NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

ete scartz, ce sa spun, aduceti sarurile.

ce-i, capcaune, simti nevoia sa-ti aperi saracia si nevoile?

ia, pentru aia cu 'parinte a carui copil' in ce dictionare extragalactice mai cauti vreo explicatie pentru agramatismul, pardon, analfabetismul, pardon ...., hm... iliteratismul domnului ministru?

mai imprastiati-va, bajeti

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Scuze, ti-am dezabrobat mesajul din gresesala

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Desiree2002
am dezabrobat mesajul din gresesala

O mica inexactitudine in tastare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ioana_Pos

Nu fa...ce asa si pe dincolo :) Sau poate 'nu fa (apelativ), asa si pe dincolo'.

A achizitiona nu inseamna a cumpara?

Ioana, mami de zambarici

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Haideti mei!
Se zice nu face!

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Va place, au ba, Funeriu are dreptate!

inexactitudine, inexactitudini (f. rar): eroare, defect. Din fr. inexactitude.
Exemplu din Lucian Blaga: "inexactitudinile de cronologie nu supara imaginatia populara".

In franceza cuvintul are doua sensuri diferite de ce spune capcaunul.
1. defect de exactitudine, de precizie
2. lipsa de regularite, de punctualitate.
Nu e o vointa de a induce in eroare. "Defect" iar mi se pare un cuvint tare.
Citatul din Blage vine sa intareasca ceea ce scriu "inexactitudinile .. nu supara ..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

Citat:

Nu-mi rapsunde nimeni? Bine, sa va zic de ce intreb. Pentru ca la Cora Pantelimon puteti achizitiona carucioare de cumparaturi cu 50 bani/ bucata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Pentru mine "achizitiona" devine sinomim cu "a deveni proprietar/detinator (ce aiurea suna!) de un obiect, bun, teren". Pot sa achizitionez prin cumparare, sau la schimb, la troc, ca pe o recompensa.

Sa "achizitionez un carucior de bebe cu 50 lei" mi se pare normal, sa "achizitionez o piine" mi se pare absurd.

In celalat sens, la tara acum 30 de ani cooperativa "achizitiona oua si pasarii vii", era o forma moderna de troc.

Ioana, "un carucior de cumparaturi" e o jucarie ? sau e ceea ce se intelege : adica tot ce poti sa pui in caruciorul de cumparaturi ? Caz in care mi se pare ieftin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

A achizitiona mai inseamna si a procura.

Si a procura mai inseamna si a face rost de ceva.

Oricum e cam alandala.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Citat:

Citat:

Nu-mi rapsunde nimeni? Bine, sa va zic de ce intreb. Pentru ca la Cora Pantelimon puteti achizitiona carucioare de cumparaturi cu 50 bani/ bucata.

Ioana, mami de zambarici

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Eee, la Cora Pantelimon, acum cativa ani, aveau o eticheta pe raft cu "Peste in saramura sarata"... Am poza facuta cu telefonul (ca nu m-am abtinut).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Sursa, te rog.

Pentru ca din sursele internautice reiese asa:

"inexactitáte #537;i inexactitúdine f. (d. exactitate #537;i exactitudine; fr. inexactitude) Lips#259; de exactitate" (dexonline)
Sursa: SCRIBAN

Cu riscul de a calca niste cozi: dictionarul lui Scriban e de la 1900 toamna. Functia lui NORMATIVA e expirata. Daca vrei sa stii cum e corect ACUM (ca norma se schimba, ce era corect in 1900 toamna nu mai e acum, ca si Academia tre' sa tina cont de uz...) te uiti in DOOM (supranumit "the doom"), iar acolo singura varianta acceptata este "inexactitate".

Daca iei in considerare ce zice aici:http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10364553-daniel-funeriu-inexactitudinile-cuvantul-dictionarul-academiei-fost-folosit-lovinescu-odobescu-eminescu.htm
observi niste discrepante. Prima, ca "inexactitudine" nu apare in Dictionarul Academic - si nu apare, ca l-am cautat si eu -, ci exactitate. Faptul ca apare in Dictionarul Academiei - by the way, ar trebui sa ii spuna pe nume, ca Academia a scos la viata ei mai multe dictionare - nu inseamna ca e corect, intrucat dictionarul la care se refera (DA/DLR) consemneaza toate cuvintele limbii, trecute si actuale. Asta e si ideea acestui dictionar, sa surprinda istoria vocabularului romanesc.

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Va place, au ba, Funeriu are dreptate!

inexactitudine, inexactitudini (f. rar): eroare, defect. Din fr. inexactitude.
Exemplu din Lucian Blaga: "inexactitudinile de cronologie nu supara imaginatia populara".

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mik

Ioana, "un carucior de cumparaturi" e o jucarie ? sau e ceea ce se intelege : adica tot ce poti sa pui in caruciorul de cumparaturi ?

E caruciorul pentru cumparaturi care e fixat si ca sa il iei trebuie sa bagi in el o moneda de 50 de bani. Dar a lua carutul sa-l folosesti la cumparaturi in magazin si a-l achizitiona mi se par doua lucruri diferite.

Mergi la inceput