Parinteala nepavloviana
Raspunsuri - Pagina 24
viviana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui daniela_b Pai, tocmai de aceea, Lali, am si intrebat... as vrea sa sugerez ca e foarte posibil ca in anumite situatii formele de tantrum al copilului sa fie intimpinate cu forme de tantrum ale adultului. Stiu ca ideea subiectului nu are neaparat legatura cu tantrumurile dar, observ ca tantrumurile copilului sint in destule cazuri, gresit intelese. Nu e dorinta de a descoperi, e "ambitz" Nu e incercarea de cuceri, sint "fite". Nu e insistenta de a experimenta, e "incaptinare". Nu e neputinta de a face fata frustrarii specifice etapelor de crestere, e o criza premeditata si intentionata sa enerveze parintele, in ciuda lui. |
Eu mai vad lucrurile si asa:
Copilul plange sau face scene cand doreste ceva ce parintele nu este dispus sa-i dea sau nu are voie.
De ce o face? Pentru ca nu isi poate exprima emotiile decat prin plans, nu este sigur ca l-ai inteles si se simte frustrat.
Distragerea atentiei este o metoda foarte buna de aplanare a unei astfel de situatii.
Acasa, se mai poate lua obiectul in mana, il dam copilului sa-l cerceteze sa-si satisfaca curiozitatea apoi il punem la loc spunandu-i ca obiectul ala trebui sa faca nani la locul lui.
In magazine il tinemin brate si ii dam voie (fara sa ne ceara el), il indemnam sa exploreze, sa pipaie cu un degetel diverse obiecte, (Eu nu cred ca cineva isi cumpara o stofa fara sa o pipaie, sau branza fara sa o guste)
Dar, daca intamplarea are loc intr-un loc public si copilul incepe si plange, bate din picioare sau se tavaleste si parintele in loc sa-i distraga atentia, se simte jenat si-i face pe plac, chit ca este vorba de toporul din vitrina, ca sa scape dintr-un moment pe care il crede penibil (cu toate ca nu e asa) se schimba totul.
Si daca parintele persista si face aceasta "greseala" de mai multe ori ca sa scape, atunci copilul ce intelege?
Ca astfel de manifestari sunt bune pentru a obtine ce vrea.
Si astfel apare santajul.
Santajul - e prea mult spus dar acum nu gasesc un termen care sa defineasca exact ce vreau sa spun.
Mai tarziu "ambitzul, fitele, si incapatanarea" apar bazandu-se exact pe o intelegere si o comunicare defectuoase parinte-copil..
Atunci mi-ai dat si acum de ce nu mai vrei sa o faci?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
Deci, inteleg de aici ca tu ti-ai propus sa fugi de raspundere :))) (pisigri, sa-mi zici daca esti mai sensibila la glume, da? ). Bai, nene, daca nu vrei sa o lasi pe copila la discoteca (pur si simplu fara un motiv temeinic!!) de ce nu vrei ca ea sa stie asta si sa traga concluziile care trebuie trase? ~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~ |
Hai mai denizel...
Mama nu vroia sa ma lase la discoteca la 14-15 ani pentru ca ii era teama ca nu voi sti sa reactionez corect in situatii de risc, de teama ca din diverse motive m-as putea pune singura in situatii care implica riscuri etc. Tata era de acord sa ma duc pentru ca el nu despica firul in 4-8-16, pentru ca el nu se temea de drobul de sare.
Care e drept, poate sa cada si la 25 de ani, in club, nu musai la 14, in discoteca, doar ca la 25 de ani speri ca (,) "copilul" va avea mai multa minte decit la 14.
