizeaza bine info pe care eu le-am cules din mai multe surse..

http://www.myrefluxbaby.com/about-reflux.html

pt celelalte mamici - imi cer scuze ca monopolizez conversatiile cu subiectul asta.
si nici nu vreau sa lansez psihoza refluxului aici, ca e f usor sa patim precum studentii la medicina - citim de niste simptome si ni se pare ca si copiii nostri le au...si de aici griji.

Dar ma gandesc ca info de genul asta pot fi utile candva...

Mayane - daca nici postul asta nu l-a adormit pe micutul tau....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorich spune:

fragrant abia astept sa treaca "buba de Sophic" tin pumnii stransi sa treaca repede.
Cu ultima propozitie...m-ai facut sa raaaad, esti delicioasa, chiar si cand esti mai amarata si obosita...abia te astept cand vor avea bebeii 7-8 luni asa!

Lori, mami de Robert din 9.06.2008 si maslinuta Ana Isabela din 14.01.2011



Cum mi s-au intamplat doua minuni, Robertsi Ana Isabela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorich spune:

mai, cred ca o data cu epiziotomia, mi-au facut si lobotomia

roxx cate spiruline iei pe zi?
Am luat spirulina (o caruta de bani), dar trebuie sa-mi iau si lecitina ca sa-mi aduc aminte unde am pus spirulina.

Lori, mami de Robert din 9.06.2008 si maslinuta Ana Isabela din 14.01.2011



Cum mi s-au intamplat doua minuni, Robertsi Ana Isabela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxx26 spune:

Hello fetele!
Am revenit din plimbari, am facut o rulada cu gem, spalat 3 ture, calcat cam jumate, acu tre sa ma apuc de bagaj, maine la prima ora plecam la Sibiu.

Lori, 3 pe zi, ei zic inainte de masa cu juma de ora, cica iti mai taie din pofta de mancare (de-aia ar fi buna si in curele de slabire). Dc scopul e doar sa creasca productia de laptic, cred ca nu conteaza cand le iei, 3 sa fie!

_

Roxana
Mami fericita de printesa superba Catalina-Victoria 02.01.2011

Scrisoare pentru Catalina
Botezul Catalinei

Mergi la inceput