vine craciunul!!! vrem prajituri bune...
Raspunsuri - Pagina 11
adi69 spune:
Dragele mele,imi trebuie retete de fursecuri .Un aluat din care sa pot taia forme si sa le colorez frumos de craciun.
Dia si bebe Rucsi
Milia spune:
Dia, pe prima pagina sunt retetele: Stele cu mirodenii, Fursecuri cu scortisoara, Stelute cu portocala si cocos. Eu mai am si alte retete, dar nu sunt incercate.
adi69 spune:
Milia,am vazut,dar din pacate nu pot folosi scortisoara si ciocolata,pentru-ca vreau sa pape si fetita mea care are interdictie de la aceste alimente.De asta voiam mai multe retete de fursecuri,sa am de unde alege...
Mersi!
Dia si bebe Rucsi
petra spune:
Dragele mela, iata TORTUL DE CIOCOLATA :
Blatul I.
1 pahar zahar
1 pahar apa
200 gr. nuci sau alune prajite si macinate
2 linguri cacao
Toate acestea se pun la fiert cateva minuta pana devine ca o smantana mai groasa, dupa care se lasa un pic sa se raceasca.
Se adauga apoi 6 galbenusuri, anul cate unul cand compozitia este putin calduta si la urma cele 6 albusuri batute spuma. Se amesteca usor si se pune la copt intr-o forma de tort tapetata cu unt si faina., la foc normal.
Blatul II.
Din 4 oua, o cana de zahar, o cana de faina , 3 linguri de ulei , se face un blat ca de pandispan.
Crema:
300 gr unt se freaca bine cu 4 galbenusuri, puse unul cate unul. Se lasa un pic deoparte.
Separat se face un sirop din: 1 pahar de zahr, 4 linguri lapte, 50 gr. cacao si cateva alune sau nuci,prajite si maruntite cu cutitul. Dupa ce a dat cateva clocote se lasa sa se raceasca si se amesteca cu compozitia din unt si galbenuse. Se adauga arome, de preferinta rom. Se mai pot pune si cateva stafide eventual muiate in rom.
Tortul se moteaza dupa regula:
1. blatul de cacao
2. crema
3. foaia de pandispan deasupra.
Se orneaza cu frisca.
Este un tort foarte fin si are un aspect foarte frumos.
Aici la crema va raman cele 4 albusuri, dar daca il faceti de sarbatori se pot folosi la altceva.
DIA,
Si acum FURSECURILE, simple de tot si bune, dupa o reteta chiar pentru figurine de Craciun. Numai ca trebuie facute ceva mai din timp, puse intr-o cutie sa se mai moaie.
250 gr. unt
250 gr. zahar
1 ou mare
2 lingurite praf de copt nestins, amestecat in faina
vanilie
750 gr. faina.
Se freaca untul cu zaharul. Se amesteca pul cu vanilia, apoi se adauga untul frecat si apoi faina in care a fost incorporat praful de copt. Se face un aluat care se lasa apoi sa se odihneasca cam 10- 15 min. Se intinde o foaie si se taie cu forma fursecurile, pe care apoi le decoram dupa evenimnet.
Se poate adauga si cacao la aluat.
Si acum ceva deosebit, se numeste DELICIU PARIZIAN:
250 gr. unt se bate spuma cu 250 gr. zahar pudra. Se adauga apoi 125 gr. migdale macinate(se pot inlocui si cu alune pisate). Se amesteca totul foarte bine, si se adauda in final 250-280 gr. ciocolata menaj, topita la caldura , pe bain-marine de preferinta, (nu cu lapte sau apa!!)
O forma ondulata sau ce aveti voi, se tapeteaza cu piscoturi care au fost insiropate cu rom, se toarna crema si se da la rece, pana cand se intareste crema. Se rastoarna cu grija pe un platou, si se serveste ornata cu un mot de frisca si o visina din visinata sau compot.
Secret! Pisoturile nu se insiropeaza foate tare pentru ca se rup, eventual pe o singura parte se insiropeaza.
Va doresc sa va reuseasca aceste retete in ideea ca le ve-ti incerca. Eu le-am testat si au iesit foarte bune si aratoase.
simonaM spune:
multumim petra.tortul tau suna a bun de revelion....o sa il incerc de revelion si o sa iti spun cu a iesit.mona78
Ira spune:
Dragi prieteni,
reteta de tort e pe vineeeeee..... (o scrie acum mama)!
Va rog sa ma scuzati de intarziere insa
reteta de cremsnit nu mi-a venit nici pana acum,
dar nu sunt pierdute sperantele.
Irina si Sofia cea jucausa
MarianaT spune:
Buna dragi gospodine!
Saptamana asta am incercat si ...reusit, placinta de mere si placinta de spanac, plecand de la retete postate aici(multumesc mult pentru retete!)...Vroiam sa va dau un hint(in special fetelor din State si poate Canada): ca sa fie mai usor de facut, eu am folosit foi cumparate,FILLO de la firma APOLLO; sunt foarte subtiri si fara cholesterol sau saturated fat si ies cam 3 placinte(cu foietaj) dintr-un pachet.
La placinte inainte!...
Numai bine!
MarianaT spune:
Fetelor, foile FILLO le puteti folosi la orice fel de placinta cu foietaj, inclusiv la Cremsnit!
Ira spune:
TORT DE NUCI
Blatul se face din 12 oua care se separă.
Se freaca galbenușurile cu 12 linguri de zahar,
se adaugă albușurile bătute spumă până cănd rămân prinse
(când se întoarce vasul în care s-au batut),
se adaugă 500 g nuci măcinate si
4 g zahar vanilat și se toarnă într-o cratită
tapetata cu hartie unsa.
Se coc la foc potrivit cam 20-25 minute.
Crema se face din 4 oua care se amesteca cu 6 linguri de lapte
si 300 g zahar,
se pune pe foc intr-un vas cu apa(la bain marie)
si se amesteca continuu 15 minute pana se leaga bine.
Se ia de pe foc, se adauga 100 g cacao si se da la racit.
Se ia cate o lingura si se pune intr-un castron unde se afla 3 pachete de unt frecat bine si scurs de eventuala apa :-).
Daca crema se taie pana se amesteca toata compozitia cu cacao
se mai adauga inca un pachet de unt.
Se face un sirop obisnuit din apa, zahar, coaja de la o lamaie rasa si se fierbe apoi se adauga 2 linguri esenta vanilie, 2 linguri esenta rom.
Se taie blatul in trei parti
(atentie, este foarte fragil neavand faina),
se insiropeaza bine(cu siropul de mai sus) fiecare parte
apoi se suprapun partile blatului cu crema intre ele.
Se toarna din nou siropul ramas.
Cu crema ramasa se acopera tortul complet.
La sfarsit se orneaza cu frisca.
Pofta Buna!
Irina si Sofia cea jucausa
simonaM spune:
tort de budinca.blatu...6 albusuri batute spuma cu 200 gr zahar,1 lingura zeama de lamie,1 budinca de vanilie+2 budinci de capsuni+6 galbenusuridupa ce e gata de facut se pune la copt.crema.un unt..250 gr,200 grame zahar praf,3 galbenusuri,si citiva capsuni taiati marunt.se taie blatul in 2 si se insiropeaza cu compot de ananas si pe urma se pune cremadeasupra se pune 3 albusuri+200 gr zahar praf batut pe abur.peste albusi se pune glazura de ciocolata.iasa un tort aspectos(roz)cu crema albamona78