Chiar avem nevoie de asa ceva?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Nu stiu de unde pana unde s-a ajuns la termenul "ateu"! Daca nu mergi la biserica esti ateu? Eu cred ca e foarte dificil sa fi ateu- iti trebuie o educatie serioasa pentru asta si nu ma refer la scoala ci la ce iti transmite societatea. La noi e dificil sa fii un ateu veritabil pentru ca suntem o societatea traditionalist-religioasa si e extrem de dificil sa treci peste ideile inoculate in frageda copilarie. Pun ramasag pe orice ( pe 10 audieri de liturgie ) ca niciunul de aici nu este ateu. Nici eu nu sunt, ar fi aiurea sa sustin asta pentru ca ar fi complet neadevarat. Nu merg la biserica dar asta nu ma face ateu ci, cred eu, circumspect la intentiile reale ale bisericii, fara a cadea victima vre-unei teorii a conspiratiei. Nu sunt ateu pentru ca cred in existenta unei divinitati dar nu identica cu cea predicata de pazitorii sufletelor pe Pamant. Divinitatea si relatia cu aceasta e o chestiune personala si nu generala, nivelatoare, pentru ca oamenii nu sunt identici, raportarile sunt diferie si experientele de viata si urmele lasate de acestea sunt un curcubeu cu mii de nuante.

Poate v-am lasat impresia ca nu respect oamenii credinciosi. Si aici e ceva ce va pot spune. La mine acasa vin din cand in cand crestini neo-protestanti misionari si sunt bine primiti. Nu ii contrazic cum imi sta pe limba rau de tot. Ii apreciez ca risca sa fie altfel. Poate pentru ca eu nu pot fi. Totusi, am avut un zambet amar cand un domn, impreuna cu copilul sau a venit la noi acasa si s-a luminat cand a vazut o carte groasa pe o masuta si mi-a spus: "vad ca Biblia e aici, la vedere". Mi-a fost jena cand i-am spus ca e volumul II din "Pe aripile vantului" si nu pentru ca nu era Biblia ci pentru ca a fost foarte fericit sa creada ceva si eu l-am dezamagit. Ca om, nu ca si credincios.Acum am ajuns sa il ajut pe copil sa isi largeasca orizontul literar si sper sa ii conving parintii sa il lase la cursurile de dans sportiv (aici am o dilema intru-cat nu stiu daca dansul e pacat pentru ei sau nu. daca ma poate lamuri cineva, ii multumesc anticipat).

Ca am fost ipocrit ca m-am casatorit in biserica nici asta nu cred. Faptul ca mi-am dorit ca sotia mea (mediu credincioasa) a dorit sa fie asa ma face ipocrit? Era sa imi incep viata de familie printr-o lipsa de intelegere? Nu, era prea mult si nu merita ceva atat de comun sa imi umbreasca acea zi.

Nu cred de asemenea ca presiunea parintilor de a fi in "randul lumii" e de neglijat. Nu este pentru ca avem o datorie imensa fata de ei si nu am de gand sa le provoc neplaceri suplimentare chiar daca asta ma face sa fac rabat de la propriile convingeri.Si nu consider asta o povara prea mare avand in vedere ca i-am facut fericiti. Poate e greu de inteles dar eu consider ca s-au chinuit destul si nu e cazul sa continue asa.

Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah
Pun ramasag pe orice ca niciunul de aici nu este ateu.

Defineste mai clar "orice" asta, ca sa stiu cu ce imi esti dator.

Nu, nu a spus nimeni ca esti ateu "daca nu mergi la biserica", cei care s-au definit a fi atei au facut-o in concordanta cu intelesul din DEX adica de "persoana care neaga existenta oricarei divinitati".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Ioana, intrebarea mea nu are nicio legatura cu copiii.

