Consoane dificile
Baietelul meu de 4 ani si 4 luni mare are inca defecte de pronuntie. Nu-i ies consoanele r,s,f, v...parca si j e cam stalcit. Nu ma trimiteti la logoped, ca o sa merg, stiu, dar problema acum e lenea. Exersand cu el, a invatat sa pronunte f si v, dar nu le foloseste in cuvinte. Daca "exerseaza" cu mine, spune corect foame, fetita, am fost - in propozitii insa tot "mi-e toame, am ucut" spune. Si ma enervez, il mai cert...de a ajuns acum cuvintele astea cu problema sa le inlocuiasca cu sinonime. Cum iesim din situatia asta? Ca e maricel de-acum, si poate...dar nu vrea.
Raspunsuri
Mercedes spune:
deborah-doar prin perseverenta si ... sa te faci ca nu intelegi ce spune sa-l rogi sa repete cuvantul din nou atat tu cat si ceilalti din familie si mediul extins(ma refer si la gradi). Si vad ca scrii ca vei merge, eu ti as spune cu cat mai repede cu atat mai bine. Vei vedea ca tot din lene nu va accepta tot timpul orele dar va tb sa tragi de el si va fi bine. Succes!
Noi cand am inceput logopedia a mea fata in loc de c spunea t dar si asta depinde de locul consoanei dintr-un cuvant( fata spate, mijloc
Deborah77 spune:
Nu prea ma prind, logopedul, dupa ce il invata sa obtina sunetele respective, cum il convinge sa le si foloseasca in cuvinte?
Mercedes spune:
Sunt foarte multe exercitii depinde cred si de abilitatea logopedului.
Acele consoane de care spui se gasesc in diferite locuri intr-un cuvant, va face exercitii pentru fiecare in parte. Sunt consoane care se spun cu zambet sunt consoane care se spun cu pupic( forma buzelor e desenata langa litera ca atare). Se alterneaza foarte mult lucrul cu copilul cu joaca ca altfel n ai sanse sa l atragi.
Burtocika spune:
Noi am avut problema asta (si inca o mai avem cu "R").
Cand m-am prins ca stie sa spuna litera cu pricina (in cazul nostru "L"), am repetat cu ea cuvintele care incep cu litera "L", pt ca mi s-au parut cele mai usoare. O corectam tot timpul cand le spunea gresit, adica ma faceam ca nu inteleg ce-mi spune pana nu-l spunea corect. Dupa ce s-a obisnuit cu litera la inceput, am repetat figura cu litera in mijlocul cuvantului si tot asa, pana s-a obisnuit. Si acum cand se mai grabeste inlocuieste "L" cu "i" dar mult mai rar.
Cred ca smecheria e sa o luati treptat, cu corectarea unui singur sunet, si dupa ce se obisnuieste bine cu el, sa treceti la urmatorul. Logopedul tot asta va face cu el (noi mergem la unul pt "R", pe care mi-a fost imposibil sa o conving sa-l spuna, pur si simplu nu intelege cum se formeaza sunetul), doar ca in sedinte mai rare, deci singura solutie este tot repetatul acasa ...
Deborah77 spune:
Am incercat sa lucrez cu el si "f" si "v", dar era prea mult, asa ca deocamdata corectez doar f-ul. Smecherul s-a prins, si in loc de "mi-e foame" zice acum 'vreau sa mananc" :)
sorana spune:
Deborah eu cred ca o sa reusiti fara probleme. Parerea mea e sa continui sa incerci sa-l corectezi si daca nbu reusesti pana la 5 ani - 5 ani jumatate sa il duci la logoped.
A mea nu-l spunea pe "r" si s-a corectat de la sine pe la 5 ani. Dar (culmea) e "raraita" . Ma gandesc daca s-ar putea corecta asta (are deja 8 ani jumatate) dar parca nu imi vine, imi place cum vorbeste asa, cu "r" .
Deborah77 spune:
Am observat si eu, la gradi, ca celorlalti copii cam in jurul varstei de 5 ani le "creste" r-ul. Eu ma gandesc sa astept pana in toamna, cand va incepe grupa mare, deci putin inainte de 5 ani. Daca nu vad vreo evolutie serioasa, merg la logoped. Litera H a aparut spontan, pe la 3 ani jumate. De atunci, nu a mai castigat nici o consoana. A evoluat vocabularul, topica si lungimea frazei, claritatea, in sensul ca nu mai prescurteaza cuvintele lungi, dar in toate lunile astea nu a mai obtinut nici o consoana. Pana de curand, cand mai in joaca, mai asa...am observat ca poate sa zica f si v.
mirela.d spune:
Deborah, ai dreptate, logopedul doar il invata sa pronunte literele respective. Restul depinde foarte mult de voi. Noua ne-a zis logopeda sa il corectam mereu si sa lucram diverse propoztii ce contin cuvinte ce au in cuprinsul lor literele buclucase. Deci asezati-va la masuta si lucrati: salamul s-a stricat, pe casa e o masa (pentru s), etc. Si corectati-l in vorbirea zilnica mereu.
Incearca sa nu il mai certi pentru ca, din pacate, in acest mod nu vei obtine rezultatele dorite. De altfel, ai remarcat.
Spor la lucru si rabdare ca vei avea nevoie!
Deborah77 spune:
Evoluam incet-incet. Litera f merge bine, cel putin in cuvintele uzuale. In cele pe care le foloseste mai rar, o mai zbarcezte, dar este clara evolutia. De astazi il stresez si cu V-ul. A invatat sa-l pronunte, ca nu-i greu, si acum ne jucam cu cuvintele...
betiana spune:
Ceea ce as vrea sa va rog este sa nu stresati copilul spunandu- i ca nu spune bine sau ca trebuie sa spui asa, dupa mine. In caietele sunetelor ( pe www.copilarie.weebly.com) aveti cateva exercitii pentru prescolari si scolari. Dar cand le faceti sa le faceti in joaca.