Parinteala nepavloviana

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Mihaela, am mai incercat si asa
Cateodata ne iese, dar cateodata nu.
Pentru ca: de o perioada, fi-mea se culca foarte tarziu, la pranz, adica pe la ora 15.30.
Si se trezeste pe la 17.30.
Adica fix cam cand ar trebui eu sa ma pregatesc sa plec.
E cam greu, abia sculata din somn sa o iau pe sus.
Dar, cand s-a nimerit sa se culce de pranz, in asa fel incat sa se trezeasca la ora 16, cand veneam eu de la servici , pe la 16.30-17, ne dragaleam, mancam si apoi ne imbracam si ieseam impreuna.
Iar cand terminam eu aerobicul, ne intorceam impreuna acasa:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Narcisa - in primul rand sa stii ca aceste tantrumuri in general trec pana pe la varsta de 4 ani (la unii mai greu, la altii ma usor)...
Ca sa previ - pe cat posibil - tantrumurile - n-ar fii rau sa urmaresti cateva lucruri cu atentie:
- copilul poate fii obosit (e ora de somn, nu s-a odihnit bine chair daca a dormit suficient - poate ca are nasucul infundat si nu arespirat cum trebuie, nu s-a facut oxigenarea corecta a creierului, etc)
- copilul poate fii flamand/insetat (cam la 3h de la o masa principala n-ar fii rau sa-i poti oferi o gustare: o banana, cateva bucatele de branza, un ousor, un sandwich mititel cu unt, sunca, poate niste biscuiti; si NU uita APA!)
- copilul poate fii extrem de sensibil (hipesensibil) la stimuli externi (zgomot - TV trebuie tinut inchis, eventual pui un CD cu muzica simfonica/sau pentru copilasi, CD cu povesti, NU se recom muzica "dura"; NU strigate/cearta in casa/parc/strada; si nu in ultimul rand hainele! - mai precis etichetele care pot sa zgarie pielea sensibila, dar si firisoarele din sosete/ciorapi care se strecoara printre degetelele de la picioare si deranjeaza)
- noi am eliminat dulciurile de tipul: bomboane si sucuri; din cand in cand dimineata sau dupa sport primeste cateva cubulete de cioco sau o prajiturica; bem doar apa sau ceai (atat bomboanele cat si sucurile contin - pe langa zahar - coloranti si arome artificiale care pot da hiperactivitate)
- un alt discomfort poate veni de la pampersul ud/murdar...
- uneori o stare "proasta" (nervozitate crescuta) a copilului poate sa fie un semn ca "coace" ceva (adica poate ca pe cale sa se imbolnaveasca si nu stie sa spuna ce-l doare, poate ca cresc dinti si il "inebuneste" gingia, etc)

O alta idee - daca ai timp - incearca sa urmaresti (poti sa-ti faci un mic carnetel) CAND anume (in ce conditii, in ce perioada a zilei) apare mai frecvent tantrumul. Poate reusesti sa observi CE anume provoaca tantrumul.

Daca face un tantrum pentru ca doreste - de ex - sa se imbrace singur si inca nu poate - atunci trebuie cu multa blandete si intelegere sa-i spui ca tu ai rabdare si daca doreste esti langa el si-l ajuti.

Daca face un tantrum pentru ca doreste un obiect care nu este adecvat varstei (mobilul - de ex) - ii spui ca e pentru adulti (foarte scurt - 3 cuvinte: este al meu) si il pui deoparte - totodata dandu-i o alta jucarie, sau distragandu-i atentia cu ceva ce stii sigur ca-i place: poate ii propui o iesire in parc, poate vrea sa-i citesti, sa va uitati pe geam si sa ghiciti tipurile de masini, sa vedeti daca trece vre-un catel, etc. Daca insa el se supara fff tare si izbucneste tantrumul - atunci - depinde de tine daca rezisti sa stai langa el sau doresti sa te retragi in alta camera. Daca rezisti poti doar sa-l asisti - daca el vrea in brate - poti sa-l tii in brate si sa-i soptesi calm ca-l iubesti si ca-i intelegi frustrarea). daca nu rezisti sa stai atunci primul lucru te asiguri ca puiul e "safe" daca ramane singur in camera (nu-si trage rafturi, bibleoteca) pe el, etc iar tu te duci in bucatarie/baie (de ex) si bei un pahar mare cu apa, te speli pe fata, respiri ADANC, te uiti pe geam, etc. Daca te urmeaza incerci din nou sa-i distragi atentia cu ceva care-i place (poate-l amuza sa dea cu mopul). Daca nu merge te regtargi din nou - numai dupa ce te asiguri ca puiul e in afara de orice pericol in incaperea respectiva. NU cedezi (adica NU ii dai obiectul care nu-i adecvat varstei) si te stradui sa ramai calma (daca poti). NU strigi - in mod cert o sa treaca. Toate tantrumurile TREC - unii copii reusec mai usor sa se linisteasca - altii un pic mai greu - dar asta e - din pacate frustrarea face parte din viata noastra...

