Revolutie

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Din tot articolul respectiv am verificat (anterior citirii lui) urmatorul aspect:
- imediat ce eu sau rudele mele au fost internate ne-au fost bagate perfuzii - din ce mi-au explicat doctorii, perfuziile respective contineau diverse substante in ser fiziologic, serul fiziologic este o solutie de clorura de sodiu (adica popular cunoscuta drept sare);
- este logic in conditiile de mai sus sa iti dea mancare fara sare deoarece sarea este ingerata in alt mod;
- in unele boli este interzisa sarea peste o anumita cantitate, dar sarea din ce am citit este utilizata de organism in schimburile informationale, de aceea respectivilor bolnavi li se recomanda inlocuitori (mai multe alimente ce contin potasiu - de ex. bananele).

Sper ca am mai clarificat niste aspecte. Astept completari. Oricum, ma asteptam ca in reply-urile de aici (si inca ma mai astept) sa regasesc si medici, dar din reply-uri imi dau seama ca absenteaza.

Intr-adevar sunt multe astfel de articole si/sau documentare. In mod sanatos, ceea ce ar trebui sa se intample cu noi cand citim astfel de articole e sa ne documentam (autoeducam) asupra a ce mancam (ca elemente de baza sa studiem cum ne ajuta fructele si legumele), iar pe termen lung in scoli sa se predea elemente de baza de nutritie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Pai Oana, articolul este grotesc chiar si pentru "omul de rind", probabil ca de asta medicii nu au simtit ca ar fi cazul sa vina cu detalii stiintifice.

Eu am citit ca mincarea pe care o consumam (si aici nu includ preparatele si semipreparatele care contin sare adaugata, ci la carne cruda, fructe, legume) acopera NECESARUL de sodiu si clor al organismului. Deci, suplimentarea aportului cu renumita "sare in bucate" este deja un exces din acest punct de vedere. Dar oricum, asta cu sarea care opreste transmiterea informatiilor din singe la creier este halucinanta. La fel de halucinanta aproape ca si conspiratia medicilor care vor sa ne timpeasca recomandind reducerea consumului de sare.

Beren, este foarte adevarat ce spui. Normal ca incidenta aterosclerozei si a cancerelor era redusa cind mureai la 45 de ani, iar la 50 deja erai longeviv. Dar stii cum e, toata lumea are un bunic - sau un prieten cu un bunic - care a trait la tara, s-a spalat la botez, nunta si inmormintare, a fumat carpati fara filtru si panusi de porumb, a baut rachiu si a mincat slana si a trait 100 de ani. Lumea uita ca slana se minca iarna, ca mincarea cu - carne era prea scumpa sa o maninci zilnic ci se facea duminica...




http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Pai Rufus, tu ce vrei de fapt sa afli?



Este prea mult spus "vreau sa aflu", pentru ca imi dau seama ca n-am sanse; as vrea sa ma lamuresc putin daca multitudinea de descoperiri in domeniul alimentatiei, care contrazice drastic obiceiurile anterioare (cu care am trait cativa zeci de ani-eu, ca parintii si bunicii au trait toata viata-), are vreo valoare, care-i valoarea asta si ce pot face eu pentru mine (si ai mei).
Pentru ca nu am cea mai buna impresie despre cate "un grup de cercetatori", ma gandeam sa aflu parerile voastre, experientele si obiceiurile celor ca mine.

Eu unul inteleg ca prea multe nu-s de facut, global privind problema; insa nici nu prea imi vine sa casc gura pe la toate studiile care, periodic, ne schimba modul de viata; pentru mine, schimbarea radicala in alimentatie, chiar daca nu e vorba de intregul obicei, imi provoaca discomfort si, pentru a-i da curs, trebuie sa am un motiv temeinic, nu vorbe goale. Inteleg ca un om bolnav (indiferent de boala) trebuie sa aiba restrictii, dar ala sanatos trebuie sa aiba aceleasi restrictii, asa, preventiv?
Acum cred ca v-am lamurit mai bine "ce vreau eu".

beren, curat adevar in ceea ce scrii. Subiectul, insa, e altul; pentru ca, daca te referi la speranta mica de viata a barbatilor in SUA anilor 1850, mi-e teama ca la ea contribuiau decisiv ceva indieni, decese in timpul goanei dupa aur sau nitica sclavie. Adica ceva diferit de alimentatie...

