Nazdravani de prin 2003 *6

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui l_carmen2003

De curiozitate, ateva intrebari:


- cate probeleme/ ex au pe zi copiii vostri ca teme pentru acasa? - in numar si pagini scrise - ex ieri: 2 texte de copiat, de scris pluralul unor cuvinte, de unit pe carte cuvintele cu inteles opus; 5 probleme de felul: la triplul lui x aduna diferenta nr w si y, 6 ex de felul: aflati nr necunoscut si faceti si proba; si 4 probleme cu plan si rezolvare. La toate trebuia scris textul. In total la scriere 5 pagini si 9 pagini la mate!!!


Multumesc mult de informatii...
Eu si un grup de cativa parinti adunam informatii ca sa stim ce e normal si ce nu... Daca mutam copiii sau nu...

"La plus belle russe de diable est celle de nous persouade qu'il n'existe pas" - Baudelaire


5 pagini scriere si 9 pagini mate/ zi ????!!!!
nu-mi vine sa cred! e enorm pt clasa 1.

eu cred ca sunt singura mamica care ii da sa scrie in plus 1 pagina in weekend, ca extra fatza de scoala. abia o scrie si pe aia dar el e primul din clasa la scris,citit si mate.
Nu-mi vine sa cred ce materie incarcata aveti si cit de lejer e aici.
Desi, culmea sunt mamici si aici care se plang ca le e greu cu temele, iar eu nu stiu ce sa-i mai dau in plus acasa ca e prea usor ce are... si ar sta numai de joaca

parerea mea ca, nici lejer nu e bine dar nici asa nebunie de teme...


michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Nici eu nu stiu orarul exact de la scoala al Dianei. Stiu doar ca lunea si joia lucreaza la scriere ("Journal"), miercurea si joia au "Computer lab", intr-o zi pe saptamana fac "Spelling", in fiecare dimineata cate 2 ore lucreaza la matematica si/sau scriere pe foile de la invatatoare, iar miercurea au "Science". Am auzit si de ore de sport, nu stiu insa de cate ori pe saptama. Anul asta nu mai stiu cum e cu orele de desen/educatie plastica, dar anul trecut (in clasa 1) se faceau de cateva ori pe saptamana un fel de grupulete la mese laterale, unde se desena, picta sau lipea la diverse craft-uri.
Daca nu termina in clasa foile de mate/scriere de va scoala, o data la sfarsit de anotimp (acum inca se mai lucreaza la Primavara), ni se trimit acasa ca sa le completeze- si asta e "tema".

La nivelul asta, scoala aici e foarte relaxata. Sunt curioasa cum va fi de la anul, de cand vor incepe si la noi, oficial, temele pentru acasa.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_ene spune:

Citat:
citat din mesajul lui l_carmen2003
Problema nu e ca fac ori nu fata ci, ca e prea mult. Si daca in clasa intai e atat de mult in clasa a III-a ce vor face?


Exact!
Asta am spus si eu.
E prea mult! Si, cum bine ai punctat, PENTRU CE?



Sa revin la dilema mea cu Roxana.
Deci, conform noii legi a invatamantului, copiii care acum sunt inscrisi in grupa mijlocie (cum este cazul Roxanei mele) vor intra in anul scolar 2012-2013 in CLASA PREGATITOARE.
Nu exista inca normele metodologice de aplicare a legii, asa ca absolut nimeni nu stie cum se va proceda.
Cine vor fi cadrele didactice care vor prelua aceste "clase pregatitoare"? Vor fi invatatoare? Sau vor fi educatoare aduse din gradinite?
Invatatoarele cu experienta cu siguranta nu vor prelua clasele pregatitoare, tinand cont ca in acelasi an scolar intra in scoli si copiii care au terminat "grupa pregatitoare" in gradinite. Deci este un an scolar in care intra in invatamantul primar 2 generatii. Si invatatoarele "bune" vor prefera pe cei mai mari care vor intra in clasa intai, nu in clasa pregatitoare.
Exista si varianta de a o inscrie pe Roxana in clasa intai direct, dar nu cred ca vom opta pentru aceasta varianta, deoarece ar fi prea mica (6 ani si 7 luni), iar vazand acum ce presupune clasa I nu cred ca merita sa o chinui asa de mica.

