Parinteala nepavloviana
Raspunsuri - Pagina 17
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alex_andra Sa inteleg sa sunteti impotriva "frontului comun" impotriva copilului. Indiferent de situatie? Adica, eu vad doua cazuri: 1. Un parinte si copilul au un conflict. Parintele are dreptate. 2. Un parinte si copilul au un conflict. Copilul are dreptate. Si vad 3 "rezolvari" 1. Faceti "front comun" cu copilul, indiferent de dreptate; 2. Faceti "front comun" cu celalalt parinte, indiferent de dreptate; 3. Faceti "front comun" cu cine considerati ca are dreptate in acel caz. BAZAR UMANITAR |
Alex-andra, nu as face nicioadata front comun cu sotul impotriva copilului daca stiu ca sotul greseste, si cred ca si vice-versa e valabila, din cate am vazut. Nu mi se pare ca trebuie sa-mi nedreptatesc micutul doar ca sa nu fac nota discordanta cu sotul. Vreau sa-i transmit copilului meu ce insemna dreptatea si vreau sa=i transmit ca si parerea si sentimentele lui conteaza, chiar daca e mic. La asta se referea frontul comun.
Exista situatii in care ne aparam (nu are nici o legatura frontul comun, ca nu suntem in razboi) unul pe celalalt, atunci cand vrem sa corectam un comportament nepotrivit. De exemplu, daca Lucas il respinge pe taica-sau (na, e baietel si uneori se rasfata cu mine, moment in care ii spune lui taica-sau "lasa-ma-n pace" ii spun "nu-l impinge pe tati". Sau, cand era mai mic a avut o perioada in care dadea in noi, drept pentru care ii spuneam: "nu mai da in mami/tati".
Roxx, Agnes, multumesc, chiar m-ati linistit.
alex_andra spune:
citat din mesajul lui saskia RA inseamna ca nu ai inteles ce se predica pe aici, ok, pe scurt: copilul care are un tantrum are ceva sigur (trebuie rapid psihanalizat, desi oameni buni la 2-3 ani de unde traume psihologice, ce? s-a nascut cu ele, poate le dati ceva sugestii si geneticienilor sa studieze asta), copilul trebuie pupat daca are reactii negative, ca nu-i asa el are intotdeauna dreptate (d-aia mai tarziu aveti probleme in societate, ca nu intotdeauna vi se face pe plac, dar neaparat trebuie copilul trebuie pus pe piedestal, chiar daca il ia la bataie pe taica'su, apropos, tatal lui nu are nimic de zis, imi si inchipui), copilul nu are limite (dar nu numai ins ensul ala creativ, ci asa intotdeauna) s.a.m.d. |
nu toata lumea predica asta:)
drept dovada, ca iar si iar sunt luata in vizor drept mama abuzatoare de catre doamne de vaza ale DC
ghinionul lor ca-si pierd timpul cu mine si norocul meu si-al copilei mele ca nu plec urechea la ineptii.
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui anca_a
Acolo la emisiune se incearca sa se explice de ce a facut al' mic ce-a facut, adica un tantrum cum s-ar zice? Cu alte cuvinte, intereseaza pe cineva sa inteleaga si cauza sau se trece direct la represalii pentru supunerea inamicului? Si fara suparare, dar cliseul asta cu "fiecare mama stie ce e mai bine pentru copilul ei" mi se pare o scuza puerila si la indemana sub care sa ne ascundem, periodic, suficienta si incompetenta. www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
Dada :)) copilul viitorului, parca vad, la 2-3 ani se apuca adultul super-sensibil sa-l intrebe de toate: de la cum ti-a placut mami alaptarea? :) pana la, da, puisor sigur eu sunt de vina ca stiu ca intr-o sambata ti-am pus scutecul gresit si de-acolo ai ramas cu trauma asta :) pana la: puisor, tu bate-l pe tati, ca mami a ta, oricand si in orice situatie va fi langa tine, da-i incolo de oameni cu regulile si manierele lor, tu esti mai presus de asta :D.
