Ingrijire persoana batrana dupa AVC

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Va multumesc pt raspunsuri.
Mama a facut AVC pe fondul unui puseu de tensiune, inainte de asta nu a avut hipertensiune. In schimb era in tratament pt Parkinson si se deplasa destul de greu. De aceea cred ca are sanse mici sa mai mearga, dar eu am sa fac absolut tot posibilul sa ii ajut si incerc sa gasesc varianta optima.
Discutia cu respectul nu am inteles-o, cred ca si batranii dementi si care sufera de Alzheimer merita la fel de mult respect ca orice alta persoana care nu e "dusa cu pluta". Ca poti ramane dement dupa AVC e adevarat din pacate, am avut si eu un bunic un om deosebit de inteligent, fost avocat, care dupa AVC s-a trezit la mintea unui copil de 3 ani, dpdv fizic insa era exact ca inainte.
Camine particulare eu am vazut o gramada cu preturi de 1500-3000lei/luna la care banuiesc ca se adauga multe altele (tratamente, medicamente, spagi, etc)Din pacate ea insista sa o ducem acasa, de fapt nu realizeaza cum a ajuns la spital, spune ca totul e o mascarada, si ca vrea sa mearga la o plimbare in cismigiu sa miroasa florile. E agitata uneori si tipa de cate ori i se face vreo manevra (mutat de pe o parte pe cealalta, schimbat canula de perfuzie, spalat, etc) ceea ce e foarte rau pt ca imi dau seama ca daca as duce-o la un camin ar tine-o sedata permanent. eu sper din tot sufletul sa-si revina macar psihic, acum are zile cand e lucida si altele cand e semiconstienta si somnolenta. La ea a fost o hemoragie talamica destul de mica insa avand in vedere Parkinsonul care e tot o afectiune neurologica, devine totul mult mai complicat. O femeie am inteles ca ar costa cam 1500 lei/luna numai ca nu stiu cum se vor descurca atunci cand pleaca acasa. Poate ar trebui sa gasim pe cineva intern, banuiesc ca e mult mai scump.
In suedia se gasesc paturi actionate electric la ikea, posibil sa nu fi adus in ro. deocamdata tata i-a cumparat saltea antiescare, cu motor care umfla diferite portiuni astfel incat presiunea pe suprafata corpului sa varieze.
Imi dau seama ca o sa le fie foarte greu, probabil varianta cu femeie interna ramane cea mai buna, numai ca nu stiu unde sa gasesc o persoana de incredere??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

LauraN, se vede ca nu am citit suficient, bine ca mi-ai deschis ochii...combinatia asta a avut-o bunica mea, plus operatii la amandoi ochii, doar ca aici nu a zis nimeni ca ar prezenta vreun risc.

Corianai, stiu o asistenta care lucreaza la un centru din asta prin Stefanesti parca sau Cernica, nu mai stiu exact.
Sun maine si iti spun. Acum 2 ani cereau 1800 lei, dar cica era in funcctie de afectiuni si tratamentele recomandate.

CAPRA CU 2 IEZI

mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA

www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Sa o ajutam pe Georgi sa mearga

Manu - papusa fara picioare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

E foarte dureros ce ne povestesi Cori, imi pare rau.
O experienta sper eu pentru tine ca nu similara, am avut noi cu bunica mea (la 79 de ani).

Ea saraca avea simtome de Altzhaimer dar si noi si ea le-am ignorat cu mare succes pana in momentul in care a avut primul AVC (a decedat in urma unei rafale de AVC uri suferite ulterior). Dupa primul AVC s-a recuperat ok, era pe picioare, manca, citea ziarul.. dar (am mai povestit eu aici) il vedea pe Hitler in camera, povestea cum la spital au tinut-o intr- pivnita, legata de maini si picioare si nu i-au dat nici apa, nici mancare ... a povestit asta la tot blocul caci veneau vecinii sa o viziteze, ea avusese viata sociala nu gluma. De recunoscut, ne recunostea pe toti. Era remarcabil ca stia totusi sa numere si sa calculeze banii (de' ... fost economist sef). Totusi, ii facusem RMN si primisem vestea ca mare parte din creier ii era atrofiat (la multe tipuri de dementa si la Altzhaimer creierul se usuca in cap exact ca o nuca uscata, exact asa arata pe film). Nu stim sigur ca a fost Altz sau alta forma, AVC ul a venit peste si a grabit restul.

