copii pe care nu vrea sa ii invite la ziua lui
Dragi parinti,
Copilul meu nu vrea sa invite doi colegi de grupa la ziua lui de nastere. Nu stiu cum sa procedez, nu as vrea nici sa jignesc respectivii copii si familiile lor, neinvitandu-i - in contextul in care invitam toata grupa - , dar nici nu as vrea sa ii stric cheful copilului meu - unul dintre copiii despre care vorbesc fiind un copilas cu care am mai avut conflicte - vorbeste urat, loveste etc.
Multumesc.
Raspunsuri
ina.click spune:
Nu cred ca vei fi intrebata sau trasa la raspundere. Fa invitatiile individual si inmaneaza-le parintilor copiilor care vor participa, sau discuta cu ei telefonic.
Daca prin absurd esti intrebata, justifica alegerea ta chiar asa cum ne-ai scris noua. Ofensa sau nu, pana la urma e ziua de nastere a copilului tau si ar trebui sa fie una fericita.
Extrapoland, sa presupunem ca din 10 colegi ai tai pe care doresti tu sa ii inviti la urmatoarea ta aniversare, 2 s-au imbatat data trecuta, te-au piscat de fund si au vomat in chiuveta. I-ai invita si la anul, de teama sa nu le jignesti sotiile?
Eu nu.
37 +
Mai avem ...maxim 3 saptamani
Tala spune:
Subscriu la ce a scris Ina. De fel mergem pe ideea ca invitam (indiferent de ocazie) doar pe cine ne face placere si mergem doar unde ne face placere (si tinem cont si de dorintele copilului in aceeasi masura ca de ale noastre)
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
happiness spune:
E o problema foarte delicata. Adevarat ca trebuie sa aleaga copilul sarbatorit, asa e si normal, e ziua lui si petrecerea lui. Copiii sunt foarte sensibili insa, si cei considerati buni de toata lumea, si cei "cu probleme", de aceea e posibil sa sufere foarte tare in cazul in care doar 1-2 dintr-un grup nu merg/e la petrecere. Stiu un caz care m-a impresionat pana la lacrimi, un baietel de gradinita care nu a fost invitat la o zi de nastere a unui coleg(din lipsa de bani a parintilor sarbatoritului,nu ca era copil "rau")si care i-a spus a doua zi, educatoarei, ca ii va spune el mamei lui sa stranga de pe acum bani pana la ziua lui, ca sa ii poate invita pe TOTI colegii de grupa, sa nu sufere niciunul.Pentru copii e o pedeapsa groaznica sa fie lasati deoparte, de aceea cred ca il poti ruga pe copilas sa nu vorbeasca despre petrecere la gradi/scoala. Macar asta poti face tu , oricum cineva va vorbi, ca ei nu se pot abtine sa nu povesteasca de la petrecere...
lorelaim spune:
happiness - intr-u totul adevarat ce spui tu! copiii sunt extrem de sensibili... uneori, poate surprinzator, chiar cei "batausi" si "prost crescuti" sunt hipersensibilii (dar care din pacate nu stiu sa rezolve conflictele in care intra... decat prin acte anti-sociale...)
tatatushi - ma gandesc ca nu ar fii rau daca ai vorbi cu baietelul tau si l-ai intreba: "tu ce crezi ca simte copilasul X daca nu va fii invitat la ziua ta?" "cum crezi ca va reactiona in viitor fata de tine?" (baietelul resp poate deveni chiar mai violent ca sa se razbune ca a fost exclus si puiul tau poate suferi mai mult?...) "dar tu puiul meu - ce simti atunci cand un coleg isi serbeaza ziua si nu te invita?"..."oare n-ar fii bine sa facem noi (tu copilul meu impreuna cu noi parintii tai) primul pas si sa incercam sa vedem daca poate aici acasa la noi veti reusi sa va intelegeti mai bine?"
Ma gandesc ca poate ar fii bine sa explorezi un picut sentimentele lui dar si modul in care gandeste in cazul in care ar fii respins... Intotdeauna e greu sa vorbim de sentimente... atat ale altora - dar mai ales ale noastre... Invata-l sa "vada" in viitor care ar fii posibilele consecinte ale faptului ca ar invita/NU ar invita acei colegi... Ce ar avea de "castigat"/"pirdut" - din punct de vedere al relatiilor... Daca voi aveti spatiu sufi pt toti si va puteti permite sa invitati pe toti - atunci n-ar fii rau sa incerci sa-ti convingi baietelul sa accepte sa invite toata grupa... In felul acesta NU raneste pe nimeni si poate - cine stie - isi creaza o relatie buna (nu neaparat de prietenie - dar cel putin non-conflictuala, non-agresiva) cu colegul cu care a avut conflicte pana acum...
La multi Ani cu sanatate si noroc baietelului tau si distractie placuta la party
Cristina_C spune:
Eu am discutat cu copilul meu despre asa ceva, i-am pus intrebarile lui Lorelei. Mi-a raspuns:
1. Daca nu se simte bine ca nu-i invitat, asta este, dar sa stii ca s-a simtit bine cand m-a jignit/lovit si s-a simtit bine vazand ca m-a facut atunci sa sufar.
2. Daca m-as fi purtat urat cu el, nici nu m-as fi asteptat sa ma invite el pe mine si as fi inteles, e normal.
Este petrecerea lui si are dreptul sa-si aleaga invitatii. Nu pot decat sa-i dau dreptate.
Cu invitatiile cel mai bine faci cum a spus Ina, le dai direct parintilor.
Daca il poti convinge sa-i cheme, totusi, cu atat mai bine!
viviana spune:
Am inteles ca este vorba de copii de gradinita.
Nu cred ca jignesti pe nimeni daca inviti numai copiii cu care se intelege bine.
Si nici nu cred ca este un moment bun sa sondezi sentimentele copilului si sa-l faci sa inteleaga ce ar putea simti alt copil asupra chestiunii.
E ziua lui si trebuie sa se simta bine cu copiii pe care-i agreaza.
E ca si cand l-ai "obliga" sa treaca peste sentimentele lui in favoarea sentimentelor altcuiva. Nu va intelege asta cu renuntarea in defavoarea lui.
Ba s-ar putea chiar sa auzi: "Atunci nu mai imi fac ziua, nu mai invit pe nimeni" Nu ca sa ti se opuna tie ci ca pur si simplu nu stie ce sa aleaga. Nu inca.
Eu procedam asa:
Dupa ce discutam cu educatoarea duceam tort si lumanarele pentru toata grupa si i se canta la multi ani.
Apoi faceam invitatiile prin telefon.
Bineinteles ca a doua zi se discuta despre petrecere si fi-mea raspundea: nu-mi place de tine, sau am uitat, sau nu m-a lasat mama. Mai mult le folosea pe ultimele 2.
Nu-i spuneam eu ce sa zica. Se descurca singura.
Cateodata o apuca mila si il invita la ea acasa "pe respins" sa se joace.
Totul era uitat in 2 zile si lucurile intrau pe fagasul normal.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
lorelaim spune:
Viviana - explorarea sentimentelor atat proprii cat si ale celorlati te ajuta sa devi mai deschis si sa vezi ce se ascunde de fapt in "spatele" unor atitudini... Myrna Shure recomanda aceste intrebari de pe la varsta de 4 anisori... Mi se par fantastic de bune deoarece poti afla muuuuuuuult mai mult decat te astepti... Nu numai despre sentimente dar si despre dinamica relatiilor din clasa, despre modul in care ei stiu sa-si rezolve (sau nu) micile conflicte...
Bineinteles ca daca pruncul/prunca NU VREA sa invite pe cineva - atunci parintele va respecta decizia sarbatoritului/sarbatoritei...
Si mai ales depinde de cat de grave au fost "conflictele" dintre copii... unele se pot remedia usor - altele nu... Daca e asa cum spune Cristina - cu pumni/jigniri - atunci copilul respectiv se autoexclude singur din grup...
viviana spune:
Lorelaim,
Eu sunt acord cu tine.
Explorarea sentimentelor si dezvoltarea empatiilor este un "must" in cresterea copiilor si in dobandirea atitutdinilor pozitive.
Am vrut sa spun ca nu este un moment propice.
Si eu am discutat inainte despre sentimente. Am aflat ce aveam de aflat si am lasat totul asa. Fara sa incerc sa conving copilul de ceva. De ceva care nu este palpapbil. De ceva care tine mai curand de emotii si simturi.
Dupa ziua ei (cand mi-a povestit de emotii negative starnite) am putut aprofunda pentru ca a avut alta intelegere a fenomului odata ce trecuse prin el. Il traise. Avusese deja o experienta in sensul asta.
Cateodata, daca nu intotdeauna, e bine sa lasi copilul sa aiba propriile experiente.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Rufus spune:
Cred ca n-ar trebui sa se simta jigniti niste parinti pentru ca odraslele lor nu-s invitate la aniversarea unui coleg de gradinita. Eu, unul, nu m-as simti jignit, ca am alte lucruri la care sa ma gandesc.
Cat despre respectivii copii, pot invata ca faptele au si consecinte, dar cred ca este prea devreme, sau cel putin pentru unii din ei.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
anuscha2009 spune:
Eu cred ca o sa se simta jigniti cei 2 parinti/copii care nu sunt invitati, in contextul in care toti ceilalti copii sunt invitati.
Chiar daca au fost conflicte daca cei 2 copii la 3-4 ani nu sunt de lunga durata. Si daca cei doi copii intreaba ei de ce nu au fost invitati? Ce sa li se raspunda ca sunt rai si d aia? Si dca maine baiatul tau si ceilalti 2 copii se impaca si devin cei mai buni prieteni.
Daca nu invitai decat cativa copii din clasa era ok, dar asa mi se pare exclusivit.