vine craciunul!!! vrem prajituri bune...

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Buna fetelor!
Am citit si eu retetele date de voi, pe unele le-am copiat si abia astept sa le incerc.

SimonaM, prajitura sumegel, (eu o am ca sumeghi), dar e aceeasi reteta, o am tot de la o unguroaica(locuiesc in satu mare) si e foarte buna.Eu o fac deja a treia oara acum de Craciun, la cererea expresa a familiei. Modul de "asamblare" e putin diferit de cel pe care l-ai dat tu, eu fac numai 2 blaturi si nu ies asa de subtiri, dar atentie! dupa ce pun crema trebuie lasata cateva ore sa prinda o crusta si apoi vine pus al doilea blat, altfel crema va curge, eu am patit prima data. Eu folosesc jumate de crema intre blaturi si jumate pe post de glazura, prinde o crusta si e foarte buna asa pe post de glazura. Merita sa incercati prajitura asta!

Pupici si sarbatori fericite!

Mihaela, Diana si Silvia

http://community.webshots.com/user/mihaela_s20

www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ia uite, se pare ca tot eu scriu....mi-a venit inspiratia peste noapte....

Reteta mea de sumeghi are totusi cateva particularitati, am observat dupa ce am studiat-o mai bine.Iata reteta dupa care fac eu:
SUMEGHI
FOILE:8 albusuri,300g zahar, 400g nuca prajita si macinata,2 linguri pesmet fin, 1 plic zahar vanilat, 1 praf de copt.Se bat albusurile bine cu zaharul, pana se face o compozitie tare (se bat la inceput albusurile si pe urma se adauga treptat zaharul).Se adauga treptat nuca si pesmetul.Se imparte aluatul in doua si se coc doua foi.Tava trebuie sa fie bine unsa (apoi pudrata cu faina).(se coace in tava).
CREMA:8 galbenusuri,400 g unt,350 g zahar, 3-4 linguri cacao.Se pune in ordinea:unt, galbenusuri, zahar, cacao si se amesteca. Compozitia se fierbe pe baie de aburi, invartind cu telul, pana se ingroasa.
Apoi se "asambleaza" asa cum am spus mai sus.

Alte prajituri pe care le fac de sarbatori si care sunt testate si foarte bune:

FELIE DE COCOS
250 g faina, 150 g zahar pudra,150 g margarina sau unt, 1 pachetel praf de copt,2 linguri cacao, se adauga lapte cat cuprinde si se fac 2 foi. Aluatul trebuie sa aiba consistenta, asa incat sa se poata intinde cu sucitorul.O foaie se pune in tava, se pune umplutura apoi peste umplutura se aseaza cealalta foaie.
Umplutura: 6 albusuri de ou se bat spuma, se aduga 200 g zahar pudra si se bat in continuare pana se intareste compozitia, apoi se adauga 250 g nuca de cocos.
Se coace in cuptor pana se rumeneste foaia de deasupra, la foc mijlociu.
Crema:3 linguri de faina, 6 galbenusuri,300 ml lapte se amesteca si se pune pe foc pana se ingroasa, amestecand continuu. Pana se raceste se freaca 250 g unt cu 250 g zahar pudra, se amesteca cu pepul obtinut mai sus si se pune peste prajitura.

OCHI DE ELEFANT(se face repede , la rece)
Blat:300 g biscuitit, se sfarma si se insiropeaza cu siropul obtinut di 200 ml apa si 200g zahar, se adauga 3 linguri cacao si 2-3 linguri nuca de cocos.Se amesteca bine pana se obtine o compozitie omogena.
Crema: 125 g unt,5 linguri zahar pudra, 2-3 linguri nuca de cocos.Se freaca bine untul cu zaharul pana devine spumos, apoi se adauga nuca de cocos.
Intindem pe un celofan pasta cu o grosime de 2 degete, punem crema iar la mijloc se aseaza 2 -3 banane una in prelungirea celeilalte.Se ruleaza si se lasa la rece 2 ore.Se taie in felii de 2 cm.

TAVALITE
400 g zahar, 2 oua, 60 g margarina,2 linguri miere, 1 plic praf de copt,200ml lapte,1/2 kg faina.
Zaharul, margarina,laptele, mierea se fierb intr-o cratita direct pe foc.Se aduga faina amestecata cu praful de copt si cele 2 oua (compozitia sa nu fie prea fierbinte). Se toarna in tava unsa si tapetata cu faina si se coace la foc moderat.
Glazura:375 g zahar, 6 linguri cacao, 30 linguri apa, se dau intr-un clocot.
Blatul se raceste in tava in care s-a copt si apoi se taie cubulete, care se scufunda pe rand in glazura si apoi se tavalesc prin nuca de cocos.

