Nazdravani de prin 2003 *6
Raspunsuri - Pagina 5
Laura B spune:
Gradinariiit, zici? Tocmai am venit de la Walmart. Am fost special ca sa iau doua ghivece mari- vrem sa mutam coacazul rosu si cel negru in vase mai incapatoare.
Duminica am pus a doua serie de rasaduri de rosii si ierburi aromatice pentru bucatarie. Prima serie nu a avut lumina suficienta si mi-au murit toate plantutele abia rasarite
Abia asteptam sa plece constructorii cu schela din curticica noastra, ca sa putem aranja si noi masa de afara, bbq-ul si ghivecele.
mihaela_s spune:
Michelle, noi am venit in Suedia cand Silvia avea 4 ani, a invatat sa scrie si sa citeasca si suedeza si romana aici. :) Avem noroc de profesoara de romana la scoala, amandoua fetele lucreaza cu ea. Cea mare face proiecte la geografie, referate de articole istorice, culturale, etnorafie, etc. Anul trecut a citit literatura clasica...
Ea a facut 4 ani scoala in Ro, a venit cu un bagaj bun de cunostinte, cu gramatica si ortografia invatate.
Cea mica ma mandresc tare ca si-a dat drumul la scris in romana acum, de cand eu fac naveta si ne scriem. In suedeza scrie si ea bine deja. In romana face greseli ortografie, inca nu a invatat cratimele, dar urmeaza.
E foarte bine ca baiatul tau stie sa scrie si sa citeasca in romana, ar trebui sa mentii cumva ritmul daca vrei sa nu piarda ce a invatat.
In fine, eu sunt mare sustinatoare a mentinerii limbii materne, au suedezii o teorie cu care sunt perfect de acord pentru ca vad la fetele mele ca se potriveste. Teoria spune ca mentinerea limbii materne face ca respectivii copii sa acumuleze si limba suedeza mai bine dar si orice alta limba noua. Diana mea(cea mare) are note maxime la suedeza(are colegi suedezi care nu au), la engleza si spre maxim la franceza. bine, nu numai la astea, dar se potriveste cu teoria. Iar Silvia prinde engleza din zbor, de la filme si desene animate. Fara sa insistam sau sa o invatam noi. O va incepe anul viitor la scoala.
Noi acasa vorbim numai romana, asta e foarte important.
Succes laura si michelle cu gradinaritul! Eu am numai curte pentru flori si iarba, dar tare mi-ar placea sa pun si cateva legume. Imi place insa sa pun flori si sa le vad cum rasar primavara...acum am avut crocusi, trebuie sa infloreasca narcisele, zambilele si lalelele. Abia astept sa merg acasa si in we sa ma ocup de ele, vreau sa cumpar rasaduri de la magazin si sa le plantez, in special panselute ca acum e vremea lor.
Somn usor, la noi e vremea de nani .
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Laura B spune:
Citesc cu mare atentie despre cat de bine se descurca copilasii vostri si cu limba romana. Bravo lor si voua, ca i-ati indrumat bine!
Sper ca intr-o zi sa ma pot lauda si eu cu Diana. Deocamdata ce pot spune e ca fata mea nu se teme de munca ca stie sa se fereasca de ea. Azi dimineata mi-a spus hotarat ca ea vrea sa "quit school" ca are prea multe "Journals" de scris la scoala
Noapte buna, Mihaela si restul fetelor din Europa...
l_carmen2003 spune:
Bine ai venit Michelle!
Si succes cu gradinaritul si pe mine ma zgandare pasiunea asta si o inteleg! Dar mai mult in genul Mihaelei pt ca nu am prea mult loc pentru altceva... ma rog, deocamdata.
Laura, copiii sunt programati genetic sa se fereasca de munca, daca au oportunitatea asta! Ei vor sa se joace! Iar noi ii stricam, fiind, si noi adultii, programati pentru asta!
Alex, desi citeste mult si binisor, nu e pasionat de scriere, de fapt scrie tot felul de carticele cu benzi desenate si istorii despre dinozaurii lui, dar face inca greseli... ma rog, in timp se vor corecta. Ii place in schimb la mate si engleza, la astea nu se plictiseste si chiar ii place sa lucreze, dar la scriere se fofileaza... il doare burta, ii e foame, s-ar duce la baie...etc.
