Parinteala nepavloviana

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

da, Pisigri, intelesesem de la inceput.
Totusi, daca tatal tau te lasa, probabil ca erai cat de cat in siguranta pe-acolosa si probabil ca mama ta exagera putin (vorbesc din proprie experienta :)).
Acuma, depinde cum iti interzicea mama ta de tu ziceai ca e rea.
Ca daca iti interzicea fara sa stea la discutii cu tine, dap, aveai motive sa o critici si sa crezi ca e rea .
Bine, ea nu era rea de fapt, stiu :).

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Ce diferit vedem lucrurile cu ochi de adolescent si cu ochi de adult .

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisam102 spune:

La noi nici daca ai vrea nu prea ai unde sa pleci. Apartamentul a fost renovat de mine ca un open spece usi nu sunt decat la baie si in dormitor. De pe vremea cand stateam singura. Pe unde a fost cazul am pus gardulet de cand cu copilul.
Asa ca nu prea am unde sa plec. Copilul este in permanenta in raza mea vizuala. Si apoi eu nu am plecat niciodata de langa el. M-am uitat la el neputincioasa e adevarat dar de cele mai multe ori am incercat sa-l linistesc.
App de parintii care sunt prietenii propriilor copii...stiti ce a facut mama mea cand a auzit ca am o depresie? A inceput sa planga... nu putea sa-mi spuna nimic... ca o prietena... da...ei bine i-am spus eu ca nu e vina nimanui, ca nu e ceva grav si o sa fie ok...
exact ce i-ai spune unei prietene....

Ps. daniela asta e veche cu tiganii (a se citi cetateni de etnie romma) si e foarte interesanta si umanitara daca nu s-ar fi alocat in facultati cate 10 sau 20 de locuri pt ei (in functie de fac). Si apoi olimpicii...mie personal mi se pare o integrare pe gat dar e numai parerea mea. Sa vezi ce frumos o sa fie cand o sa se duca copilul la facultate si o sa ti se spuna ca degeaba e olimpic si a muncit toata viata nu poate intra decat la cu plata ca locurile la stat sunt ale rommilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
de ex. la fii-mea cand era la camin, era un afis pe un perete, scris doar de mana, de educatoare in care scria ceva de genul: daca o data am reusit sa ma imbrac singur, a doua oara nu ma mai ajuta, imi franezi progresul!

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

haha, daca as fi vazut afisul ala, as fi adaugat cu pixul: ajuta-ma doar daca eu te rog sa o faci .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

eu n-am sustinut integrarea - eu nu sustin integrarea in nimic, de-aia am subliniat chestia cu individul (iaca, mai bolduiesc o data).
asta asa, ca sa vorbim discutii despre ce subliniez eu (ca se pare ca subliniind am incalcat ceva reguli de functionare in societate ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Mai tarziu "ambitzul, fitele, si incapatanarea" apar bazandu-se exact pe o intelegere si o comunicare defectuoase parinte-copil..
Atunci mi-ai dat si acum de ce nu mai vrei sa o faci?

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Exact, Viviana, asta am si vrut sa subliniez : refuzul de a-i face pe plac unui copil aflat in tantrum este exact ca un tantrum al adultului, un fel de care pe care, ba eu sint mai mare decit tine si sa faci cum zic eu.

Distragerea atentiei are foarte mare efect in cele mai multe cazuri. Eu aplic mai mereu, cu foarte mare succes!
Doar ca trebuie luata din timp si regula este ( hopa, o regula!) sa fie aplicata permanent ( nu o data ai voie, o data nu ai voie).

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
de ex. la fii-mea cand era la camin, era un afis pe un perete, scris doar de mana, de educatoare in care scria ceva de genul: daca o data am reusit sa ma imbrac singur, a doua oara nu ma mai ajuta, imi franezi progresul!

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

haha, daca as fi vazut afisul ala, as fi adaugat cu pixul: ajuta-ma doar daca eu te rog sa o faci .

Da, asta in mod cert! Cred ca se subintelegea cumva, nu imi mai amintesc exact ce scria acolo...

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Pisi, inteleg ce spui, dar tu te gandesti mai mult la comportamente insuflate cu forta, ceva de genul un copil abuzat are mari sanse sa-si abuzeze la randul lui copiii; un parinte fumator are mari sanse de a transmite vicul si copiilor lui... etc, nu?

Ceea ce am eu un minte, ca un copil care a fost batut in copilarie si care, ca parinte, evit toate greselile parintilor mei (nu consider deloc ca am avut parinti buni). Pentru binele copilului meu, desi uneori e greu sa te auto-educi.
Si la felul in care imi cresc copilul, liber si fara mari restrictii, il voi determina sa discearna singur daca va copia ceva din ce am facut eu sau nu.
Nu e vorba de o obligare la un anumit comportament ci de libera alegere.

Ps. Sper sa intelegi ce vreau sa spun, si ca m-am exprimat clar, desi scriu pe fuga, printre picaturi, ca's la munca... Mi-e greu acum sa ma concentrez foarte bine, cred ca nu sunt prea clara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b

Citat:
Totusi nu mi-ai raspuns exact la intrebare: societatea e altfel decat cum l-ai crescut tu, o sa fie nevoit sa asculte de unul de altul/profesor, etc. cum se impaca asta cu modul tau de parinteala?

Foarte bine.

Fiul meu e inca destul de mic dar drumul pe care merg e cel care e foarte potrivit cu societatea, mai precis cu bucata de societate pe care si-o va alege.Omul isi cauta locul, nu locul isi cauta omul.
Il pregatesc sa devina flexibil si puternic. Asta presupune un gen de atasament sigur ( esenta APului are legatura cu asta, nu?)
Un om flexibil si puternic poate fi tractorist cu jumatate de norma in Adunatii Copaceni, locuitor solitar cautatoer de fluturi in Anzii Cordilieri sau doctor in stiinte in capitala Tarilor de Jos, cu aceeasi placere de a trai, cu aceeasi savoare pentru fericire.

