Chiar avem nevoie de asa ceva?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Nelia
Eu nu simt nevoia sa ma justific, deoarece am lucrurile clarificate.De aceea, dupa cum spuneam, nu vorbesc niciodata despre asta din proprie initiativa. Recunosc ca nu ma intereseaza ce cred, de ce cred ceilalti. I just let them be, imi cer scuze pentru expresia in engleza.
Faza din avion este un apogeu pentru ca nu ma puteam ridica sa plec nicaieri. Imagineaza-ti asa:
Ei: Ce fetita frumoasa aveti!
Eu: Multumesc.
Ei: E singurul copil?
Eu: Da.
Ei: Nu ati mai putut face?
Eu: ???
Ei: Ati citit Biblia?
Si de aici incolo a trebuit sa ma justific. Le-am spus ca le respect opinia si ii rog sa mi-o respecte si ei pe a mea. Au spus ca e Adevarul, nu o opinie. A fost un efort extraordinar din partea mea sa mentin discutia calma.
Desigur, a fost o situatie exceptionala. Vroiam numai sa scot in evidenta ca eu trebuie sa ma justific (ca si acum, cand justific de ce ma justific ) Eu altfel nu simt nevoia, dealtfel pentru un ateu religia e un domeniu care nu prezinta interes de dezbatere. Asta apare la anti-teisti (certuri, discutii in contradictoriu etc).

In legatura cu moartea, eu sunt complet impacata cu ideea de nimic dupa moarte. Pentru mine viata e acum si ma straduiesc sa fie cat mai buna. Nu as gandi diferit daca as fi in situatia descrisa de tine. Nu e o alegere! Eu pur si simplu nu pot gandi altfel. Am citit ca ar exista o gena a credintei, sau in alt loc despre o structura a lobului temporal. Cine stie? imi lipseste complet dispozitia pentru orice de natura mistica.

Katya sunt sigura ca ai dreptate. Avem tendinta de a nu vedea discriminarea decat atunci cand ne afecteaza. Eu nu observ ca sunt discriminate persoanele grase, de exemplu, ba mai mult pot sa fac gafe sa ma plang in fata lor ca de 2 ani nu reusesc sa dau jos alea 3 kg in plus. Nu realizez pur si simplu.

J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Mergi la inceput

Si uite exact unde vroiam sa detaliez a raspuns Inaioana, subscriu in totalitate.

J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Nu ma pot abtine sa nu ma intreb cum ar reactiona credinciosii daca s-ar cere construirea din banii publici a unui club pentru atei!!!

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Nu, nu doar la atit se reduce spiritualitatea, este doar un exemplu ales la intimplare pentru ca in fata mortii si a bolilor, oamenii devin adesea vulnerabili.

Asa este, sunt vulnerabili, dar tocmai aici sta ipocrizia: esti credincios pentru ca esti vulnerabil sau ... doar/mai ales atunci? Pentru mine asta ar fi o marca a lipsei de autenticitate a credintei cuiva. Pe de alta parte, este destul de evident ca oamenii asa sunt in general, ceea ce ma duce cu gandul la ideea ca prezenta religiei de-a lungul mileniilor se datoreaza unei nevoi ancestrale de a crede intr-un ceva superior, un mod natural de a ne alina/alunga anxietatea, care ne modifica biochimia creierului. As mai zice, dar deviez prea tare.

Citat:
citat din mesajul lui nelia
Multumita de raspunsuri, dar acum, te intreb: poti sa accepti ca alti oameni vad altfel lucrurile? Dar sa accepti din tot sufletul tau de ateu convins in asa fel incit si ei sa simta ca sint acceptati.

Iti raspund asa cum as face-o in legatura cu orice alt grup cu vederi diferite de ale mele: ii accept in totalitate cu singura conditie de a nu-mi afecta libertatea mea. Si da, am bune prietene credincioase si suntem ok una cu cealalta, la fel cum sunt cu prietenii mei atei sau agnostici. (Sigur, eu nu le plictisesc cu detalii despre ultimul concert Tiger Lillies la care am fost, iar ele nu imi reproduc liturghia, dar astea sunt detalii de la sine intelese. Tocmai pentru ca ne acceptam.)

Cat priveste catedrala, eu cred ca cea mai mare parte dintre cei pro-constructie sunt pro doar din superstitie (sa nu-i "bata DD" auzind ca au fost contra).Nu cred ca au gandit problema rational si sunt pro din convingere.

Mergi la inceput

Nu, credinta nu este doar atunci cind esti vulnerabil sau nu ar trebui sa fie.. dar nu stiu cum se face ca oameni care nu au crezut niciodata, au intors problema la 180 de grade si au inceput sa creada dupa un moment din asta crucial. De aceea am adus in discutie, pentru ca numai eu cunosc citiva oameni in a caror credinta cred, dar care au ajuns acolo unde sint acum dupa ce au fost fff greu incercati. Si, am asa senzatia ca cu cit anii de ratacire si necredinta sint mai multi, cu atit atunci cind o fac, vine din ei, nu din afara si cu atit credinta este mai puternica si de nestramutat. Si te asigur ca este destul de autentica, la fel de autentica ca si necredinta ta... chiar daca a venit in momente de vulnerabilitate.