Nimeni nu stie nimic.
Cert este ca de la 1 septembrie trebuie sa depunem dosarele de inscriere in scoli.

Si nu stiu unde o voi inscrie. Adica la ce cadru didactic.

Sunt tare nemultumita de situatia asta.

Haide ca m-am descarcat.


Sa revenim la scolarei.
Aseara am fost la sedinta cu parintii la scoala.
Fac excursii copiii vostri?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Stiu Dana, e nashpa... Mai ales ca tu iti dai seama acum de cerintele pentru clasa I... Cand ma gandesc ca noua ni se spusese sa il dam de la 6 ani si 1 luna pe Alex la scoala ca e pregatit, si cand le-am ras in nas ca nici 7 ani si o luna nu mi se pare prea tarziu... si am avut dreptate... caci uite ca mai sunt 2 mai mici ca el, avea colegi de ani 8 ani si jumatate la 15 sept... Iti dai seama ca in semestrul intai e clara diferenta...
Sa pot intoarce timpul inapoi l-as fi dat pe Alex la 8 ani si o luna la scoala!!!! Sa se mai joace un pic...

Ieri l-am inscris la British Council, ca de 2 luni ma roaga si nu reuseam sa ajungem... A fost atat de fericit! Si ma bucur asa mult ca am reusit sa ajungem... E foarte mandru ca la scoala a fost primul din clasa care a avut abonament la biblioteca si e primul care are abonament is la BC... Sa vedeti ce tacticos sta si citeste carticelele... si-a luat Bent10, dar si cateva carti cu teste pentru Movers... M-am umflat de mandrie, sincer, adica e constient ca vine examenul anul viitor...
In rest? Asteptam vacanta. Pe 15 plecam la mare, daca prindem serbarea e ok, altfel nici o problema... stam 2 saptamani la soare si lenevim... abia astept. - mie nu imi palce soarele dar am inot si am sa fac la bai turcesti pana nu o mai ramane nici piele, nici celulita pe mine! Sa ma aleg si eu cu ceva!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Aici pentru clasele pregatitoare(sunt la scoli acestea) sunt cadre didactice pregatite special. Ele predau numai la aceste clase, pentru ca e o trecere de la gradinita la scoala si acel an nu fac altceva decat acomodare cu ritmul scolii, cu statul in banca, cu ridicatul mainii si vorbitul pe rand. Si multa joaca, desigur :).

Sa raspund si eu intrebarilor lui Carmen, din cate citesc la noi e cam ca la Laura :).

- la scoala, copiii vostri fac materii ca: sport, desen, muzica, ed. plastica?
Absolut! Sport de 2 ori pe saptamana, in sala sau afara(vara) cu profesoara de sport. Restul activitatilor nu le stiu nici eu, nu sunt pe orar. Dar stiu ca fac.

- daca nu, fac mate sau scriere/citire in timpul acestora?
Nu fac altceva, fac orele propuse. Nicidecum matematica...

- cate ore de mate si citire fac EFECTIV - pe numaratelea - copiii vostri pe saptamana?
Nu stiu exact, mate parca au de doua ori pe saptamana si suedeza cam tot asa...

