Ce fel de scoala alegi? Fara aptitudini?e
Buna seara,
Cand am nevoie de un sfat revin aici cu mult drag...Am intrat pe acest site cand fiul meu nu se nascuse, astazi are 9 ani... si revin cu o serie de nelamuriri, pe care doar niste mamici mi le mai pot spulbera:))
Suntem in calasa a II a si dupa alergatul la "cea mai buna socala", nu chiar asa, dar... am constatat ca nu e chiar asa cum vrem noi... dupe cate citesc pe aici, cred ca multa lume ma va crede nebuna, toti vor o educatoare buna...- am ales scoala 118
Ce vreau sa sa spus: invatamantul acesta e pentru tocilari, pentru copii fara aptitudini, fara initiativa fara frumusetea chiulului::)) (au pus porti de fier si acces si nu mai fugi in parc:))noi la scoala nu avem nici un proiect mai aparte, cerc literar, revista, site, copii astia sunt sortiti sa invete romana si mate si gata! ajunge! pe cand la alte scoli vad implicarea in diferite proiecte ecologice, literare, o ora pe saptamana, luna, ceva ce sa dezvolte abilitatile elevului...am citit despre o soala in care elevii adora sa scrie poezii, de ex...
Va cer opinia, mai ales celor care au copii mai mari...exista astfel de scoli, de stat, desigur? prichindei vostri au asa ceva la scoala? de ce beneficiati voi si ce cautati la o scoala?
stiu ca acest tip de invatamant cere acumularea de cunostinte si atat, am citit in Jurnalul o scrisoare a unui elev de clasa a 10a care plangea ca nu mai are timp sa-si face lectiile.
Mie mi se pare grav, pentru ca nu toti sunt buni la materiile acestea iar abilitatile de dezvoltare artistica, de ex, sunt inexistente. Am vazut multi copii "mutilati" ce nu se regasesc in aceasta societate, parintii iau impins sa invete si punct, asta se cere, asta faci...
Chiar directoarea ne-a spus ca se va pune accent pe abilitati, mai ales la examene, dar scoala, prin programa ministerului si nu numai, nu face nimic...am introdus o cerinta fara sa poata fi aplicata, mai exact.
Si inca ceva: daca ati beneficia de un curs pe care copilul vostru l-ar aprecia, ati avea timp?
La noi la scoala nici after nu mai e, a fost un an cu bani, 6 mil, apoi a disparut...iar copii nevoiti merg la un alt after particular o ora cu masina (dus -intors= doua ore) cui ii convine sa aiba un copil obosit? scolii? parintilor?
Pareri?
multumesc celor care ma elucideaza...sa vad ce scoala am ales!
gaby
Raspunsuri
filofteia spune:
Din pacate asta este sistemul. Noi am renuntat la canto in clasa a II-a, apoi si la electronica in a treia, din lipsa de timp... suntem abia in a patra... probabil la anul vom renunta si la engleza.
Activitati sunt in toate scolile presupun... dar la noi la scoala nu sunt toti antrenati in ele... exemplu... activitate penatru Mihai Eminescu la Biblioteca Judeteana, invatatoarea a ales doar trei-patru copii din clasa care au participat... si au mai fost cateva.
Muzica nu au mai facut-o din clasa I, cand au invatat cateva cantecele.
Sper sa aiba un profesor bun la fizica, pentru ca are inclinatii spre partea reala, dar nu-mi pun prea mari sperante.
In clasa I si eu am fost revoltata si m-am interesat unde as putea sa-l mut... si am constatat ca peste tot este cam la fel...
Macar scoala asta este langa casa, are prieteni cu care iese afara si se relaxeaza/interactioneaza.
loryi1974 spune:
Eu iti raspund desi cred ca urmaresti ceva,e posibil desigur sa ma insel![]()
1.Chiul la 8-9 ani
Pai doamna cheama probabil Politia si asa e si normal daca vede ca a disparut un copil de asa varsta.
2.Or fi si tocilari -intotdeauna au fost,dar mai sunt pe langa ei si copii inteligenti.![]()
3.Sistemul de scoli particulare din Ro-daca acolo vrei sa conduci discutia
-e cu dus si intors.E posibil sa dai bani grei pentru a beneficia de o educatie chiar mai proasta decat la stat.
