"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (2)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Apropo de dresaj: mi-a povestit soacra-mea aseara cum o prietena de-a ei a invatat-o pe fetita de care avea grija, sa foloseasca olita.
Lua o bucata de ciocolata, sau ceva dulce, o facea bucatele mici, si-i arata fetitei si -i spunea: vrei sa mananci?
Fetita spunea : da!
femeia spunea: iti dau, dar daca faci la olita,
Si fetita se punea pe olita facea pipi/caca si primea bucatica de dulce.

Dresaj clar.

Cand mi-a povestit socara-mea aseara, m-a amuzat metoda femeii.

Eu nu as aplica-o, pentru ca mi se pare prea ca la circ, in momentul ala parca am vazut catelusii de la circ care faceau giumbuslucuri si apoi primeau bucatica de carne.

Dar nici nu mi s-a parut un lucru oribil.

Ci pur si simplu o alta viziune.

Din toata metoda asta, pana la urma fetita, deloc abuzata, de altfel, a invatat, dresata/sau nu, sa foloseasc olita.

fara sa fie nimeni afectat din chestia asta, nici copilul, nici bona , nici mama.

Sunt convinsa insa, ca, asa cum nici eu nu vad aceasta metoda ca fiind una buna pentru mine si copilul meu, sunt persoane care o pot vedea ca un abuz asupra copilului, ca poate afecta persoanlitatea copilului pe viitor.

Ce vreau sa spun este ca nu exista metode 100% bune sau rele, ci metode diferite.
Ma refer, bineinteles, la metodele care nu implica abuzul real al copiilor, adica cele care exclud bataia sau abuzul psihic.

dar probabil ca sunt persoane pentru care, acest "dresaj" la olita- este un abuz:)

Si uite-asa, ne invartim in acel cerc vicios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Interesant... si mai tarziu un alt strain ar putea sa-i ceara sa faca altele pentru ceva dulce... Nu va opune nicio rezistenta si nu va banui nimic rau daca pentru ceva dulce azi face la olita, maine se imbraca-dezbraca singura sau se aseaza la teme.
O fi abuz?!? Da de undeee!

Mergi la inceput

olympia, ce treaba are una cu alta?
copilul stie ca nu trebuia sa vb cu strainii, asta se invata orice copil, din frageda pruncie.

dar, cum spuneam, depinde de viziunea fiecaruia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisam102 spune:

Din cate stiam eu nu ai voie sa-i dai ciocolata copilului sub 2 ani.
Fetita cred ca era oricum f docila. Al meu lua biscuitele de ex. si fugea cu el. Sau lua si olita mai bine si fugea repede ca sa nu apuc eu sa mai zic ca nu e voie.
Cred ca la astfel de copii orice stimul cat de mic ar da rezultate. Dar mai sunt alti....la care conditionarea nu ar merge neam.
Eu acum stau cu olita langa wc, il dezbrac de pampers cu o jucarie doua langa, si ma chinuie pe mine talentul acolo...dar degeaba. Puiul meu se uita la mine ...se uita la jucarii si se ridica, ca nu poate omul sa se joace din pozitia aia...
Dar nu ne grabim asa tare...are abia 1 an....

Mergi la inceput

Chestia asta cu abuzul, dresajul &co...mi se pare ca e deja extrapolat.

dar, sincera sa fiu, toate aceste lucruri le vad doar in virtual:)

In viata reala, unde iau contact cu multe mamici, vad altceva.
Fara exagerari, fara dat cu capul de pereti al parintelui, ca vai, a spus o vorba nu stiu cum si poate traumatiza copilul, copii fericiti, netraumatizati si care, da, au reguli.

Si apropo de imbracat-dezbracat copil de 2 ani.
Fetita mea, de fiecare data cand intra in casa, isi da singura geaca jos, caciul si fularul, apoi se pune in fundulet si incearca sa se descalte.
Asta, pentru ca de fiecare data i-am spus ca atunci cand intram in casa de dezbracam si descaltam.

O ajut sa se descalte, pentru ca nu se descurca singura la ghetute.

Dar cand are pantofi cu arici, sau papuci, cand vine de pe hol, de la bunici, se descalta singura.

O fi dresaj?? :))
Pentru unii, poate, pentru mine, e un copil, caruia, in urma repetarii, i-a intrat in reflex ca nu intram in casa cu noroiul de afara si ca nu stam in casa cu caciula in cap.

Asa cum invatam in viata de zi cu zi, in urma repetarii foarte multe lucruri si noi, ca adulti.

Mergi la inceput

narcisa, nu te grabi, are doar 1 an:)

fetita respectiva avea peste 2 ani.
si era vorba de cantitati mici.

Mergi la inceput

Si clar, fetita era docila:)

pe fi-mea o pun pe olita sau wc doar cand cere ea, pentru ca e tare personala si daca o pun si nu vrea sa stea, se ridica si pleaca:)

Iar la noi nu ar merge chestia cu bucatica, pentru ca nu ar intelege ce vreau de la ea, avand in vedere ca nu practicam asa ceva si nu am practicat niciodata genul acesta de "recompense".