DISTRAGEREA ATENTIEI este cea mai buna metoda la varsta mica.

In magazin - la cumparaturi - daca poti folosi cos mare (cart) pune copilul inauntru cu o jucarie/carte/sandwich. Da-i o preocupare. Daca trebuie sa-l tii de mana pe langa tine - vorbeste-i: spune-i o poveste care stii ca-i place si din cand in cand nu uita sa-i lauzi atitudinea ("imi pare bine ca asculti asa de linistit povestea", etc)
Niciodata NU lauda copilul - in loc de "Ce copil cuminte/destept/bun esti." - lauda faptele lui (a reusit sa-si puna ghetutele - "Bravo - imi pare bine ca te-ai descurcat singurel!") pentru ca pui presiune asupra lui ca om si nu totdeauna ai efectul scontat (nu toti functionam bine sub presiune)
NU folosi cuvantul NU decat extrem de rar - atunci cand musai e nevoie... De ce? Pai de ex daca tu esti pe un pod deasupra unei ape involburate si iti e frica - iar eu spun acum "NU te uita in jos ca ametetsi si cazi!" tu mai mult ca sigur vei avea tentinda sa te uiti in jos... daca eu spun "NU te gandi la un elefant roz" - ce-ti vine in minte?

Scuze - o zbughi - m-a suna sotul ca vine la masa - revin dupa

Lorelai

As a woman, I have no country
As a woman, I want no country
As a woman, my country is the whole world.
Virginia Woolf

-cred ca tantrumurile ocazionale nu sunt nici o problema in schimb atunci cind se repeta in acelasi tip de situatie devine un conflict destructiv si musai ca parinte trebuie sa gasesti o solutie de a-l evita (avantajul este ca poti gindi la rece)

-eu una nu as putea sa las un copil singur in timp ce face criza; cum adica sa nu pot suporta sa fiu linga el ? pot sa respir adinc, sa ma uit pe geam si sa aplic cine stie ce tehnica de relaxare si linga copil, nu ? (scrie o mama care a vazut asa ceva doar la alti copii, dar nu i s-a parut niciodata de nesuportat)

-eu ii zic foarte des "bravo" si atit (mai nou isi zice si singura cind face ceva ce i se pare demn de lauda). Am mai intilnit si eu prin carti tipuri de expresii potrivite laudei la fel cu cele citate mai sus da mie mi se par traduceri care suna aiurea in RO, adica mie cel putin nu-mi vine natural sa-i zic asa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

alra are dreptate, rutinele sunt sfinte pentru copii.

Alex_andra, pentru ca uneori ati plecat impreuna de acasa de aceea alteori :) face crize. La ea asta ar fi o rutina, dar e mica si nu stie sa spuna ca vrea si ea sa plece, atunci se crizeaza. Eu cred ca e varianta cea mai buna sa eviti o criza in atare situatie, sa plecati impreuna iar cand nu se poate asta e. Important e sa intelegi tu de ce face ea crizele. :)

Cu rochita eu as fi lasat-o :). Adica le-am lasat mereu pe ale mele sa se imbrace cu ce voiau ele intr-o situatie din asta. Pentru ca la noi era(este inca la cea mica desi are 7 ani) stabilita o rutina(sa nu-i spun regula): alegem hainele de seara pentru dimineata(tocmai ca sa intampinam crizele, caci erau de pe la 2 ani). In situatia in care hainele nu erau alese, era vina mea si atunci nu ii puteam impune eu ce sa ia pe ea. Am patit alex_andra de mai multe ori :) si a luat fata mea haine mici pe ea, caci le vedea in dulap si numai pe acelea le dorea(noi nici nu avem cui sa le dam, deci erau toate acasa). Manecile erau atunci trei-sferturi si lungimea pana in talie(moderna :)), pantalonii trei-sferturi iar rochitele deveneau bluze. Important era ca ccc copilul era fericit. Si fara tantrumuri. Si va spun sincer ca nu e o alintata.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Cait, tu crezi ca daca unui copil i se interzice categoric (nici macar cand e supravegheat) sa aprinda o lumanare, el nu va aprinde focul cand va fi singur acasa?

