vine craciunul!!! vrem prajituri bune...
Raspunsuri - Pagina 8
Milia spune:
Bastonașe pentru pomul de Crăciun
Pt. circa 40 buc.
100 g unt moale, 150 g făina, 70 g zahăr, 1 lingură și jumătate de scorțișoară, miezul de la un baton de vanilie, 1 ou
Untul, făina, 50 g zahăr, 1 lingură scorțișoară, miezul de vanilie și oul se frământă într-un aluat omogen. Se înfășoară în folie și se ține cca 30 minute la frigider. Restul de zahăr și scorțișoară se amestecă. Se încinge cuptorul la 180 de grade.
Din aluat se formează rulouri groase de 8 mm și lungi de 7 cm. Se dau prin amestecul de zahăr și scorțișoară și se îndoaie în formă de bastonașe. Se pun pe tava tapetată cu hârtie și se coc cca. 12 minute. Se lasă să se răcească pe un grătar.
Milia spune:
FIGARO (pentru tava aprox. 30 x 40 cm)
300 g unt
6 oua
450 g zahar pudra (eu folosesc zahar tos)
450 g făină
150 g lapte sau sifon
1 vârf de cuțit amoniac
sare
vanilie
gem (eu pun numai de prune) aprox. un borcan de 400 ml
cca 20 nuci taiate
2 linguri (cu vârf) de zahăr pentru bezea
Se freacă untul cu zahărul, se adaugă 1 ou întreg, 5 gălbenușuri, amoniacul stins cu zeamă de lămâie, făina și laptele și se amestecă ușor. Se toarnă aluatul în tava unsă și tapetată și se nivelează. Deasupra se unge cu gem în strat uniform și se presară nuci tăiate.
Se bat spumă cele 5 albușuri rămase, se adaugă 2 linguri de zahăr în ploaie și se bat până se întăresc din nou. Se întinde bezeaua peste nuci, se nivelează.
Se coace la foc potrivit, circa o oră (eu dau la început focul mijlociu, apoi las la foc mic depinde de cuptor). Dacă încercați cu scobitoarea prăjitura să vedeți dacă e coaptă, aveți grijă să nu vă lăsați induse în eroare gemul rămâne moale și scobitoarea iese umedă.
Mie îmi place mult această prăjitură dulce-acrișoară.
Milia spune:
Fursecuri cu cremă
4 ouă, 4 cești cu zahăr pudră, 4 cești ulei, 6 cești făină (totul se măsoară cu aceeași ceașcă, și anume o ceașcă de cafea), vanilie.
Se freacă zahărul cu ouăle bine, după care se adaugă uleiul puțin câte puțin. Când totul e bine frecat, se adaugă aroma și făina.
Se tapetează tava și se pune în tavă cam câte o jumătate de linguriță, destul de rare. Având în vedere că se lipesc două câte două, e bine să fie cam toate egale. Se coc la foc iute. Se scot din cuptor și se desfac repede cu cuțitul, altfel se rup. Se unesc două câte două cu cremă.
Crema: 1 căniță de lapte (rece) în care s-au dizolvat 2 linguri de făină și 2 linguri de cacao. După ce se amestecă bine, se pune pe foc, amestecând continuu, până se îngroașă. Se ia de pe foc și se amestecă până se răcește. Separat, se freacă 150 g unt cu 200 g zahăr pudră, se adaugă câte puțin din crema de cacao răcită. Se aromatizează cu esență de rom sau cu cafea proaspăt măcinată. Se dă la frigider să se întărească.
Fursecurile se unesc două câte două cu această cremă. Dacă vreți să aibă un aspect și mai frumos și aveți timp, puteți topi pe baie de abur 50 g ciocolată și picurați ușor, făcând dâre de ciocolată topită pe fursecuri (după ce le-ați pus pe o farfurie).
Milia spune:
Cornulețe
250 g unt se freacă cu 3 linguri zahăr pudră, coajă de lămâie, vanilie, se adaugă nuci măcinate (80 buc) și 8 linguri de făină.
Se ia aluat cât o nucă, se răsucește în formă de cornuleț și se coc în tava neunsă, la foc mic. Când sunt gata, se desprind cu cuțitul imediat (dacă se răcesc, se rup) și apoi se scot din tavă, se pun pe un platou și se pudrează cu zahăr vanilat.
Se fac destul de repede și de ușor și sunt foarte fine, având nucă, mie îmi plac mai mult decât cornulețele umplute (care, dealtfel, sunt și mai greu de făcut).
Milia spune:
Crocant
250 g unt, 3 linguri de zahăr, 2 linguri miere, 3 linguri cacao, 1 linguriță rom se pun pe foc. După ce a dat un clocot, se adaugă o pungă de fulgi de orez.
Se toarnă compoziția într-o tavă și se dă la rece sau se unge pe foi de napolitană. Când se servește, se taie în pătrate mici.
simonaM spune:
wow milia ce te-ai ambitionat.....mersi de tetete am sa le trec in carnetel si am sa le incerc.o sa iti dau de stire cind o sa le fac.mersi inca o data si mai scrie daca mai ai pe acolo.mona78
Milia spune:
Checuri cu ciocolată
Ies două checuri în tăvi înguste (cam 25 x 8 cm x 8 cm).
Se măsoară cantitățile cu un pahar de 200 ml.
6 ouă, 2 pahare de zahăr, 200 g unt, 3 linguri de cacao, 1 pahar și jumătate de făină, un vârf de cuțit de amoniac stins cu lămâie.