4.Nu cred ca te obliga cineva sa iti duci copilul la un after aflat atat de departe.Poate e unul pitit pe vreo strada prin apropiere si nu l-ai vazut.
5.Probabil ca stii sau ar trebui sa stii ca la clasa a doua sunt ore de abilitati care de regula se fac.Daca nu se fac,intreaba in stanga,intreaba in dreapta,s-ar putea sa ai surpriza ca unii parinti sa vrea numai matematica si romana chiar din fasa
si sa se fi dus la doamna cu propunerea asta.
Am scris cele mai de sus nu neaparat in apararea scolii de stat ,dar ideile dezlanate pe care le insiri ma fac sa cred ca nici unii detinatori de scoli particulare nu stiu exact ce inseamna educatia.
Fara suparare![]()
Gaby spune:
multumesc pentru raspunsurile de pana acum...
pai sa clarific ca urmaresc educatia copilului si descoperirea lui, nu altceva, daca mai era de precizat asa ceva... nu am nimic in clin cu scolile particulare, eu am ales scoala asta si spuneam ca sistemul ma intristeaza si doar cand m-am lovit de el mi-am dat seama. Chiar daca sunt profesor de geografie, la baza, nu am practicat, iar in prezent studiez psihologia si ma preocupa psihologia copilului, asa ca sa te lamuresc si cred ca urmaresc ceva- dezvoltarea armonioasa a copiilor. Vad zilnic copii uitati de parinti si probleme pe care acestia nu le cunosc... si poate sunt un pic influentata, un pic.:))
Scoala e inflexibila, am fost la scoala la sedinta scolii, si nu am avut nimic de spus, nu stiu cati dintre voi participa la sedintele astea, dar e crunt, nu prea avem ce face, acceptam dicursul si plecam, invatamanul actual nu se face impreuna cu parintii si elevii, ci doar cu directorul, care te cheama sa iti anunte ceva si sa dai bani, atat.
Sa revin, observ ca baiatul meu isi face reviste singur acasa si compune poezii, canta si danseaza...e greu sa mergi la fiecare curs, sa vezi ce ii place, plus bani- nu toti isi permit, nu e timp, iar la scoala era un mod bun de dezvoltare si de cunoastere, in intregul sau, doar asa cunosti elevul. Cat despre after, e obositor, - altul aproape nu este, iar la acesta este una dintre educatoare, deci.... iar cativa parinti isi vor muta copii la scoli care ofera after, eu nu am nevoie...e greu sa accepti ca nevoile tale si propunerile nu sunt ascultate, asta era ideea...Atunci de ce copilul meu sa bata drumul pana acolo, noi locuim in drumul taberei, nu langa scoala, acolo lucram dar intre timp nu mai lucrez in zona.
Eu cunosc problemele clasei, si vi le-am prezentat pe toate, ca un tot, nu sunt numai nemultumirile mele. Poate noi, cativa, avem mai multe informatii si mergem mai mult pe afara, dar ceilalti parinti, dadeau din cap si plecau acasa, multumiti!
gaby
loryi1974 spune:
Eu am ceva obiectii,asa de forma
:
1.La clasa a doua sunt invatatori,nu educatori;
2.Tu insati ai alergat dupa scoala respectiva situata in centru
,probabil ghidandu-te dupa rezultate.Numai ca acele rezultate se obtin si prin munca.![]()
3.De fapt,ce doresti de la noi?
Sa criticam impreuna sistemul?Da,e prost ,dar cauzele sunt multiple,unele tin si de parinti.Sa aruncam cu pietre in scoala 118 ? Muta-l aproapa de casa,cum era firesc de la inceput,sa vezi ca prin organizare faci rost si de timp.
Sa incurajam chiulul la 8 ani ?
Eu una ca parinte as innebuni sa stiu ca a disparut din scoala.
anya spune:
De acord cu tine, Gaby. Va trebui sa incerci tu o medie intre necesarul cerut de scoala si aptitudinile copilului. Eu am copilul la o scoala cautata, dar la o invatatoare care nu exagereaza cu temele. Se tine de programa, dar nu e disperata cu concursurile de matematica/romana. Copilul meu, tot clasa a 2-a, e pasionat in momentul acesta de sport si engleza. In aceasta perioada se pregateste de campionat si sa dea examen ce centura verde asa ca are antrenamente zilnic de la 17.30 la 21.00. In plus face in particular engleza 3 ore/sapt si dansuri 2 ore. Pentru scoala face temele, mai punctam pe ici pe colo, in weekend mai prind sa-i mai dau 3-5 exercitii suplimentare la mate si atat. Pana una alta e cu FB pe linie si cu evaluarea la engleza doar de A. Pana una alta vad ca reusim. Acum, pentru doua saptamani, pana la primul concurs nu mai merge la dansuri (nu se prea omoara cu ele) dar in rest functionam la fel.
