NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

inseamna ca romanul a adaptat cuvintele "straineze" astfel incat sa-i vina mai usor...nu stau toti cu dex-ul in brate, dar de tenesi, treling, plovar au toti nevoie...nu vad nimic gresit ca se folosesc aceste cuvinte adaptate...ca nu isi pot stalcii toti limbile in cuvinte straineze, asa ca le stalcesc sa le vina lor bine ....

mihaela
, postul meu anterior nu era un atac la nici la postul tau nici la al Ilincai, era o completare

Nina, 31s+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

nadaflorilor, eu am intrebat foarte serios ce inseamna plovar. Nu am auzit in viata mea...sa fie pulover? Daca da, atunci am mai auzit pulovar ca varianta. :) Exista si pulovor?

Nici eu nu am zis-o nicidecum ca un atac, a fost tot o completare. :)

Mergi la inceput

da, exista fel de fel de variante fonetice ale pulover-ului (in limba romana), dar eu am auzit cel mai des: plovar, plovor, plover (fara "u" dupa "p"...probabil ca li se pare romanilor obscen sa zica "pulover".... ca si in cazul cuvantului penson, folosit in loc de pensula (aveam o colega care folosea varianta penson si a spus ca ei ii e rusine sa pronunte cuvantul pensula)..in schimb nu i se pare nimanui obscen sa foloseasca cuvantul "sula" (unealta, carevasazica...)

Nina, 31s+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui danielag

Pe un ambalaj de adeziv am gasit: "Super Glue-ul se indeparteaza dupa piele cu acetona."

Asta e "muntenism" curat.

Mergi la inceput

"tenisiii" vin din "pantofi de tenis" (adica pantofi cu tampa de causiuc si fate textile). (Ionel Teodorescu foloseste expresia)
Dupa mai bine de 100 de ani de uz cuvintul "tenisi" mi se pare normal.

"tenesi" contra "tenisi" e identic in deriva ca (!) "cremenal" si "criminal".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui nadaflorilor

inseamna ca romanul a adaptat cuvintele "straineze" astfel incat sa-i vina mai usor...nu stau toti cu dex-ul in brate, dar de tenesi, treling, plovar au toti nevoie...nu vad nimic gresit ca se folosesc aceste cuvinte adaptate...ca nu isi pot stalcii toti limbile in cuvinte straineze, asa ca le stalcesc sa le vina lor bine ....

mihaela
, postul meu anterior nu era un atac la nici la postul tau nici la al Ilincai, era o completare

Nina, 31s+,

Pai daca le e "greu" sa pronunte complicatul cuvant strainez "tenis"(!) cand vine vorba de incaltaminte, atunci de ce nu le vine greu sa-l pronunte in contextul "meci de tenis"? Ca inca n-am vazut pe nimeni sa pronunte (sau sa scrie pe forum:))) ca a vazut un meci de "tenes"

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Mergi la inceput

pentru ca nu toti fac legatura intre tenesi si tenis, iar pentru unii care o fac, cuvantul tenesi e deja infipt in obisnuinta lor de exprimare...au descoperit tenisul dupa tenesi.... asa cum majoritatea poarta blugi si doar cei elevati poarta jeans-i sau denim...

iar forumul este public, nu s-a facut preselectie ca pentru un club exclusivist

Nina, 31s+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Eu am tot intilnit, folosite invers, a defula si a refula, azi chiar intr-o carte de la edit Vivaldi, si nu stiu daca a gresit autorul , traducatorul sau corectorul editurii. A refula inseamna a reprima, a impinge in subconstient imagini, ginduri, sentimente pe care nu le poti suporta, carora nu le poti face fata, in timp ce a (te) defula inseamna contrariul, a te elibera de emotii, tensiuni, a-ti da friu liber sentimentelor. Prin urmare, de ex, pe un forum nu 'ne' refulam (verbul nici macar nu are varianta reflexiva), ci defulam sau ne defulam (verbul are varianta reflexiva).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mik

"tenisiii" vin din "pantofi de tenis" (adica pantofi cu tampa de causiuc si fate textile). (Ionel Teodorescu foloseste expresia)

Mik.

Cine e Ionel Teodorescu?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ramiris

Citat:
citat din mesajul lui Mik

Cine e Ionel Teodorescu?

pardon, teodoreanu

Mergi la inceput