In fine, ce am facut noi dupa ce am scos-o din spital (unde a stat fix 3 zile ca nu putea sa ocupe pat, era catalogata la cronici, desi am ceva pile prin spitale mi-au spus clar ca trebuie sa o iau acasa si n-am vrut sa insist aiurea) am adus-o acasa unde periodic veneam noi din familie sa stam cu ea, mai mult mama ca n-avea ce sa faca altceva si intre timp am cautat femeie interna.

E greu sa gasesti interna, cele mai multe sunt fugite de prin satele din imprejurimi, batute de barbat, etc...trebuie sa fii foarte atenta pe cine bagi in casa, sa nu aiba cazier, sa vezi ce rude are, sa nu-ti goleasca toata casa intr-un week end. Daca poti, fa-i o vizita acasa la ea, intreaba vecinii cum e persoana, etc. Pe criza asta o sa gasesti sigur cu 1000 - 1200 ron plus cazare si masa, dar fii atenta.
Noi am cautat prin agentii, dar nu am gasit pe nimeni intern. Apoi am luat ziarul la rand... aici am gasit nenumarate femei care aveau ele insele 70 de ani si doreau sa se angajeze sa stea de vorba si eventual sa ii dea de mancare (fara igiena, curat, etc). Am spus nu din start. Apoi o serie intre 35 si 50 de ani din categoria sus amintita. Am ales o tanti destul de zdravana, care a ramas si s-a ocupat pana la urmatoare rafala de AVC uri (desi spunea ca nu mai poate, ca bunica o ura si o facea in toate felurile), in fine a sunat intr-o dimineata sa imi spuna ca pleaca si cand a plecat a luat cu ea si un cearceaf o fusta din sifonier, produsele de igiena, cafeaua si parca si un prosop. Banii bunicii ii daduse insasi bunica sora-mi spunand ca "ma lasati cu hoata asta in casa" si o sa fure tot.

Cam asta e experienta mea (si am mai auzit povesti asemanatoare) cu femeile interne. Ca fapt divers, am avut o data o bona care practicase si ingrijirea la batrani si chiar si respectiva tanti m-a furat de: un pic de zahar, un pic de cafea, detergent, ceva ulei, alte feluri de consumabile... si asta lunar pana cand am dovedit-o si am dat-o afara.

Recuperare medicala la domiciliu - costa ceva dar poate o firma sa iti ofere un fizioterapeut. Eu acum, sincer daca ar fi sa o iau de la capat Doamne Fereste! as apela la un camin specializat pentru persoana bolnava, iar sotul/sotia sa vina zilnic in vizita. Mai ales ca se hraneste cu sonda. Pentru ca in cazul tau e chinuitor pentru tatal tau, el sufera la fel de mult si nu ii e usor si nu cred ca va avea nervii necesari sa gestioneze o persoana interna. Daca el ar merge zilnic/la doua zile in vizita, ar vedea cu ochii lui cum e ingrijita si daca e sedata permanent. Evident ca se va opune, dar daca esti ferma si ii spui ca e singura solutie, se va obisnui cu ideea. Sa stii ca in momentele astea ei (cei care sunt afectati si psihic, cognitiv) doresc ca toata familia sa stea ciorchine in jurul lor si sa se ocupe numai de ei, bunica-mea parca facea prezenta in fiecare zi, cine a venit si cat a stat. Ignora orice alte obligatii pe care le ai si ignora cu desavarsire faptul ca si tu poti sa ajungi la capatul puterilor. Speculeaza sentimental (in cazul in care vorbesc) pe toti din familie.

Doamne Ajuta sa-si revina!!