La noi "recompensele" sunt la modul: "daca stai cumintica sa te imbrac si sa nu alerg dupa tine juma de ora prin casa, iti promit ca mergem la tobogan si ne vedem cu prietenul tau, x"

De fapt nici nu e recompensa, ci e cauza-efect.
Pentru ca, daca nu sta sa o imbrac, nu mai iesim afara, deci nu se mai joaca in parc si nu se mai intalneste cu prietenul ei.

E alegerea ei daca iese sau nu afara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Aici se ajunge, la a folosi cuvantul abuz in exces. Il manuim cu detasare ca si cand vorbim de masa de pranz sau spalatul pe dinti.
Eu am vazut cu ochii mei copil lovit cu nuielusa ca a fazut pipi pe el. Era in faza de dresaj. Dat chiloti vara si supravegheat si amenintat sa nu faca pe el. Aia cum se numeste? Teroare?
Abuz consider ca e o amenintare, ceva ce provoaca durere sau disconfort de natura fizica si psihica, nu o ciocolata rupta in bucatele. Uite de asta nici nu mai pot scrie pe threaduri asemanatoare, ca daca ii arati copilului un dest', gata, e abuz.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

olympia, ce treaba are una cu alta?
BAZAR UMANITAR

Eu cred ca are treaba ... pt ca de mic i se valideaza copilului ideea ca e ok sa faci ceva pt a fi rasplatit. Ca asta se asteapta de la copil, sa 'faca frumos' pt ciocolatzica. Plus ca nu stiu care e varsta copilului, dar pana nu are control asupra sfincterelor si nu constientizeaza ca ii vine sa faca, pana nu se poate tine constient, oricum facutul asta la olitza e 'dresaj' in sensul ca nu e ceva ce copilul face pt ca poate controla, ci face 'la comanda'. Daca dispare bona cu ciocolatica din peisaj ce se intampla? Nu mai face copilul kk pt ca nu mai are motivatie? Eu am auzit de copii care s-au constipat sau refuzau sa faca pipi din cauza modului in care fusese gestionat invatatul la olitza.

Citat:

Chestia asta cu abuzul, dresajul &co...mi se pare ca e deja extrapolat.

dar, sincera sa fiu, toate aceste lucruri le vad doar in virtual:)

Asa e ... in viata reala intalnesc mamici care ofera ciocolatzica de la 15-16 luni drept rasplata, pun copiii la coltz, urla la ei, ii inchid in camera, dau palme la fund "cu sete "(cum plastic imi povestea o cunostinta ca s-a surprins cu cata sete isi loveste cateodata fetita de doar 2 anisori ). Foarte putine sunt mamele care practica in viata reala ce se 'propovaduieste' cu insitenta pe forum de cateva mame. Eu le-as face la toate cont pe DC si le-as obliga sa citeasca ce spun si "perfectele" cum le tot zici tu Alex_andra.
Eu sunt departe de a fi o mama 'perfecta' dar sincer, pe mine m-au facut sa vad altfel relatia cu copiii, sa cred ca se poate si sa incerc atat cat pot sa cresc si sa educ copiii fara pedepse, fara palme, fara buline si pus la coltz.
Si culmea este ca mi se pare ca ai mei sunt mai 'integrati in societate', mai cuminti si mai intelegatori decat altii prunci de aceeasi varsta, educati si cu palma si cu buline/ciocolatele.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

Si apropo de imbracat-dezbracat copil de 2 ani.
Fetita mea, de fiecare data cand intra in casa, isi da singura geaca jos, caciul si fularul, apoi se pune in fundulet si incearca sa se descalte.
Asta, pentru ca de fiecare data i-am spus ca atunci cand intram in casa de dezbracam si descaltam.

O ajut sa se descalte, pentru ca nu se descurca singura la ghetute.

Dar cand are pantofi cu arici, sau papuci, cand vine de pe hol, de la bunici, se descalta singura.

O fi dresaj?? :))

BAZAR UMANITAR

Nu, nu este dresaj si nu o sa afirme nimeni lucrul asta. Este invatare prin imitatie. Te-a vazut pe tine facand asa de fiecare data si iti copie comportamentul. Asa ar trebui sa decurga de fapt la aceasta varsta invatarea lucrurilor. Dar daca nu ar veni de la ea imitarea comportamentului si tu ai decide in locul ei ca e cazul sa o faca si i-ai impune acest lucru (fie cu ademenitul cu ciocolatzica - dau un ex. nu insinuez nimic la adresa ta - fie cu inchisul pe hol si lasatul copilului in casa numai cand e dezbracat si descaltzat), atunci nu ar mai fi la fel de ok. Una e sa incurajezi copilul, sa invete prin joaca si imitare si alta e sa ii impui fortat (fortat, nu in sensul de agresiv neaparat).

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput