Manifestari astmatice la copii (4)
Raspunsuri - Pagina 13
OanaRusu spune:
Buna Ana
Sincer, e alegerea ta pentru ca esti mama si esti zi de zi langa copil si-l cunosti mai bine decat oricare dintre noi.
Eu am renuntat la singulair, flixo si zyrtec cat am putut de repede - dar pentru ca am gasit medicul homeopat care ne-a ajutat, nu asa de capul meu.
Cred ca cel mai bine este sa va intariti sanatatea cat mai natural - usturoi si alte legume crude, stimulente naturale pt imunitate potrivite la varsta lui si mai ales sub observatia unui medic.
Sanatate!
softurela spune:
Hai ca am avut o noapte alba. Nu pot sa dorm si pace. Bianca s-a tot foit si ii venea din stomac ca un fel de reflux. Cred ca stiti cum e, gestul prin care copilul inghite in sec. I-am dat niste iaurt inainte de culcare ca nu aveam altceva prin casa.
Acum am realizat ca si la Diana crizele de astm nocturne incepeau la fel. Intai inghitea si iar inghitea si apoi incepea sa tuseasca sa haraie si la final ventolinul si se linistea. Doar ca inghititul l-am pus pe seama secretiilor bronsice declansate de criza de astm. Acum nu mai sunt asa de sigura. Oare inghititul ala in gol nu era dat de reflux ? Sa fie refluxul adevarata cauza ? E adevarat ca dna Violeta Perlea concluzia asta a tras-o, la ultima vizita, dar dupa atatea perindari pe la medici si atatea pareri diferite nu stiu ce sa mai cred.
In octombrie 2009 si eu si sotul meu eram convinsi ca e Reflux, gasisem pe net articole despre relatia intre reflux si astm apoi corelate cu tabloul clinic al Dianei se potrivea perfect.
Toate astea le-am prezentat doctoritei Ionescu, s-a uitat la noi si a zis sec "veniti la Budimex, ii facem examen baritat, chinuim copilul si in final tot la tratamentul asta ajungem". OARE !?! Oare daca identificam cauza nu ar fi scapat de tratament ?
Nu ma mai lungesc, ar fi multe de spus.
AnaIB, pe o scara de la 1 la 5, Ionescu=5, Nechifor=3, Schifornet=2, Nemes=1. Deci, Ionescu este cea mai mare sustinatoare a medicatiei anti-astmatice iar Nemes e la polul opus. Nemes este penumolog la Nasta si profeseaza si la Medicover. Ea mi-a zis ceva de genul: "Tuseste copilul? Si daca tuseste, ce e rau in asta? Toti copii tusesc. Lasati doamna singulair-ul ca medicatia asta are multe reactii adverse"
Bun, acum eu nu sunt de acord nici cu Ionescu, nici cu Nemes. Daca ar fi sa aleg din nou, as alege o cale de mijloc, gen dna doctor Schifornet. Din pacate Schifornet este alergolog si cum eu am fost convinsa ca Diana nu este alergica, nu m-am dus prea des la ea.
Te-as sfatui sa ceri si o alta parere medicala, eu personal nu pot sa te sfatuiesc in a-i administra copilului sau nu, Singulair.
Ca experinta personala, Dianei i-am dat singulair un an de zile si am avut doua opriri. Prima data i-am administrat 3 luni de zile, l-am oprit si a fost mai rau decat inainte de a-l incepe. A doua oprire si ultima a fost dupa un an de administrare si la fel, a fost mai rau decat inainte. Cu alte cuvinte, singulairul doar a mascat un astm in evolutie.
Si sa revenim la moderna medicina a zilelor noastre. Alina, mi-ai zis ceva de paraziti. Diana are IgE-ul total si eozonofilele marite, permanent, de la un an si 7 luni. Deci, cam de 2 ani. I-am facut coproparazitologice, teste Eliza si cate si mai cate...nici un parazit. Concluzia medicilor a fost "E alergica, gata, sigur, daca paraziti nu sunt, e clar". Bun, pana saptamana trecuta cand ma pune inspiratia sa ma uit in caca. Si ce credeti ca gasesc? Ghici, ghicitoare, ghici ? In acea secunda mi-a venit in cap sa-i fac poza, eram convinsa ca doar asta e singura proba pe care o pot avea in fatza medicului dar m-am scarbit si la propriu si la figurat si l-am aruncat. Sotul meu tot insista sa duc la analize dar sunt convinsa ca iese negativa proba, cum tot a fost de 2 ani incoace.
Si ca sa termin idea, va rog sa-mi recomandati un homeopat foarte, foarte bun in Bucuresti. Aici nu am gasit ce vroiam si cum in 2 luni ma intorc in Bucuresti, as vrea sa trec pe o medicina mai putin Moderna.