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui corianai

Mama a facut AVC pe fondul unui puseu de tensiune, inainte de asta nu a avut hipertensiune. In schimb era in tratament pt Parkinson si se deplasa destul de greu. De aceea cred ca are sanse mici sa mai mearga, dar eu am sa fac absolut tot posibilul sa ii ajut si incerc sa gasesc varianta optima.
Discutia cu respectul nu am inteles-o, cred ca si batranii dementi si care sufera de Alzheimer merita la fel de mult respect ca orice alta persoana care nu e "dusa cu pluta". Ca poti ramane dement dupa AVC e adevarat din pacate, am avut si eu un bunic un om deosebit de inteligent, fost avocat, care dupa AVC s-a trezit la mintea unui copil de 3 ani, dpdv fizic insa era exact ca inainte.
Camine particulare eu am vazut o gramada cu preturi de 1500-3000lei/luna la care banuiesc ca se adauga multe altele (tratamente, medicamente, spagi, etc)Din pacate ea insista sa o ducem acasa, de fapt nu realizeaza cum a ajuns la spital, spune ca totul e o mascarada, si ca vrea sa mearga la o plimbare in cismigiu sa miroasa florile. E agitata uneori si tipa de cate ori i se face vreo manevra (mutat de pe o parte pe cealalta, schimbat canula de perfuzie, spalat, etc) ceea ce e foarte rau pt ca imi dau seama ca daca as duce-o la un camin ar tine-o sedata permanent. eu sper din tot sufletul sa-si revina macar psihic, acum are zile cand e lucida si altele cand e semiconstienta si somnolenta. La ea a fost o hemoragie talamica destul de mica insa avand in vedere Parkinsonul care e tot o afectiune neurologica, devine totul mult mai complicat. O femeie am inteles ca ar costa cam 1500 lei/luna numai ca nu stiu cum se vor descurca atunci cand pleaca acasa. Poate ar trebui sa gasim pe cineva intern, banuiesc ca e mult mai scump.
In suedia se gasesc paturi actionate electric la ikea, posibil sa nu fi adus in ro. deocamdata tata i-a cumparat saltea antiescare, cu motor care umfla diferite portiuni astfel incat presiunea pe suprafata corpului sa varieze.
Imi dau seama ca o sa le fie foarte greu, probabil varianta cu femeie interna ramane cea mai buna, numai ca nu stiu unde sa gasesc o persoana de incredere??

Daca mama ta se afla in Cluj, vorbeam cu femeia care a ingrijit-o pe bunica...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Citat:
citat din mesajul lui corianai

Daca mama ta se afla in Cluj, vorbeam cu femeia care a ingrijit-o pe bunica...

Edit: idem pentru gimnastica recuperatorie, fizioterapie, kinetoterapie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Fratele meu a gasit o ingrijitoare interna printr-o agentie, cu 1500 lei pentru soacra lui si au fost foarte multummiti. F adevarat ca se si duceau la 2 zile in vizita si era si ceva...martor al lui Iehova, parca.

Iar de ciordit ...nu au strainii monopol, chair la soacra mea, cand a venit sora ei sa stea cu ea a fost jale, noi aduceam pe o parte si ea cara pe cealalta parte.

Exista si servicii de ingijire la domiciliu dar care nu acopera noaptea, vazusem la un moment dat niste reclame cu asa ceva.

Primele 50 zile dupa externare sunt chiar suportate de casa de asigurari.
Intreaba in spital, sigur trebuie sa aiba datele.

Soacra mea a fost la Colentina internata si aveau acolo un birou, au venit la salon, au vorbit cu dr, le-a dat direct lor tratamentul de urmat acasa, am semnat un contract si gata.
In functie de tratament ii venea asisitenta acasa, bineinteles ca ii dadeam ceva, nu era o singura persoana.

Soacra fratelui meu a fost internata la Fundeni si era si acolo firma asta care avea contract cu casa de asigurari. Doa ca nu prea stie nici lumea si nici doctorii nu le promoveaza serviciile.

CAPRA CU 2 IEZI

mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA

www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Sa o ajutam pe Georgi sa mearga

Manu - papusa fara picioare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Pai asa si in Iasi exista firme de ingrijire la domiciliu, dar ofera mai mult servicii medicale (tratamente injectabile etc). Sau iti vine cineva care ii da sa manince, face putin curat si apoi valea, nu iti asigura nimeni supraveghere 24/24.

Da, si bunicul meu "face prezenta", nu la modul la care povesteati pe aici, dar si el o tot solicita pe bunica mereu, la intervale de timp scurte, cu sau fara motiv real. Insa e din cauza ca a fost foate activ pina la AVC si acum ii e f greu sa stea in pat si sa depinde de altii ca sa mearga si la WC.

La el, perioada de dezorientare a durat f putin, citeva zile; chestia cu pisalogeala a disparut dupa 4-5 luni.
Dar da, se plinge ca il dor toate alea la sedintele de kineto, ca il bruscheaza bunica/mama cind il schimba, ca "il tin nemincat" pentru ca nu ii dau sa rontaie continuu diverse... Este dificil, dar nu a fost el prea usor de "manageruit" nici inainte. Are insa o inima de aur, si ne rugam sa il tina Dumnezeu cit mai mult printre noi...

