Franta a interzis burka in public - dezbatere

Franta a interzis burka in public - dezbatere | Autor: salcia

Link direct la acest mesaj

http://www.manager.ro/articole/analize/franta-interzice-purtarea-voalului-islamic-burka-in-public-politia-se-asteapta-la-reactii-extremiste-violente-6970.html

Franta, tara europeana cu cea mai mare populatie musulmana, a interzis purtarea valului musulman in public (dupa Belgia, prima tara europeana care a adoptat o astfel de lege), ca o masura de protectie a femeilor fata de opresiune, si ca o masura de siguranta fata de infractiuni, mult mai usor de comis cu o astfel de vestimentatie. Legea se aplica de astazi, si se asteapta masuri similare in Olanda, Spania, Elvetia (unde s-a interzis printr-un referendum constructia de minarete acum ceva timp).

Politia se teme de represalii, exista deja organizatii si persoane care au incitat la nesupunere civica, si altele care au amenintat cu mijloace mai violente. Cateva femei au purtat valul si au fost amendate - pentru nerespectarea legii e prevazuta amenda de 150 eur, si se pot face si "cursuri de re-educare". Barbatii care vor obliga femeile sa poarte valul vor primi amenzi mult mai mari si pot face chiar si inchisoare.

Ce parere aveti despre aceasta lege - este o mostra de imperialism cultural, o incalcare a drepturilor omului, o exagerare populista a dreptei conduse de Sarkozy, sau o masura necesara pentru siguranta publica si pentru emanciparea femeilor?

Sper ca putem avea o dezbatere civilizata si constructiva pe aceasta tema, fara patima si atacuri la persoana, indiferent de parerile care vor aparea.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Poate subiectul acesta nu se va aprinde ca si aici http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=156330&SearchTerms=burka

Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui salcia
Franta, tara europeana cu cea mai mare populatie musulmana, a interzis purtarea valului musulman in public

O precizare necesara. Este vorba doar de valul care acopera integral corpul si fata (burqa) si cel care are prevazuta doar o fanta pentru ochi (niqab). Porturile feminine traditionale din majoritatea tarilor musulmane, care lasa fata libera (hijab si chador) sunt ok. Se pare ca doar cateva mii din cele aproape 3 milioane de musulmannce din Franta poarta asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Ok. Eu inteleg ca datorita unui background cultural exista afinitate pt un tip de vestimentatie. Si sunt de acord. Iarasi, dreptul de a te imbraca dupa bunul plac n-ar trebui sa ti-l ia nimeni, cred ca face parte din dreptul la libera exprimare, libertatea de a-ti manifesta traditiile si cultura cat si religia.
Dar, daca nu ma insel, burqa este acel obiect vestimentar care iti acopera fata in intregime lasand doar ochii descoperiti. Si nici asta nu e ok. Adica, sub burqa aceea se poate ascunde oricine, absolut oricine, chiar si barbat. Iti acopera toate trasaturile fetei, iar comunicarea interumana se bazeaza si pe mimica. De exemplu, in scoli, un profesor nu poate sa-si dea seama daca eleva e bolnava, suparata, lovita, furioasa, abatuta, plictisita, timida, curioasa, nesigura, etc. Si un profesor isi conduce lectia in functie de aceste mesaje transmise, daca profesorului ii pasa de elevii sai. Unele femei chiar sunt obligate sa poarte burqa( si in Europa multe sunt victimele comunitatii arabe in care locuiesc). Plus ca e bine si pt securitate. Ca sub o burga pot sa ma ascud si eu si sa fac lucruri nasoale.
A 2-a chestie faina la asta e ca da teoretic va determina emanciparea. Asa s-a intamplat si cu feminismul european si american. A aparut in genere cand au renuntat la corsete, la parul lung, cand au adoptat un look baietesc, au fumat, au baut, si nu au mai pozat in ipostaze fragile,s-au intretinut singure. Diferenta e ca aceea emancipare s-a facut pt ca s-a dorit de catre comunitatea femeilor, in cazul araboaicelor, ele sunt fortate.
Totusi, sunt de acord cu legea. Nu mi se pare absurda, pt ca la urma urmelor si faptul ca telefoanele si activitatea pe internet ne este monitorizata tot o incalcare a dreptului (acela la intimitate) este.
Si se pare ca ne-am conformat.Ar putea sa se conformeze si societatea araba din Franta si Belgia. Plus ca daca o europeanca merge in statele arabe, trebuie sa se conformeze codului vestimentar, si tot nu protesteaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Asa e, Capcaunule, e vorba doar despre valul care acopera fata (ar fi fost absurd sa interzica acea "tunica" lunga pe care o poarta peste haine).