Preocuparea mea principala e sa-l invat ce e fericirea ( echilibrul, satisfactia lucrului bine facut in conditii de lipsa de constringeri umilitoare) ca sa stie ce sa caute , de aceea ma straduiesc eu insami sa redescopar cum e sa fii fericit, sint intr-o continua invatare, alaturi de el.

Puternic poate insemna si anarhist :P ca baietii care se duc la manifestarile anti-globalizare, flexibil poate fi si ca va asculta de educatorul/profesorul chiar daca nu-i va place ce aude :).

Iar societatea nu ne-o alegem sau modelam noi, este cea care este, in Romania cu anumite reguli, in Olanda cu anumite reguli, in Papua-Noua Guinee cu alte reguli :), sa fim realisti!

Oricat de realisti suntem societatea in care traim ne-o putem alege singuri in niste limite si dupa sistemul propriu de valori. Chiar si geografic, ca sa nu mai vorbim de straturile societatii din acelasi loc. Intotdeauna vor exista laturi ale aceleiasi societati in care ne simtim bine si altele in care ne simtim mai putin bine. Aici intervine personalitatea proprie si sistemul de valori.

Un adult cu self-esteem ridicat va face mai mult pentru a-si gasi locul potrivit decat unul cu increderea in sine la pamant.

De aceea respectarea regulilor trebuie sa se faca constient si dupa o analiza a regulilor respective, nu pavlovian ( ca sa fiu on topic).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

A, si inca ceva legat de faptul ca mama ta a facut observatiile de fata cu copilul, mie nu mi se pare nici o problema sa asiste copilul la discutii legate de "educatia" lui.

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

Agnes si Alexa (21.06.2009)

Nu imi place sa discutam despre asta de fata cu ea pentru ca eu mai aduc in discutie si alte comportamente negative de-ale ei din trecut, pe care le-am corectat prin ignorare/explicatii/vorba buna, si vad ca e suuuuper atenta cind povestesc ceva despre ea e tare mindra sa fie subiect de discutie. Ba uneori isi aminteste si reaplica chestiile neplacute de care se dezbarase.
Mi s-a parut intotdeauna ca atunci cind un copil asista la discutii de genul "eu zic sa il pedepsesti" "ba eu zic ca nu" va incepe sa manifeste preferinte pentru parintele mai permisiv, sa ii puna la indoiala autoritatea (stiu ca nu va place cum suna da nu stiu cum sa formulez) si sa caute refugiu la celalalt parinte si tot asa. Cam ca atunci cind mami zice "nu ai voie la discoteca" si vine tati si zice "hai mai las-o ca e mare" si mami si tati ajung sa se ciondaneasca pe tema asta, iar "subectu ciondanelii" ajunge sa nu mai ceara voie de la mami, ca mami "e rea si nu ma iubeste" in timp ce tati " e bun si ma lasa sa fac ce vreau eu". Mai pe scurt, discutiile astea eu le prefer in particular, ca in fata copilului parintii sa prezinte o decizie luata in comun si sa se sustina reciproc.
Ideea asta e buna sau rea? Ca inca n-am ajuns la discoteci, da ma pregatesc din timp...

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

De curand m-am contrazis cu sotul de fata cu Cosmin intr-o situatie in care am considerat ca era Cosmin nedreptatit. Si ne-am tot contrat noi asa, eu zic ca e bine ca mine, eu zic ca e bine asa si invers etc, binenteles ca aburii supararii planau deasupra noastra, nu tipam dar eram "ambalati". Cosmin in ziua aia a pomenit mai in gluma mai in serios cuvantul "divorce" de vreo 4 ori. Ba se juca si i-a zis unei prietene ca parintii lui divorteaza, ba in alta conjuntura. L-am asigurat ca nu vom divorta doar fiindca ne-am contrat de una alta. Insa analizand la rece, noi ne certam f rar si nu in fata copiilor. Faptul ca el a asistat la discutia dintre noi l-a facut sa creada ca, fiindca ne certam vom divorta si binenteles ca a crezut ca din vina lui, el fiind subiectul discutiei.

Asa ca, in concluzie, eu nu cred ca un copil, indiferent de varsta trebuie sa participe la o astfel de discutie oricat de calma sau de inflamata este. El nu intelege decat ca EL a provocat discutia si mama cu tata sunt suparati din CAUZA LUI.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:

Puternic poate insemna si anarhist :P ca baietii care se duc la manifestarile anti-globalizare, flexibil poate fi si ca va asculta de educatorul/profesorul chiar daca nu-i va place ce aude :).

Iar societatea nu ne-o alegem sau modelam noi, este cea care este, in Romania cu anumite reguli, in Olanda cu anumite reguli, in Papua-Noua Guinee cu alte reguli :), sa fim realisti!

Acuma, nah, orice poate insemna orice...
daca te intereseaza se despicam firul in 4X4 , o putem face oricind dar mi se pare ca, discutia noastra (oarecum paralela) nu e chiar ontopic.
fara indoiala cauti bresa intr-un sistem si esti in stare sa duci munca de lamurire pina hat departe, numai ca eu chiar cred ca nu avem loc si poate ar trebui gasit alt subiect unde sa extrapolam ( ca tot vorbea pisigri de capacitatile adultului).

Eu cred ca ai inteles foarte bine ce am vrut sa spun si, te asigur ca si eu am inteles ce ai vrut sa spui.

Mergi la inceput