Deci mama avea niste motive sa nu ma lase, nu ca asa s-a trezit ea de dimineata cu fundu-n sus. Doar ca motivele astea erau total lipsite de importanta pt mine. Asa cum e lipsit de importanta pt Ilinca faptul ca ar putea raci daca alearga in pielea goala in casa cind abia a iesit din cada. Asta nu face ca refuzul meu de a o lasa sa fie nejustificat
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
pisigri spune:
citat din mesajul lui Jasmin012 Mai, e imposibil sa nu ti se reproseze ceva, la un moment dat. Ideea e ca in final, copilul devenit adult sa decida ca parintii lui l-au crescut bine, ca au fost buni si chiar sa procedeze si ei in unele situatii la fel cu copiii lor. Eu una m-as considera impacata, ca bunica, vazand ca fiul meu a considerat ca am procedat bine cu el, atat de bine incat am devenit un "model" (prin fiul meu) si pentru nepotii mei. Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007) www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza http://blogulluilucas.blogspot.com/ http://elblogdeluquitas.blogspot.es Regula de aur de 24 de carate: "Poarta-te cu copiii tai asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei" |
Mie mi se pare riscanta chestia asta cu perpetuarea comportamentelor la proprii copii.
Eu ma surprind gindind un "ma bagi in mormint" in unele momente, si nu as vrea sa ajung sa il spun cu voce tare, chiar daca e un cliseu.
Adica...perpetuarea unui comportament nu inseamna neaparat ca, ccomportamentul respectiv a fost corect.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
rrox3 spune:
citat din mesajul lui Laura25 Intrebare: scopul suprem (dincolo de asigurat masa, casa, caldurica) al parintilor in perioada de depenenta a copiilor de ei ar trebui sa fie pregatirea pustiului pt o integrare perfecta in societate? Pt respectarea regulilor si 'facut frumos', asa cum se asteapta societatea de la ei? Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Categoric NU.
saskia spune:
Mai naspa ar fi sa-mi spuna "nu te-a interesat niciodata ce cred eu si ce simt eu". Sau, si mai naspa, sa nu-mi spuna nimic si sa-l vad ca se chinuie pe la psihoterapii ca sa-si capete inapoi "ouale" pe care i le-am smuls eu, ma-sa, care l-a dominat si l-a modelat cu simt de raspundere o copilarie intreaga. |
Fiecare cu sistemul lui de valori, daca tu asa vezi simtul de raspundere egal cu smulsul oualor, eu il vad egal cu motivare, cu trecerea catre asumarea unor consecinte, cu dorinta de a invata, performa, s.a.m.d.
daniela_b spune:
citat din mesajul lui saskia Totusi nu mi-ai raspuns exact la intrebare: societatea e altfel decat cum l-ai crescut tu, o sa fie nevoit sa asculte de unul de altul/profesor, etc. cum se impaca asta cu modul tau de parinteala? |
Foarte bine.
Fiul meu e inca destul de mic dar drumul pe care merg e cel care e foarte potrivit cu societatea, mai precis cu bucata de societate pe care si-o va alege.
Omul isi cauta locul, nu locul isi cauta omul.
Il pregatesc sa devina flexibil si puternic. Asta presupune un gen de atasament sigur ( esenta APului are legatura cu asta, nu?)
Un om flexibil si puternic poate fi tractorist cu jumatate de norma in Adunatii Copaceni, locuitor solitar cautatoer de fluturi in Anzii Cordilieri sau doctor in stiinte in capitala Tarilor de Jos, cu aceeasi placere de a trai, cu aceeasi savoare pentru fericire.
Preocuparea mea principala e sa-l invat ce e fericirea ( echilibrul, satisfactia lucrului bine facut in conditii de lipsa de constringeri umilitoare) ca sa stie ce sa caute , de aceea ma straduiesc eu insami sa redescopar cum e sa fii fericit, sint intr-o continua invatare, alaturi de el.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
denizel spune:
da, Pisigri, intelesesem de la inceput.
Totusi, daca tatal tau te lasa, probabil ca erai cat de cat in siguranta pe-acolosa si probabil ca mama ta exagera putin (vorbesc din proprie experienta :)).
Acuma, depinde cum iti interzicea mama ta de tu ziceai ca e rea.
Ca daca iti interzicea fara sa stea la discutii cu tine, dap, aveai motive sa o critici si sa crezi ca e rea .
Bine, ea nu era rea de fapt, stiu :).