Mai nou ii dau probleme la mate cu text cat mai lung si il pun sa copie textul problemei sau i-l dictez, ca sa il fac sa scrie zilnic cateva randuri... si normal, fiind la mate le scrie corect !
Mihaela, felicitari pentru fete, ma gandeam si eu la teoria asta cu limbile straine... deci am intuit corect.
Cristina, e jale atunci...
cristinamh spune:
ia uite, mai sa cred ca am gresit subiectul cand am vazut 2 pagini noi!
michelle, bun venit. am trecut si pe listuta.
eu sunt in plin proces de facut bagaje pentru vacanta. maine e zi plina, caci trb sa finalizez si pregatirile pentru atelierul de sambata, si am emotii... l-am calculat prost, nu mi-am dat seama ca e sambata de dinainte de vacanta, cand toata lumea pleaca... de fapt eram convinsa ca vacanta e dupa paste.
asta e, nu puteau sa-mi mearga toate bine, mai ales in cea mai groaznica luna pe care am avut-o... dar sunt sigura ca si la jumatate din capacitate tot ne vom distra.
sambata seara vine soacra-mea, duminica suntem la mama ca e ziua florilor, si o asteapta iris de un an. apoi luni plecam la severin... pentru o minunata "vacanta".
astept sa se incheie luna... caci... a fost cam asa... a murit nepoata-mea, la 21 ani, dupa 8 ani de lupta cu cancerul. la o saptamana, mama unui baietel de la noi din grupa. de-o seama cu noi, atac cerebral. a urmat scarlatina la andrei in clasa, streptococi, antibiotice. ieri s-a operat matusi-mea, cancer gradul 5, sanse... doar daca dumnezeu face si minuni. astept sa treaca pastele, sa se incheie luna asta, sa incerc sa mi-o scot din minte.
dar cand ma duc la gradi si il vad pe baietel... care inca nu stie, ca nu i-au spus... ma apuca plansul...
abia astept ziua de sambata. copii si rasete, lucru manual, macar imi mai incarc un pic bateriile cu veselie, sa ma adun de pe unde m-am risipit.
hai ca deja bat campii. promit sa revenim in tonuri mai vesele
Cristina
Atelierul de creatie 16 aprilie, ora 11: Atelierul Nazdravanilor
cristinamh spune:
am uitat sa adaug ca i-au suspendat permisul lui tati, pentru pietoni, si sunt unicul sofer al familiei...
Cristina
Atelierul de creatie 16 aprilie, ora 11: Atelierul Nazdravanilor
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura B Gradinariiit, zici? Tocmai am venit de la Walmart. Am fost special ca sa iau doua ghivece mari- vrem sa mutam coacazul rosu si cel negru in vase mai incapatoare. Duminica am pus a doua serie de rasaduri de rosii si ierburi aromatice pentru bucatarie. Prima serie nu a avut lumina suficienta si mi-au murit toate plantutele abia rasarite Abia asteptam sa plece constructorii cu schela din curticica noastra, ca sa putem aranja si noi masa de afara, bbq-ul si ghivecele. |
noi am plantat pana acum 3 palmieri din aia cu frunze umbreluta si drept sa-si spun nu arata de loc bine cred ca-i ducem inapoi daca nu-si revin intr-o luna. am mai luat unii saga si aia sunt bine dar au fost cam scumpuleti.
in spatele casei am plantat 1 lime, 1 portocal si 1 grepfruit...nu se stie nici astora daca le va merge ca pamantul e cam plin de bolovani
apoi cat despre ierburi :am telina, marar, patrunjel si parca leustean sunt plantate de vreo luna. am zic ca daca astea imi supravietuiesc poate trec la nivelul urmator si plantez si eu rosii si ardei....
o sa caut si eu coacaze , mure si zmeura.