DOBOS
9 oua, 12 linguri faina, 10 linguri zahar.
Albusurile de la cele 9 oua se bat spuma apoi se adauga zaharul pe rand si iar se bat pana se intareste.Se adauga galbenusurile pe rand, batand in continuare, apoi faina, tot pe rand si amestecand incet ca sa nu se lase compozitia.
Pe dosul tavii unsa si pudrata cu faina, se coc 5 foi.
Crema: 6 oua, 200 g zahar, 2 linguri cacao, 1 plic zahar vanilat.Se amesteca si se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa. Dupa ce s-a racit se incorporeaza 200 g de unt.
Glazura: 150 g zahar se topeste cu un varf de cutit de margarina.
Se umplu foile cu crema, dar ultima foaie nu se pune desaupra, ci se incalzeste putin la cuptor ca sa fie fierbinte cand se pune glazura. dupa ce s-a racit se poate pune peste ultimul strat de crema.

Sarbatori fericite!



Mihaela, Diana si Silvia

http://community.webshots.com/user/mihaela_s20

www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

fetelor eu zai mi-am terminat prajiturile.am facut rigo iancsi,rulouri umplute cu crema de finetti,valurile dunarii,foi cu crema caramel,saleuri,si negreasa care se taie cu paharul si se lipesc cite dou.sarbatori fericite tuturor!!!!!!!mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

quote:
Originally posted by mihaela_s
Ia uite, se pare ca tot eu scriu....mi-a venit inspiratia peste noapte....Reteta mea de sumeghi are totusi cateva particularitati, am observat dupa ce am studiat-o mai bine.Iata reteta dupa care fac eu:SUMEGHIFOILE:8 albusuri,300g zahar, 400g nuca prajita si macinata,2 linguri pesmet fin, 1 plic zahar vanilat, 1 praf de copt.Se bat albusurile bine cu zaharul, pana se face o compozitie tare (se bat la inceput albusurile si pe urma se adauga treptat zaharul).Se adauga treptat nuca si pesmetul.Se imparte aluatul in doua si se coc doua foi.Tava trebuie sa fie bine unsa (apoi pudrata cu faina).(se coace in tava).CREMA:8 galbenusuri,400 g unt,350 g zahar, 3-4 linguri cacao.Se pune in ordinea:unt, galbenusuri, zahar, cacao si se amesteca. Compozitia se fierbe pe baie de aburi, invartind cu telul, pana se ingroasa.Apoi se "asambleaza" asa cum am spus mai sus.Alte prajituri pe care le fac de sarbatori si care sunt testate si foarte bune:FELIE DE COCOS250 g faina, 150 g zahar pudra,150 g margarina sau unt, 1 pachetel praf de copt,2 linguri cacao, se adauga lapte cat cuprinde si se fac 2 foi. Aluatul trebuie sa aiba consistenta, asa incat sa se poata intinde cu sucitorul.O foaie se pune in tava, se pune umplutura apoi peste umplutura se aseaza cealalta foaie.Umplutura: 6 albusuri de ou se bat spuma, se aduga 200 g zahar pudra si se bat in continuare pana se intareste compozitia, apoi se adauga 250 g nuca de cocos.Se coace in cuptor pana se rumeneste foaia de deasupra, la foc mijlociu.Crema:3 linguri de faina, 6 galbenusuri,300 ml lapte se amesteca si se pune pe foc pana se ingroasa, amestecand continuu. Pana se raceste se freaca 250 g unt cu 250 g zahar pudra, se amesteca cu pepul obtinut mai sus si se pune peste prajitura.OCHI DE ELEFANT(se face repede , la rece)Blat:300 g biscuitit, se sfarma si se insiropeaza cu siropul obtinut di 200 ml apa si 200g zahar, se adauga 3 linguri cacao si 2-3 linguri nuca de cocos.Se amesteca bine pana se obtine o compozitie omogena.Crema: 125 g unt,5 linguri zahar pudra, 2-3 linguri nuca de cocos.Se freaca bine untul cu zaharul pana devine spumos, apoi se adauga nuca de cocos.Intindem pe un celofan pasta cu o grosime de 2 degete, punem crema iar la mijloc se aseaza 2 -3 banane una in prelungirea celeilalte.Se ruleaza si se lasa la rece 2 ore.Se taie in felii de 2 cm.TAVALITE400 g zahar, 2 oua, 60 g margarina,2 linguri miere, 1 plic praf de copt,200ml lapte,1/2 kg faina.Zaharul, margarina,laptele, mierea se fierb intr-o cratita direct pe foc.Se aduga faina amestecata cu praful de copt si cele 2 oua (compozitia sa nu fie prea fierbinte). Se toarna in tava unsa si tapetata cu faina si se coace la foc moderat.Glazura:375 g zahar, 6 linguri cacao, 30 linguri apa, se dau intr-un clocot.Blatul se raceste in tava in care s-a copt si apoi se taie cubulete, care se scufunda pe rand in glazura si apoi se tavalesc prin nuca de cocos.DOBOS9 oua, 12 linguri faina, 10 linguri zahar.Albusurile de la cele 9 oua se bat spuma apoi se adauga zaharul pe rand si iar se bat pana se intareste.Se adauga galbenusurile pe rand, batand in continuare, apoi faina, tot pe rand si amestecand incet ca sa nu se lase compozitia.Pe dosul tavii unsa si pudrata cu faina, se coc 5 foi.Crema: 6 oua, 200 g zahar, 2 linguri cacao, 1 plic zahar vanilat.Se amesteca si se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa. Dupa ce s-a racit se incorporeaza 200 g de unt.Glazura: 150 g zahar se topeste cu un varf de cutit de margarina.Se umplu foile cu crema, dar ultima foaie nu se pune desaupra, ci se incalzeste putin la cuptor ca sa fie fierbinte cand se pune glazura. dupa ce s-a racit se poate pune peste ultimul strat de crema.Sarbatori fericite!Mihaela, Diana si Silviahttp://community.webshots.com/user/mihaela_s20www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
mihaele aproape asa e prajitura.sumeghel...eu anu asta nu am mai facut.am facut ceva nou ...si reteta ta am facut-o ochi de elefant.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ma bucur mult simona, ca ai folosit reteta mea.Sper ca au iesit buni "ochii" .
Eu acum merg sa incep prajiturile.
Sarbatori fericite la toata lumea!