- cate probeleme/ ex au pe zi copiii vostri ca teme pentru acasa? - in numar si pagini scrise -
Au un caiet tip special de teme, care se da acasa marti si se cere la corectat lunea urmatoare. Daca il duce copilul mai repede, OK. Nu primeste tema mai repede. Temele sunt diferite, uneori cuvinte incrucisate, alteori jocuri interactive cu parintii(dat cu zar si apoi adunat in anume fel cifrele), scris cuvinte din casa care incep cu anumite litere, scris cate ceva scurt, un text, desenat, facut origami, puzzle, etc. Pentru ca au invatat lungimea la scoala, au si teme de gen. De ex. au avut de taiat pe o hartie talpa lor si pe alta talpa unui parinte. Apoi sa masoare diferite obiecte din casa cu ambele talpi si sa compare...Cam astea sunt temele. Mereu sunt 2 pagini, atat le cere intr-o saptamana.
Silviei i-am luat acum cateva zile un caiet cu exercitii de matematica si tare m-am bucurat ca a prins drag sa munceasca singura. Fara program, cand are chef...dar m-a uimit ca vine acasa si se aseaza sa faca(daca nu are prietene cu care sa se joace).
Ei lucreaza foarte mult in clasa...citesc, fac exercitii de scriere, fac matematica in caiete tip(numai in acestea, nu au caiete inca). Au insa un caiet-maculator in care tin jurnal(imi amintesc ca si Diana avea in clasele mai mici, pana intr-a 6-a e aici nivel mediu) saptamanal. Scriu ce au facut saptamana care a trecut, in fiecare luni. Cu desene daca doresc(aici Silvia e abonata:)). Silvia deseneaza o pagina si scrie o pagina. Telul propus pentru anul urmator(la sedinta particulara) a fost sa scrie 2 pagini aproximativ. Caci poate. :) Acasa scrie carti, din proprie intiativa, deci exerseaza scrisul. L-a si imbunatatit foarte mult de la inceputul anului, scrie tare frumos acum. :)

- cat va iau acum temele?
15-20 min/saptamana

- ati terminat materia de clasa intai?
Aici se lucreaza individual. Fiecare merge in ritmul sau si Silvia mai are inca de lucrat la ambele materii(mate si suedeza). Nu mult, probabil va termina. Daca nu, nu e nici o problema, va continua anul urmator.

Orarul aici e in felul urmator: orele incep la 8.10. Pana la 9.30 au 2-3 ore cuplate, nu stim ce ca nu scrie in orar. Copiii au voie sa se miste, cred ca iau 5-10 minute pauza intre ore, asa scurte sa se deconecteze. Orele nu sunt de 50 de minute ci depinde de materie, uneori mai putin, uneori mai mult. Apoi au 20 minute pauza(afara obligatoriu). Lunea cand au sport au 40 minute pauza, ca sa aiba timp sa se imbrace. Dupa sport fac obligatoriu dus(au prosoape cu ei). De la 10.50 la 11.40 au lunch, va spuneam ca aici e gratuit si obligatoriu, au sala de mese unde servesc masa(autoservire). Apoi au inca putina scoala, uneori pana la 12.10, alteori 12.40. Sau nu mai au nimic. Silvia ramane la fritids(afterschool) pana la 17. Unde nu fac teme, ci numai joaca si activitati creative.

Vineri parca(sau joi, nu mai retin) au plimbare in natura, o ora si un sfert. Indiferent de vreme! Copiii au la scoala cizme de cauciuc si haine impermeabile, iar iarna au haine impermeabile de iarna cu care se imbraca mereu cand ies afara. Au uscatoare si daca hainele se uda, se pun la uscat(uscatoare ca niste dulapuri, cu aer cald).

Chiar azi au ziua de "schimb de clase" cand toti copiii merg la clasa pe care o vor incepe in toamna. Silvia era bucuroasa ca schimba clasa(profesoara lor iese la pensie si primesc alta profesoara) unde vor avea banci clasice si vor sta doi cate doi. Cica baiat-fata :)). Aici in clasa de acum, au mese rotunde si stau cate 6 la fiecare masa, sunt impartiti pe grupe de culori si au activitati ca atare, pe grupe.

Copiii au primit o lista mare cu intrebari de autoevaluare si au raspuns la ele. M-a surprins cat de bine s-a autoevaluat Silvia, a punctat exact ceea ce simte ea ca nu e stapana. Primesc intrebari si referitoare la cum se simt in clasa, la scoala, cu colegii si cu profesoara, daca le place mancarea, etc. De asemenea evalueaza si fritids-ul, in acelasi stil: rapoarte intre copii(sunt adunati copii clasa 0-3 la fritids "mic"), cu profesorii(sunt profesori speciali, pedagogi), salile, activitile, etc.

