Contaminare cu arsenic īn māncare bebe

Contaminare cu arsenic īn māncare bebe | Autor: Liliana77

Link direct la acest mesaj

Sunt mai degraba un membru pasiv, adica mai mult cu cititul si mai putin cu postat-ul. Tocmai citeam revista presei pe un site si mi-a sarit in ochi acest articol. Ma gandeam ca e bine sa alfe si alte mamici fiindca am vazut ca din ce in ce mai multe mamici dau mancare din borcanel bebeilor.

http://www.adevarul.ro/societate/sanatate/alimentatie/mancare-hipp-nestle-bebelusi-arsenic-contaminare_0_460754046.html

Contaminare cu arsenic #351;i alte toxine īn māncarea pentru bebelu#351;i de la HiPP #351;i Nestle

Cantit#259;#355;i de arsenic #351;i de alte toxine provenite din p#259;mānt s-au g#259;sit īn produsele alimentare pentru bebelu#351;i ale unor branduri renumite. Substan#355;e nocive au fost descoperite īn māncarea de la HiPP, Nestle, Organix #351;i Holle, dar reprezentan#355;ii m#259;rcilor sus#355;in c#259; acestea sunt īn cantit#259;#355;i atāt de mici care nu supun copiii la niciun fel de risc.

O echip#259; de cercet#259;tori din cadrul Institutului Karolinska, din Stockholm, au testat produsele alimetare ale brandurilor HiPP, Nestle, Organix #351;i Holle #351;i au constatat prezen#355;a arsenicului #351;i a altor compu#351;i d#259;un#259;tori s#259;n#259;t#259;#355;ii.

"Alarmant este c#259; māncarea con#355;ine cantit#259;#355;i de substan#355;e toxice precum arsenic, cadmiu, plumb #351;i uraniu, existente, īn principiu, īn materia prim#259;" folosit#259; īn produc#355;ie, noteaz#259; Jurnalul de Chimie Alimentar#259; (JFC), publicat de Institutul suedez Karolinska.

"Ace#351;ti compu#351;i trebuie men#355;inu#355;i la niveluri minime īn produsele alimentare destinate bebelu#351;ilor. Īns#259; concentra#355;ia ridicat#259; de arsenic din māncarea pe baz#259; de orez ridic#259; semne de īngrijorarea", continu#259; sursa citat#259;.

Cercet#259;torii suedezi nu sunt singurii care au tras un semnal de alarm#259; īn ceea ce prive#351;te produsele alimentare pentru cei mici, relateaz#259; "The Daily Mail". Īn urm#259; cu doi ani, Agen#355;ia de Standardizare Alimentar#259; (FSA) din Marea Britanie a emis o avertizare oficial#259; asupra contamin#259;rii cu arsenic a orezului cu lapte. FSA a solicitat p#259;rin#355;ilor s#259; nu le mai dea pentru bebelu#351;ilor acest produs.

Biochimistul Andrew Meharg din cadrul Universit#259;#355;ii britanice Aberdeen s-a ar#259;tat īngrijorat de prezen#355;a arsenicului īn orez, produsul fiind una dintre principalele op#355;iuni ale p#259;rin#355;ilor care concep alimenta#355;ia bebelusilor.

Arsenicul este cunoscut ca otrav#259; #351;i este asociat cu dezvoltarea mai multor forme de cancer. Problema contamin#259;rii grānelor cu arsenic a fost deja mediatizat#259; #351;i provine de la folosirea anumitor pesticide la cre#351;terea cerealelor. Īn alimentele consumate de bebelu#351;i au fost descoperite #351;i metale folosite īn industria grea.

Cercet#259;torii din cadrul Institutului Karolinska au m#259;surat īn miligrame cantit#259;#355;ile de substan#355;e toxice din produsele alimentare destinate celor mici. Orezul Porridge de la HiPP con#355;ine 7,3 miligrame de arsenic, 0,38 de cadmiu #351;i 0,26 de plumb. Produsul "Mic Dejun cu Banan#259; #351;i Piersic#259;" are 1,7 miligrame de arsenic, 0,13 de cadmiu #351;i 0,33 de plumb. Īn fa#355;a acestor date, reprezentan#355;ii HiPP au anun#355;at c#259; arsenicul #351;i cadmiul sunt sub nivelul de la care īncep s#259; afecteze s#259;n#259;tatea.

