Lipsa de ambitie?!

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

:)) hmhmhmh, vin mereu cu exemple personale, o fi vreo problma de ego?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Motivatie externa (extrinseca) e, intr-un sens mai larg si general, alcatuita de recompense si pedepse. Legile, supararea versus aprobarea mamei (nevestei, iubitei, prietenilor), notele primite la scoala (salariul primit la job) si altele ca ele.

Cea interna (intrinseca) e reprezentata de interesul si placerea personala spre ceva anume.

Sunt o gramada de nuante intre. Cum ar fi argumentulgasit de pisigri mai devreme, fetita s-a suparat ca nu mai e in grupa de avansati si a si-a dorit sa revina acolo. Nu cred ca si-a dorit sa revina acolo fiindca doar acolo se lucrau fix problemele complexe care o stimulau si o atrageau pe ea. Cred ca a dorit sa revina fiindca vroia sa se remarce exact in domeniul pe care mama il valorizeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Mai, poate-s eu batuta-n cap, da io as fi ingrijorata sincer ca la 10 ani copilul meu sa nu stie sa citeasca...

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

si daca a invatat de buna voie, la 10 ani si 3 saptamini, unde-i problema ???

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

Agnes si Alexa (21.06.2009)

Ok; pina la 10 ani si 3 saptamini, copiii "normali" (adica in sistemul de invatamint clasic) trebuie sa acumuleze si sa fixeze un anumit bagaj de cunostinte. Acest copil care nu a citit pina la virsta asta - deci banuiesc ca nici nu a scris? - l-a acumulat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Chatonel nevoile sunt cele fara de care copilul (omul in general) nu poate trai, evolua sanatos atat fizic, cat si psihic. Cateva exemple: siguranta, hrana, adapost, atasament, apartenenta, oglindire, educatie, autonomie.
Maslow le-a pus frumos intr-o piramida a nevoilor umane, pe niveluri si a explicat ca pana nu e satisfacut nivelul de baza, nu ajungem la urmatorul si tot asa.

Dorintele sunt cu totul altceva, nu neaparat necesare. De exemplu: sa mananc zilnic ciocolata, sa posed toate papusile Barbie, sa-mi urmaresc serialul favorit la tv.

In mod uzual copiii isi exprima dorintele verbal, direct si nevoile nonverbal, indirect, nefiind constienti neaparat de ele. Asta de multe ori e valabil si in cazul adultilor.

Mergi la inceput

Pai rrox, mie mi se pare ca e bine ca fetita stie ca poate mult mai mult cu putin efort in plus. Mi se pare normal ca AB_AC sa isi fi exprimat parerea de rau ca fetita a fost "data afara" din grupa de avansati, doar nu trebuia sa se bucure pt asta? Si probabil ca si invatatoarea i-a spus "ma mir ca....doar tu te descurcai mai bine". Sint constatari. Sint cit se poate de normale si de adevarate. mi se pare firesc, ca parinte sau ca persoana careia ii pasa de un copil, sa iti manifesti bucuria pt fiecare succes si regretul pt fiecare insucces.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Eu de exemplu faceam din gazete si ma simteam desteapta, fara a fi avut nevoie sa stie cineva despre asta. Dar este o motivatie extrinseca pentru ca faceam asta pentru a-mi demonstra ca mama mea care zicea despre frate-meu ca e "destept si frumos" si despre mine ca sunt "ambitioasa" nu are dreptate :-(

Mergi la inceput

aolica, rrox, deschisasi cutia pandorei :))

Nevoile copilui sint cele descrise de maslow in piramida? pai atunci cum mai aplicam ascultarea ritmului copilului (care ritm??) cind stim ca, de fapt, el e conditionat de (x,y,z-nevoile de baza) si apoi dorinta de a avea o viata sociala, de a apartine unui grup, dorinta de a fi respectat (sau, mai bine spus, stimat) si ca toate astea sint, pina la urma motivatii externe care devin interne doar prin faptul ca este un animal social?

Am impresia ca sarpele isi cam musca coada

Ps
leafa la servici nu este o recompensa, ci remuneratia (justa sau nu) a unei munci efectuate.
Recompensa este acadeaua data catelului cind a facut "frumos" :D

Hai ca ma car la servici, sa imi cistig leafa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Mai, poate-s eu batuta-n cap, da io as fi ingrijorata sincer ca la 10 ani copilul meu sa nu stie sa citeasca...

si daca a invatat de buna voie, la 10 ani si 3 saptamini, unde-i problema ???

Ok; pina la 10 ani si 3 saptamini, copiii "normali" (adica in sistemul de invatamint clasic) trebuie sa acumuleze si sa fixeze un anumit bagaj de cunostinte. Acest copil care nu a citit pina la virsta asta - deci banuiesc ca nici nu a scris? - l-a acumulat?

pisigri, tocmai asta-i diferenta ca nu "trebuie" nimic
de acumulat sunt sigura ca a acumulat cunostinte, acolo copiii lucreaza impreuna in grupuri mici, fac proiecte. Presupun ca atunci cind era de citit ii citea alt copil...prea exact nu stiu dar sper sa ma accepte la o zi de curs ca sunt tare curioasa cum decurge

referitor la rapiditatea invatarii, sunt convinsa ca acest copil avea si el in back-ground ceva cunostinte pentru ca o ora pe zi se fac "lectii" impreuna si instructoarea mi-a spus ca are grija ca un minim (printre care cititul si scrisul) sa fie acumulat in primii 4 ani. Este foarte posibil sa fi fost un fel de "incapatinare" a copilului vis-a-vis de citit

nu am nici un motiv sa cred ca mama respectiva ar fi mintit sau exagerat. daca le-ati fi vazut cit de frumoase si linistite erau, ce lumina aveau in ochi aceste mamici !

Mergi la inceput

Citat:

Eu de exemplu faceam din gazete si ma simteam desteapta, fara a fi avut nevoie sa stie cineva despre asta. Dar este o motivatie extrinseca pentru ca faceam asta pentru a-mi demonstra ca mama mea care zicea despre frate-meu ca e "destept si frumos" si despre mine ca sunt "ambitioasa" nu are dreptate :-(

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

pai erai ambitioasa, ca vroiai sa ajungi la o "recunostinta", aceea de a fi si tu "desteapta si frumoasa" :)) mama ta vazuse just in privinta asta.... la rest nu stiu, ca nu-ti cunosc fratele

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui chatonel

Citat:

pai erai ambitioasa, ca vroiai sa ajungi la o "recunostinta", aceea de a fi si tu "desteapta si frumoasa" :)) mama ta vazuse just in privinta asta.... la rest nu stiu, ca nu-ti cunosc fratele

Famille Dragoon, mami de Izia, 23 mars 2009

Toulouse, la ville rose

Hai mai Chato, ca tu intelegi ca Agnes percepea vorbele mamei ei ca pe "ea nu e desteapta (si frumoasa), da e ambitioasa asa ca o sa se descurce". Asa ca nu o mai "necaji".
Cine stie daca atunci cind a facut afirmatia asta, mama respectiva vroia sa spuna ce a inteles Agnes sau pur si implu vroia sa scoata in evidenta calitatea cea mai pregnanta a fiecarui copil.
Cine stie daca nu cumva afirmatia avea de fapt conotatie laudativa, un fel de "fra-su e brinza buna in burduf de ciine, asta mica e ambitioasa si-o sa ajunga departe !"

Agnes, principalul meu scop in viata este ca, copilului meu sa-i fie cit mai bine; lumina din ochii mei ma intereseaza in plan secundar, ca un aspect care contribuie la starea de bine a copilului meu...

Mergi la inceput