Ma uitam la discutiile intre mamici, referitor la tot felul de concursuri la matematica, bareme...nici nu-mi trece prin cap sa-l trimit sambetele la asa ceva, deocamdata. L-am trimis la Smart pt ca e in timpul orelor si nu ii iau din putinul timp de joaca/distractie.
Avantajul meu e ca am bunici care iau copilul de la scoala si il supravegheaza acasa pana isi face lectiile.
Eu aveam senzatia ca tot orasul e plin de after-uri care abia asteapta sa ia bani de la parinti. Copilul meu are colegi care stau la after-ul de la scoala, care merg la alte after-uri din zona, care sunt luati de parinti/bunici sau care sunt deja cu cheia de gat.
Optionalele la clase mici sunt de obicei limba straina si religia. Dintr-a 3-a apare si Educatia civica. Invatatoarele, ca sa faca "proiecte" ar trebui sa se ocupe dupa ore de asa ceva, dar atunci nu vor avea cu cine - copiii sunt la after. Si unde? Clasele sunt ocupate de tura de dupamiaza. Toate astea, evident, daca o fac benevol sau gasesc ele sponsorizari.
Concluzia e ca noi, ca parinti, va trebui de descoperim aptitudinile copilului si sa incercam sa pastram echilibrul optim intre scoala si dezvoltarea lui pe alte planuri (artistice, sportive..) fara sa ne bizuim pe scoala ca institutie.
Gaby spune:
Anya ai dreptate: o medie intre toate e perfecta, dar incerta:))inca nu am reusit... Razvan a mers la toate concursurile posibile in cele doua clase, este primul pe scoala, intr-o saptamana a facut de pe o fisa 40 de probleme, plus temele cele zilnice, la romana la fel, dar il vad ca vrea timp si pentru altceva: atunci cand are timp, (va dati seama ca vorbim de timp la clasa a doua?) se joaca si imi spune ce vrea sa devina, ce vrea sa faca si ma intreaba dar de ce la scoala nu ne pune sa facem si ce ne place??? NU stiu de unde ideea ca am probleme cu scoala, copilul sau ...mai stiu eu...am probleme ca sisitemul nu se ocupa de viitor, de copii, inca. Ma bucur ca voi puteti face atatea, apreciez munca ta cu copilul, sincer. Noi facem lectii acasa, engleza - acasa, si caut un profesor pentru o ora acasa. Ne ocupam cu origami si alte indeletniciri, mergem la toate concursurile unde elevii isi vand produsele si donam banii - este singura activitate a scolii, datorate invatatoarei, care se ocupa de acest segment. Una foarte nobila si plina de pasiune pentru cei 17 elevi din clasa. daca nu era invatatoarea, nu era nici aceasta pasiune descoperita de dansa, toti vor sa participe, toti fac modele cu mult drag, dar la concursuri nu a fost decat clasa doamnei, restul scolii nici nu a vrut sa auda, au lasat-o singura...
cam atat a insemnat implicarea scolii. Cred ca vor trece multi ani pana se va schimba ceva, pana parintii vor fi ajutati si de sistem pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, asta era singura idee...
alinkav spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui loryi1974 3.Sistemul de scoli particulare din Ro-daca acolo vrei sa conduci discutia |
Niste argumente sau fapte reale pentru afirmatiile de sus?
Nu compara gradinite particulare cu scoli particulare, ca e mare diferenta!
loryi1974 spune:
Din experienta proprie,nu.Din experienta altora apropiati, da.Dar nu toate sunt rele,dupa cum nu toate sunt bune.Daca te uiti la rezultatele unora afisate pe net,chiar sunt slabute.Eu am pus "posibil"prin prisma acestor acestor pareri si a acestor rezultate.
Gabi,probabil e nevoie de o reorganizare a timpului.

foarte bine punctat!