Recent auzeam (Oana Cuzino) ca nu mai sunt destule 5 portii de fructe-legume pe zi, opt ar fi cifra corecta, ca sa fim sanatosi tun. Ni se spune si cum sa le consumam: dupa 4 ore dupa ce mancam o masa principala, inainte cu o ora de o astfel de masa. Mie nu-mi ies calculele, poate ma ajutati voi: cate ore sunt pe zi?

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Rufus, tu pui in categoria celor care prezinta studii stiintifice si pe Butter Buddies, cei care spun ca OMS sunt tampiti si ca sugarul trebuie sa manance lapte de vaca integral, nicidecum formula.
Tot Butter Buddies spun ca nu-i nicio legatura intre consumul de grasimi si bolile cardiovasculare, de exemplu.
De aceea ai impresia ca studiile stiintifice se bat cap in cap si ca nu se stie nimic, traim intr-o mare incertitudine.

Nu e tocmai asa, studiile nu se contrazic de la o zi la alta, iar in legatura cu alimentatia, ce stia si aplica mama acum 30 de ani e valabil si acum.
Mama stia ca trebuie sa mancam multe legume si fructe, ca nu trebuie sa ne lipseasca salata de la masa, ca trebuie sa mancam carne slaba si ca dulciurile trebuie consumate cu moderatie (asta o tin minte cel mai bine pentru ca nu-mi dadea bani pentru savarine :)).


Desigur, s-au mai descoperit multe intre timp, unele principii s-au dovedit a nu fi corecte (legatura dintre consumul de lactate si calciul din oase de ex.), dar linia generala a ramas cam aceeasi.


Pisigri are dreptate, exista fel de fel de mituri cu bunici (sau ciobani :)) care au fumat toata viata, au mancat numai slanina, la sfarsitul zilei erau cel putin jumate beti si au trait 120 de ani, dar sunt doar mituri.
Oamenii de la tara sunt in general mai bolnavi decat cei din orase.
Nu-i rapune boala atat de usor (probabil ca datorita tonusului dat de viata la tara, poate ca datorita filozofiei de viata etc), dar nu sunt exemple de oameni sanatosi.


Deci, daca nu ai facut-o pana acuma, schimba-ti dieta (da, preventiv!), chiar daca aceasta iti produce disconfort.
Sunt ceva sanse sa fii bine chiar daca nu o schimbi, dar sunt mai multe sanse sa nu fii bine deloc in vreo 10-20 de ani.


edit

8 portii legume/fructe pe zi nu inseamna ca trebuie sa mananci de 8 ori pe zi fructe/legume :).
Uite ce e cu portia:


http://www.medcenter.ro/pentru-tine/ghidul-sanatatii-tale/articole-medicale/cat-inseamna-o-portie-de-fructe-sau-legume/







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

rufus, nu poti sa zici ca esti impotriva mesajului "evitati excesul de sare, zahar etc" si in acelasi timp a modului "modern" de alimentatie. E ca si cum ai spune ca esti impotriva fumatului dar si a publicitatii negative de pe pachetele de tigari:)

Si in Franta exista mesajele astea la tv, identice, au fost introduse acum cativa ani, dar nu la cererea OMS sau a "oamenilor de stiinta" ci la a unor... www.quechoisir.org/alimentation/nutrition/communique-realite-des-engagements-de-l-agro-alimentaire-sur-l-obesite-infantile-la-verite-sort-du-cartable-des-enfants" target="_blank">asociatii de consumatori:) Acestia au inceput sa se ingrijoreze ca rata obezitatii la copii e in crestere si au ajuns la concluzia ca o parte importanta de responsabilitate o are publicitatea excesiva la produsele alimentare industriale (ciocolata, cereale, biscuiti, sucuri), publicitate omniprezenta in programele tv pentru copii. Initial au cerut interzicerea sau reducerea nr-ului acestor publicitati in emisiunile pt copii, apoi marirea taxelor pt astfel reclame insa pana la urma s-au ales doar cu obligatia prin lege a prezentarii acestui mesaj de avertisment la sfarsitul clipului publicitar.
Scopul avertismentului nu e sa ne transforme in legume si nici sa ne "taie comunicatia cu creierul", dimpotriva, vrea sa avertizeze parintii si mai ales copiii ca produsele alea pe care le vad intruna in timpul desenelor animate sunt foarte departe de notiunea de alimentatie echilibrata... tocmai pentru ca au sare, zahar si grasimi in exces :)
Mesajele astea nu au absolut nici o legatura ca interzicerea slanei ciobanului din Miorita sau a apei "magnetizate":)... ba chiar urmand logica teoriei conspiratiei am putea spune ca mailurile astea in circulatie sunt facute de marketingul de la Kelogg's sau Nestle pt ca ei sunt primii beneficiari ai discreditarii unor astfel de spoturi (iar cei care le difuzeaza fac de fapt jocul industriei alimentare si mancarii nesanatoase :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Rufus, tu pui in categoria celor care prezinta studii stiintifice si pe Butter Buddies, cei care spun ca OMS sunt tampiti si ca sugarul trebuie sa manance lapte de vaca integral, nicidecum formula.




