Chiar avem nevoie de asa ceva?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Am citit ca ar exista o gena a credintei, sau in alt loc despre o structura a lobului temporal. Cine stie? imi lipseste complet dispozitia pentru orice de natura mistica.

Nu stiu daca e genetica, dar ai dreptate spunand ´´dispozitie´´

Cei care cred in divinitate sunt cei care au nevoie in viata lor de previzibilitate.

Sigur, nu generalizam si nici nu vorbim de habotnici,NU VORBIM DE RELIGII si dogme, vorbim de cei care au nevoie sa creada intr-un mers firesc(clar) al lucrurilor, in ceva puternic ,prezent in vietile lor, ceva ce ii linisteste in fata necunoscutului, ceva pe care sa se bazeze:
-daca fac cutare si cutare primesc\se intampla cutare si cutare;
-daca am nevoie de ajutor, il cer si sunt sanse sa-l primesc de la ceea ce e mai puternic decat mine si ma poate ajuta, adica divinitatea;
-daca mor( sa nu uitam ca multora le e frica de moarte) voi continua defapt sa exist, dar altfel;
-etc etc

Oamenii au nevoie de siguranta, de certitudini.

La polul opus se afla oamenii de stiinta, cercetatorii.(cred ca printre ei sunt cei mai multi atei, dar nu am date statistice) Acestia cred mai putin in divinitate, ei nu sunt deranjati de imprevizibil,pe ei ii atrage si ii stimuleaza tot ceea ce e necunoscut, ei cauta sa AFLE si sa inteleaga. Pe ei nu-i deranjeaza ´´nimicul´´ de dupa moarte, de exemplu, tocmai pentru ca nu poti defini acel nimic, ce e acel nimic? Si cum ziceam, ei nu-s speriati de ceea ce nu cunosc, ba dimpotriva :))

Si intre astea doua, previzibil si imprevizibil, sunt si alte categorii. Sau cei care oscileaza, cauta cat cauta, se opresc la ceva, cauta apoi in continuare.

PS- cei din avion erau habotnici si nesimtiti. Nu e treaba nimanui ce ai tu in suflet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Nu la "presiunea societatii" care a existat, dar nu m-am simtit presata , doar extrem de amuzata sa vad ca toata lumea care auzea intamplator ca nu-s botezati la asa "varste mari" era in soc. Chiar oameni de la care nu te-ai fi asteptat vreodata.

Sigur ca societatea nu are mijloacele de a pune presiune pe un ateu sa-si boteze copiii, presiunea se pune in familie. Prin sataj sentimental sau prin 'apelul la frica' (asta am luat-o de pe blog). Ai mei parinti respecta decizia noastra, ei insisi nefiind bisericosi, insa restul rudelor nu rateaza nicio ocazie sa ii taxeze pe ei. Si cu cat te departezi de mediul familial presiunea este mai mica si socul mult mai mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Ce bloguri...daca suntem la capitolul critica a religiei, nimic nu este mai flawless decat good old Carlin: http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o
Dar cred ca trebuie sa ne mature moderatorii de aici ca deja am facut varza subiectul oamenilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Inaioana, nu-mi prea place domnul pus de tine... ca tot vorbeam despre acceptare. Intre ceea ce spune el si veti arde in iad daca nu va botezati copiii nu e nici o diferenta.

Am exagerat cind spun ca ma dezamagesti daca... era un fel de a spune, sa stii. Dar ma bucur totusi sa citesc ca esti consecventa.

Accept, eu nu cred nici in presiunea familiei. Adica ea exista, categoric, dar daca o simti tu, ca ateu, atit de tare incit sa faci altfel decit iti dicteaza ratiunea si inima, atunci inseamna ca ceea ce exista in tine nu e atit de puternic pe cit crezi. Nimeni si nimic nu ma poate sa fac altfel decit ceea ce simt decit in masura in care ceea ce simt este supus incertitudinii. Daca o fac de dragul altora, atunci o fac tot pentru ca vreau.

Eu recunosc ca am dispozitie spre misticm in general... imi place, il ador. Daca as incepe sa explic, termin vreo 5-6 capitole singura. Dar nu sint de acord cu scoaterea din laicitate a institutiilor si a locurilor publice. Cind spun spatiu public pentru mine inseamna spatiul tuturor, deci acesta nu trebuie sa fie invadat cu lucruri intime si personale decit in masura incit vrem sa discutam despre ele, in totala acceptare.

Nu vad nici un rost al religiei in gradinite si scoli, aia se face in familie daca se face si la biserica la care merge familia. Sint de acord insa cu ore de istorie a religiilor, a miturilor, a credintelor de tot felul de pe acest pamint din vechime pina acum, lasind la latitudinea copilului sa faca interpretarile lui, personale. Nu-mi place indoctrinarea copiilor, ci aducerea la cunostinta lor la nivel de informare, uite aia zic asa, altii spun asa... asa se spune acum, asa se spunea pe vremuri, asa se face, asa se facea. De ce? Pentru ca ei credeau asa. Esti liber sa crezi cum simti!

Si mai cred ca botezul ar trebui sa aiba loc la virsta adulta, in deplina cunostinta de cauza, la fel ca si casatoria de altfel. Adica mi-ar placea sa fie slujbe de comuniune cu divinitatea in care cred parintii, pentru linistea lor, mai ales daca sint credinciosi, dar botezul in sine, legamintul suprem al copilului cu divinitatea sa fie hotarita de copilul devenit adult si numai daca acesta doreste.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Inaioana, nu-mi prea place domnul pus de tine... ca tot vorbeam despre acceptare. Intre ceea ce spune el si veti arde in iad daca nu va botezati copiii nu e nici o diferenta.