Cantit#259;#355;i similare de substan#355;e nocive au fost descoperite #351;i īn produsele Nestle. Īn replic#259;, reprezentan#355;ii brandului au precizat c#259; materia prim#259; trece printr-un proces minu#355;ios de selec#355;ie, astfel īncāt compu#351;ii toxici proveni#355;i din sol s#259; fie la cele mai mici niveluri.

Oficialii britanici de la FSA continu#259;, īns#259;, demersurile de sesizare a Comisiei Europene prin care solicit#259; un studiu asupra efectelor pe termen lung asupra dezvolt#259;rii bebelu#351;ilor care consum#259; produse alimentare contaminate.

Sursa: Adevarul, 11 Aprilie 2011

Raspunsuri

Inceputul discutiei
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Eu sincer nu inteleg de ce astfel de articole mai vin ca o surpriza. Din 2002 cunosc aceste lucruri. Nestle este una din marcile ce incorporeaza in produsele sale cele mai multe chimicale, iar la capitolul mancare de bebelusi sunt notorii.

Daca o luam elementar, parintii care gatesc mancare proaspata pentru copii stiu cat timp e buna: o zi, maxim 2! Dar un borcan cu termen de expirare peste 2 ani, oare ce ar putea contine? Ghici ghicitoare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Oana P temenul de expirare este valabil doar pana deschizi borcanelul.Asta pentru ca este steilizat asa cum steriliza si bunica borcanele de dulceata ...dar dupa desfacere trebuie consumat in maxim doua zile.Asa ca nu chiar ti-l imbalsameaza ca sa tina o vesnicie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns softurela spune:

Eu nu le-am cumparat niciodata din comert si nici nu o sa cumpar. E oarecum logic ca nimeni nu este interesat de sanatatea noastra si a copiilor.
Cat va trebuie sa va dati seama ?

Pana si cerealele pentru sugari le procesez eu. Exemplu Orez cu roscove de la Nestle: orezul brun il dau in rasnita pana iese o pudra si adaug faina de roscove (nu pudra). Fiarta o folosesc in diverse combinatii cu fructe.
O sa vedeti, gustul este total diferit, clar cei de la Nestle pun niste E-uri pe acolo.

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiSol spune:

Roxy are dreptate, eu am camara plina de compoturi, dulceturi, zacusca,facute in casa, care tin si cativa ani daca nu ar fi mancate destul de repede.
In articol spune ca substantele toxice provin din pamant, probabil din pamantul in care au fost crescute legumele si fructele din compozitia borcanelelor. Ma intreb , oare ce cumparam noi din piata si le pregatim copiilor sunt mai sanatoase decat acestea? De unde stim noi ce ierbicide sau ce produse chimice sunt folosite pt. cultivarea lor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui softurela

Eu nu le-am cumparat niciodata din comert si nici nu o sa cumpar. E oarecum logic ca nimeni nu este interesat de sanatatea noastra si a copiilor.
Cat va trebuie sa va dati seama ?

Pana si cerealele pentru sugari le procesez eu. Exemplu Orez cu roscove de la Nestle: orezul brun il dau in rasnita pana iese o pudra si adaug faina de roscove (nu pudra). Fiarta o folosesc in diverse combinatii cu fructe.
O sa vedeti, gustul este total diferit, clar cei de la Nestle pun niste E-uri pe acolo.