En_kvinna, desi in general sunt de parere ca fiecare poate sa se imbrace cum vrea, sa arate cum vrea, e alegerea fiecaruia si e libera exprimare, in problema de fata inclin si eu catre parerea ta, adica mi se pare ca e indreptatita masura asta, din punct de vedere al sigurantei. Si intr-adevar, e valabil si principiul "when in Rome, do as the Romans do", adica sa respectam regulile locului. Sper numai sa nu degenereze lucrurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Cait, nu stiam ca a mai existat un subiect identic, acum vad ca si initiatoarea acelui subiect incepuse tot asa, pasnic, si in ideea de dezbatere civilizata... Citesc si eu, sa vad la ce s-a ajuns. Sper sa putem discuta calm.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Vestea-i rasuflata ... s-o dezbatut in .fr pana s-or saturat toti.

Amaratele de-l de poarta nevoie vor fi sechestrate in casa. La cat ii de nedreapta lumea nu vad vreo saudita arestata in "vreo botica" de lux.

Oricum grea viata... Anul trecut in iarna am capatat o penibila sinuzita faciala +otita +sinuzita... va scutesc de detalii penibile. Necazul era ca trebuia sa merg la job. Si cum durerile nu-mi treceau cu nimic si mi-am facut fata fedeles cu carpa de lux si am condus, am mers la job. Cine stia radea cu foc, dar pe strada, in masina rar vazui atata lume dusmanoasa desi puteau sa aiba un dubiu macar... ca deh tot imi curgea nasul non stop si tot in pantaloni si jacheta eram.

Cat despre o discutie principiala cu ascunsul dupa perdea si cearceaf ... singurul meu partener de ciondaneala e Hannen si abia o astept... dar sa fie bine la a s-apoi ne putem certa ... of numai de s-ar linisti lucrurile in Japonia ... si n-ar mai vesti rele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

eu nu le am cu istoria , dar citind stirea si mai ales istoria acestui voal ( si de fapt nu e doar voalul, e toata tinuta ), nu pot sa nu remarc cum a aparut acest "voal", adica sa nu vedem ispita.

pana la urma al treilea razboi mondial va fi razboiul "credintei" in Dumnezeu.

Mergi la inceput

ab ac, asa ai vazut tu ca se uitau dusmanosi la tine? poate erau doar mirati.
cum vedeti dusmania in ochii cuiva? eu am vazut pana acum doar prostia, adica neputinta de a intelege , dar dusmania ... nu am vazut-o in ochii nimanui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

No,fiindca sunt asteptata(da` nu aud niciun marsh ,nika) io ce sa zic?Ca mi se pare aiurea?Ca da,inteleg ca este greu pt. profesori sa nu vada fata elevelor etc,ca da,probabil sunt si femei fortate sa poarte niqab (unele de sot,altele de "gura lumii" aka,societatea -si astea se vad atunci cind urca in avion cu niqab si dupa ce decoleaza ies din toaleta cu fuste mini si maiou sub buric ) ?Asta inteleg.
Ce nu inteleg este ce au gresit cele care vor sa`l poarte,cele care sunt convinse ca asa trebuie,cele care poarta de placere(si va rog,chiar nu am nevoie de polemici dar cunosc personal destule femei care iubesc niqabul).Cu ele cum ramane??
Mi se pare o ipocrizie ca statul sa se erijeze again in salvatorul femeilor opresate!Mi se pare o incarcare grava a drepturilor omului pt. ca daca tu (cel care vrei sa ) mergi in fundul gol pe strada consideri ca asa e "la Roma" nu poti sa`mi ceri mie sa fac acelasi lucru.
Atit timp cit nu ma deranjeaza personal cum te imbraci si nu iti impun prin lege fusta pina la glezne atunci te rog respecta si tu dreptul meu de a`mi pune un sac in cap daca asa ma simt bine!

AB_AC,asadar ai simtit pe propria`ti piele privirile "admirative"
Eh,cum a fost?Ai simtit putin cum se simte hannen stiindu`se catalogata fara drept de replica doar dupa felul in care se imbraca(roaga,a ce citeste,cum crede)??

Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

atunci cand porti un sac pe tine nu mai esti o persoana, esti doar un sac.
perfect de acord cui ii place poate sa practice, dar numai la el acasa. daca vrei sa intri in casa altora iti scoti sacul. daca nu poti , stai doar la tine acasa.

Mergi la inceput