Medicii de la DENT ESTET 4 KIDS va raspund
Raspunsuri - Pagina 5
Dr_A_Popa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Corinna1982 Buna ziua! Am o fetita de 1 an si 7 luni, care face parte din categoria copiilor cu eruptie dentara foarte grea si dureroasa, cu tulburari de somn si nervozitate. Pe langa asta ne confruntam cu o anomalie dentara de numar, in loc de un incisiv lateral are doi dintisori unul mai mic si unul mai mare. Intrebari: Aceasta anomalie se mentine si la dintii definitivi? Trebuie scos unul dintre dinti? Se poate si are rost sa-i facem acum radiografie dentara. pentru ca nu sta nici sa ma uit eu la ea in gurita, dar un dr? Exista vreo metoda pentru accelerarea eruptiei dentare? - pt ca acum ii erup primii molari, dar de 2 luni sunt inca in stadiul de 2 coltisori, toti odata si e foarte chinuita. Multumesc |
Buna ziua,
O sa va raspund in ordinea intrebarilor dumneavoastra:
1. Aceasta anomalie poate exista si la dintii definitivi, insa nu este o regula.
2.Momentan nu este necesara extractia dentara, aceasta se impune in cazul in care dintele supranumerar creaza probleme de eruptie a dintilor definitivi, sunt inclusi in os sau deranjeaza din punct de vedere fizionomic.
3. pentru a putea pune un diagnostic de certitudine cu privire la existenta dintilor supranumerari si in dentitia definitiva este necesara o radiografie.
4. cel mai indicat in situatia dumneavoastra ar fi sa mergeti cu copilul la o consultatie clinica.
O zi buna,
Dr.Alexandra Popa DE4KIDS
Corinna1982 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Dr_A_Popa
Buna ziua, O sa va raspund in ordinea intrebarilor dumneavoastra: 1. Aceasta anomalie poate exista si la dintii definitivi, insa nu este o regula. 2.Momentan nu este necesara extractia dentara, aceasta se impune in cazul in care dintele supranumerar creaza probleme de eruptie a dintilor definitivi, sunt inclusi in os sau deranjeaza din punct de vedere fizionomic. 3. pentru a putea pune un diagnostic de certitudine cu privire la existenta dintilor supranumerari si in dentitia definitiva este necesara o radiografie. 4. cel mai indicat in situatia dumneavoastra ar fi sa mergeti cu copilul la o consultatie clinica. O zi buna, Dr.Alexandra Popa DE4KIDS |
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Rog inca o lamurire- daca ceilalti dinti ies normali si dintele supranumerar nu deranjeaza dentitia de lapte, care ar fi varsta optima pentru efectuarea radiografiei dentare pentru a vedea in ce masura acesta afecteaza dentitia definitiva?
Multumesc inca o data
ioanacarmen spune:
Fetita mea are 3 ani si 2 luni si nu i-a iesit nici o maseluta pana acum ( are si sus si jos: incisivii, caninii si dupa fiecare canin cate un premolar pe fiecare parte...). Este normal, ar trebui sa ma ingrijorez? Ce-ar trebui sa fac?
multumesc
Dr.EV spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanacarmen Fetita mea are 3 ani si 2 luni si nu i-a iesit nici o maseluta pana acum ( are si sus si jos: incisivii, caninii si dupa fiecare canin cate un premolar pe fiecare parte...). Este normal, ar trebui sa ma ingrijorez? Ce-ar trebui sa fac? multumesc |
Din descrierea dvs. inteleg ca fetitei ii lipseste molarul 2 temporar de pe fiecare parte.Are insa molarii 1 erupti.In dentitia temporara nu exista premolari ci incisivi, canini, si cei 2 molari (maselute).La 3 ani si 2 luni eruptia dintilor temporari ar trebui sa fie incheiata. Exista insa cazuri in care dintii erup mai greu. Nu va ingrijorati deocamdata! Daca intr-adevar nu ii ies si ultimii molari in cateva luni, puteti merge la un consult stomatologic, in cadrul caruia medicul sa vada daca exista totusi acei dinti sau nu.(clinic sau radiologic)
Dr.Elena Vuzitas - DE4KIDS
Nicoleta_M spune:
Baietelul meu in varsta de 1an si 4luni are incisivii centrali si un incisiv lateral in partea de jos, in partea de sus mai intai i-au iesit caninii apoi incisivii centrali.
Problema e ca intre canini si incisivii centrali nu mai e loc pentru incisivii laterali. Am fost la dentist si mi-a spus ca e posibil sa nu aiba muguri si sa ii fac o radiografie panoramica pentru a sti exact.
Intrebarile mele sunt: pot face aceasta radiografie la varsta copilului?
E posibil ca la aparitia dintilor definitivi aceasta anomalie sa nu mai fie prezenta?
In partea de jos ar trebui sa mai aiba un incisiv lateral, insa de la aparitia celuluilalt au trecut 4 luni.
E posibil ca o eventuala lipsa de calciu sa incetineasca cresterea dintilor?
Va multumesc,
be_one spune:
Buna ziua!
