Un copil care nu mananca, mai nimic
Raspunsuri - Pagina 3
saskia spune:
Si eu am un copil mofturos la mancare, insa eu am cateva reguli simple: nu oblig copilul sa termine tot din farfurie, ca mai rau se intampla, stie la ce ore (aproximativ) mancam, deci intre nu primeste ceva, si atunci chiar i se face foame si mananca, si nu intreb copilul "ce vrei puisor sa mananci" ci gatesc pentru toate familia, si ce e pe masa, sanatos si variat, asta se mananca.
Si ai mei au peste 10 ani, cu toate astea mananca salata si zarzavaturi care alti copii le scuipa, fiindca asta e, asa se mananca la mine in familie. Cand or avea 18 ani si s-or duce la facultate si vor sa se hraneasca doar cu mac, ok, sunt majori si e alegerea lor, desi eu cred in "educarea" manierelor alimentare.
Incearca sa creezi un program alimentar la care sa aderati si voi adultii si vezi ce reusesti. Scoate dulciurile din alimentatie, daca te intreaba de ceva dulce, da-i o banana, un mar, o para, capsuni.
Lorich spune:
Muso ai atins un punct foarte sensibil! Eu, din pacate nu-ti pot da niciun sfat, dar citesc postarile de aici cu ochii lipiti de ecran.
Baiatul meu de ceva timp refuza aproape tot - cam tot ce e gatit, refuza ciorba, supa, mancarici, carne, ciuperci si altele ce-i placeau inainte. Fructe nu a vrut niciodata 
Banuiesc ca e vina mea pe undeva, desi eu nu insist (chiar de ma strseez cu greva asta in sinea mea) adica ii aduc mancarea, ii spun, il poftesc, refuza, iar eu nu insist, nu santaj, nu nimic. Ii zic doar (la pranz) ca daca nu vrea, asta e, il duc la nani, se culca nemancat, nu vrea nici la trezire si cand il razbeste foame cere lapte+miere, iaurt, cereale cu lapte (cu lactatele nu avem probleme).
Nu e ok insa ca nu accepta un meniu sanatos, variat, ciorbe, supe, fel 2 cu legume. E in stare sa stea nemancat toata ziua daca nu primeste lactatele alea.
El primeste dulce (in general facut in casa) numai ca desert cand mananca, nu in loc de masa si nu intre mese.
Gradinita nu l-a stimulat cu nimic, a fost singurul copil de acolo care nu a vrut sa pape la gradi, a ramas la statdiul de o felie de paine sau biscuite.
Vreau sa exclud saptamana asta cauzele medicale, vom face analize la caca si sange si apoi vom mai vedea.
Lori, mami de Robert din 9.06.2008 si galusca Ana Isabela din 14.01.2011
louisea spune:
Nu ma dau ca experta
dar ma bag iar sa fac niste observatii - ce zic e ce m-am documentat si eu de pe net (daneza) si carti de specialitate. Asa ca citeam ca in majoritatea cazurilor in care copii sunt mofturosi e vina parintilor, asa ca eu incerc ca previn.
La noi se pune mult accentul ca copii sa manance cat mai repede la masa cu parintii.. Adica pe la 6-7 luni cand incep sa pape diversificat se pun la masa cu parintii in scaunelul lor. Asta ca paralela cum multi parinti mananca la ore diferite fata de copii. Noi ne-am adaptat cina (asta o mancam impreuna) la 5.30 pt ca atunci ii e foame domisoarei, si abia o sa aibe loc si de laptic cand merge la somnic.
Mancare variata. Nu fel de mancare separat. Bineinteles nu de la 6-7 luni, dar dupa. E clar ca nu ii dai o friptura ca nu poate s-o roada
ci ii pasezi etc. Eu una fac pizza in casa (blat, tot) si domnisoara si de asta a incercat desi are doar 10 luni. Bineinteles ca pe langa i-am dat eu cu lingurita si mancarica, pt ca nu se satura doar cu pizza ce o rontaie, dar se invata cu gustul. In plus daca ii dam ce mancam si noi primeste variat, pt ca si noi vrem diversifitate si la fel se invata cu diferite gusturi.
Apoi 3 mese principale si 2 gustari. La fel ca si noi. In timpul saptamanii mancam doar cina impreuna, iar uneori si micul dejun. Si chiar si micul dejun e variat.
Majoritatea copiilor au perioade in care mananca mai putin, dar e important ca mananca.