Ca sa nu mai zic ca sunt copii care la 2-3 ani nici nu stiu bine sa vorbeasca :)), dar nu-i asa, un parinte pus la curent, modernist, progresist, stie ca vorba aia anul asta se poarte alta parinteala si educatia copilului va fi sensibil imbunatatita, daca il intrebam pe el care sa fie abordarea situatiei, nu, ca el e adultul, nu-i asa? :P
Ai mei aveau la 2-3 ani un vocabular mai limitat asa (din cartile de povesti, jocuri si cresa):)) dar normal imi dau seama ca exista si altfel de copii.
pisigri spune:
citat din mesajul lui alex_andra Eu gandesc asa: asa cum, cand ea e necajia, suparata, noi o pupacim, la fel si ea, mai ales daca ne supara ea, ar fi dragut sa ne impace. La noi asta e o regula. daca il superi pe tati, nu vii la mine in brate si te faci ca nu s-a intamplat nimic. Daca ii dai lui tati o palma, nu vii apoi la mine, in brate, razand. Nu, intai il impaci pe tati, ca ai facut pocinogul si l-ai suparat. Eu nu gandesc ca, indiferent ce fac copii, parintii sunt vinovati BAZAR UMANITAR |
La noi cind Ilinca il supara pe tati (care are un prag de toleranta mai redus decit al meu cred...) vine la mine necajita, nu rizind, si repetind la nesfirsit "s-a suparat tati pe tine.." (inca nu stie cum e cu mine/tine si vorbeste la persoana a doua cind se refera la ea). Si atunci da, o iau in brate in timp ce ii explic ca a gresit si ca mergem la tati sa il pupam ca sa nu mai fie suparat. Serios, e ATIT de necajita, incit nu cred ca as avea cum sa fac altfel..
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
alex_andra spune:
Jasmin, deci sa inteleg ca,in opinia ta, daca ii spun copilei ca e urat ca l-a pleznit pe tati, inseamna ca nu e front comun cu tati?
Ci ca, doar ii explic o situatie, nedorita, pe care incerc sa o indrept?
saskia spune:
citat din mesajul lui pisigri
La noi cind Ilinca il supara pe tati (care are un prag de toleranta mai redus decit al meu cred...) vine la mine necajita, nu rizind, si repetind la nesfirsit "s-a suparat tati pe tine.." (inca nu stie cum e cu mine/tine si vorbeste la persoana a doua cind se refera la ea). Si atunci da, o iau in brate in timp ce ii explic ca a gresit si ca mergem la tati sa il pupam ca sa nu mai fie suparat. Serios, e ATIT de necajita, incit nu cred ca as avea cum sa fac altfel.. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Una e cand isi da seama copilul ca a gresit si regreta si alta e cand nu realizeaza asta, dar nici nu-l incurajam sa realizeze :).
Iar daca la 2-3 ani noi ca parinti daca nu ii explicam unui copil ca un lucru e gresit, de la cine ne asteptam sa invete? Sau, ca in noul curent de parinteala, nu impartim lucrurile in greseli sau nu:P.
alex_andra spune:
La noi cind Ilinca il supara pe tati (care are un prag de toleranta mai redus decit al meu cred...) vine la mine necajita, nu rizind, si repetind la nesfirsit "s-a suparat tati pe tine.." (inca nu stie cum e cu mine/tine si vorbeste la persoana a doua cind se refera la ea). Si atunci da, o iau in brate in timp ce ii explic ca a gresit si ca mergem la tati sa il pupam ca sa nu mai fie suparat. Serios, e ATIT de necajita, incit nu cred ca as avea cum sa fac altfel.. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
pisigri, ce spui tu e cu totul alta situatie.
Ni s-a intamplat si noua asa im cateva randuri.
