Banca Mondiala si riscul unei crize totale

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Clubul de la Roma
http://www.clubofrome.org/eng/home/

Nu vad pe unde ar fi rapoartele alea, sunt publice?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Oana, e o discutie mai lunga, rolul BNR nu e de a stabili preturile, ci de a asigura stabilitatea preturilor, care e alt lucru . Preturile sunt dictate si de cererea si oferta de moneda, ori oferta de moneda poate fi controlata intr-un anume sens de BNR (masa monetara restransa, agregatele monetare, rata rezervelor minime obligatorii etc.). Si cum economia nu e izolata, oferta si cererea de moneda locala depinde si de fluxurile externe de capital, deci intra si cursul de schimb in ecuatie.

BNR supravegheaza bancile, nu le poate impune politica de creditare. Poate influenta (relativ) dobanda de creditare prin modificarea ratei minime obligatorii (cat anume din depozitele atrase de o banca trebuie sa se tina in rezerva la BNR), dar mai mult de atat nu prea poate face (nici nu e de dorit).

Bancile nu sunt tiparnita. Banca Nationala da, emite masa monetara in sens restrans (numerarul) si o poate controla pe cea in sens larg (lichiditatile + depozitele + titluri de plasament). O banca poate acorda un credit "din nimic" (creste pasivul = datoria tertului la banca, creste activul = contul de disponibil al tertului), insa in momentul in care tertul vrea sa faca plati / sa scoata banii din cont, banca trebuie sa aiba disponibilul respectiv sa il dea tertului sau bancii unde se face plata . Deci bancile nu tiparesc bani.

Rapoartele (cele mentionate) eu le am in format carte, tiparite (Editura politica, seria Idei Contemporane - da, aia de acum 100 de ani ). Nu stiu unde le poti gasi pe net.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui OanaP
Beren eu am auzit doar de Friedman, la scoala, si nici nu mai stiu ce a facut, habar nu am cine sunt Krugman sau Nash.

Beren, sunt intr-o situatie groaznica pentru ca in mod normal beau vreo doua iaurturi mari pe zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
Beren eu am auzit doar de Friedman, la scoala, si nici nu mai stiu ce a facut, habar nu am cine sunt Krugman sau Nash.

Beren, sunt intr-o situatie groaznica pentru ca in mod normal beau vreo doua iaurturi mari pe zi.

Rezista, capcaunule, stii ca te vrem in viata...

Mergi la inceput

Beren, capcaunule, sper ca v-ati revenit, pentr uca totusi as aprecia un raspuns la intrebare.

Mergi la inceput

danielag, da corect, rectific "hei noi bancile" cu "hei noi banca centrala".
Da, intr-adevar este o diferenta mare intre stabilitatea preturilor si stabilirea preturilor, dar eu totusi vad ca BNR incearca prin stabilizarea preturilor sa umble si pe stabilirea preturilor, un fel de manareli temporare care sa suplineasca lipsa masurilor de eficienta. Nu inseamna ca nu sunt de acord cu ele, dar pe termen lung ne afecteaza prin prezervarea iresponsabilitatii guvernantilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
Beren, capcaunule, sper ca v-ati revenit, pentr uca totusi as aprecia un raspuns la intrebare.

Friedman, Nash si Krugman, printre multi altii, ti-au raspuns deja la intrebari. Cine a trecut prin multinationale (si nu oricare, ci big4), pe posturi de middle-top in departamentul financiar, imi imaginez ca le viseaza teoriile in timp ce cartile lor stau pe noptiera. Mai cu seama daca-si pune zeci si zeci de intrebari pe diverse teme economice globale.
Lenin, cu toate relele si nenorocirile pe care le-a adus, a avut o maxima care va ramane mereu valabila: invatati, invatati, invatati!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:

Citat:

Friedman, Nash si Krugman, printre multi altii, ti-au raspuns deja la intrebari. Cine a trecut prin multinationale (si nu oricare, ci big4), pe posturi de middle-top in departamentul financiar, imi imaginez ca le viseaza teoriile in timp ce cartile lor stau pe noptiera. Mai cu seama daca-si pune zeci si zeci de intrebari pe diverse teme economice globale.
Lenin, cu toate relele si nenorocirile pe care le-a adus, a avut o maxima care va ramane mereu valabila: invatati, invatati, invatati!

Despre Friedman sau Krugman nu-mi dau cu parerea, dar cred ca esti de un optimism exagerat crezand ca middle managementul viseaza teoriile lui Nash. Da sigur au auzit de teoria jocurilor, au facut si un curs la MBA si cam atat.
Mai precis eu o vad o diferenta intre aplicarea unor teorii si "visarea" lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Citat:

Citat:

Despre Friedman sau Krugman nu-mi dau cu parerea, dar cred ca esti de un optimism exagerat crezand ca middle managementul viseaza teoriile lui Nash. Da sigur au auzit de teoria jocurilor, poate au facut si un curs la MBA si cam atat.

Nu cred ca asta e spiritul in care trebuie interpretat comentariul capcaunului.

Vorbim aici despre "noi, economistii care vrem sa gasim solutii", da?
Pagini intregi despre BNR si "n-am auzit de Nash" puse alaturi...

Echilibre Nash (fara detalii aprofundate) stiu destui practicieni. Teorie profunda... asa si-asa. Dar oricum ar fi, ideea e ca oricine isi pune intrebari ar face bine sa se instruiasca mai intai despre ideile de baza ale teoriilor economice moderne.

Ca, vorba unui trader, "nu orice pricing e o Gausiana! si nici o martingale!"

(Suntem milosi si nu facem trimiteri la Varadhan sau Girsanov, da?)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

No, vezi tocmai imi reajustasem postarea ca sa fiu mai draguta.

Mergi la inceput