Nu stiu cum sunt alti copii dar a mea mananca singurica cu fulculita ei (aproape 10 luni). Clar nu supa
, dar ce se poate. De obicei cand fac un fel de mancare ma orientez cam ce portie sa fie pt ea. In jur de jumatate o maruntesc (nu pasat pt ca nu mai e bebelus), iar restul primeste sa pape singurica fie cu manutele/ degetelele fie cu furculita ei micuta: cartofi, somon, legume fierte, fructe, paste, chiftelute, chifle facute de mine etc. Legumele a inceput sa le cam dea afara
dar eu continui (nu insist), dar ii le pun pe fulculita si ea le baga in gurita. Citisem pe undeva ca ,, copii trebuie sa guste din acelasi fel de mancare de cel putin 7 ori pana sa le placa. N-am de gand sa ajung la 3-4 ani si eu sa-i dau in continuare sa manance ca la un bebelus cand ea poate singurica si vrea. Conteaza sa ii stimulam, si sa avem incredere in ei ca pot. Se mai face si mizerie uneori, dar asta e. Mai bine asa decat sa fie mofturoasa ![]()
Cand va fi mai mare, am sa o iau cu mine in bucatarie sa gatim impreuna. O sa aibe zilele ei pe saptamana cand alege ce sa mancam.
I-am cumparat si farfurie cu mai multe "camarute", ca sa poata vedea ce mananca: una pt cartofi/ pasta de exemplu, alta pt morcovi, alta pe carnita, alta pt sos etc. Asta important pt copii mai marisori. Se pare ca ,, copiilor nu le plac prea mult felurile gatite amesteca unde nu pot vedea ce mananca.
Nu zic ca e o solutie anume, si sper sa nu ne trezim si noi la fel mofturosi...
Oricum mai citesc si eu pe aici ca mai am de invatat :))
alra spune:
Eu cred ca dupa 3 ani mai toti se sclifosesc la mancare. Fata mea mare pana atunci manca orice, acum e mult mai selectiva. Si ei ii plac foarte mult dulciurile (si mie :)) insa noi nu tinem in casa. Eu nu sunt om sa stiu ca am dulciuri in dulap si sa le las acolo, la fel si fetele - deci nu cumparam :)))
Singura alternativa pe care o avem sunt niste biscuiti uscati ( uneori cu cereale sau fructe uscate in ei) care ni se cer drept gustare la scoala. Insa astia sunt total neapetisanti, deci nu da nimeni iama in ei.
Fructele la noi sunt la liber.
Masa noi o luam in grup, toti la masa, de cand au putut fetele sa stea in poponeata. Cand erau mici primeau inainte terciul lor si apoi de pe la noi din farfurie ce se preta.
Pentru mofturosi recomand ca mancarea sa fie separata pe grupe (a mai zis cineva): carne cat mai curata si fara sos, legume simple separat si cartof/orez/paste langa. Va zic eu din experienta mea de mofturos batran, ce e in sosuri si amestecat pare suspect :)))
alra spune:
Revin caci am uitat:
- lactatele le-am refuzat de mica caci imi provocau greata si ulterior s-a dovedit ca sunt intoleranta
- mie personal pofta de dulce imi scade cand iau omega 3 si imi creste pe masura ce mananc dulce, as vrea si mai mult
- daca mananca putin mai bine sariti ciorba si ii dati direct felul 2. Mai bine o mancare consistenta in stomac, decat un stomacel plin de zeama :)) (asta tot din experienta mea de mofturos)
Muso spune:
Foarte bune sfaturi si utile.
Aseara a venit bunica-sa: ti-am adus o ciocolataaaaa(dupa ce ii spusesem de dimineata ca s-a incheiat cu dulciurile, hmmm, ce oameni) mi s-a urcat tot sangele in cap, am crezut ca fac un atac cerebral(n-a fost sa fie
)
N-a mai primit nici un dulce si n-a fost asa mare tragedie, a mancat fructe, banana, mar si portocala, ceea ce inainte nu se intampla sa manance atatea intr-o seara.
Probabil ca sevrajul adunat de peste zi si-a spus cuvantul
.
Ca sa nu existe prb ca va consuma cumva peste zi astazi dulciuri, date de cine stie cine, asta noapte le-am mancat pe toate.
De dimineata am avut o surpriza: in timp ce l-am lasat la bucatarie sa manance paine cu branzica, l-am gasit cu cutia de zahar in fata, isi baga degetul in gura apoi in zahar si astfel manca zahar, deci am ascuns si zaharul; ma intreb ce idei ii mai vin.