Dana, grea alegere, nu am nici un sfat din pacate :(.



vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

dana, noi am scapat. nici 6 ani si 10 luni nu e mai vesel, dar eu n-o mai tin inca un an.

nu stiu cum ne-om descurca... dar... asta e viata.

referitor la clasa aia minunata, nu se stie daca ideile lor frumos impachetate in roz se vor putea pune in practica. pentru ca suntem in RO, nu exista spatii pentru asa ceva. sunt mari sanse clasa pregatitoare sa ramana la gradi, dar sa aiba regim strict de prezenta, si sa fie obligatorie. si o sa fie nasol, pentru ca nici pentru asta nu au spatii.

wait and see... am vafa impresie ca o sa pice minunea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_ene spune:

Cris, in privinta salilor de clasa la scoala noastra nu se pune problema.
Teoretic si cadre didactice sunt suficiente, pentru ca in acel an scolar sunt 6 invatatoare, iar copiii adunati din cele doua generatii (clasa I si clasa pregatitoare) nu depasesc numeric 6 clase.
Deci NU ACEASTA E PROBLEMA.
Problema o reprezinta faptul ca dintre aceste invatatoare, una singura este mult cautata si respectiva va prelua clasa I, nu clasa pregatitoare. In mod anormal eu deja am inscris-o pe lista acestei doamne, dar nu intentionez sa o dau la clasa I. Clar nu. Daca ar fi preluat clasa pregatitoare ar fi fost excelent.

Eu mai am o firava speranta sa fie asa cum spune Mihaela ca e in Suedia. Adica pentru clasa pregatitoare sa fie solicitate cadre cu dubla specializare (educatoare/invatatoare), dupa care, anul urmator sa fie preluate de o invatatoare a scolii. Dar... NIMENI nu stie ce si cum va fi.
Toata lumea speculeaza. Cadrele scolii ridica din umeri, parintii isi plang de mila, iar copiii vor fi cobai. Ei si? Cui ii pasa? Cui... de-acolo de sus, vreau sa spun.

Iris e totusi nascuta in noiembrie. Sa zicem ca probabil si eu as fi fost inclinata sa procedez ca si tine daca eram in aceeasi situatie.


Carmen, felicitari. Ai toate motivele de mandrie.

Citind ce scriu fetele, remarc cat e de diferit sistemul de invatamant din afara de al nostru.
Nenea ministru' cica vrea sa preia sistemul de invatamant american. Bine, bine. Dar... oare e suficient studiat atat timp cat nimeni nu stie cine, cum, unde?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Ma mai bag si eu cu povesti despre sistemul Canadian si cum e aici cu clasa pregatitoare, desi nu stiu cat de mult se aseamana cu sistemul American.

Copiii care implinesc 5 ani pana in septembrie, trebuiesc inscrisi la scoala, in clasa de Kindergarten = K = Clasa pregatitoare. Profesoarele din scoala se ocupa de copiii de la nivelul K. Eu le zic profesoare la toate, ca aici ele sunt numite "Teachers" fie ca predau la Kindergarten, la clasa a 2-a, sau la a 7-a.

Pentru ca nu sunt foarte multi copii inscrisi in scoala, si pentru ca aici e obiceiul sa se si roteasca colegii si profesoarele de la an la an, unele clase sunt compuse. Exemplu: Diana a fost in Kindergarten in combinatie cu copii de clasa 1 ("K/1"). Anul trecut, in clasa 1, a avut doar colegi de clasa 1. Anul asta, Diana e in clasa a 2-a, dar de fapt e iarasi in combinatie cu copii de clasa 1 (adica "1/2").

Colegii se rotesc de la an la an- cu unii se intampla sa ramana mai departe de la an la an, cu altii se va reintalni probabil intr-un an sau doi.

Profesoarele se schimba si ele de la un an la altul. Mi se pare ca sunt specializate pe ani... Cam aceleasi teachers in fiecare an predau doar la clasa a 3-a, aceleasi doar la Kindergarten, etc. Dar daca e nevoie, daca sunt mai multe clase de a 1-a in anul viitor sa spunem, se muta si profesoarele de la un nivel la altul.