De acord cu tine in privinta constructiei catedralei, dar uite, ca sint oameni cu adevarat credinciosi care o doresc cu adevarat si care nu au nevoie de alte lucruri (pe care se cheltuiesc bani publici vreau sa spun) si mai sint si din astia ca mine, care considera ideea in sine nobila si egala cu alte dorinte ale unui popor. Nu as fi de acord daca s-ar construi doar din bani publici, dar daca are o subventie si restul se string din donatii, si asa am inteles ca este, nu vad de ce atita suparare. Si aici sint subventionate culturile, cultele si lumea este impacat cu ideea acesta, face parte din normalitate. Conflictele apar doar atunci cind, omul dupa ce a primit ce si-a dorit, vrea mai mult, si mai mult...

Sper ca nu ma dezamagesti si tu si imi spui ca esti cununata la biserica si ti-ai botezat copilasii aia cu nume superbe, doar din cauza presiunii societatii!

Imi place sa discut cu voi, dar e nevoie de un alt subiect, deja am iesit mult in afara lui.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Iti spun din experienta, e mai bine sa spui ca esti musulman, scientolog (deci apartii de o biserica), decat ateu (de capul tau). J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Nu, cel mai rau nu e sa fii ateu ci sa simti ca un ateu dar sa fii ortodox.

Citesc de ceva vreme pe aici: http://sclavii.blogspot.com/ si ma intreb, de ce mi-e atit de limpede?

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

E in regula daca discutam aici sau vreti sa deschidem alt subiect? Mie imi place discutia.

Daniela, deci pe acolo mai procrastinezi. Interesant blog, l-am rasfoit un pic. Mi-a placut la nebunie comparatia cu copacii, sper ca e in regula ca citez:

'Competitia pentru resurse, transpusa în competitie pentru statut social genereaza tot felul de comportamente inutile care nu îi ajuta sa supravietuiasca mai bine ci doar face uz extensiv de resurse, începând cu resursele naturale si terminând cu cea mai scumpa resursa a speciei, care este timpul liber. Acel timp liber care este absolut necesar unei anume activitati numita gândire.'

Atit doar ca, in calitate de om iubitor de munti si de inaltimi, pot spune ca merita sa consumi resurse sa ajungi la inaltimea copacilor si a muntilor, spiritual vorbind sau fizic, urcind in ei si pe ei. Dar nu si in cazul unui statut social, in care, spiritul de turma - adica eu nu cred, dar merg la biserica pentru ca societatea mi-o cere, are un rol foarte important.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Nelia, cunosc si eu asemenea exemple de persoane devenite credinciosi absolut autentici dupa o experienta dura de viata, asa cum cunosc si cazuri de persoane devenite astfel dupa un atac cerebral (vorbesc serios si fara vreo ironie). Se pare ca exista ceva in creierul nostru care ne determina sa fim sau sa nu fim credinciosi, vorbeam mai devreme despre biochimia creierului, un ceva care la o adica se poate modifica intr-un sens sau altul. Se pare ca undeva in evolutia noastra, acset concept de divinitate s-a dovedit util (pentru ca, asa cum spuneam si stim, ajuta la anxietate si in momente de criza) si a ramas imprimat ca si inclinatie in structura creierului nostru.

In privinta catedralei, personal nu ma macin prea tare, sigur ca daca pun problema banilor publici, consider ca sunt multi folositi anapoda, dar asta deja tine de opriunile mele politice si de faptul ca sunt in dezacord oricum cu majoritatea politicilor publice din Romania.

O sa te dezamagesc pe jumatate: nu sunt cununata la biserica si nici nu intentionez, dar pe copii i-am botezat vara trecuta (deci la 6 si 4 ani) ca o concesie facuta mamei mele, concesie despre care nu voi da mai multe detalii deoarece sunt foarte personale.In orice caz, am considerat ca nu e ceva ce le poate face rau si am discutat cu ei problema pe toate fetele atat inainte cat si dupa explicandu-le atat pozitia mea cat si a bunicii. Nu la "presiunea societatii" care a existat, dar nu m-am simtit presata , doar extrem de amuzata sa vad ca toata lumea care auzea intamplator ca nu-s botezati la asa "varste mari" era in soc. Chiar oameni de la care nu te-ai fi asteptat vreodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b

Citesc de ceva vreme pe aici: http://sclavii.blogspot.com/ si ma intreb, de ce mi-e atit de limpede?

Foarte tare! Multumesc pentru blogul asta, m-am amuzat teribil!:)))

Mergi la inceput

Daniela, eu ma refeream la raspunsuri mai bune sau mai putin bune cand esti intrebat despre asta si simti scopul intrebarii. Uite inca un blog bun, pe care il urmaresc eu: http://lazypawn.com/wordpress/

J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Mergi la inceput