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Este vorba de pamantul contaminat, nu de E-uri (alea se adauga). Pamantul este plin de diferite porcarii, pamantul in care cica cresc si alea organice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

softurela vad ca tu nu cumperi nimic procesat gata din comert,ceea ce bineinteles nu e un lucru rau,dar spune-mi mie cate mamici tinere cu 1-2 copii au timp sa stea sa dea prin rasnita orez si alte minuni sa faca combinatii etc...multe mamici zic saru'mana daca apuca sa bage ceva in gura pana la ora pranzuluisi eu ma includ aici ...asa ca bravo tie ca ai timp si chef pt asa ceva

iar legat de borcanele constat cu stupoare ca inca exista printre noi mamici,care vorba aia ai pretentia ca au net au acces la informatii , si ele o tin una si buna ca borcanelele sunt beacx ca vai cum de tin ele ani intregi pe rafturi...pai e simplu cum tine si dulceata bunicii in camara 2-3 ani

eu inteleg ca multe mamici prefera sa faca ele mancarea pt bebe , si eu fac de 3-4 ori pe sapt dar hai sa fim seriosi ce siguranta avem ca legumele care le folosim noi la supa,luat din market sau chiar din piata sunt 100%naturale???acum si taranii nostri folosesc majoritatea seminte straine,fel e fel de pesticide si alte substante cu care stropesc...cel putin cei care produc in cantitati mari cu intentia de a vinde clar fac asta...asa ca luati-va gandul de la bio/eco

Mami si 2 printi iubiti: DAVID(24 sept 2008) si STEFAN(24 sept 2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui OanaP
Daca o luam elementar, parintii care gatesc mancare proaspata pentru copii stiu cat timp e buna: o zi, maxim 2! Dar un borcan cu termen de expirare peste 2 ani, oare ce ar putea contine? Ghici ghicitoare!

Si daca o luam tot elementar, parintii care fac dulceata sau conserve pentru iarna (gen zacusca) stiu cat timp sunt bune, si e mai mult de o zi, maxim doua

Eu Nestle nu i-am dat, daca tin bine minte m-am uitat pe etichete si parca aveau zahar adaugat, sau amidon, nu mai stiu exact, dar nu mi-au inspirat incredere.
In schimb i-am dat HIPP, si daca tin bine minte, pe eticheta scria BIO, ca de-aia le-am luat ... Acum ce sa mai credem, ca eticheta e mincinoasa si de fapt nu erau realizate din produse Bio ?

Si vin si eu cu o intrebare care ma framanta demult, mai ales de cand am vazut atatea subiecte despre alimentatie: cata incredere avem in etichete ? Daca pe eticheta scrie doar "faina, apa, drojdie, sare", cum rezista painea aia 1 saptamana fara sa mucegaiasca si fara sa-si schimbe gustul ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Burtocika

Citat:
citat din mesajul lui OanaP

Si daca o luam tot elementar, parintii care fac dulceata sau conserve pentru iarna (gen zacusca) stiu cat timp sunt bune, si e mai mult de o zi, maxim doua

Eu Nestle nu i-am dat, daca tin bine minte m-am uitat pe etichete si parca aveau zahar adaugat, sau amidon, nu mai stiu exact, dar nu mi-au inspirat incredere.
In schimb i-am dat HIPP, si daca tin bine minte, pe eticheta scria BIO, ca de-aia le-am luat ... Acum ce sa mai credem, ca eticheta e mincinoasa si de fapt nu erau realizate din produse Bio ?
Si vin si eu cu o intrebare care ma framanta demult, mai ales de cand am vazut atatea subiecte despre alimentatie: cata incredere avem in etichete ? Daca pe eticheta scrie doar "faina, apa, drojdie, sare", cum rezista painea aia 1 saptamana fara sa mucegaiasca si fara sa-si schimbe gustul ?

Pai eu inteleg ca erau BIO dupa norme, care spun ca nu se folosesc stiu eu pesticide, etc. Dar degeaba daca pamantul in care se cultiva e deja plin de metale grele. Aia e problema, chiar si apa pe care o bem nu mai e aia curata, stiu eu de pe timpurile neindustrializate .

Oricum ai da-o la intors nu cred ca mai exista bucata de pamant nepoluat, daca si la Polul Nord au descoperit aia in zapada nu stiu ce chestii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Nu de mult timp au aratat la stiri ca pamantul nu stiu caror sere a fost testat si s=au descoperit o serie de sunbstante nocive in concentratie mult mai mare decat acceptata. Asta in romania. Eu cred ca tot pamantu asta este facut praf si mai inclin sa cred ca legumele folosite de cei de la companiile mari de hrana pt bebelusi sunt mai sanatoase decat ce cumparam noi de prin hypermarket-uri.

Mergi la inceput