Are legatura doar cu faptul ca analiza lumii interioare a oamenilor (credinciosi sau nu) si a motivelor lor e extrem de greu de realizat satisfacator. Chiar si empatic. Cum empatica nu ai cum sa fii fata de un credincios si cum fiinta umana e prea complicata pentru a putea fi inghesuita intr-o cocioaba alaturi de un modest trusou de motive care sa ii explice credinta in ceva (nu conteaza ce), ma miram si eu de unde atata aplomb (asta e singurul sinonim pe care l-am gasit pentru habotnicia atee :).

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:

La noi e dificil sa fii un ateu veritabil pentru ca suntem o societatea traditionalist-religioasa si e extrem de dificil sa treci peste ideile inoculate in frageda copilarie. Pun ramasag pe orice ( pe 10 audieri de liturgie ) ca niciunul de aici nu este ateu.

WOW! Deci daca nu esti ateu pentru ca nu poti sa treci peste ideile inoculate in copilarie (?!) inseamna ca nu exista atei...

Edit: audierile la liturghie se cumuleaza, da? Deocamdata ai 10 de la inaioana si 10 de la mine.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui accept92

Citat:

La noi e dificil sa fii un ateu veritabil pentru ca suntem o societatea traditionalist-religioasa si e extrem de dificil sa treci peste ideile inoculate in frageda copilarie. Pun ramasag pe orice ( pe 10 audieri de liturgie ) ca niciunul de aici nu este ateu.

WOW! Deci daca nu esti ateu pentru ca nu poti sa treci peste ideile inoculate in copilarie (?!) inseamna ca nu exista atei...

Edit: audierile la liturghie se cumuleaza, da? Deocamdata ai 10 de la inaioana si 10 de la mine.

Gandeste, gandeste, gandeste!!! - Winnie The Pooh

Relelor! :))))
Sustin asta, ca e dificil sa fii ateu pentru ca asa cred. Nu trebuie sa confundam "hulitorii" (ca sa raman la vocabularul bisericesc) cu cei care chiar nu cred. Aici vedeti unul care chiar stie ce e hulirea http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/20614/Un-preot-incredibil-din-Arad/

Daca merg la 20 de sedinte de spalare a creierului sunt terminat...deci...nu se cumuleaza.

Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

LadyJ, o categorie intermediara poate sa existe, da? Eu fac parte din ea. Am o formatie cat se poate de stiintifica si totusi cred cu tarie. Nu am nevoie de certitudinile pe care ti le da religia ca sa ma simt linistita si impacata. Insa cred ca dupa moarte nu este un nimic. Am eu credintele mele exacte, ce ar putea fi considerate eretice de Biserica Ortodoxa si poate de Crestinism in general, insa asta nu ma impiedica sa merg la Biserica daca simt nevoia (si simt nevoia sa fac asta).
Altceva, preotii sunt oameni si au o meserie. Sunt sigura ca unii au si o menire in viata asta si vocatia de a-si face misiunea de preoti. Si totusi nu cred ca e nevoie sa faca asta gratis sau in saracie! Medicii trateaza gratis? Orice serviciu pe lumea asta ar trebui platit.
Bani de Catedrala Neamului, fiindca asa a decis guvernul? Guvernul decide multe si nu ne intreaba. Si sunt multe altele muuult mai rele. Cand o firma da spaga de milioane de euro statului (unor oameni de fapt), pentru a castiga o licitatie la niste preturi aberante, de 10 ori mai mari decat ar trebui, nu se cheama ca statul/guvernul baga mana in buzunarul meu? Ba da! Adica eu platesc si spaga aia si serviciile/bunurile de 10 ori mai scumpe, nu?
Pai si atunci, pot sa constuiasca si catedrala neamului si ce spitale sau patinoare sau sali de sport vor "ei" si cred ca e necesar, daca totul ar fi corect si justificat financiar si daca ar avea o constiinta care i-ar impiedica sa fure si sa faca lucruri necinstite.
Deci nu catedrala neamului sau bisericile sau preotii sunt lucrurile dureroase in tara asta. Nici macar credinta sau necredinta unora sau studiul obligatoriu al religiei in scoli.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Sa stii ca,si daca ai facut-o la catolici,in semn de "rebeliune", nu e decit un teribilism de fapt, nu stiu pe cine ai socat, copilul acela e la fel de botezat la catolici ca si la ortodocsi,n-ai infruntat lumea decit pe jumatate.

Atunci nu s-a vrut a fi nicio rebeliune, dar asa a fost perceputa. Despre biserica ortodoxa nu vreau sa-mi expun aici parerea ca nu vreau sa jignesc pe nimeni dar o sa-ti spun cum vad eu biserica de rit catolic in deosebirile ei fata de cea ortodoxa. Bisericuta asta care-mi place mie nu este niciodata incuiata, la orice ora poti intra daca ai nevoie de putina liniste iar daca ai nevoie si de preot el locuieste intr-o casuta lipita de biserica si este disponibil la orice ora. Unde mai pui ca inauntru este lumina, sunt flori, se sta in mod civilizat pe bancuta si daca te duci la liturghie ai sa constati ca preotul vorbeste si nu mormaie iar in jurul tau sunt oameni de toate varstele, in special tineri si nimeni nu pare sa fie acolo ca sa ceara ceva sau impins de saracie, boala, disperare sau sentimente de vinovatie. Nu ai sa vezi pe nimeni cocosat pupand icoane, dimpotriva, gestul facut de catolici la intrarea in biserica mi se pare unul de mare demnitate. De fapt mie mi se pare ca asta promoveaza biserica catolica (cacofonie legala, nu?)...demnitatea umana. Plus ca nu marjeaza pe cantitate ci pe calitate (a enoriasilor). Despre preot...tot respectul...un om cald si intelept cu care am stat o ora de vorba in gradina bisericii si care chiar a vrut sa ne cunoasca cu adevarat.

Si fetita cea mare nu este botezata, botezul la catolici nu este complet pana la prima comuniune. Asta asa...for the record. Si daca va dori sa mearga in continuare pe drumul asta chiar m-as bucura, stiu ca ar intra intr-o comunitate de calitate.

Asa ca AkaManah, daca spui ca nu esti ateu, sa stii ca exista o alternativa demna de luat inseama in biserica catolica.

Cat despre atitudinea ta Katya, care iti freci mainile a satisfactie sa cunosti un ateu care ia numele dumnezeului tau in deradere si ii spui plina de satisfactie ca este ortodox pentru ca asa a fost botezat...tu nu ai nevoie de nicio alternativa, biserica ortodoxa ti se potriveste manusa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Te rog sa ma crezi ca am experienta.

Imi pare rau. Nu m-am gandit niciodata, nici n-am auzit despre asa ceva. Stiu ca unele persoane sunt mai insistente, mai ales din unele culte pe care, generic, ii numim "pocaiti", dar nici macar oamenii aia nu jignesc, pot fi, cel mult, sacaitori.
Cum sa ascunzi ca nu esti credincioasa? Nu-i corect...imi aduc aminte ce conversatii grozave trageam cu prieteni atei, vorba lui accept, la cate o bauta, fiecare cu argumente, fara sa ne jignim vreodata sau sa ne scada stima unii pentru altii.
Pur si simplu n-am auzit de discriminare pe tema de religie.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Citat:

Pur si simplu n-am auzit de discriminare pe tema de religie

Ma sochezi! Cum nu ai auzit de asa ceva? Exista peste tot numai ca trebuie sa invatam ce e discriminarea pentru a o sesiza. La noi acest gen de discriminare incepe de la nivel inalt nivel...institutional si merge pana la relatii de servici sau chiar la relatii sociale.

http://www.trilulilu.ro/lauvoi/c7dd44c61c8d69?playlist=78062

Mergi la inceput

Eu cred ca biserica ortodoxa este direct raspunzatoare de aiureala care a ajuns astazi ortodoxia. Pentru ca filosofia ei este...pe asta l-am botezat deci il numaram la noi...+1...excelent! De parca asta ar fi misiunea lor.

Mergi la inceput