Ei, zdrang. E un show de stand-up comedy, c'mon, omul nu e fanatic in niciun sens, nu poti pune egal intre una si alta.
Esti prea serioasa, dom'le.

(PS Vezi ca ti-am dedicat o poza undeva.)

Edit: Gresesti cand te referi la atei care ar face ceva diferit decat le dicteaza ratiunea si inima, inca de doua ori. O data pentru ca presupui tot atata pasiune in ateism ca si in misticism ceea ce nu prea se intampla (fiind o alegere rationala, nu e atat de "pasionala") si a doua oara pentru ca a face o astfel de alegere (sa participi la un ritual religios, in cazul nostru) nu e neaparat o alegere irationala (desi consideri riualul in sine irational) si nici impotriva sentimentelor (care nu e musai sa fie pozitive fata de ritualul in sine).
Nu stiu daca am reusit sa fiu corenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Pardon, trebuia sa zic ca nu-mi place ce spune despre religie, asta daca il aduci ca exemplu de cit de bine le-o spune... altfel il consider un comic bun, am urmarit mai demult un filmulet despre un studiu al societatii, nu mai stiu cum se numea ca sa-l pun, la care am ris cu lacrimi, atit de bine le spunea.

Si ti se pare, nu sint absolut deloc serioasa...

Edit: Nu, nu la participare ma refer, pe asta o inteleg. Ci la faptul ca participi, de multe ori chiar activ, adica nu esti doar un simplu participant, ci cel asupra caruia este efectuat ritualul, din motive personale si diverse... dar apoi, in discutii cu 'rationali' vii si spui ca ai facut-o impotriva vointei tale, ca tu nu crezi, ca te-a deranjat teribil, dar ai facut-o pentru ca altfel nu se putea, presiunea a fost prea mare.

Da, pentru prieteni, pentru mama, tata, bunica, de dragul lor, pentru linistea lor, pentru ca pentru ei inseamna mult, iar tu poti sa o faci fara sa te afecteze avind ratiunea de partea ta... inteleg si mi se pare mai mult decit in regula sa spui asta.

Dar sa lasi senzatia ca esti un ateu convins pina in pinzele albe, dar ai fost 'tirit' (prin presiune) in fata altarului sau cu copilul in brate in fata cazanului pentru botez... asta nu mi mai pare in regula. La asta ma refeream... si in general, nu la situatia ta in particular.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Mie nu mi se pare corect sa se construiasca catedrala aia din bani publici mai ales in conditiile in care economia e la pamant, sanatatea si invatamantul sunt pe moarte, asistenta sociala aproape inexistenta, etc. Daca doresc credinciosii sa stranga bani e ok, dar nu e corect sa se faca din bani publici.

Discutia legata de moarte mi se pare interesanta. Am observat ceva foarte interesant aici in Australia. Majoritatea australienilor nu sunt credinciosi si foarte rar isi boteaza copiii sau participa la slujbe. Am crezut intotdeauna ca credinta te face mai putin anxios in fata mortii dar am inceput sa-mi revizuiesc parerea. Am observat ca australienii nu sunt nici pe departe atat de anxiosi in legatura cu moartea cu unt romanii de exemplu. Vorbesc atat de pacientul caruia i se spune ca mai are de trait cateva luni cat si despre familie. La fel, cei credinciosi par sa se agate mai mult de un bolnav care nu mai poate fi salvat. Probabil din cauza ca religia spune ca nimeni nu e fara pata, fara greseala si atunci credinciosul trebuie sa infrunte ideea unei eternitati in iad fata de cel care nu crede si care trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca totul se va termina si gata.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Vreau si eu sa intreb pe Inaioana si LadyJ cum pot limita in halul asta lumea interioara si viziunea asupra lumii ale unei fiinte umane.

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Pai apropo de ce se invata la scoala si impactul asupra copiilor.Mama unui bun prieten avea in plasament doi copii de 7 si 10 ani,copii luati de cand erau in fasa si ulterior adoptati.Femeia s-a stins de cacer la pancreas in urma cu doi ani.Eram acolo toti,necajiti de suferinta prietenului nostru,doar copiii se jucau si erau veseli.La intrebarea'de ce sunteti asa veseli ca v-a murit mama" stiti ce au raspuns?Ei,doar peste trei zile vine inapoi.Asa ne-a spus la scoala.De ce sa plang daca poimaine vine inapoi?Si au stat iar a treia zi erau la mormant asteptand sa apara mama.
Ei e bine ce-i invata in scoli?
Nu va spun ce a urmat cand au vazut ca nu mai vine...

Mergi la inceput

Deni, pai trebuie sa reformulezi intrebarea, ca eu nu stiu ce sa iti raspund la asta. Mie imi pare ca fac tocmai invers, ca deschid copilului perspectivele si ii dau liber la viziune, neoferindu-i o reteta de-a gata care ar fi o religie anume.
Pe langa asta, nici nu ma abat de la teoria mea conforma careia copilului trebuie sa ii spui intotdeauna adevarul. Asta nu inseamna ca eu spun ca adevarul este doar ceea ce cred eu ci ca eu cred asa, altii altfel etc, iar cand vor avea varsta discernamantului vor putea cerceta, invata si alege ce li se pare mai plauzibil. noi chiar discutam despre diverse religii cand discutam despre anumite culturi, inclusiv despre cea ortodoxa a romanilor. Si sincera sa fiu, eu cred ca au o perspectiva mai larga asupra religiei si religiilor decat alti copii de varsta lor zisi ortodocsi.

Mergi la inceput