Eu in ziare am vazut destule anunturi pentru persoane interne. Dar e greu sa faci o selectie daca nu esti in tara, si e si mai greu daca nu ai pe cineva de incredere care sa ii viziteze des, ca sa supravegheze ce se intimpla in casa. O straina in casa cu doi batrini...na, auzi tot felul de intimplari de groaza.

Multa sanatate !

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

corina, imi pare foarte rau, sanatate multa
si in iasi sunt firme de ingrijiri la domiciliu, nu stiu in ce consta exact dar am vazut afise cu informatii despre ei lipite pe peretii spitalului de neuro, sper sa gasesti repede ceea ce cauti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anuscha2009 spune:

Buna.
Eu lucrez in protectia persoanelor varstnice si avem si servicii de ingrijire la domiciliu, daca vre scrie mi un PM si voi incerca daca pot, sa te ajut.
Exista si servicii furnizate de Ong-uri care in functie de veniturile varstnicilor sunt accesibile sau gratuite, dar aceste servicii sunt mai mult la domiciliu si mai putin in centre rezidentiale (camine)
Inteleg ca parintii sunt din Bucuresti, in ce sector locuiesc? Care este gradul actual de dependenta al mamei? Este total dependenta de alte persoane?
Femeie de incredere care sa stea non stop cu batrana este mai dificil de gasit si pretul te ajunge ca intr un rezidential de lux mediu: salariu, masa, casa si intretinere. Poti in schimb sa-i gasesti un ingrijitor la domiciliu care sa stea o buna parte din zi, sa faca menaj, administrarea medicamentelor, administrarea hranei in caz de nevoie si si un altul pentru ingrijire medicala la domiciliu; tratamentul escarelor, igiena eliminarilor, masurarea parametrilor fiziologici etc.

Multa sanatate si curaj!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmari spune:

Corina,

Sa va dea Dumnezeu numai bine, insanatosire mamei si pina atunci cea mai buna si inteleapta decizie, plus solutionare optima.

Eu sunt inca sub soc, tatal meu a decedat in urma unui AVC, s-a intimplat pe 9 mai, se apropie "celebrarea" neagra a evenimentului. La tata a fost masiv, n-a mai putut vorbi, paralizat pe dreapta. A stat in spital in Roman vreo 2 saptamini, apoi nu l-au mai putut tine cine, l-au trimis acasa cu medicatie. Din cauza neputintei mamei de-al ingriji, a trebuit sa gasesc o rezolvare, am ales la inceput un barbat din comuna,tata era grasut, trebuia o persoana foarte puternica sa-l intoarca, traga, ajute cu igiena, nu mai stiu cit l-am platit, dar era un salariu foarte atractiv.Nu am fost multumita de om.
Am umblat capiata dupa un camin de batrini, am gasit prin cunostinte unul in Bucuresti, iti dau site-ul aici

www.ganesh.ro

A ajuns tata acolo la sf lui mai, pe 17 iunie a facut embolie si s-a dus in lumea aia la care noi n-avem acces. De ingrijirea primita acolo am fost foarte multumita, curatenie impecabila, hrana buna, personal foarte dragut. Astea sunt impresiile sorei lui (matusa mea) care l-a vizitat aproape zilnic. Eu trebuia sa ajung acolo de ziua lui onomastica, pe 29 iunie de Sf Petru, dar n-a mai apucat-o.

La mine, pe linga durerea pierderii unui tatic exceptional, s-a adaugat si trauma de-a nu stie nici pina in ziua de azi daca ducindu-l intr-un camin/spital din Bucuresti, oricit de minunat a fost dpdv medical (au si dr acolo)am facut bine or ba. Tata nu putea comunica, nu-mi dadeam seama unde si-ar dori. Din gemetele lui, unii cica ar fi descifrat o incercare de-a rosti cuvintul "acasa", sunt doar supozitii. Cind privesc retrospectiv, cu tata deja dincolo, inclin sa cred c-ar fi trebuit sa ramina la casuta lui draga pe care a facut-o de la temelie, linga sotia lui de 50 de ani,in gospodaria lui familiara, cu mugetul vacii, fosnetul copacilor,apusuri si rasarituri de soare chiar strecurate pe ferestre. Il rog mereu pe tata sa ma ierte ca n-am stiut...

Mergi la inceput