Mihaela, Diana si Silvia

http://community.webshots.com/user/mihaela_s20

www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

quote:
Originally posted by Milia

Cornulețe
250 g unt se freacă cu 3 linguri zahăr pudră, coajă de lămâie, vanilie, se adaugă nuci măcinate (80 buc) și 8 linguri de făină.
Se ia aluat cât o nucă, se răsucește în formă de cornuleț și se coc în tava neunsă, la foc mic. Când sunt gata, se desprind cu cuțitul imediat (dacă se răcesc, se rup) și apoi se scot din tavă, se pun pe un platou și se pudrează cu zahăr vanilat.
Se fac destul de repede și de ușor și sunt foarte fine, având nucă, mie îmi plac mai mult decât cornulețele umplute (care, dealtfel, sunt și mai greu de făcut).



Milia, am incercat in seara aceasta cornuletele tale si nu au iesit. Mä intreb dacä am gresit eu ceva, dar am respectat ce ai scris. Cornuletele modelate s-au läsat in cuptor si au iesit niste fursecuri plate... Este cumva prea putinä fäinä?
Multumesc!

Knocked down, but never knocked out!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

quote:
Originally posted by adi69
Tocmai am terminat de ornat fursecurile.Am facut fursecuri cu dulceata de caise,fursecuri figurine de Craciun dupa reteta scrisa de Petra ,bastonase pentru pomul de Craciun,carapace cu nuci si fursecuri fine cu nuci.M-am jucat toata dupaamiaza cu ornatul bradutilor,inimioarelor,floricelelor,stelutelor...Sant toate frumoase,acum astept sa se fragezeasca...Foarte bune fursecurile fine cu miez de nuca...Luni o iau de la capat cu Ringo Iancsi(fac pentru prima data) si cu o prajutura cu crema de lamaie(fara oua).Spor la treaba,fetelor...spunemi adi cu ti-a iesit prajitura rigo ianci.mie nu mi-a iestit deloc....a trebuit sa o arunc.spune-mi daca ai facut-o cum ti-a iesit.
mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amelia spune:

quote:
Originally posted by simonaM

prajitura cu nuca de cocos
ing:300gr faina,150gr unt,150gr zahar,1 ou,1 praf copt 1 ling cacao,1 ling lapte(se framinta aluatul)
se fac 2 foi...
prima foaie se pune in tava si peste ea se pune crema
crema:6 albusuri batute spuma cu 1 lingura apa,150 gr zahar...dupa aceea se adauga 200gr nuca de cocos
acuma se pune a doua foaie
se da la cuptor la foc incet,cind este inca calda se pune glazuradin:
_6 galbenusuri(cela ramase de la albusuri)frecate cu 200gr zahar praf.se pune pe blat,apoi se razuie ciocolata si se lasa in tava pina a 2 zi.
pofta mare!!!!!!!!!!!!!!


mona78


Simona, am facut pentru petrecerea de Craciun, printre altele, prajitura ta cu nuca de cocos. Foooarte buna a iesit! E si usor de facut, e si de efect. V-o recomand, fetelor!
Am sa mai incerc retete de-ale tale, Simona, ca vad ca esti tare priceputa.
Pupicei si mersi mult!

Amelia si Ana Maria - 1 an si 3 luni.


www.par.univie.ac.at/~aj/AnaMaria

Dincolo de nori este intotdeauna soare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

Mie mi-a iesit foarte buna prajitura Ringo Iancsi.In loc de glazura am folosit bombonele si barot de diferite culori presarate pe un strat subtire de crema.
Ce anume nu ti-a iesit,Simona?

Dia si bebe Rucsi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

amelia imi pare asa de bine ca ti-au placut.si eu m-am gindit sa o fac pe revelion....eu toate care le-am scris toate le-am facut.si toate le am de mai mult timp de la neamurile mele culese(neamurile mele din romania ...ele pregatesc pt nunti in romania si au tot felu de retete bune.anul viitor cind o sa merg in romania o sa merg si o sa mai colectez si o sa va scriu mai multe.eu de craciun am facut regina maria care am postato aici si mi-a iesit nemaipomenita de buna si ce-a cu foi de napolitane.bafta in continuare si sa va iasa prajiturile bune.mona78

Mergi la inceput