Dezastre si sfaturi de protectie
Raspunsuri - Pagina 3
mianna spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui capcaunul Cesiul decade fie intr-un bariu137 metastabil, care in 3 minute (timpul de injumatatire) emite o unda gamma si se potoleste, fie direct in bariul137 stabil. Deci pica si bariul. Cesiul e problema. |
pica bariul potolit dupa ce emite radiatia gamma? bun baiat

aschiutza spune:
Iulianm, multumim de link. Pt romani cred ca linkul urmator e important de citit:
http://www.redcross.org/www-files/Documents/pdf/Preparedness/checklists/Earthquake.pdf
Edit: sunt multe informatii utile si pe pagina romaneasca a Crucii Rosii: http://www.crucearosie.ro/activitati/prevenire-interventie-dezastre/pregatirea-pentru-interventie-la-dezastre/cutremure.html
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui mianna pica bariul potolit dupa ce emite radiatia gamma? bun baiat ![]() |
Pica. Iti explic pe cazuri.
A. Cesiul este inca afara. Emite un electron nazdravan (care dupa cativa milimetri se loveste de-o molecula in aer, deci tot afara) si se transforma in bariu stabil. OK.
B. Alt cesiu, tot afara. Emite un electron mai bleg (care va fi repede preluat de moleculele din jur) si se transforma in bariu nervos. Dupa numai cateva minute (deci tot afara) acesta se leapada de draci (emitand un gamma) cazand in vesnica letargie a bariului stabil.
-----
Deci de-afara singurul hazard e fotonul gamma ce se poate plimba pe distante mari. Luand in calcul concentratia mica pe unitatea de volum, chiar si in cazul unui nor radioactiv, timpul de injumatatire al cesiului, distributia spatiala uniforma a radiatiei, etc, hazardul e nul pentru cineva care sta in casa si priveste norul (altfel s-ar da indicatii suplimentare precum baricadarea usilor si tragerea storurilor).
C. Cesiul "zboara prin casa" sau imprudentul se plimba afara in aerul poluat. Expunerea directa la radiatia beta sau gamma este in continuare minimala. Pericolul major este inhalarea cesiului. Ajuns in organism acesta se poate concentra in diverse tesuturi. Organismul uman are o predilectie pentru cesiu, strontiu si iod, primele doua fiind confundate cu elemente esentiale organismului (din aceleasi serii chimice), iar iodul radioactiv nefiind prin nimic diferit (din punct de vedere chimic) de iodul obisnuit de care tiroida are nevoie. Prin urmare organismul va capta ca un burete izotopii letali.
Odata ajunsi in organism ei isi fac in timp efectul. Emit radiatii care intr-un singur milimetru se lovesc de adn-uri, mitocondrii, etc. Un electron, o gamma, mai merge, mecanismele genetice de reparare celulara si nucleara rezista. Dar cand concentratia de izotopi e mai mare numarul de electroni si fotoni distructivi creste si mecanismul celular de reparare nu mai face fata -> poate apare cancerul.
Asadar nu radiatia gamma emisa de cesiul din aer e problema, ci radiatia emisa de cesiul ajuns in organism (fie ca e beta direct, fie ca e gamma - cum iti place tie, emisa indirect prin treapta suplimentara a bariului metastabil).
iulianm spune:
| citat din mesajul lui mianna chiar nu intelegeti ce inseamna radioactivitate? |
Aveti patru prajituri radioactive: alfa, beta, gamma si neutron. Una o poti minca, una o poti arunca, una o poti tine-n palma, una o poti tine-n buzunar.
Care-i care?
capcaunul spune:
O poti manca pe-a cincea, care n-are absolut niciun efect, si nici macar nu ramane in stomac pentru ca trece prin om la fel de usor cum trece prin tot pamantul. ![]()
iulianm spune:
| citat din mesajul lui capcaunul O poti manca pe-a cincea, care n-are absolut niciun efect, si nici macar nu ramane in stomac pentru ca trece prin om la fel de usor cum trece prin tot pamantul. |
Is numai patru, si una poate fi mincata. You can sleep on it...and think about it
capcaunul spune:
Daca te rezumi la cele patru poti avea probleme la contabilitate. Inclusiv in cazul cesiului despre care vorbim pe-aici.
iulianm spune:
In cazul asta, cred ca vorbim de pe trepte diferite. Sorry, ghicitoarea mea e un exemplu clasic, pentru studentii undergraduate si pt tehnicieni. Imi inchipuiam ca o dezlegi in doi timpi si trei miscari.
gaby76 spune:
Mama, Doamne, da' nu toti suntem experti... Deja asta-i fizica pe paine si nu cred ca toata lumea pricepe ce vorbiti voi. Sfaturile de protectie in caz de dezastre naturale, si nu numai, ar trebui sa le inteleaga toata lumea si nu poti sa te duci la tanti "nu stiu care" din cine stie ce colt de sat sa-i explici cum sta treaba cu radiatiile ca tanti nici nu stie ce-s alea. Asa ca, dupa parerea mea, ar trebui reguli simple pe care fiecare sa le poata intelege si aplica in caz de dezastru. Cred ca panica e cel mai mare dusman in aceste cazuri. Oamenii se calca efectiv in picioare, nu stiu ce au de facut, se arunca pe geam (asta-i cazul mamei mele care la fiecare zgaltaiala are tendinta de a iesi pe geam 

si nu reusesc in ruptul capului s-o dezvat). Aici ar trebui lucrat o vreme. Eu am prin cutremurul din 1990 la scoala... nu vreau sa va spun ce vacarm era!! Se pravaleau pe scari, tipau, urlau copiii impreuna cu profesorii si invatatoarele! Pai daca un cadru didactic zbiara cat il tine gura cand sunt 30 de copii in clasa, copiii aia ce sa faca?? Sa stea calmi sub bancute?? No way!!
Si, nu as putea sa spun ca noi vorbim degeaba aici dar ar trebui sa se implice mai mult autoritatile ca nu-s buni decat la vorbe, cu faptele slabut...