Parinteala nepavloviana(4)
Raspunsuri - Pagina 18
anca_a spune:
Sorana, ok, daca se duce cu un strain, tu ce faci?
In primul rand astfel de situatii trebuie prevenite si e responsabilitatea parintelui sa se asigure ca asa ceva nu se intampla.
Dar presupunand ca se duce, tu ce mai poti sa faci ca sa previi, altceva decat ai facut pana in acel moment, ca doar nu te apuci sa o pedepsesti in avans? Ei bine, nu prea ai ce sa faci, decat sa te asiguri ca ai construit o relatie suficient de apropiata incat, daca ii trece o asemenea tampenie prin cap, iti spune dinainte.
Ok, totusi nu iti spune si se duce. :((( Daca ii fura cerceii, crede-ma ca se va speria (si te va speria) si va regreta atat de tare, incat o pedeapsa din partea ta nu isi va mai avea rostul. La celelalte scenarii nu pot sa ma gandesc.
maria_alexia spune:
cu ultimele discutii mi-am dat seama ca dam pedepse din frica: ne e frica noua, ca parinti, de ce se poate intampla. si atunci ii aplicam copilului o pedeapsa pe care speram s-o simta neplacut, incat sa-i transmitem si lui cumva frica asta a noastra. curat pavlovian - bun titlu .
eu (inca) nu pot sa-i cresc fara sa dau pedepse sau macar amenintari. lipsa de timp, de imaginatie sau frica prea mare.
(si amenintarile tot asta sunt: sa-i invatam frica )
si nici nu sunt 100% convinsa ca e sanatos. ma rog, aici iar ajungem la consecinte naturale vs. pedepse arbitrare .
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli da, ar tb sa-l dau ucenic undeva |
E foarte simpatic baiatelul tau
Nu aveti vreun animalut in casa? Ar putea primi un salariu ingrijindu-l.
Sau poate ti-ar placea un povestitor personal, care sa-ti inventeze cate o noua poveste in fiecare saptamana, spre marea ta delectere.
viviana spune:
Ei, Sorana iti dai seama ca am stat de vorba.
Raspunsul ei mai mult m-a speriat decat m-a deranjat. Imi este frica sa nu ia totul usor.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
rrox3 spune:
Maria bineinteles ca pedepsim din frica. Si cand ii agresam in orice alt fel, o facem tot din frica, desi aratam furiosi. Dar asta e doar o explicatie, nu ne absolva de vina.
Ce anume nu esti sigura daca e sanatos? Sa transmitem frica irationala care justifica agresiunea? Bineinteles ca nu e sanatos.
viviana spune:
rrox nu se va indeparta de mine.
Avem o relatie foarte stransa si e cam improbabil sa o destrame ceva.
Iar daca mesajul e transmis corect si inteles corect e OK.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
buli spune:
asta cu povestitorul e buna!
da, suntem in Iasi, corap, scrie si la profil, de aia credeai asa
maria_alexia spune:
pe vremuri credeam ca pedepsim in numele unor principii .
ziceam ca nu e sanatos sa nu-l inveti deloc pe copil frica - totusi, asta ne tine intregi, pana la urma. ok, nu i le proiectezi chiar pe toate ale tale, dar habar tot trebuie sa aiba.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui viviana rrox nu se va indeparta de mine. Avem o relatie foarte stransa si e cam improbabil sa o destrame ceva. Iar daca mesajul e transmis corect si inteles corect e OK. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Cum spui tu Viviana. Foarte personalizata relatia asta stransa in care tu esti dezamagita de ea, o pedepsesti, si ea iti promite ca va avea grija sa-ti para rau. Pare stransa la propiu, de catre tine, spre a fi controlata mai eficient.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui maria_alexia pe vremuri credeam ca pedepsim in numele unor principii . ziceam ca nu e sanatos sa nu-l inveti deloc pe copil frica - totusi, asta ne tine intregi, pana la urma. ok, nu i le proiectezi chiar pe toate ale tale, dar habar tot trebuie sa aiba. |
Chiar crezi ca e nevoie sa-i invatam frica? S-a ocupat evolutia de asta de multe specii incoace, suntem echipati cu frica filogenetic.