Banca Mondiala si riscul unei crize totale

Banca Mondiala si riscul unei crize totale | Autor: OanaP

Link direct la acest mesaj

De la sursa:

http://www.bbc.co.uk/news/business-13110449

Preluare in Romania:
http://www.mediafax.ro/economic/banca-mondiala-avertizeaza-lumea-este-la-un-pas-de-o-criza-totala-8170510

In anul 1996 in facultate profesorii de economie ne spuneau ca sistemul economic actual nu mai are mult de trait, va colapsa.

In anul 2008 se tot vorbea de tipul crizei: ba e in forma de V, B, U, W iar worst case scenario M (adicaltea dupao criza mica si o revenire, va cadea si kaput!). Eu una am optat in mintea mea pentru W, asa am interpretat datele si informatiile venite.

Acum abia ce se intrezareste o oarecare ponderare a declinului si chiar o usoara revenire, Banca Mondiala ne avertizeaza: mancarea! Asa a inceput si ultima criza: preturi mari la mancare in China si India, preturi mari la petrol, dupa care au urmat derivatele, criza financiara, criza economica.

Zilele trecute s-a reluat pattern-ul: mancare, avertizari asupra tranzactiilor cu titluri ale fondurilor de investitii (in loc de derivate), dar iata in loc de criza economica sau financiara, vom avea criza totala (full blown - adica asta de acum a fost doar incalzirea).

Indiferent daca aceste afirmatii au la baza o informare de avertizare fie altruista, fie ca o planificare, ce ati face daca ati sti de acum ca urmeaza o criza totala? Cum v-ati proteja? Credeti ca respectiva criza va dura mai mult de 10 ani? Credeti ca va fi mai grea decat cea din anii '90?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Era de asteptat ca pretul alimentelor sa creasca, pt ca India si China, tari sarace pana nu demult, cu o populatie de peste 2 mld. trebuie sa-si hraneasca noua clasa medie. N-or fi ei multi , cei ce isi permit, dar in mod sigur clasa medie din cele doua state e in jur de 500 mil. Nu am cifre sau statistici, dar cred ca sunt 500 mil de oameni care isi permit mai mult decat un bol de orez. La astia mai adauga si bogatii. Ei bine, astia vor si ei mai mult, vor alimentatie diversificata vor cam tot ce pot cumpara dpdv alimentar. Normal ca pretul a crescut. LA fel si presiunea pe resursele alimentare. Zonele de productie au ramas in general aceleasi ba chiar uneori afectate de dezastre naturale (secete, indundatii, incendii, etc) in timp ce populatie creste ca si numar , dar mai si-si sporeste confortul.
Exact aceeasi presiune o sa fie in ceva decenii pe resursele non-agricole
De aceea eu sunt pro alimente modificate genetic. Devin mai resistente plantele, au spor mai mare, productie mai mare, timp de vegetatie scurt , mai multe culturi in acelasi an pe aceeasi suprafata, agricultura intensiva si extra mecanizata si chimicizata consider ca e solutia. Altfel, vor fi tari care nu-si vor mai permite alimentele de baza.
Cat despre criza, cel mai mult ne va fi afectat confortul. Mai putine calatorii, mai putine haine nefolositoare , un consum controlat la orice (energie, gaz, mancare, bani de iesit in oras). Probleme vor avea cei cu credite care nu mai pot plati. Dar nu le plang de mila. TRebuiau sa se gandeasca daca pot sau nu sa faca creditul, daca e necesar sau nu ce si-au cumparat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Si un link la o mica investigatie asupra volatilitatii preturilor produselor agircole:

http://www.youtube.com/watch?v=fFKD2yAYO4c

Amuzant modul in care moderatoarea pune problema: de ce nu ar fi speculate aceste produse? In traducere libera: ce spanac conteaza viata unor oameni la limita subzistentei?

Mergi la inceput

En_kvinna, nu e numai atat. Nu va fi afectat numai confortul. Criza asta a aratat ca locurile de munca nu sunt suficiente pentru cati oameni ar putea sa lucreze si nu a contat daca ai studii superioare, medii sau nu ai. In anii '90 incercam sa ma angajez, neavand studii superioare, nu ma angaja nimeni. Erau preferati cei cu studii superioare in orice. Cei cu studii medii nu isi putea gasi de lucru usor. Era o stratificare. Noi ca tara daca nu vom avea fabrici unde sa producem, automat ne vom intoarce la tara (grosso modo, la extrem). Asta inseamna calitatea slaba a orice (daca nu chiar lipsa) si nu numai la tara ci si la oras: sanatate, invatamant (ca asta ne intereseaza fie pentru noi fie pentru copii nostri), asta inseamna ca overall vom cobori o treapta, iar copii nostri vor fi undeva sub realizarile/beneficiile noastre in vremurile de aur.

