FIV in Ungaria 128
Raspunsuri - Pagina 19
anchusa spune:
ana.iordachi eu merg sapt.viitoare la Budapesta pentru prima data si sper sa ma programeze pentru FIV in mai(nu se stie poate chiar atunci).O sa vad ce e si cu asistenta romanca.
Noi o sa ne descurcam cu engleza-mai mult a sotului.... ca a mea scaaaartaie
anchusa
samira33 spune:
ana.iordachi,Noemi nu ofera servicii de traducere nici contracost nici fara plata...ea chiar este angajata asistenta medicala acolo.
te poate conduce catre laboratorul de analize,la sala de puctie etc etc insa nu intra in cabinet cu tine si cu medicul pentru a traduce.
am intrebat-o daca are permisiunea sa traduca pentru romanii care nu vorbesc engleza sau maghiara si mi-a spus ca PK este foarte riguros si nu permite treaba asta...iar motivatia a fost ca "daca eu merg sa traduc pentru cineva atunci treaba mea, pentru care sunt platita si angajata trebuie sa mi-o faca altcineva si asa ceva nu este permis"..ceva foarte profi mi se pare mie.
in fond si la urma urmei cine a ajuns la deja la consultatia cu PK se presupune ca a comunicat pana atunci cu medicul intr-un fel..deci se pot intelege.
iar daca nu si nu stiu ca PK permite pacientilor sa vina cu traducatori.
3 sarcini extrauterine
FVL pozitiv,heterozigot-gena1691A
3 FIV-uri nereusite
1 FET nereusit
urmeaza FET 2
ana.iordachi spune:
Ce ma bucur Ancusha poate reusim si ne inalnim acolo. Oricum astept sa imi spui cum a decurs prima intalnire cu PK. Tu ce analize ai facut in Romania? Eu am hotarat sa fac doar hormonalele aici si restul acolo pt ca la noi in Galati nu prea am incredere in cei care fac analize. Eu am facut anul trecut analizele la Synevo Constanta si caritotipul la Medlife si desi am faut si catva din hormonale as vrea totusi sa le repet.
Cat despre engleza sotu meu se descurca bine, dar nu cred ca stie termenii medicali. O sa ii pregatesc o lista sa ii invete.., dar cred ca mai bine ar fi sa dam de Noemi asistenta.
Eu am facut rezervare la Korall pentru cayare, iar ca transport venim cu masina desi e o distanta cam mare...asa am hotarat ca sa ne fie mai usor acolo sa ne deplasam. Succes a prima intrevedere cu doctorul.
ana.iordachi spune:
Multumesc Samira33 pt raspuns. Sper sa ne descurcam cu engleza sotului...trebuie sa fie ok. Mai invatam pana atunci termeni medicali
bombi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ana.iordachi sunt purtatoarea unei translocatii cromozomiale reciproce intre cromozomii 11 si 3. In momentul depistarii translocatiei medicul genetician ne-a spus ca avem sanse sa avem un copil sanatos si pe cale naturala, dar dupa cea de-a 3 a sarcina oprita in evolutie ne-am decis sa facem FIV cu diagnostic genetic preimplantator (PGD)... Din pacate cunostintele mele in acest domeniu nu sunt foarte vaste de aceea voi apela la ajutorul vostru si va multumesc anticipat pentru ajutor. Daca vreuna dintre voi se confrunta cu o problema similara o rog sa imi spuna si mie ca sa aflu mai multe detalii. |
ana, bine ai venit!
Dupa cum zicea anchusa, eu sint abonata la PGD. Imi pare rau ca si tu te confrunti cu aceasta problema.
PGD consta in analiza genetica a unei celule din embrion pt a verifica daca este sau nu purtator al translocatiei. Celula se extrage din embrion la stadiul de 8 celule (ziua 3), iar analiza dureaza aprox o zi, transferul facindu-se in stadiul de blastocist (Z5). Riscuri posibile sint ca embrionul sa fie afectat atunci cind se extrage celula pt analiza, celula analizata sa nu fie concludenta pt restul embrionului (mozaicism), metoda FISH are in sine erori de masura de 5-10%.