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Denizel, aici am o obiectie: cum sa lasi un copil sub 12 ani(atat e legal in alte tari, dar hai ca la 8-9 ani il mai lasi daca ai incredere) singur acasa?

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Fetelor, va rog mult sa nu va mai certati, de fapt vad ca situatia s-a reglementat de la sine, se scrie, se argumenteaza, se combate...eu zic sa luam pe toata lumea asa cum e, cu bune si cu rele

De asemenea din tot sufletul imi doresc ca Rrox sa intre si sa scrie cit de mult poate si sa nu tina cont de acuzatiile total nefondate.

Roxana, stiu ca nu ai nevoie nici de avocati, nici de laudatori, dar in ultima vreme mi s-a parut ca ai scris mai putin ca de obicei, sper sa fie doar lipsa de timp si nu altceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

-cred ca tantrumurile ocazionale nu sunt nici o problema in schimb atunci cind se repeta in acelasi tip de situatie devine un conflict destructiv si musai ca parinte trebuie sa gasesti o solutie de a-l evita (avantajul este ca poti gindi la rece)

Asta e buna de pus in rama!!

Pentru ca exista foarte des intalnite situatiile in care parintii se incapataneaza sa "educe" copilul, supunandu-l iar si iar si iar aceleiasi situatii frustrante.
Si dupa aia se mira ca copilul o tine tot intr-un tantrum...

Pisigri, parerea mea e ca Ilinca facea 'pa' cand era foarte mica pentru ca era distractiv pentru varsta aia.

Acum nu mai e ceva distractiv, de inteles nu intelege de ce e musai sa spuna 'pa', deci nu are de ce sa spuna .

Sa vezi cand o sa fie presata sa spuna poezii, cati ani are, pe ce strada sta si in ce clasa e... .

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Citat:

Cait, tu crezi ca daca unui copil i se interzice categoric (nici macar cand e supravegheat) sa aprinda o lumanare, el nu va aprinde focul cand va fi singur acasa?

Denizel, aici am o obiectie: cum sa lasi un copil sub 12 ani(atat e legal in alte tari, dar hai ca la 8-9 ani il mai lasi daca ai incredere) singur acasa?

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mihaela, iti inteleg obiectia, dar eu nu am sustinut ca un copil sub 12 ani ar putea fi lasat singur acasa :).

Am spus doar ca, atunci cand va fi singur (asta poate fi si la 14 ani de exemplu :), poate avea tentatia de a se juca cu focul, de a aprinde lumanari etc.
Cand aveam vreo 15 ani era sa dau foc bucatariei fiindca am vrut sa ard niste scrisori de la un.... aaaa.... nedorit .
M-am gandit sa le ard in chiuveta si s-a facut o palalaie de a trebuit sa chem un vecin sa o stinga :D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:

Alex_andra, pentru ca uneori ati plecat impreuna de acasa de aceea alteori :) face crize. La ea asta ar fi o rutina, dar e mica si nu stie sa spuna ca vrea si ea sa plece, atunci se crizeaza. Eu cred ca e varianta cea mai buna sa eviti o criza in atare situatie, sa plecati impreuna iar cand nu se poate asta e. Important e sa intelegi tu de ce face ea crizele. :)

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Am retinut

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Tot io :)) (in raspunsul de dinainte nu-mi amintisem exact contextul si am raspuns pe de laturi).

Mihaela, Cait a zis ca ea nu e de acord in nici o ocazie cu aprinsul lumanarilor in cort (deci, sa fie interzisa copilului activitatea asta) pentru ca, daca copilul va ramane singur acasa va putea sa faca cine stie ce pocinog.
Iar eu am zis ca interdictia n-ar avea valoare daca copilul ar ramane singur acasa si ar avea chef de aprins lumanari.

E drept, nici nu m-am gandit ca, de fapt, copilul mic n-are cum sa ramana singur acasa.
Iar prostii se fac la orice varsta. Asta-i alta discutie :)).

Mergi la inceput

Denizel ok, eu intelesesem ca era legat de copii Laurei, care sunt mai mici.
Tie ti s-a interzis sa "te joci" cu focul cand erau ai tai acasa? :)

Si eu era sa dau foc casei zilele trecute...e valabil si pentru adulti. Eu voiam sa fac o prajitura si fara sa ma gandesc am pus zaharul, destul de mult, intr-un vas termorezistent direct pe aragaz(e electric, cu plita) care a pocnit normal si tot zaharul a ajuns pe plita incinsa la maxim. Daca era cu flacara sigur s-ar fi aprins, asa a fost doar fum dar tot m-am speriat.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput