"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (2)
Raspunsuri - Pagina 5
liliana83 spune:
Va rog , spuneti-mi si mie ce inseamna AP? Adica sunt initialele caror cuvinte? Am mai intrebat o data la alt subiect dar nu mi-a raspuns nimeni...
Ilinca_M. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui liliana83 Va rog , spuneti-mi si mie ce inseamna AP? Adica sunt initialele caror cuvinte? Am mai intrebat o data la alt subiect dar nu mi-a raspuns nimeni... |
Attachment Parenting.
liliana83 spune:
Mersi! Ma gandeam eu ca-i ceva cu parenting, dar nu stiam de la ce-ar veni "A". Gata, am cautat pe net si-am gasit ce inseamna in traducere libera , ca nu prea le am cu engleza, si care sunt prinicipiile, ca voiam sa intreb aici. Deci , am inteles ca "Attachment parenting este unul dintre modurile posibile de a creste un copil, promovand dragostea neconditionata, respectul si intelegerea".Si totusi intrebarea pe care voiam s-o pun ramane: poti sa nu fii parinte AP? adica sa nu-ti cresti copilul cu dragoste, intelegere si respect?
ruxij spune:
Liliana, teoria AP, din cate am inteles eu, spune ca cc copilul nu tb niciodata pedepsit, conditionat samd. Pt ca dc. e pedepsit sau conditionat sa se comporte intr-un anume fel, inseamna ca nu e tratat cu dragoste, respect si intelegere.
Eu sunt asa si asa, inteleg cum e cu AP asta si parte din el il folosii tot timpul, dar nu sutn de acord cu el pana la capat. Am folosit time out de cateva ori in viata copilului si folosesc conditionarile si acum cateodata, ff rar, ca acum suntem mari si ne intelegem ca niste copii mari. Pe de alta parte nu mi s-a parut f. important sa invete copilul sa se imbrace singur f. devreme, sa isi stranga jucariile, sau sa respecte prea multe reguli de comportament acasa (sa nu sara pe mobila sau stiu eu ce, l-am lasat sa faca cam ce vrea). Time out am folosit o data cand avea 1 an si 4 luni si ii placea sa se urce pe masa din curte, asezata pe ciment, cand el statea cu bunica-sa acasa (mi-era frica cc ca bunica nu il prinde la timp si isi sparge capul sau mai rau). Adica am folosit time out pana nu s-a mai urcat pe masa-ala a fost dresaj. In rest n-am folosit, desi alerga in fata masinii de nebun, desi voia sa sara in orice rau sau lac intalneam (aci au astia lacuri peste tot), pt. aia am avut eu grija, ca puteam sa fug suficient de repede si sa il prind inainte de a sari. Apoi am mai folosit la patru ani cand primeam mereu bilete de la gradi ca face galagie la ora de somn si deranjeaza clasa, pt ca mi-era frica ca il dau afara, ca astia aci nu stiu prea multe. Am rezolvat-o si pe aceea. Apoi am mai folosit conditionari, dar destul de slab (adica nu prea consecvent). Mai consecventa am fost intre 4 si 5 ani, cu numaratul, 1,2, 3, time out, apoi nu a mai fost nevoie. Dc. nu esti consecvent nu prea merge oricum. Ieri am implinit 9 ani si ne intelegem ca intre adulti. Acum singura chestie cu care ma mai lupt este aceea ca are obiceiul sa se cam rasteasca (la mine, la prietenii lui), zice ca se enerveaza si ca ce ii cer eu, sa se controleze, nu e posibil. Da' inca ii fac eu ghiozdanul cateodata:). In general regulile stricte la mine se aplica doar cand e vorba de teme, alea nu se discuta si nu exista niciun AP, ce se discuta este la ce ora se fac, poate sa aleaga, in ce ordine se fac, dar nu DACA se fac. Astea se rezolva prin discutii, imi place ca e foarte rational. De certat il cert pt scoala doar dc. vad ca nu ii pasa. Daca aud "I don't care" atunci ne suparam. In rest, dc. ii pasa, dar o zbarceste, e OK.
Asa ca si eu zic ca cc "calea de mijloc este calea ZEN". Nu sunt de acord cu dresajul inainte de 3 ani, atunci distragerea atentiei merge mai bine. Dresaju', nu's total impotriva, dar nu mi se pare necesar sa fie copilul chiar asa bine dresat asa de mic, de ce, lasa-l sa exploreze mediul inconjurator si lasa-l sa invete anumite reguli mai tarziu, ca nu pateste nimic. Doar in situatii de forta majora, cand alte solutii sunt epuizate.
iileana spune:
De la ce s-a plecat si la ce s-a ajuns!!!
citat din mesajul lui accept92 Si ca sa exemplific, Alice, ca diferenta nu este intre copii ci intre 'noi' (ia-o general)...o sa-ti spun ca fii-mea la 3 ani (...) Am intrat si eu pe blogul tau si ma mir ca nu ai condus discutiile la tiger mom...pai 'numai muzica buna', auditii de carti in masina, muzee, ore de citit documentate minutios, engleza, ski, va imbracati contracronometru, a ajuns o data copilul la scoala cand se suna de intrare si nu e ok ca nu a avut timp sa sa isi puna haina in cuier si sa se aseze nesifonat in banca...WOW!!!...In ultimul timp nu mai are chef si il gasesti visand? Ma bucur sincer pentru el! |
Accept, te sfatuiesc sa printezi acest raspuns al tau si sa-l pui bine.
Si sa-l recitesti peste 6 ani, cind vei avea perspectiva unei mame de copil de 9 ani si nu de 3, si sa ne mai povestesti atunci una-alta.
Adica atunci cind vei fi descoperit deja pe propria-ti piele ca, de la o virsta incolo, copilul se plictiseste de iesit in parc pur si simplu, si ai inceput de citiva ani sa cauti de voie-de nevoie tot soiul de activitati care l-ar putea interesa, de exemplu chiar (vai, ce oroare) o vizita la un muzeu! Sau doua, sau trei!
Cind ai constatat tot pe propria-ti piele de ce e util sa ajungi la 8 la scoala, si ce efort poate presupune uneori asta.
Cind ai inceput deja sa-ti pui acut problema ce "ferestre" ale lumii asteia sa-i mai deschizi ca sa raspunzi unui intelect in formare, avid de lucruri noi si permeabil. Si cind n-o sa ti se mai para atit de bizare si iesite din comun preocupari gen stiinta, astronomie & stuff la un copil.
citat din mesajul lui rrox3 Contin cu siguranta si deformari ale realitatii datorate perceptiei "online", |
Poti sa fii sigura de asta.
Intimplarea face ca am cunoscut-o pe Alice in real-life, cindva, demult, la... sa spun? sa nu spun?... la programele pentru copii de la muzeul de geologie!!!
Asa ca pot spune in cunostinta de cauza ca v-ati pripit sa puneti o stampila simplista unui om luindu-va dupa particularitati ale exprimarii sale in scris (care poate fi mai sintetica, mai sobra), si ca... da, ati gresit! N-ati inteles nimic.
Alice = tiger mom???? Ati luat-o razna cu totul.
E oribil cum a deviat acest subiect.
accept92 spune:
citat din mesajul lui iileana N-ati inteles nimic. Alice = tiger mom???? Ati luat-o razna cu totul. |
Si tu te faci ca nu intelegi. Sunt convinsa ca e o persoana foarte placuta si nu asta se discuta aici. Nu gasesc nimic iesit din comun in activitatile enumerate, nu astept sa implineasca copilul 9 ani ca sa mergem la muzeu, am fost deja, dar nu despre asta era vorba. Ci despre granita intre dificultati si pretentii prea mari. Pana acum a lasat sa se vada doar 'dificultatile' copilului si dintr-o data la subiectul asta eu cel putin am fost socata de pretentiile ei mult prea mari. Din ultima postare de pe blog (e pus la semnatura, ok?, n-am rascolit, n-am facut pe detectivul...) eu inteleg ca o mare provocare pentru ea este in primul rand faptul ca Vlad este copil! Imi pare rau sa spun asta, dar pana nu se lamureste acest aspect restul 'provocarilor' nici nu mai conteaza. Plus furia de la acest subiect! Pai daca suntem prosti, superficiali si n-am inteles nimic e o prostie sa te superi pe noi. Astea sunt limitele mele si nu trebuie sa te uiti in gura mea.
szivarvany spune:
citat din mesajul lui denizel Dorsilia, de unde stie baiatul tau ce e aia rusine? De ce se rusineaza el? Daca i-ai dat vreodata motive sa-i fie rusine de el fiindca ai vrut sa obtii un anumit comportament din partea lui, atunci asta e motivul pentru care tinde sa se izoleze si ii este rusine. |
Dau quote aici sa spun si eu ceva:
fi`mea l-a luat in brate pe acest "mi-e rusine" drept explicatie cand nu vroia sa vorbeasca din total alte motive.
Cum multa lume o pisalogea la cap cu ziceva,spuneodataceva, apoi o intrebau "de ce nu spui, ti-e rusine" ea l-a luat ca atare.
Acum a uitat de acest "mi-e rusine" ca si lumea a terminat cu pisalogeala.
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
iileana spune:
citat din mesajul lui accept92 Nu gasesc nimic iesit din comun in activitatile enumerate |
Pai si atunci de ce i le scoti pe nas, explicit, la modul agresiv in care tocmai ai facut-o? Si muzeul, si cititul, si "muzica buna"?
Numai pentru "spectacol forumistic"?
Nu era mai simplu sa zici ce ai de zis, s-o intrebi ce ai de intrebat?
Ei, tocmai ati putut constata ce efecte poate avea "spectacolul forumistic" asupra unui user care, vai ce surpriza, e totusi un om in carne si oase, acolo, in spatele ecranului monitorului.
Multumita de deznodamint?
Uneori am impresia ca sectiunea asta, "cabinetul PSI", mai mult strica decit ajuta.
Mie in orice caz mi s-a facut frica de voi.