Din ce m-am informat nu as fi tocmai de acord in ceea ce priveste "randamentul" plantelor modificate genetic. Cea mai mare suprafata agicola e ocupata de culturi pentru bio-fuel si pentru cresterea animalelor vs ce mancam ca oameni. La tara, pe vremea bunicilor carnea se manca o data pe saptamana, dintr-o gaina se manca o saptamana juma'. Noi acum mancam o gaina mai repede de o saptamana. Nu mai pun la socoteala posturile.

Apoi mai e un trend: strainii in ultimul an cumpara foarte mult teren agricol in Romania. Ce va face sa credeti ca ei vor desface productia la noi in tara???!!!!!

Mergi la inceput

Nimeni, nimeni?
Ceva thinking ahead?
Astept sa reveniti din paste ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Pai ei cumpara pamant ca sa-l exploateze si sa vanda unde le convine mai mult, ca d-aia sunt afaceristi sa scoata profit.

Altfel momentan ma lupt in firma cu criza reala, asta de acum, nu se mai cumpara ca inainte, fiecare se reorienteaza spre tari care ii costa ca productie si logistica mai putin, ca resurse umane si asa mai departe.

Alimentele, da, buna intrebare. Aici au sarit bine preturile, la carne, paine, lapte, etc. Ca atare zic astia ca lumea mananca mai putin . A scazut volumul cumparaturilor. Intr-un fel eu nu ma sperii, am supravietuit pe vremea lu Ceasca si stim sa ne descurcam, mancam mai putin, nu mai cumparam ce nu mancam (al meu sot e olandez, nici cu astia nu mi-e rusine, ca sunt mai cumpatati si la o adica se descurca si astia). Strictul necesar, face bine si la sanatate.

Nu stiu exact la ce se refera criza totala, dar o sa citesc linkul pus de tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Alimentele s-au scumpit nu numai in India si China ci si in tarile arabe, am citit pe unii spunand ca ar fi cauza revoltelor - pentru ca oamenii saraci au devenit mult prea saraci si nu mai aveau bani sa cumpere de mancare.

Parerea mea e ca pietele financiare ar trebui schimbate intr-un fel sa nu mai permita speculatii daca astea au ca efect criza. Dar eu nu sunt economist. Cat de fezabil ar fi asa ceva?

De exemplu in Japonia bursa a fost mult timp pe rosu dupa cutremur, investitorii s-au retras. Nu ar trebui sa fie impiedicati sa se retraga, cel putin un timp pana se stabilizeaza situatia?

Sau - criza din '29 a inceput cand toti investitorii si-au retras banii, s-a devalorizat brusc totul. Daca nu se devaloriza brusc totul, nu ar fi fost mai usoara perioada?

In acelasi timp e clar ca e greu sa stabilesti limite. Si poate eu spun aiureli si e mai buna piata asa cum e acum, prea putin reglementata.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Am incercat sa gasesc informatii despre ceea ce ar insemna o criza totala. Nu am gasit decat fragmente. Asta nu imi creeaza un sentiment prea placut.
Iata ce tipuri de criza am gasit:
Crize financiare:
1.1 Crize bancare (cand depunatorii isi ridica banii de la banca)
1.2 Crize speculative
1.3 Crize financiare internatioanle
1.4 Crize economice
Banuiesc ca o criza totala implica toate aceste tipuri de criza, concomitent. In plus, criza recenta a aratat ca daca o tara cu economie relevanta are dificultati, bancile si firmele de asigurare sunt cele mai vulnerabile in a se trage dupa ele, dar de asemenea vor contamina si alte tari.

In mintea mea, worst case scenario ar fi:
- criza speculativa (care poate aparea pe orice bun fizic sau virtual e.g. instrumente de tranzactionare, zvonuri)
- criza de lichiditati -> criza bancara
- criza financiara internationala (ciza de lichiditati extinsa pe mai multe tari)
- criza fiscala (cand statul nu mai poate gasi bani sa plateasca pentru serviciile de care beneficiaza statul insusi sau populatia)
- criza economica (falimente, someri)
Ultimele 2 pot fluctua intre ele.

Mergi la inceput

Cresterea preturilor la mancare as folosi-o ca situatie de background. Costurile "fixe" vor creste. Asa va fi luata orice bruma de flexibilitate, profit sau rezerve.

O analzia intereanta pe tema cosului de produse. Nu cred ca suntem departe de SUA. Suntem pe acelasi trend.
Treceti peste cele 5 minute de la inceput.

http://www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A&feature=related

Mergi la inceput

Sirimie, bursa ar fi putut fi inchis in Japonia asa cum SUA si-a inchis-o in 11 septembrie. Nu au facut-o si inca nu am gasit raspuns.

Mergi la inceput