deci sunt la inceput . in viata mea nu am plantat nimic si asa ca doar miracol de la Dumnezeu poata sa-mi tina toate astea in viata ca eu nu stiu nimic despre plante decat sa le pun apa si smulg buruienile. nu stiu daca le-am plantat bine la soare...umbra...asa ca vom vedea daca mai imi ramane vreo frunza peste o luna.
michelle
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui cristinamh ia uite, mai sa cred ca am gresit subiectul cand am vazut 2 pagini noi! michelle, bun venit. am trecut si pe listuta. Cristina Atelierul de creatie 16 aprilie, ora 11: Atelierul Nazdravanilor |
mersi ca m-ai trecut pe listuta. dar de ce numele meu e trecut de 2 ori?
michelle
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui cristinamh ia uite, mai sa cred ca am gresit subiectul cand am vazut 2 pagini noi! michelle, bun venit. am trecut si pe listuta. eu sunt in plin proces de facut bagaje pentru vacanta. maine e zi plina, caci trb sa finalizez si pregatirile pentru atelierul de sambata, si am emotii... l-am calculat prost, nu mi-am dat seama ca e sambata de dinainte de vacanta, cand toata lumea pleaca... de fapt eram convinsa ca vacanta e dupa paste. asta e, nu puteau sa-mi mearga toate bine, mai ales in cea mai groaznica luna pe care am avut-o... dar sunt sigura ca si la jumatate din capacitate tot ne vom distra. sambata seara vine soacra-mea, duminica suntem la mama ca e ziua florilor, si o asteapta iris de un an. apoi luni plecam la severin... pentru o minunata "vacanta". astept sa se incheie luna... caci... a fost cam asa... a murit nepoata-mea, la 21 ani, dupa 8 ani de lupta cu cancerul. la o saptamana, mama unui baietel de la noi din grupa. de-o seama cu noi, atac cerebral. a urmat scarlatina la andrei in clasa, streptococi, antibiotice. ieri s-a operat matusi-mea, cancer gradul 5, sanse... doar daca dumnezeu face si minuni. astept sa treaca pastele, sa se incheie luna asta, sa incerc sa mi-o scot din minte. dar cand ma duc la gradi si il vad pe baietel... care inca nu stie, ca nu i-au spus... ma apuca plansul... abia astept ziua de sambata. copii si rasete, lucru manual, macar imi mai incarc un pic bateriile cu veselie, sa ma adun de pe unde m-am risipit. hai ca deja bat campii. promit sa revenim in tonuri mai vesele Cristina Atelierul de creatie 16 aprilie, ora 11: Atelierul Nazdravanilor |
e cumplit sa tot auzi cum cancerul macina atitia oameni din jur. mama se lupta de aproape 10 ani. e o lupta tare grea pt toata familia si de multe ori imi spune ca nu mai poate.
iar cand auzi de cei tineri chiar ca ti se rupe inima... si nu mai ai ce spune.
michelle
michelle-usa spune:
eu tare mult vreau ca Willy sa nu devina ca aceei copii de romani care vb doar engelza. de aceea acasa insist sa-mi vb numai romaneste. dar inteleg ca nu-i este usor dupa atitea ore la scoala sa se schimbe.
de multe ori pana sa spuna ceva face aaaaa...si abia isi gaseste cuv. noi ii zicem: nu mai deschide gura pana nu te gindesti ce vrei sa spui si apoi vb. ca s anu se obisnuiasca cu acel aaaa....
venind aici anul trecut Willy nu stia absolut de loc engleza. a apucat o luna de gradi si o luna de summer school. deja prin nov era la nivelul celorlalti copiii...iar acum a depasit deja pe multi. la citit in engleza e la nivelul de clasa a 3-a.
dar cred ca faptul ca a invatat romaneste sa scrie si sa citeasca l-a ajutat mult sa invete engleza repede.
si la noi mai sunt faze de astea cu ce atita scoala, "ca mai bine stau azi acasa sa ma joc".
de fapt daca stau sa ma gindesc nu se stie ce va mai fi si cu copii astia, si daca scoala va mai conta si cat...
la colegiuri sunt niste taxe de te doare capul si aste avor creste si creste mereu in umatorii 10 ani.
michelle