L-a lovit rau, pe taica-su, din greseala, o data, el a scos un sunet mai tare, de durere, de surpriza, ea a venit la mine speriata : tati, buba!", am luat-o in brate, am linistit-o, am mers la el, l-am mangaiat , l-am pupat si ne-am impacat cu toti 3.
saskia spune:
Aici s-a explicat clar ca odata ce parintii nu se pun de acord comun (linii mari, sa zic, nu suta la suta, evident) asupra modului de abordare a educatiei copiilor lor :), copiii o vor resimti ca pe o nesiguranta, si ei ies din linia de comfort creata de caminul/familia lor.
Ceea ce ii face anxiosi in lume si acasa, pentru ca nu vor stii niciodata unde sa se situeze si vor oscila intre modul de gandire al lui mami, si cel al lui tati. Si in functie de evenimente vor alege cand una, cand alta. Dar inteleg acum ca nici stabilitatea nu intra in progamul asta nou de parinteala, caci nu-i asa? Asta e o regula :D.
pisigri spune:
citat din mesajul lui lisssa_ana si eu consider ca anumite limite trebuiesc aplicate. NU,nu mi se pare normal ca eu ca mama sa fug repede la Ana daca tac'su o cearta. Consider ca fiecare mama stie ce e mai bine pentru copilul ei. Eu am aplicat multe chestii din emisiunea Supernnany,nu sunt deloc de acord cu pedeapsa corporala,dar nici nu sunt de acord ca copilul sa imi spuna "taci"(aSTA CA EXEMPLU).Ei,in Supernanny,sunt multe cazuri cu copii care au aceste renumite tantrumuri. Are metode f bune de dezvat sau de tinut sub control. Eu nu ii spun sa taca,mi-a zis odata,i-am explicat ca nu e bine iar acum cand aude cuvantul indiferent de la cine, afirma"nu e frumos sa spui taci". eu o iubesc indiferent ce trasnaie a facut ,faptul ca o cert,nu e ca imi face placere si este o forma de a invata si de a diferentia binele de rau. Mama de Ana si 22+ |
Nu era vorba sa fugi tu la copil daca tatal o cearta, ci sa fuga copilul la tine si tu sa il alungi sa-si ceara scuze, aratindu-i ca e cel mai jos in ierarhia familiei, ca el e pe o treapta inferioara, ca mami nu il iubeste/alina/accepta decit daca mami SI tati sunt fericiti multumiti si zen. Asa ca jigodia aia mica sa se duca sa isi ceara scuze ca Mami si Tati sa fie fericiti si abia apoi ne iubim si ne dragalim.
Supernanny este in general o timpenie, asta zic eu, care cu atentie si cu incapatinarea de a contesta AP-ul am recitit cu atentie cartea (episoadele le-am vazut cind nu eram mama). Supernanny este exact pavlovian.
Si asta zic io, care cred de asemenea ca trebuie sa existe reguli.
Fetita ta stie ca o iubesti indiferent ce trasnaie a facut?
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
saskia spune:
Nu era vorba sa fugi tu la copil daca tatal o cearta, ci sa fuga copilul la tine si tu sa il alungi sa-si ceara scuze, aratindu-i ca e cel mai jos in ierarhia familiei, ca el e pe o treapta inferioara, ca mami nu il iubeste/alina/accepta decit daca mami SI tati sunt fericiti multumiti si zen. Asa ca jigodia aia mica sa se duca sa isi ceara scuze ca Mami si Tati sa fie fericiti si abia apoi ne iubim si ne dragalim. Supernanny este in general o timpenie, asta zic eu, care cu atentie si cu incapatinarea de a contesta AP-ul am recitit cu atentie cartea (episoadele le-am vazut cind nu eram mama). Supernanny este exact pavlovian. Si asta zic io, care cred de asemenea ca trebuie sa existe reguli. Fetita ta stie ca o iubesti indiferent ce trasnaie a facut? http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Ce n-ai inteles din ce am subliniat, spune singura fata ca o iubeste :) sau este ca sa te simti tu mai bine ca ai pus-o la punct fiindca a zis ceva cu care nu esti tu de acord.