Rallex, mii de scuze pentru raspunsul greu. Ii pun in aparat, o picatura de tinctura de propolis si multa apa de mare. Nu stiu ce a avut efect, tinctura sau apa de mare dar a functionat.
Si, revenind la medici si medicina, am consultat o a doua parere care infirma diagnosticul scris cu majuscule de primul Orl-is, adica sinuzita, de data asta fiind vorba de mezina.
Nu e sinuzita ci doar manifestari ale pneumococului avut in nasuc. Mie una imi surade mai mult idea asta si sper ca am reusit sa il si sterlizez, asta pana il aduce din nou Diana de la gradinita.
BTW, Diana a schimbat gradinita, am gasit una cu regim vegetarian asa ca, luna asta ramane la program lung.
Wow, cat m-am intins. Vin rar dar scriu, nu gluma.
Gabi, voi ce mai faceti ? Cum se simte cel mic ?
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
softurela spune:
Am inceput din nou sa fac sapaturi vizavi de relatia Reflux-Astm si pentru cine este interesat extrag din REFLUXUL GASTROESOFAGIAN SI ASTMUL BRONSIC LA COPIL:
Astmul bronsic este o boala inflamatorie a cailor respiratorii, caracterizata prin cresterea reactivitatii bronsice, cu obstructie bronsicĺ. Refluxul gastroesofagian este un factor adesea neglijat în etiopatogeniaastmului bronsic. Refluxul gastroesofagian poate nu numai sĺ agraveze evolutia obstructiei bronsice, dar de asemenea, el poate declansa obstructia indusĺ de alti factori. Pe de altĺ parte, astmul si tratamentul sau pot agrava si chiar induce reflux gastroesofagian.
Aproximativ 5% din totalul copiilor astmaticiprezintĺ astm persistent (peste 2-3 episoade/saptamana) care asociazĺ RGE detectabil prin pH-metrie în proporˇie variabila de 25 pâna la 75% (în medie61%). Dintre acestia, aproximativ 50% sunt asimpto-matici sau prezintĺ semne minime de reflux (RudolphCD si colab, 2001).
Cu toate acestea, episoadele silentioase de reflux gastroeso-fagian, care au caracter predominant nocturn, si par a fi aparent limitate la nivelul cĺilor aeriene superioare, sustin ipoteza microaspiratiei, ca eveniment patogeniccrucial în producerea astmului gastric .Refluxul gastroesofagian este un factor trigger pentru astmul bronsic prin „stress-ul acid“, care lezeazĺ mucoasa esofagianĺ, stimulând terminatiile nervoase aferente, cu eliberarea pulmonarĺ de tahikinine (sub-stanta P, neurokinina ż.a.), precum si a citokinelor si a moleculelor de adeziune, care determinĺ inflamatie neurogenĺ
si initierea altor cĺi inflamatorii.
În concluzie, efectul favorizant exercitat de che-moreceptorii din 1/3 medie a esofagului si episoadelede microaspiratie sugereazĺ cĺ RGE acid poate fi principala cauzĺ a declansarii simptomelor respiratoriila astmatici, îndeosbi când acestea se produc noaptea sau dimineata devreme. RGE poate precipita episoa-dele de astm si în timpul zilei, în condiˇiile în care obiceiurile alimentare si/sau stilul de viatĺ pot declansa bronhospasmul.
Deocamdata atat. Pana acum, din ce am citit se potriveste foarte bine tabloului clinic al Dianei.
Ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca deja s-a produs iritatia mucoasei pulmonare si nu stiu ce as putea face sa indrept greseala.
OanaRusu spune:
Softurela, mereu uit - spre rusinea mea! - sa pun langa medicul homeopat pe dna dr care ne face bowen. E tare urat sa uit mereu pentru ca eu sunt convinsa ca e 50%-50%.
Deci, in Bucuresti cauta mai bine medic care face bowen si precis are un homeopat cu care lucreaza.
Paul avea crize puternice dupa sedintele initiale de bowen dar asa cum am mai tot povestit, fiecare criza se localiza mai sus - adica intai respirator, apoi 2 rinite urate si apoi 2 conjunctivite (una rea de tot si ultima mai usoara).
Plus remediile Bach.
Deci nu e doar homeopatul.
E greu sa ajungi la omul cu care sa empatizezi - in ambele directii desigur - dar pastreaza increderea in suflet si o sa gasesti, chiar daca incerci cu mai multi.
Acum, cu inghititul ala - exact asa facea si Paul, si mai face uneori in debut de raceala/viroza, dar dupa primele doze de picaturi Bach trec.