Baietelului meu, care are 6 ani si 7 luni i-au iesit incisivii inferiori, fara sa-i fi cazut cei de lapte. La inceput acestia din urma nici nu se clatinau, acum se clatina un pic. Am fost la stomatolog, unde ni s-a propus sa ii scoata cei patru incisivi de lapte de jos, pt a le face loc celor definitivi. Acestia 2 care deja au iesit sunt insa mult mai lati decat cei de lapte. Intrebarile mele: 1. Este aceasta solutie potrivita (de a scoate 4 dintisori - intai 2, apoi 2 in alta sedinta)? 2. Ce se va intampla cand vor iesi urmatorii dintisori, care acum nu au loc unde sa creasca? Mentionez ca nu are nici maselele definitive iesite, deci aparat nu poate sa poarte inca. 3. Pana la ce varsta cel tarziu apar maselele acestea definitive?
Va multumesc!
Oana mami de doua comori: Dimitrie (23.10.2004) si Ioan (11.09.2010)
Dr.C.Onaca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nicoleta_M Baietelul meu in varsta de 1an si 4luni are incisivii centrali si un incisiv lateral in partea de jos, in partea de sus mai intai i-au iesit caninii apoi incisivii centrali. Problema e ca intre canini si incisivii centrali nu mai e loc pentru incisivii laterali. Am fost la dentist si mi-a spus ca e posibil sa nu aiba muguri si sa ii fac o radiografie panoramica pentru a sti exact. Intrebarile mele sunt: pot face aceasta radiografie la varsta copilului? E posibil ca la aparitia dintilor definitivi aceasta anomalie sa nu mai fie prezenta? In partea de jos ar trebui sa mai aiba un incisiv lateral, insa de la aparitia celuluilalt au trecut 4 luni. E posibil ca o eventuala lipsa de calciu sa incetineasca cresterea dintilor? Va multumesc, |
Este posibil ca baietelul sa prezinte o anomalie, lipsa mugurelui incisivilor laterali. Este o anomalie rar intalnita in dentitia temporara.
Daca o anomalie este prezenta in dentitia temporara nu inseamna ca va aparea si la dentitia definitiva.
Efectuarea unei radiografii panoramice ne-ar ajuta sa punem un diagnostic corect. Dar nu v-as sfatui sa o efectuati acum, copilul este prea mic. Acum, radiodrafia ne ajuta doar pentru stabilirea diagnosticului, nu si la instituirea unui tratament.
Dintii erup dupa un anumit tipar, dar exista si exceptii de la regula.
important este ca pana la 3 ani trebuie sa erupa toti dintii temporari. Daca dintii erup mai tarziu este bine, acestia se mineralizeaza mai bine in os si nu sunt supusi atacului carios.
Dr. Carmen Onaca - DE4KIDS
Dr.C.Onaca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui be_one Buna ziua! Baietelului meu, care are 6 ani si 7 luni i-au iesit incisivii inferiori, fara sa-i fi cazut cei de lapte. La inceput acestia din urma nici nu se clatinau, acum se clatina un pic. Am fost la stomatolog, unde ni s-a propus sa ii scoata cei patru incisivi de lapte de jos, pt a le face loc celor definitivi. Acestia 2 care deja au iesit sunt insa mult mai lati decat cei de lapte. Intrebarile mele: 1. Este aceasta solutie potrivita (de a scoate 4 dintisori - intai 2, apoi 2 in alta sedinta)? 2. Ce se va intampla cand vor iesi urmatorii dintisori, care acum nu au loc unde sa creasca? Mentionez ca nu are nici maselele definitive iesite, deci aparat nu poate sa poarte inca. 3. Pana la ce varsta cel tarziu apar maselele acestea definitive? Va multumesc! Oana mami de doua comori: Dimitrie (23.10.2004) si Ioan (11.09.2010) |
Buna Ziua,
1. Extractia dintilor de lapte este indicata. Daca au iesit doar incisivii centrali se pot scoate doar 2. Cand erup urmatorii doi se scot si ceilalti 2 dintisori de lapte.
2.Daca dintii erup deja inghesuiti exista posibilitatea sa poarte un aparat care se va pune cand erup molarii definitivi. Pana atunci insa trebuie sa insiste cu igiena dentara. Sa foloseasca si ata dentara.
3. Baietii au de obicei eruptie intarziata; la baieti molarii de 6 ani apar pe la 7 ani.
Dr. Carmen Onaca - DE4KIDS
child spune:
Buna ziua, iata intrebarile mele:
- de la ce varsta se merge cu copilul la stomatolog?
- sigilarea dintilor se face dupa ce au aparut toti dintisori de lapte?
- daca dintisorii de lapte au iesit un pic strambi, este necesar aparatul dentar sau se poate astepta pana la aparitia dintilor definitivi?
Multumesc de atentie
Diana si inimioara mea Albert-Krisztian (2.03.2010)
Dr.C.Onaca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui child Buna ziua, iata intrebarile mele: - de la ce varsta se merge cu copilul la stomatolog? - sigilarea dintilor se face dupa ce au aparut toti dintisori de lapte? - daca dintisorii de lapte au iesit un pic strambi, este necesar aparatul dentar sau se poate astepta pana la aparitia dintilor definitivi? Multumesc de atentie Diana si inimioara mea Albert-Krisztian (2.03.2010) |
Buna seara,
1.Prima vizita se face la varsta de 1 an. La copii este mult mai usor sa prevenim decat sa tratam.
2.Sigilarile la dintii de lapte se fac dupa 3 ani, cand copilul devine cooperant.
3.Sunt aparate care se pun si pe dintii de lapte, dar doar in cazul unei anomalii mai grave. Este nevoie de o consultatie pentru a afla daca are nevoie de un aparat.
Dr. Carmen Onaca - DE4KIDS