Calendarul gradinarului vesel (19)
Raspunsuri - Pagina 19
Tala spune:
Sigur Liviana ca plecam si noi in concediu, doar nu suntem robotei. Nu mai stiu la ce boboci te referi , iar legat de after ti-am zis si eu ca e combinatie de stat cu privat, dar din cate am inteles e mai ieftin totusi ca la privat.
Ieri am facut o prostie si anume am vrut sa mut un trandafir (cu o culoare f interesanta, un corai, portocaliu, galben...trece treptat prin multe nuante) care era inghesuit de niste galbenele si in loc sa-l iau cu mult pamant am reustit sa-l smulg si sa-i scot radacina cheala, iar acum boleste. Am mutat multe tufe de inisor (a doua oara anul asta ), am curatat pamantul de buruieni la ardei si rosii si i-am sapat. Insa am descoperit cateva tipuri de purici prin curte si nu-mi mai vine deloc sa stropesc. Am niste vecini care si-au comandat seminte de rosii bio din SUA (de la o comunitate amish) si nu le stropesc nici ei cu nimic - sunt curioasa care va fi diferenta intre cultura lor si cea a celorlalti vecini care stropesc cu constiinciozitate. In curand imi va inflori si mie regina noptii...abia astept.
Mai avem niste gainuse....defapt o gainusa si un cocosel pitici care daca intra in capsuni nici nu se mai vad.
In curand papam rosii (abia saptamana trecuta am reusit sa le copilesc cum trebuie desi asta a insemnat sa arunc crengi mari cu flori si gogonele pe ele)
Astea's noutatile, sper sa reusesc sa fac si ceva poze.
pupici
Cam astea-s noutati
lbelciug spune:
Tala, la dalii ma refeream. Pretul la AF-ul de la voi e cu cca 100 ron mai putin ca la cele de langa noi, dar ei nu au cheltuieli pt transport dat fiind ca iau copiii pe jos de la scoala de langa. Scoala noastra e mai departe si din acest motiv nu l-ar putea lua si pe Matei, asa ca tot n-am rezolvat problema. De ce zici ca nu vrei sa stropesti cu nimic impotriva puricilor? Sunt localizati pe rosii sau unde ca nu prea am inteles.
Sunt curioasa si eu sa vad bancuta, sunt sigura ca arata nemaipomenit.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
MadalinaM spune:
Nu stiu cat e de benefica vremea asta, imi inchipui si cat de tristi trebuie sa fie cei care au acum bilete la mare, dar mie imi priieste lucrez cu spor fara sa ma mai gandesc la vacante!
Liviana, ma bucur ca ma incurajezi cu clematis-ul, uneori sufar si eu de nerabdare....vroiam sa te intreb, ai scris undeva ca sunteti multumiti de pensiunea voastra de la Eforie, nu mai gasesc, imi spui aici numele? Acum, in al 2-lea an, ati fost la fel de multumiti? Alte amanunte gen apropiere de plaja, etc sper sa le gasesc pe un site al lor.
Si la mine daliile au acum boboci, fata de anul trecut cand facusera abia in august, cred ca ploile astea le-a ajutat ff mult, altfel noi nu puteam sa le udam decat o data/saptamana.
Chiar daca nu am avut timp de poze ma mandresc cu niste rosii imense, sper sa se si coaca frumos de-acum incolo. Sa-mi fac curaj si sa le rup varful? au deja 5-6 randuri de rosii.
Tala eu, daca nu am vazut la prima copilire cate un lastar si apoi era mare cu flori, mi-a fost mila sa il rup, sa vedem ce o sa iasa...insa pentru fiecare fir-principal nu am lasat mai mult de un lastar-copil. Acum au si ei rosii formate, probabil ca nu se vor face f mari, nu ma deranjeaza prea mult, daca se vor coace frumos fara sa se maneze ne-am indeplinit misiunea!
Altceva nu mai avem, doar cateva fire de sfecla rosie, fericita in ploaia de vara, aa! si niste dovlecei care, la noi, cresc fff greu. Habar nu am de ce, fiindca stiam dovleceii ca fiind plante ne-pretentioase. Sambata am pus ingrasamant de la gaini(un vecin dragut ne-a dat si noua) sper sa fie si ei draguti sa ne rasplateasca!
lbelciug spune:
Sunt asa de fericita cand vad gradina cu rod, n-am cuvinte sa va descriu sentimentul atunci cand culeg ceva. Anul asta gradina mea draga a fost generoasa cu ceapa, usturoi, spanac, mazare, salata iar acum a venit randul fasolei pastai din care culeg un lighean la 2 zile. Urmeaza rosiile crescute din rasad dar si cele iesite din semintele de anul trecut, cherry - au iesit peste tot si nu m-am indurat sa le arunc pe toate. Multumesc lui D-zeu pt tot!
b.nica spune:
Fetelor m-am consolat,,pt. toate cheltuielile uriase pe care le-am facut,bineinteles fara stirea sotului,cu plantele mele!
Dupa ce l-am rasfatat in ultima saptamana zilnic cu afinele mele Patriot cand am vazut cat costa astea in piata mea de fite,nu am putut sa ma abtin si i-am comunicat cu cat se vand afinele uriase care ii plac asa de mult:50 de RON /kg!
Faceti socoteala,am 3 tufe in primul an de rod si am cules la vreo 1,5 kile .