Nu mi-am inchipuit ca si alti copii fac asta! Si sa stii ca Paul nu a avut niciodata reflux, nici macar nu vomeaza asa usor ...
Va doresc la toti sanatate multa si rabdare
softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui OanaRusu Softurela, mereu uit - spre rusinea mea! - sa pun langa medicul homeopat pe dna dr care ne face bowen. E tare urat sa uit mereu pentru ca eu sunt convinsa ca e 50%-50%. Deci, in Bucuresti cauta mai bine medic care face bowen si precis are un homeopat cu care lucreaza. Paul avea crize puternice dupa sedintele initiale de bowen dar asa cum am mai tot povestit, fiecare criza se localiza mai sus - adica intai respirator, apoi 2 rinite urate si apoi 2 conjunctivite (una rea de tot si ultima mai usoara). Plus remediile Bach. Deci nu e doar homeopatul. E greu sa ajungi la omul cu care sa empatizezi - in ambele directii desigur - dar pastreaza increderea in suflet si o sa gasesti, chiar daca incerci cu mai multi. Acum, cu inghititul ala - exact asa facea si Paul, si mai face uneori in debut de raceala/viroza, dar dupa primele doze de picaturi Bach trec. Nu mi-am inchipuit ca si alti copii fac asta! Si sa stii ca Paul nu a avut niciodata reflux, nici macar nu vomeaza asa usor ... Va doresc la toti sanatate multa si rabdare mami de (intr-o zi de vineri... 13 iunie ) si (ziua cea mai lunga: 21 iunie) Priveste partea buna a lucrurilor |
Ok, Oana... chiar o sa incerc cu Bowen. Sunt hotarata de multa vreme, doar ca aici nu am gasit nimic.
Legat de inghitit, Diana a avut reflux destul de accentuat cat a fost bebelus. Era regula ca la ultima masa sa vomite aproape tot in jet. Ca sa-ti faci o idee, in pozitia culcat sarea laptele pana la picioare ca apa ditr-o fantana. I-a trecut refluxul asta evident, dar mi-e teama ca odata cu trecerea la alimentatia solida el a evoluat mascat. Nu stiu ce sa zic, nu sunt medic, nu stiu cum ar trebui sa fie diagnosticat un copil cu reflux. Am prezentat situatia medicilor dar nimanui nu i s-a parut important.
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
AnaIB spune:
Buna, mamici,
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Sa stiti ca nu am decis de capul meu sa nu-i dau Singulaire-ul, m-am sfatuit cu alt medic care mi-a si prescris tratament pentru imunitate, si chiar Dr. Marcela Ionescu la insistentele mele a afirmat ca Singulaire-ul nu e chiar o urgenta in cazul Sophiei (m-a uimit usurinta cu care l-a prescris,cred ca toti copii care ajung in cabinetul acela pleaca cu o reteta pentru singulaire)).In total cred ca am umblat pe la mai mult de 8-9 doctori. Nimeni nu-mi poate garanta ca daca ii dau singulaire luni de zile simptomele vor disparea , sau ca nu se vor agrava, cum a fost la voi, Softurela.
In alta ordine de idei, marti vom merge la homeopat, noua ne-a fost recomandat dl. Dr. Rares Simu, este si alergolog, ar fi al doilea medic homeopat pe care il incerc, cu primul n-a prea mers.
O sa va tin la curent.
OanaRusu , voi de la ce varsta faceti Bowen?As vrea sa incerc si eu.
Va multumesc, Ana
cisi5 spune:
Softgurela, si noi ne regasim in tabloul clinic de reflux. Bogdan a avut un reflux foarte puternic care l-a tinut pana pe la 10-11 luni, in sensul ca in prima luna de viata vomita foarte mult (nu regurgita, vomita in jet la propriu) iar medicul de familie insista ca e normal pana am ajuns la un prof. universitar care l-a internat pe loc fiind deshidratat si cu greutatea sub minim. Am stat cu perfuzii cateva zile, l-a pus pe picioare, am incercat diverse tratamente pentru reflux dar am scapat de el abia dupa ce a inceput sa mearga in picioare. Am scapat, in sensul ca nu mai dadea afara , poate in interior s-a manifestat in continuare.
Noi mergem la un pneumolog care dupa cateva vizite a pus problema refluxului, mi-a exact cum scrie si in articolut postat de tine, si Bogdan inghite in sec foarte des, mai si saliveaza pe deasupra nemaifiind cazul de iesit masele.
Legat de Singulair, B l-a luat 3 luni iar primul episod de viroza de dupa intrerupere a fost mai nasol ca cele dinainte de Singulair.
Va urma si la noi o vizita la pneumolg sapatamana viitoare sa vedem cum putem diagnostica refluxul (sotul dr.-ului pneumolog e tot pediatru dar gastroenterolog).