Scoala aici incepe la 9 si se termina la 3. De la 10:30 la 10:45 au o pauza scurta ("Recess"), iar de la 12:15 la 1:00 au pauza de prinz ("Lunch"). Exista si aici o sala de mese unde se aduna de obicei copiii sa manance; parintii pot plati in avans pentru un trimestru si o firma le aduce mancarea la scoala, sau copiii isi aduc de acasa pachet. Pana la prinz clasele sunt impartine in "Periods" de cate 45 de minute, dupa pauza mare insa, au clase doar de cate 30 de minute.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura B

Ma mai bag si eu cu povesti despre sistemul Canadian si cum e aici cu clasa pregatitoare, desi nu stiu cat de mult se aseamana cu sistemul American.

Copiii care implinesc 5 ani pana in septembrie, trebuiesc inscrisi la scoala, in clasa de Kindergarten = K = Clasa pregatitoare. Profesoarele din scoala se ocupa de copiii de la nivelul K. Eu le zic profesoare la toate, ca aici ele sunt numite "Teachers" fie ca predau la Kindergarten, la clasa a 2-a, sau la a 7-a.

Pentru ca nu sunt foarte multi copii inscrisi in scoala, si pentru ca aici e obiceiul sa se si roteasca colegii si profesoarele de la an la an, unele clase sunt compuse. Exemplu: Diana a fost in Kindergarten in combinatie cu copii de clasa 1 ("K/1"). Anul trecut, in clasa 1, a avut doar colegi de clasa 1. Anul asta, Diana e in clasa a 2-a, dar de fapt e iarasi in combinatie cu copii de clasa 1 (adica "1/2").

Colegii se rotesc de la an la an- cu unii se intampla sa ramana mai departe de la an la an, cu altii se va reintalni probabil intr-un an sau doi.

Profesoarele se schimba si ele de la un an la altul. Mi se pare ca sunt specializate pe ani... Cam aceleasi teachers in fiecare an predau doar la clasa a 3-a, aceleasi doar la Kindergarten, etc. Dar daca e nevoie, daca sunt mai multe clase de a 1-a in anul viitor sa spunem, se muta si profesoarele de la un nivel la altul.



Scoala aici incepe la 9 si se termina la 3. De la 10:30 la 10:45 au o pauza scurta ("Recess"), iar de la 12:15 la 1:00 au pauza de prinz ("Lunch"). Exista si aici o sala de mese unde se aduna de obicei copiii sa manance; parintii pot plati in avans pentru un trimestru si o firma le aduce mancarea la scoala, sau copiii isi aduc de acasa pachet. Pana la prinz clasele sunt impartine in "Periods" de cate 45 de minute, dupa pauza mare insa, au clase doar de cate 30 de minute.







e asemnator sistemul.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Dana tare ma bucur sa citesc vesti despre voi.
Eu tare ma ingrozesc cand citesc ce teme aveti unii dintre voi. Nu mai adaug ca la noi treburile sunt relaxate. De ex. in we asta n-are nimic de scris. Pentru azi a avut de desenat un ceas. Adica eu i-am dat un carton, Doamna l-a bagat la imprimanta si i-a facut forma ceasului si nu stiu ce Winx pe el iar Andra a trebuit sa-l decupeze (asa cred, daca nu cumva tot Doamna l-o fi facut) si sa-l coloreze. Azi s-a dus doar cu ceasul asta la scoala pentru ora de matematica. Nici manual, nici caiet, nici nimic.
Tot stau si ma gandesc ca daca noi am avea 9 pagini la matematica cred ca am sta toata noaptea sa scriem. N-am fi in stare sa facem fata la asa ritm.

Asta cu materia de clasa a II-a s-a dezbatut la sedinta cu parintii. Invatatoarea a punctat clar ca in clasa I vor face doar materia de clasa I. Chiar spunea ca daca fac in clasa I materia de clasa a II-a, intr-a II-a materia de clasa a III-a, atunci in clasa a 4-a ce vor mai face?? Si are mare dreptate.

Sa vedem ce ne va da de lucru in vacanta. Cica ne pregateste o lista de 10 lecturi, avem niste caiete speciale de lucru, am mai luat si-o revista de la EDU. Mie tare mi-e ca fii-mea se va apuca de lucru abia in septembrie.



Mergi la inceput