Nu mai pun la socoteala Merisorul care desi este in primul an de cand il am, este plin de fructe!Acum stau sa vad ce fac:il mut in ghivece mai mari si il las aici in Bucuresti,sau il duc la tara.
valentinag spune:
Eu zilele astea am fost pe treaba serios!Am cules fasolea, am oparit-o, am pus-o la congelator(mai am cateva ture cred de pus, ca e multaaa)am cules iarasi zmeura, am facut 4 borcane de 200 gr de dulceata, am luat dovlecei de la cumnatu, ca la noi nu prea s-au facut inca, si am bagat la congelator.
Rosiile sunt superbe, pline de rosii, care mai mari care mai mici, verzi deocamdata, castravetii cresc ca nebunii, deja am bagat 2 borcane la acrit, plus ca mancam la greu.
Am scos ceapa, daca o mai lasam cred ca se clocea, e primul an cand avem o ceapa asa proasta!
Cartofii sunt mari, nestropiti nenimic, arata foarte bine!
Va spuneam eu ca mi-a taiat mamaie hortensiile de jos, e, acum una din ele e plina de flori, absolut superba, cealalata n'are nicio floare!
Mi-a inflorit si regina noptii, miroase de te ia ameteala,gura leului, au inceput si daliile, e o placere sa te uiti la ele!Trandafirilor le-au trecut primele randuri de flor, acum au iarasi boboci.
Ceea ce ma seaca maxim sunt pomii, sunt pliiini de omizi, deja i-au ros jumatate, s-au apucat omizile si de nucI-am stropit degeaba, n-a avut efect asupra lor, cred ca n-a fost solutia corecta, desi de la magazin mi-au dat-o pentru asa ceva!Zilele astea a plouaaat, degeaba stropeam, poate ambata daca o fi frumos, macar sa sca de ele, ca pomii nu cred ca-si mai revin!
Spor sa aveti!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
lbelciug spune:
Valentina, chiar ca esti harnica. Nici noi nu stam seara dupa ce ajungem acasa, ne place sa gradinarim dar suntem si liberi caci copiii sunt in vacanta, la bunici.
Acum 2 sapt am scos si noi ceapa cu usturoiul, acum sunt la uscat cu tot cu frunze.
Salata este gata de cules, e prea multa (2.5 straturi) asa incat trebuie consumata, o mai dam la colegi.
Leusteanul e fantastic, am si soi cu Frunze mari si cu Frunze mici; la fiecare ciorba pun din el si imi ramane si pt iarna (il pun la uscat).
Menta a crescut, am facut zilele trecute sirop din ea (reteta Elisei), mi-ai iesit 1 litru.
Dovleceii au inceput sa produca: ieri am gasit 2 buni de cules, insa sotul mi-a sugerat sa-i mail as 2 zile.
Voi practicati carnitul rosiilor? Plantele mele sunt tare balarioase, oricat le-am rupt crengile de la baza sau copilit. Ma intreb daca nu cumva sunt asa pt ca sotul le uda prea des? Am vazut in alte gradini ca plantele nu sunt asa dezvoltate, dar au si rod mult...
Castravetii au flori dar mi se pare dubios ca frunzele tinere sunt tare crete – o fi normal?
MadalinaM spune:
Liviana, m-a emotionat tare mult mesajul de multumire catre DD si natura. Asa e, viata, sub orice forma e un miracol.
Cum spuneam, si la mine rosiile sunt, anul asta, pana acum, spectaculoase. Eu le-am rupt varful, duminica, din mai multe considerente:
-nu mai aveam araci sa le sustin, unele fire au cam 1.70m inaltime,
-am citit ca procedand asa se hranesc mai bine rosiile deja formate, se fac mai mari si, pe un fir inalt am 5-6 etaje de rosii-la unele din aceste fire de 1.70 aveam si cate un lastar pe care nu l-am rupt(copilit) la timpul potrivit fiindca nu l-am vazut si acum are deja rosii formate asa ca planta e, deja, destul de solicitata
E primul an in care le rup varful. Noi nu le-am udat mai mult decat a plouat si, in general, nu e bine sa le uzi ff des pentru ca planta devine "lenesa", formeaza mai multe radacini la suprafata, acolo unde mereu e umed pamantul si nu mai formeaza si in adancime, ca sa poata rezista si la o perioada mai lunga de seceta. Daca sunt calduri mari si nu ploua le udam de 2ori/sapt, altfel 1/sapt.
Inaltimea lor depinde si de soi, noi avem cateva "prunisoare", astea sunt mai scunde, h~50-60 cm
Vreau si eu sa intreb, exisa alta metoda de a face dulceata de piersici/caise/capsuni astfel incat sa ramana fructul intreg, dar fara sa folosesc "apa de var"?
Dulceata de pepene galben merita?
valentinag spune:
Liviana, noi nu retezam varful rosiilor!Le lasam sa creasca cat vor, pentru ca toamna se fac rosii pe varfurile alea, anii trecuti de Sf Dumitru culegeam ultimele rosii!Bine, noi avem si multe...
Castravetii vezi sa nu faca purici daca zici ca sunt frunzele rasucite!
Am avut timp zilele astea ca sotu' a lucrat si n-a facut altceva, dar sambata spera sa fie liber si ne apucam de refacut o portiune de gard, deci tre' sa-l ajut, mai subtire cu gradina!Bine, ca trebuie sa tunda iarba, sa tai lalelele, bujorii, sa curat trandafirul urcator, d'astea!
In gradina, sa nu vrei si nu ai nimic de facut, altfel este treaba in permanenta!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
zuzi.simona spune:
frunza creata la castravete e semn de paianjen, daca vrei sa stropesti iti trebuie un acaricid, insecticidul nu are efect
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)