AnaIB spune:
Citat: |
citat din mesajul lui softurela Am inceput din nou sa fac sapaturi vizavi de relatia Reflux-Astm si pentru cine este interesat extrag din REFLUXUL GASTROESOFAGIAN SI ASTMUL BRONSIC LA COPIL: Astmul bronsic este o boala inflamatorie a cailor respiratorii, caracterizata prin cresterea reactivitatii bronsice, cu obstructie bronsicĺ. Refluxul gastroesofagian este un factor adesea neglijat în etiopatogeniaastmului bronsic. Refluxul gastroesofagian poate nu numai sĺ agraveze evolutia obstructiei bronsice, dar de asemenea, el poate declansa obstructia indusĺ de alti factori. Pe de altĺ parte, astmul si tratamentul sau pot agrava si chiar induce reflux gastroesofagian. Aproximativ 5% din totalul copiilor astmaticiprezintĺ astm persistent (peste 2-3 episoade/saptamana) care asociazĺ RGE detectabil prin pH-metrie în proporˇie variabila de 25 pâna la 75% (în medie61%). Dintre acestia, aproximativ 50% sunt asimpto-matici sau prezintĺ semne minime de reflux (RudolphCD si colab, 2001). Cu toate acestea, episoadele silentioase de reflux gastroeso-fagian, care au caracter predominant nocturn, si par a fi aparent limitate la nivelul cĺilor aeriene superioare, sustin ipoteza microaspiratiei, ca eveniment patogeniccrucial în producerea astmului gastric .Refluxul gastroesofagian este un factor trigger pentru astmul bronsic prin „stress-ul acid“, care lezeazĺ mucoasa esofagianĺ, stimulând terminatiile nervoase aferente, cu eliberarea pulmonarĺ de tahikinine (sub-stanta P, neurokinina ż.a.), precum si a citokinelor si a moleculelor de adeziune, care determinĺ inflamatie neurogenĺ si initierea altor cĺi inflamatorii. În concluzie, efectul favorizant exercitat de che-moreceptorii din 1/3 medie a esofagului si episoadelede microaspiratie sugereazĺ cĺ RGE acid poate fi principala cauzĺ a declansarii simptomelor respiratoriila astmatici, îndeosbi când acestea se produc noaptea sau dimineata devreme. RGE poate precipita episoa-dele de astm si în timpul zilei, în condiˇiile în care obiceiurile alimentare si/sau stilul de viatĺ pot declansa bronhospasmul. Deocamdata atat. Pana acum, din ce am citit se potriveste foarte bine tabloului clinic al Dianei. Ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca deja s-a produs iritatia mucoasei pulmonare si nu stiu ce as putea face sa indrept greseala. |
Softurela,
Stiu ca demult incerci sa gasesti cauza, trigger-ul, aceasta ar putea fi raspunsul, si dupa cum vad, nici o mie de doctori nu fac cat instinctele si determinarea unei mame!! Cu siguranta vei stii ce ai de facut pe mai departe.
La noi factorul declansator pare a fi virozele, fetita mea e mereu in contact cu verisorii ei care merg la gradinita, si de aici racelile ei f. dese (lunar, aproape). Stiu ca si fetita ta cea mica pateste la fel. Ea este pe vreun tratament de intretinere? Sanatate multa!!
OanaRusu spune:
Copii micuti pot face bowen - medicul decide ce anume ii face.
Paul avea 3 ani si jumate, iar Ana avea 1 an si jumatate cand au inceput (in martie 2010).
Softurela, nici nu incerc sa-mi imaginez jetul acela imi pare tare rau. Stii, cand ma gandesc la alti parinti care nu au pb serioase cu sanatatea copiilor cum ma iau peste picior "citesti atatea, lasa medicul ca stie ce trebuie" dar daca ai o problema serioasa cu care te lupti, inveti ca trebuie sa stii (uneori) mai mult ca medicul de langa tine - nu ma refer la medicina general, ma refer ca trebuie sa stii mai mult despre cazul copilului tau. Culegi din toate partile si te rogi sa gasesti solutia cea mai buna. Si atat.
Totusi, atata singulair la copii, predniston, flixo - medicamente atat de serioase la afectiuni foarte usoare - lariginta, bronsita - in loc de solutii mai prietenoase - eu toate astea le pun intr-un singur "ambalaj" tras cu tunul dupa vrabii...
Va doresc un sfarsit de sapt linistit si fara boli.
cisi5 spune:
softurela, am uitat sa te intreb ce ai facut in legatura pneumococului. Eu am cam uitat de el , dar poate ar trebui sa-l luam in considerare, desi majoritatea pediatrilor au zis sa-l ignoram.