Trenduri in parentingul de azi si de "ieri"
Raspunsuri - Pagina 5
crisu_r spune:
ok, nu stiu ce inseamna AP si, dupa ce am citit acest subiect, incep sa ma simt usor frustrata. Adica pe bune? fara pedepse de nici un fel? asa alegem sa ne crestem copiii?
Inteleg de ce nu e bine sa il tipi la un copil, sa il lovesti, sa il faci de ras, dar cred ca trebuie sa stie ca orice fapta are consecinte. pentru ca ei, copiii nostri, sunt viitori adulti care vor fi nevoiti sa se integreze intr-o societate care nu este nici pe departe la fel de intelegatoare ca familia.
Asa ca trebuie sa stie ca daca o zbarceste nu o sa aiba parte de zambete si incurajari.
Fiul meu cel mare are abia trei ani si jumatate. are o personalitate puternica, pe care nu vreau sa o "subjug". dar asta nu inseamna ca nu stie ca: daca nu isi strange jucariile impanzite prin toata casa le voi dona altor copiii care nu au cu ce sa se joace. ca nu primeste nimic daca cere cu ton miortait sau printre lacrimi de crocodil. ca nu are voie sa loveasca pe nimeni sau alte reguli, de bun simt care il vor transforma intr-un adult politicos.
este evident ca lucrurile bune sunt si ele rasplatite asa cum merita. dar avem nevoie de reguli, avem nevoie de consecventa si de rabdare.
inteleg ca trebuie sa le dam copiilor nostri totate uneltele necesare unei dezvoltari armonioase. si asta pentru mine insemna dregoste, observare, ghidare. dar aste inseamna ca trebuie sa stie sa vorbeasca frumos, sa invete un instrument muzical DOAR daca are aptitudini si nu fortat, sa mearga la un sport care sa il dezvolte fizic si psihic cat mai armonios, sa treaca prin mai multe experiente din care sa aleaga mai apoi, in cunostinta de cauza, ce ii place si ce nu. ce i se potriveste.
Copiii care au parte de reguli se simt in siguranta, se simt protejati de catre parinti.
cred ca pedepsirea unui copil prin: interzicerea unui program favorit la tv, jucatul cu o jucarie preferata timp de n ore, sau altele asemenea nu fac parte din categoria abuz.
copilul meu este vesel, este iubit si o stie, rasfatat adesea, dar cunoaste si ca exista limite. si asa convietuim armonis, cu mici certuri, cu mici razboaie pe care firea lui vulcanica le da nastere.