In cazul tau, cind femeia e purtatoarea translocatiei, se poate face in schimb PBD (polar body diagnostic), inainte de fertilizare. In cazul asta, sint 2 celule de analizat: PB1 (complementul ovocitului - din cei 46 de cromozomi, 23 trec in ovocit si 23 in PB1) si PB2 (o copie a ovocitului care apare in timpul fertilizarii - sper ca nu am spus prostii prea mari, am citit mai demult) . Nu stiu daca in mod uzual se analizeaza si PB1 si PB2, sau doar PB1.
Daca te intereseaza aspectele tehnice ale analizei, ar tb sa vorbesti si cu dr genetician de la Budapesta (nu apartine de Kaali, e un laborator cu care colaboreaza). PK iti va da doar informatii generice, nu se baga mai adinc. Daca te intereseaza, el iti va face legatura cu geneticianul.
Ce as intreba eu geneticianul (dupa ce citesc bine wikipedia pe cuvintele cheie ca sa inteleg despre ce se vorbeste in propozitie)
- PBD vs PGD (pp ca nu va fi cazul, o sa propuna ei din start PBD)
- fac PB1+PB2, sau doar 1
- cit timp dureaza "recoltarea" PB (e chestie de minute sau de ore; si daca sint mai multe ore si nu evolueaza toate in acelasi ritm sta cineva sa le pazeasca sau doar le ia pe cele "grupate" temporal)
- ce fel de probe folosesc pt FISH si cum arata rezultatul (cu desene colorate) (apropo, cum o cheama exact pe translocatie?)
- in afara de metoda lor pe care ti-au prezentat-o, mai exista alte metode cu grad mai mare de siguranta care sint folosite (stiu, stiu, n-o sa primesti un raspuns la asta)
- celula analizata e in stadiul de metafaza sau interfaza
Vad ca m-am intins cit o zi de post. As mai avea, dar ma opresc aici.
Daca ai intrebari concrete, te voi ajuta in masura in care ma pricep.
bombi spune:
samira, daca tot esti prin zona, ia da-ti cu parerea despre FET medicamentos.
In caz de ciclu neregulat, mai are "natura" vreun cuvint de spus sau este total suprascrisa de estrogen (3*2mg pe zi)? Pot sa ma bazez sub estrofem pe "ovulatie" in ziua 14 +/- 1,2 sau stau la mila naturii?
Btw, la cei mai fac Pregnyl daca nu am foliculi? (Sau cresc totusi?)
samira33 spune:
bombi,foarte interesante info ai oferit despre PGD si PBD.
chiar luna trecuta mi-e vorbit PK despre FET medicamentos-ca m-am aratat eu surprinsa de faptul ca insista sa-mi faca FET pe CM si mi-a raspuns ca FET medicamentos el face exclusiv femeilor cu menstra neregulata...doar in acest caz se foloseste de estrogeni.
chiar si in cazul CM neregulate o ovulatie exista candva si atunci foloseste Pregnylyl/Ovitrelul pentru declansare in 2 scopuri cred:
1-sa sparga orice folicul ametit...sa nu aibe vreo surpriza.
2-cu declansarea endo capata consistenta necesara implantarii.
un we fain tuturor
3 sarcini extrauterine
FVL pozitiv,heterozigot-gena1691A
3 FIV-uri nereusite
1 FET nereusit
urmeaza FET 2
dragoste777 spune:
UNcri SAMI SCRII ADRESA TA DE MAIL PRIVAT sau sami scrii PM, vad ca al tau nu este activat, si vorbim bine?
bafta Unacri si Sabina
adc spune:
Bombi, super informatii. Ma bucur cand vad postari atat de documentate si de complexe, nu se stie nicodata cine si cand va avea nevoie de aceste info, multa bafta sa ai in continuare!
Samira
unacri spune:
dragoste, unacri@gmail.com
eu merg luni la pranz 12.00 la a doua ecografie. Azi, ziua 6 de stimulare, am fost la eco si am cam doi trei foliculi maricei, peste 14, ceilalti sunt micuti. Mi-a marit doza de gonal si mi-a dat sa fac si cetrotide...
Sper sa fie ok...