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
saskia spune:
citat din mesajul lui daniela_b
Foarte bine. Fiul meu e inca destul de mic dar drumul pe care merg e cel care e foarte potrivit cu societatea, mai precis cu bucata de societate pe care si-o va alege.Omul isi cauta locul, nu locul isi cauta omul. Il pregatesc sa devina flexibil si puternic. Asta presupune un gen de atasament sigur ( esenta APului are legatura cu asta, nu?) Un om flexibil si puternic poate fi tractorist cu jumatate de norma in Adunatii Copaceni, locuitor solitar cautatoer de fluturi in Anzii Cordilieri sau doctor in stiinte in capitala Tarilor de Jos, cu aceeasi placere de a trai, cu aceeasi savoare pentru fericire. Preocuparea mea principala e sa-l invat ce e fericirea ( echilibrul, satisfactia lucrului bine facut in conditii de lipsa de constringeri umilitoare) ca sa stie ce sa caute , de aceea ma straduiesc eu insami sa redescopar cum e sa fii fericit, sint intr-o continua invatare, alaturi de el. Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii |
Puternic poate insemna si anarhist :P ca baietii care se duc la manifestarile anti-globalizare, flexibil poate fi si ca va asculta de educatorul/profesorul chiar daca nu-i va place ce aude :).
Iar societatea nu ne-o alegem sau modelam noi, este cea care este, in Romania cu anumite reguli, in Olanda cu anumite reguli, in Papua-Noua Guinee cu alte reguli :), sa fim realisti!
denizel spune:
citat din mesajul lui saskia Fiecare cu sistemul lui de valori, daca tu asa vezi simtul de raspundere egal cu smulsul oualor, eu il vad egal cu motivare, cu trecerea catre asumarea unor consecinte, cu dorinta de a invata, performa, s.a.m.d. |
vorbim de chestii diferite.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
mihaela_s spune:
citat din mesajul lui viviana
Eu mai vad lucrurile si asa: Copilul plange sau face scene cand doreste ceva ce parintele nu este dispus sa-i dea sau nu are voie. De ce o face? Pentru ca nu isi poate exprima emotiile decat prin plans, nu este sigur ca l-ai inteles si se simte frustrat. Distragerea atentiei este o metoda foarte buna de aplanare a unei astfel de situatii. Acasa, se mai poate lua obiectul in mana, il dam copilului sa-l cerceteze sa-si satisfaca curiozitatea apoi il punem la loc spunandu-i ca obiectul ala trebui sa faca nani la locul lui. In magazine il tinemin brate si ii dam voie (fara sa ne ceara el), il indemnam sa exploreze, sa pipaie cu un degetel diverse obiecte, (Eu nu cred ca cineva isi cumpara o stofa fara sa o pipaie, sau branza fara sa o guste) Dar, daca intamplarea are loc intr-un loc public si copilul incepe si plange, bate din picioare sau se tavaleste si parintele in loc sa-i distraga atentia, se simte jenat si-i face pe plac, chit ca este vorba de toporul din vitrina, ca sa scape dintr-un moment pe care il crede penibil (cu toate ca nu e asa) se schimba totul. Si daca parintele persista si face aceasta "greseala" de mai multe ori ca sa scape, atunci copilul ce intelege? Ca astfel de manifestari sunt bune pentru a obtine ce vrea. Si astfel apare santajul. Santajul - e prea mult spus dar acum nu gasesc un termen care sa defineasca exact ce vreau sa spun. Mai tarziu "ambitzul, fitele, si incapatanarea" apar bazandu-se exact pe o intelegere si o comunicare defectuoase parinte-copil.. Atunci mi-ai dat si acum de ce nu mai vrei sa o faci? Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Mi se pare ca ai punctat foarte bine. Si aici ne intoarcem iar la impusul anumitor reguli si ritualuri care sincer pe mine m-au ajutat. Nu exagerat de stricte si nu exagerat de multe, in anumite limite. Ca de ex. o data ce i-ai dat copilului un lucru, e clar ca nu il vei mai putea refuza. dar nu e numai asta...de ex. la fii-mea cand era la camin, era un afis pe un perete, scris doar de mana, de educatoare in care scria ceva de genul: daca o data am reusit sa ma imbrac singur, a doua oara nu ma mai ajuta, imi franezi progresul!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie