Depresie sau doar suparare?

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Selene, stii ce as face eu? M-as duce si m-as tunde, as veni acasa, mi-as face o baie buna de relaxare, o masca, m-as duce sa-mi cumpar ceva (minor, un fleac, o esarfa, o curea), as trage aer in piept si m-as apuca de cautat meditatii.
Daca in apartamentul vecin sunt copii care vin la meditatii si canta, danseaza, tropaie, iar copiii tot mai vin si data viitoare, inseamna ca invata ceva. Tu trebuie sa te gandesti ca acea persoana jucausa castiga inca 3-4 milioane/luna, iar daca si tu poti da meditatii dar ai alta metoda, de ce sa nu o faci?
Mama ta ar putea sa-ti trimita materialele, poti cauta altele pe net

blog

The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Alex_andra, foarte bine ca ii place un mediu curat pt fata ei. Insa este de netolerat sa-si verse nervii pe fata ei. Tu asta observi sau te faci ca ai ochelari de cal, sarind peste postarile de genul acesta?

Cat despre ce fac eu acasa si cum ma ocup de copil, doar daca este cu adevarat interesata Selene, am sa povestesc. Am sa trec peste faza ca sunt delasatoare, ai o zi probabil proasta si iti versi frustrarile si tu pe unde apuci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Alex_andra, dar eu nu vreau "sa dau de pereti" cu Selene; nici nu "fac pe inocenta" fiindca eu am fost sincera in ce am spus, nu ma prefac. Spui ca lovim in Selene cand "e intr-o situatie dificila"; pai mie tocmai asta mi-a atras atentia la ea de la inceput, ca e mereu in situatii dificile, ca se pune mereu in situatii dificile, ca are o predilectie pentru situatii dificile...ce putem face noi pentru asta? Lady J i-a recomandat psihologi care nu percep plata, acum e treaba Selnei daca realizeaza ca are probleme sau nu.
Eu nu contest ca Selene e intr-o situatie materiala dificila acum; n-am fost oare aproape toate la un moment sau altul al vietii? Nu suntem unele dintre noi in situatii financiare dificile si acum? Ca nu toata lumea se poate exterioriza asa e una, nu inseamna ca nu au si altele probleme.
Mie mi se pare absolut ok ca Selene se poate exterioriza; dar am vazut si la subiectul cu reducerea cheltuielilor cat de rigida si opaca poate fi la orice sugestie, orice i se spunea o tinea una si buna pe-a ei, n-are rost sa dezgrop subiectul acum.
Eu nu neg faptul ca Selene ar fi o persoana sufletista si generoasa, careia ii face placere sa ajute pe altii si ar trebui ajutata si ea. Dar nu pot nici sa uit ca tot e cea care nu a inteles nicicum ca un om NU se pisha pe el ca sa razbune pe altii, sa le faca in ciuda!! Noi trebuie sa pricepem ca ea e "in depresie", ca a apucat-o lehamitea si lenea, dar ea nu intelegea nicicum ca socru'so e bolnav, are buba la cap (pe langa bube si fizice!), ea o tinea una si buna ca ala face pe el intentionat si sta asa cu zilele ca sa-i enerveze pe cei din jur, fiindca e un om tare rau!!
De asemenea Selene e ironica cu "mamele perfecte", care vezi-Doamne n-au "provocari"...dar nu-si da seama ca nu e normal nici sa ai "provocari" de cand ai nascut (in primele zile sa te bucuri ca ai lapte, apoi sa-ti intre-n cap ca laptele tau nu e bun fiindca esti vegetariana si sa treci pe lapte praf; sa fortezi copilul sa manance si apoi sa te miri ca nu mai vrea sa manance; sa nu hranesti copilul cum trebuie si apoi sa te miri ca n-are energie si doarme 6 ore legate la pranz; sa crezi ca un copil de 1 an si 3-4 luni face pishu intentionat cand il schimbi si arunca mancare pe jos ca sa te enerveze si sa simti ca-ti vine sa-l pocnesti pentru asta etc etc etc). Uite ca eu nu o pot "disocia" pe Selene de tot ce a spus pana acum si cred ca problemele ei au legatura si cu acest mod de a fi al ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Si acum totusi, ca vorba aia, e frumos sa dam exemple poate se inspira si altii; o sa risc si o sa dau si eu amanunte despre ce am facut in anumite situatie grele de viata sau ce as face daca as fi nevoita si uite ca voi scrie si despre chestiile sa zicem imorale pe care le-am facut (ca da, am facut si de-astea!) dar asta mai tarziu ca am niste drumuri de facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

mamagiuliei, da, prefer sa dorm o ora mai putin decat sa vad mizerie pe jos, unde eva pune manutele si apoi le baga in gura.
Noi avem bucataria open space, comun cu intrarea.

Eu nu judec oamenii care nu fac o prioritate din ordine si curatenie si normal ca-mi doresc ca nici eu sau cele ca mine, care pun accent pe chestia asta sa nu fim judecate.

blackgirl, nu am o zi proasta, doar ca uneori ma ia gura pe dinainte si zic cuvinte mai dure.

Eu cred, ca in scris lucrurile par mai grave decat sunt, referitor la ce atitudine vedeti voi la Selene, fata de Daria.
Eu nu cred ca Daria este un copil abuzat, asa cum o vedeti voi.
Eu am certitudinea interioara ca Daria este un copil iubit,ingrijit si neabuzat.

Si puteti sa dati pe spate de uimire si dezaprobare, dar eu nu vad niciun abuz in faptul ca Selene a certat fata.

Asta e.

Buun, cum e la mine: nu sunt o fire rabdatoare. Eva m-a schimbat foarte mult, dar nu in totalitate, mai am de lucrat.
De la servici, pana cand se culca eva, tot timpul i-l acord ei.
Cand prind un minut-doua libere, ca e prinsa cu vreo papusa, mai arunc un ochi prin casa, mai spal repede o farfurie, mai bag o rufa la spalat, mai stau la calculator.
Dar majoritatea lucrurilor le fac dupa ce se culca ea.
In aproape toate cazurile, oboseala acumulata o transmit in nervi asupra sotului meu, care ma suporta, pentru ca isi da seama, probabil ca sunt foarte obosita.

Am avut si eu cateva momente in care am reactionat nu asa cum ar fi trebuit.
M-am simtit groaznic, m-am urat si am plans.
Dar acele situatii izolate nu ma definesc pe mine, ca mama.
Si nu am nevoie de pshiholog, pentru ca problemele mele mi le pot rezolva singura:)

asa cum nu cred ca acea situatie de duminica a Selenei nu cred ca o defineste pe ea ca mama.

Si da, cadeti pe spate de indignare: eu imi cert fata si nu consider ca gresesc.
Nu urlu la ea,nu o zgaltai, dar o cert cand consider ca a sarit calul.
Asa cum noi traim in aceasta societate dupa niste reguli, consider ca si copii trebuie sa mearga dupa niste reguli.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Mergi la inceput

Eu nu cred in modelul de mama "numai lapte si miere".
Poate ca exista si astfel de cazuri, dar nu e si genul meu si dupa cum se vede nici al Selenei.

Dar de aici, pana a se extrapola si sa spuneti ca Daria este un copil abuzat, mi se pare prea mult. O exagerare f mare.

Mergi la inceput

A, inca ceva: de cand citesc eu pe aici, pe DC, am observat un trend: vine o mama si spune: "vai de mine, ce ma fac, i-am dat o palma copilului, ma simt groaznic".

Si apar "psihologii" : "groaznic, cum ai putut, neaparat trebuie sa mergi la psiholog, abuzatoareo ce esti".

Bullshit.

Ei, na, ca acum mi-ati aflat si parerea si puteti sa spuneti si despre mine ca sunt o abuzatoare ca nu sar la gatul Selenei ca a "abuzat" copilul, ca a tras-o de mana, mai tare si a certat-o.

Abuzatoare de copii, ce sunt eu. Care sunt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Selene, tu te cunosti cel mai bine.
Vad ca stii foarte bine ce NU vrei sa faci.
Nu te mai concentra pe asta. Concentreaza-te numai pe ce vrei sa faci.

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Duminica dupa-amiaza eram in bucatarie, ii pregateam Dariei ceva de mancare. Daria era pe scaun, in picioarele goale, ca de obicei. S-a dat jos de pe scaun si s-a indreptat catre mine, lipaind cu picioarele goale pe gresie. Si... m-am enervat, pentru ca de un an de zile incercam sa o convingem sa nu mai vina cu picioarele goale pe gresie, in bucatarie, pentru ca nu e nici igienic, nici sanatos. Am prins-o de bluza si am tarsait-o pana pe hol, i-am spus ca, daca tot ii place atat sa umble desculta, ii deschid usa si o las pe casa scarii sau, si mai bine, o trimit la tiganii de afara, ca eu m-am saturat sa ii tot explic ca se poate imbolnavi de la atata mers desculta pe gresia rece... In 2 ore a facut pipi de 5 ori si nu cativa stropi acolo...

Am sa-ti spun ce am simtit/gandit eu and am citit cele de mai sus:
"Bietul copil nu a facut atat de mult pipi pentru ca a umblat in picioarele goale ci pentru ca s-a speriat foarte tare"
Poate am gandit aiurea, dar ia si asta in calcul

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Depresia e ca si doliul, eu cel putin asa le percep:dor, suferi, te simti abandonat, esti singur si....toti din jur te incurajeaza, iti dau sfaturi care mai de care mai bune in perceptia lor, mai stupide in perceptia celui in cauza:
Toti pun placa "la mine s-a putut", "X este mai ca tine si uite ca poate", "daca ai fi vazut cum a fost...si mama ce s-a ridicat"

Eu vorbesc din experienta mea legata de cele 2 evenimente si de concluziile mele...

Dupa o perioada de liniste in care toate iti merg bine, incep loviturile:o boala a cuiva, apoi a ta, stres la serviciu sau pierderea locului de munca…..si se aduna si energia se termina si incepe vaitatul, lamentatul, orgoliile (pai daca ceilalti ne ajuta si acestia se numesc famile, mai stam sa despicam firul in 4, ca ne ajuta numai 2-3 ore sau parca tonul nu a fost foarte entuziast cand ne-a propus ceva….NU! cand ti se intinde o mana, fie ea si mica, ca a unui copil (nu ati simtit senzatia cand mana micuta se pierde in mana adultului si-ti da o forta si un zambet de invidiat?) ne apucam bine de ea!

Dupa lamentari ar cam trebui sa vina perioada pasilor marunti. Incepi sa faci ceva concret, incepi sa refaci ordinea din viata ta…..totul e ca aceasta perioada sa nu se intinda foarte mult ca intervine obisnuita “mai bine resping orice activitate, decat sa ma implic, ca oricum mie imi trebuie 1000 de euro sa pot acoperi totul si din asta abia imi ies 2 roni”

Cand sunt 2 parteneri ar trebui aplicata ideea “nu ne permitem sa fim amandoi bolnavi” (o metafora) Daca sotul a intrat intr-o zona nu tocmai roz, eu sunt cea care il sustin si in niciun caz nu alimentez gandurile gri. Daca eu trec printr-o perioda gri el, este cel care ma sustine, dar…..printr-o situatie financiara grea trecem toti 4 si atunci ne refacem lista de prioritati si cheltuieli si analizam la rece de unde am mai putea atrage venituri si eu si el (unele mai mici, altele mai mari, unele mai rare altele mai constante, dar orice picatura binevenita)

In viata mea personala au fost cateva momente de la 0. Reluarea studiilor, mutarea in alta zona, schimbarea unui partener, pierderea unei fiinte dragi…..de fiecare data dupa perioada de scuturat hainele (e ca atunci cand mergi bine merci pe strada, la 4 ace si pac, te impiedici si te vezi intins pe jos……pai in acele momente nici nu stii cate iti trec prin cap si cata forta ai sa te ridici de jos- sa te intorci acasa, sa plangi, sa te ascunzi, sa te scuturi, sa zambesti…..si totusi mergi mai departe cu durerea fizica, cu sentimentul rusinii, cu machiajul sters, cu lacrimi in ochi, dar scrasnind din dinti….POT si voi reusi)

Mamica fericita de boboci de toamna:
Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008)
Despre cei doi nazdravani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Intr-un din jurnalele adolescentei mele am scris

"O pasare cade inghetata de pe ram, dar nu-si plange de mila" (nu stiu de unde am auzit-o, pt ca nu am notat autorul)

Imi amintesc de multe oeri fraza asta in momente grele....

Mamica fericita de boboci de toamna:
Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008)
Despre cei doi nazdravani

Mergi la inceput