Nu. Nicidecum.
Pentru ca nu exista vreo categorie unanim recunoscuta.
Vorbesc de cei care descopera ca vinul rosu este bun pentru cardiaci si cei cu hipertensiune, ca nu strica nimic sa mananci seara tarziu, ca poti manca fructe si salata la masa principala, alaturi de carne si fainoase, ca poti bea linistit cafea dpdv al tensiunii arteriale, ca uleiul de floarea soarelui se descompune in produsi cancerigeni la o temperatura mai mica decat cea la care se prajesc alimentele, ca soia este periculoasa (si nu ma refer la articolul citat), ca sarea e periculoasa, dar lipsa ei inseamna leziuni musculare (vezi, nu ma refer la posibilitatea de a ne prosti), toate astea (si multe altele, nu m-am pregatit, dar o pot face- si asta valabil doar la alimentatie) exact invers decat s-a "descoperit" anterior.

Acu' nu ca nu s-ar putea descoperi ceva nou...dar sunt prea multe.
Mie asa mi se pare. Desigur ca mi-am schimbat dieta, nu mai duc ca si cantitate cum o faceam, nici nu-mi mai place orice, dar nu pot neam alea 8 portii de fructe-legume si nici 4 litri de apa plata nu intra.

PS: Poate nu ai inteles: recomandarea este ca fructul, cana de salata, etc sa fie mancata cu o ora inainte de masa sau patru ore (eu stiam tot o ora, dar nu iese nici asa) dupa.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus
beren, curat adevar in ceea ce scrii. Subiectul, insa, e altul; pentru ca, daca te referi la speranta mica de viata a barbatilor in SUA anilor 1850, mi-e teama ca la ea contribuiau decisiv ceva indieni, decese in timpul goanei dupa aur sau nitica sclavie. Adica ceva diferit de alimentatie...


Citeste link-urile pe care le-am dat, Rufus. Autorii au comparat si longevitatea barbatului francez din 1850 cu cea din 1980. Si au mai comparat 1890, 1930, 1950; de fapt studiul este despre ultimii 300 de ani! Si despre toata lumea vestica! (Indienii joaca un rol foarte mic aici.)

Hm.

Studiul arata (coplesitor de multa informatie) cum medicina moderna si alimentatia au dus la cresterea longevitatii la o rata uluitoare in raport cu alte specii sau chiar in raport cu Homo Sapiens in alte perioade.

Deci traim mai bine decat ciobanul mioritic.

Dar trebuie sa fim si atenti sa folosim progresul asta in sensul potrivit. Cand nu o facem, se ajunge la excesele modernitatii: bolile si dezechilibrele citate mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Rufus, cred ca alea 8 portii de fructe si legume pot fi consumate si cite doua odata.
Plus ca daca la capitolul "portie" intra - conform linkului de la denizel - si legumele din ciorba, si salata de linga friptura, si legumele sote garnitura, deja lucrurile devin mai simplu de realizat.
Da' faza cu 4 litri de apa pe zi nu o stiam, eu stiam de 2.

A propos de ce "vrei" tu, ca acum am inteles.
Eu nu am "timp" sa cred toate noile descoperiri ale "cercetatorilor britanici". Dpdv al alimentatiei urmez citeva reguli de bun simt - eu fiind in clipa asta un om clinic sanatos, dar cine stie ce imi rezerva viitorul? Limitez pina la excludere consumul mezelurilor, din supermarket cumpar lapte UHT si cascaval (uneori) restul brinzeturilor le iau din piata, incerc sa cumpar din piata taraneasca, consum oua productie "proprie" (sau de la o vecina a producatorului "propriu"). Incerc sa maninc fructe si legume de sezon. Imi doresc sa incep sa si congelez, da' nu am spatiu (nici in congelator, nici de congelator nou..).
Nu prea ma intereseaza daca soia este sau nu "buna"; atunci cind o consum, este de-aia cu eticheta "nemodificata genetic", dar pentru ca nu inlocuieste carnea,o maninc destul de rar incit sa nnu fie mai cancerigena decit aerul plin de noxe pe care il respir (contrar sfaturilor familiei :D).

