NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Aici am dat exemple de greseli de care ne "lovim", in general, cautam sau ne consultam asupra formei corecte de exprimare, acolo unde nu suntem siguri, nu prea s-a discutat din ce cauza se comit acele erori. In general cauza nu e urechea mai mult sau mai putin muzicala, ci nestiinta (in cazul celor doi "i" e vorba de conjugarea verbului).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mimihoo spune:

Astazi am citit acest subiect si ma bucur ca exista si alti "bolnavi" conservatori ca mine.

Ce parere are despre "Ala DE canta", "cartea DE-am luat-o de la librarie"? Mie nu-mi suna bine, nu am invatat asa ceva in scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mimihoo

Astazi am citit acest subiect si ma bucur ca exista si alti "bolnavi" conservatori ca mine.

Ce parere are despre "Ala DE canta", "cartea DE-am luat-o de la librarie"? Mie nu-mi suna bine, nu am invatat asa ceva in scoala.

Cine?!....

Nina, 28+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:

Este o forma populara, aparuta demult, pentru pronumele relative ce si care.
L-am intalnit in scrieri mai vechi si il mai folosesc si eu in scrieri de-ale mele. Pentru ca mie-mi suna pitoresc, nicidecum rau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui ninapreda
Citat:

Cine?!....

Al de se pricepe la gramatica.

Mergi la inceput

:) Capcaunul este intotdeauna la datorie. Multumesc pentru ambele raspunsuri!

Totusi, sa raspund la intrebare: eram cu mintea-n dodii, trebuia sa fi scris "aveti".

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Al de se pricepe la gramatica.

aha, era vorba de alt conservator bolnav

greseli din viteza sau diferite motive se pot face si de cei mai bolnavi conservatori

ps. ignorati-ma nu intentionez sa dau apa la moara discutiilor in contradictoriu si nici sa poluez subiectul, eu doar

Nina, 28+,

Mergi la inceput

Pe baza celor scrise de "capcaun" am gasit pe dexonline: "Care (functie relativa): era un om de avea o rana (Dosoftei)". Este intr-adevar o forma arhaica, folosita în sec. XVII.

Toate bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

INEXACTITUDINE

Acst cuvant a fost folosit de Funeriu si a fost aspru criticat.

El spune ca acest cuvant a fost folosit de Odobescu si Eminescu.
Ca vine din limba latina si ca este sinonim al lui EXACTITUDINE.

Cuvantul exactitudine se gaseste in dictionarul limbii romane, dar inexactitudine nu se regaseste.

Exactitudine vine din limba franceza de la exactitude si intra-devar antonimul in franceaza este inexactitude.

In limba engleza a intrat in anul 1906, ca inexactitude, folosit prima oara de catre Winston Churchil.

Eu cred ca Funeriu nu a gresit.
Voi ce parere aveti?
Era timpul ca exactitudine sa aiba un astfel de antonim in dulcea noastra limba?

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

daca putem pune semnul egal intre Funeriu si oricare din cei enumerati de Viviana, atunci ar merita si ceva statui...eventual ecvestre...sa le ia "mau" tuturor...

ps. daca se organizeaza vreun sondaj, poll, pettie online sau cum ii zice... ma bag si eu, as regreta daca nu mi-as pune semnatura pe o asa "petitiune"

Nina, 30s+,

Mergi la inceput