Se freacă untul cu un pahar și jumătate de zahăr. Se adaugă treptat gălbenușurile, 3 linguri de cacao și amoniacul stins cu lămâie. Se pun aromele (coajă de portocală sau coajă de lămâie și portocală, amestecate). Separat se bat spumă albușurile, apoi se adaugă restul de zahăr (o jumătate de pahar) și se bat până se întăresc din nou. Se încorporează ușor albușurile bătute și făina în prima compoziție (se amestecă ușor, de jos în sus, să nu cadă albușul!), să se obțină un aluat omogen. Se toarnă în mod egal în cele două tăvi de chec, unse cu unt/ulei și tapetate cu făină. Se dau la cuptor (eu las focul mijlociu 7-8 minute, apoi reduc focul la minimum, fiecare își cunoaște cuptorul) și se coc cam o oră (se pot încercă cu o scobitoare, dacă nu sunteți sigure). Checul fiind închis la culoare (de la cacao) nu se vede când s-a rumenit (dacă se coace mijlocul, deasupra, adică dacă nu este moale, înseamnă că e gata și nu mai trebuie lăsat în cuptor, că se arde). Se scot tăvile din cuptor, se lasă 5 minute și apoi se scot checurile pe o tavă sau un platou. După ce s-au răcit, se prepară o glazură de ciocolată din 3 lingurițe de cacao, 5 lingurițe de zahăr și 5 lingurițe de apă. Se amestecă bine și se dă la foc minuscul, amestecând tot timpul să nu se prindă de ibric (dacă se prinde, începe să se ardă și se face amară). După ce a dat un clocot, se oprește focul și se adaugă o bucățică de unt (cam 20-25 g), se amestecă bine și se lasă să se răcească, amestecând mereu cu lingurița (se poate introduce puțin ibricul în apă rece, dar se amestecă tot timpul, ca să se răcească uniform compoziția și să se îngroașe; dacă nu e amestecată, se întărește prea tare la fundul ibricului și pe pereți, unde e rece, și rămâne prea lichidă deasupra, unde e încă fierbinte). Când s-a îngroșat un pic, cât e încă lichidă se ung checurile pe deasupra. Dacă s-a întărit prea tare glazura și nu se mai poate întinde, se mai pune ibricul un pic pe foc, amestecând bine, până când devine destul de lichidă (nu până la fierbere), dacă e prea lichidă, se lasă să se răcească până e destul de groasă. Checurile se taie când s-a întărit glazura (durează câteva ore).
Nu se fac greu, am explicat eu amănunțit toate problemele de care vă puteți lovi. Și sunt delicioase!
Milia spune:
Cornete cu cremă
O altă prăjitură delicioasă, atât că este un pic mai migăloasă și, în plus, aveți nevoie de un con metalic pe care să formați cornetele. Este însă atât de bună, încât aceste obstacole n-ar trebui să vă împiedice s-o încercați.
3 ouă, 150 g zahăr, 100 g făină. Atenție, nu se pune nimic de crescut!
Se freacă ouăle întregi cu zahărul și se adaugă treptat făina, până când se obține un aluat moale. Se iau cu lingurița și se pun în tava de la aragaz, unsă. Se pun mai rare, să nu se lipească unele de altele, pentru că se întind. Se dă tava la cuptor la foc mic (minimum), până se face un cerc auriu pe margine. Nu se țin mai mult în cuptor, pentru că se întăresc! Se deschide ușa cuptorului - tot ce urmează se face cu ușa cuptorului deschisă (scopul este ca discurile să rămână calde, să se poată răsuci, dar să nu se coacă mai mult, să se usuce și să devină casante). Se scoate tava, se dezlipește cu cuțitul repede un disc și se introduce tava din nou în cuptor (NU se închide ușa!). Se rulează discul de cocă pe conul metalic, apăsând mai mult în zona de suprapunere (îmbinare), ca să se formeze cornetul. Partea dinspre tavă formează partea din exterior a cornetelor (fiind plată - partea de deasupra e neuniformă). Răsucirea discurilor pe con se face cu partea de deasupra la interiorul conului. Astfel se obține un cornet conic, cu deschideri la ambele capete. (Dacă nu aveți un con metalic, poate găsiți mai ușor un cilindru, și le puteți face în formă de țigări (havane) cu diametrul ceva mai mare de 1 cm.) După ce ați confecționat primul cornet/țigară, repetați cele scrise mai sus pentru al doilea disc, și la fel până când terminați toate discurile din tavă. Spălați tava, o ungeți din nou și puneți altă tranșă de discuri la copt. După ce ați terminat de copt și răsucit toate cornetele, le umpleți cu o cremă (pe care e bine s-o aveți gata preparată, pentru că trebuie să stea la frigider să se întărească, iar în acest timp puteți face cornetele). Crema se face așa: 5 ouă se bat cu 250 g zahăr, 5 linguri de lapte rece și 2 linguri de cacao. Se pune în bain-marie și se amestecă permanent, până se îngroașă. Când s-a îngroșat, se adaugă 250 g unt. Se ia de pe foc și se amestestecă bine până se răcește. Se dă la frigider.
Se umplu cornetele cu această cremă, iar în fiecare cornet se introduce (în cremă) câte un sfert de nucă prăjită (sau câte o alună nesarată, prăjită).
Sunt o minunăție. Vă garantez că n-o să regretați dacă le faceți.
petra spune:
Milia,
Tava trebuie doar unsa cu unt sau ulei??? Sau se mai tapeteaza cu faina? Se poate folosi si hartie pergament?
Pun intrebarile pentru ca se pare ca mi-au facut cu ochiul corneele cu crema!Sper sa-mi iasa!
petra spune:
Mai fetelor - talentelor!!!
M-am apucat sa citesc pe sarite din retete si mi-a plouat in gura nu alta!
Acum nu am timp sa mai stau dar maine iau retetele de la cap la coada sa le studiez pe toate! Apetisante foc!