NU sint insa deloc de acord cu alimentatia vegana, care zice-se ar fi muuult mai sanatoasa, daca ai reusi sa o echilibrezi corespunzator. Odata ca echilibrarea asta este extrem de complicata, dar in plus, omul ca specie are niste particularitati anatomo-functionale care demonstreaza clar ca ne "tragem" din stramosi omnivori. Asa ca nu vad de ce sa imi oblig eu organismul sa isi schimbe brusc modul de functionare, sa renunte deodata la ceea ce au facut mii si mii de ani de evolutie. Pot insa sa ii inteleg pe cei care opteaza pentru un regim ovo-lacto-vegetarian, dar recunosc ca nu ma tenteaza foarte tare ideea, indragostita fiind de purcel (pe care da, il consum mai rar decit mi-ar placea).

Deci cred ca dpdv al alimentatiei eu "merg" pe mina curentului traditionalo-moderat . Cit de "traditionale" or mai fi fiind carnea si legumele si fructele crescute intensiv...




http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Rufus, cred ca alea 8 portii de fructe si legume pot fi consumate si cite doua odata.




Nu prea, opt portii inseamna sa mananci de 8 ori...asa, si cate trei ar fi rezonabil...daca portia e cea aratata de denizel. Adica intra lejer si la un copil un kiwi, zece stafide si 125ml suc de fructe. E deja amuzant. Si prostesc.
2 litri de apa e concept perimat. Trebuie sa bei 4 sa fii sanatoasa Nu prea mi-e clar: tu ai 50 kg si bei 4 kg, iar eu la 100 beau tot atat? In fine...
Adica mi se pare ca se ridica la rang de descoperire ceea ce stiam de cand sunt mic, iar ceea ce nu corespunde momentului ni se baga in cap prosteste. Din toate raspunsurile voastre n-am inteles decat ceea ce stiam: mananci moderat, diversificat si adaptat varstei si ocupatiei, esti un om sanatos. Si atunci, de unde tot circul asta al descoperirilor care se bat cap in cap? Chestia cu 8 portii de fructe-legume am spus-o aici nu pentru ca sa pun la indoiala beneficiul verziturilor...ci sa remarc absurdul. Daca tot dai reguli "stiintifice", n-ar trebui sa vezi daca-s si posibile?

PS: stiam de mic ca spanacul are fier, e sanatos...citesc si pe-aici cate din voi il preparati pentru sanatatea puilor vostri. Ei bine, nu-i asa. Recent am aflat ca are spanacul fier, dar nu unul care poate fi asimilat de organism. E ca si cum ati avea in farfurie cateva suruburi, va ajuta la fel. Bine, spanacul e mai gustos...

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Rufus daca mananci o salata (salata+ardei+castraveti+ rosii) la pranz si cina si doua deserturi cu fructe ai implinit cerinta de opt. Daca manaci legume verzi la pranz si nu cartofi/paste/orez si mai bine.
Acel opt portii de legume fructe e calculat cat sa nu uiti la fiecare masa sa iei si ceva usor si plin de vitamine. Ti se pare ciudat? Eu am vazut cozi de studenti mancand la pranz si seara paste sau carne cu cartofi prajiti. Dimineata o cafea si o felie de paine cu dulce.
Asa ca nu-i absurd sa pui un barem minimal de 8 portii de legume si fructe.
Litrii de apa... pai oi fi tu mai "cu greutate" si da ar trebui sa bei mai mult, dar nu mult mai mult. Ceea ce ne deosebeste nu este cantitatea de apa: sange, limfa, urina, transpiratie si lacrimi ci cantitatea de lipide. Si in principiu apa folosete la reimprspatarea acestora.


Legat de contradictii... da un cercetator s-un butter buddy sigur nu vr ajunge la consens... pentru ca butter buddy-ul nu e interesat de logica si sare de la o ideea la alta precum in ceeea ce ai postat tu.

Mergi la inceput