Oricum deocamdata rezista, in schimb ne pune conditii ca mananca mancarea decat daca ii promitem ca ii cumparam dulciuri, nu ne-am lasat santajati si i-am zis ca e alegerea lui daca vrea sau nu sa manance, dulciuri oricum n-o sa mai primeasca.
louisea spune:
Muso bine faceti ca nu va lasati santajati. E tentant sa-i dai dulciuri doar ca sa manance mancare, dar nu e o solutie pe termen lung. 1. va mananca mancare dar probabil tot mai putin pt ca se gandeste ca dupa primeste dulciuri (sti copii aia care iau 2-3 inghitituri si ies pe usa la fotbal :)) 2. va sti ca totul se negociaza in dulciuri si mancarea nu e ceva ce se negociaza (la fel ca si spalatul pe dinti). A mancat ff multe dulciuri in trecut daca reactioneza asa.
Eu una sunt f categorica cand vine vorba de alimentatie si dulciuri. Si am zis de acum soacra-mii ca eu nu accept punct
Sper sa nu ajung sa-i zic ca nu mai vina daca nu poate veni fara dulciuri, dar nu se stie
Desi fructele sunt sanatoase incearca sa le limitezi mai acum la inceput pana scapa de dependenta sa zahar. Si fructele contin mult zahar. Incerca sa pui pe masa (sau un loc la vedere) legume curatate intr-un castronel: morcovi micuti, ridichi, ardei gras. Le lasi acolo si cand treceti pe langa ele mai luati si voi, si cand va vede poate il tenteaza :))
F bine ca ai curatat de dulciuri prin casa. Altfel va fi tentat. Si sunt sigura ca va rascoli prin toate sertarele sa caute. Dar fiti consecventi. E pt binele lui
Cum zicea cineva sunt multi copii care devin pretentiosi pt o perioada, chiar si pe la 1½ an. Dar daca nu e o cauza anume o sa treaca.
pisigri spune:
Si eu sint mama de copil mofturos. Facem un club ![]()
Acum sintem pe linia de plutire. Cum? Eu am renuntat la nervi, pretentii si insistente, la portii fixe etc. Si la numar prea mare de mese.
Maninca dimineata, la 12-13 ciorba, la trezire (4-5) un fruct, pe la 7 un "felul doi" (carne cu legume, paste cu brinza etc) plus biberonul de lapte la culcare.
Dar asta s-a intimplat dupa ce, la sfatul pediatrului, i-am strins tot ce era de rontait prin casa si a primit mincare doar la masa; minca - bine, nu - la masa urmatoare...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
angelli spune:
Eu am doi mofturici.
Andreas de aproape 5 ani, a ajuns sa imi vomite mancarea de pranz, chiar daca dimineata a lins putin iaurt simplu.Poate seara mai inghite ceva pe la buna, care nu gateste decat pireu cu pui, dar ii place la nebunie.
Nicholas care in timpul noptii se trezeste de 15 miliarde de ori dupa bibe cu lapte, bea de seara pana dimineata 600 ml lapte ii explodeaza pampersul de plin de pipi.Asa ca ciuciu mic dejun, poate mananca pa prinz daca nu se ia dupa fratesu care vomita daca vede ceva suspect in farfurie( o cojita de leguma, o carnita mai moale, granule de mamalig etc)
Analizele bune la amandoi, constipati amandoi.
Intrebarea mea este cum mancau copiii pe vremuri cand trebuiau taiate lemne, scoasa apa, muncit in gradina hranit animalele, statea cineva dupa ei cu 3 mese pe zi si 2 gustari intre? Adica daca le dau mai rar sa manance se intampla ceva?
Mentionez ca nici de rontait in afara de fructe nu le dau, Andreas mai primeste din cand in cand o bobita de cioco daca a papat bine.
louisea spune:
Poate daca nu i-ai mai da sa pape asa mult in timpul noptii ...? Ma gandesc ca ai putea incerca sa-i tai treptat din laptic. Eventual ultima sticluta la ora 23. Iar dupa nimic. Ca sigur nu moare de foame ![]()
Iar apoi dimineata are pofta de mancare si dupa un timp in care vede ca nu primeste nu se mai trezeste
O sa dureze ceva zile pana se dezobisnuieste, dar tine-te pe baricade :))
Faza cu 3 mese si 2 gustari e mai mult ca sa asigure ca mananca pe parcursul intregii zile (variat), si nivelul de zahar in sange e echilibrat.