Chiar avem nevoie de asa ceva?
Am vazut aseara la tv stirea asta http://stirileprotv.ro/stiri/social/fiecare-biserica-are-chitantier-pentru-donatiile-la-catedrala-neamului.html
Intrebarea mea este chiar avem nevoie de asa ceva? De o asemenea catedrala, la asemenea dimensiuni?
Mie una mi se pare prea mult! In conditiile in care copiilor bolnavi de leucemie din Romania parintii trebuie sa le cumpere medicamentele, spitalele motivand ca nu mai au fonduri!!
Sa nu ma intelegeti ca sunt impotriva religiei sau ceva de genul. Doar ca nu consider ca avem nevoie de asa ceva.. Si chiar vor fi oameni care vor cotiza? De buna voie??? Sau cand vom merge sa ne botezam copiii "ni se va spune" ca o vor face in schimbul unei sume pentru ridicarea catedralei?
Din cunostintele mele stiu ca marii sfinti l-au gasit pe Dumnezeu traind si rugandu-se in pustietate!
Oare nu se indeparteaza biserica de la adevarata sa misiune?
P.S. Mi-am amintit ca cu ceva timp in urma am citit ca unele bisericile comercializeaza "vin bisericesc"...
Andreea, mami de
Irina (8 martie 2010) si din nou
14+ (DPN 15 august 2011)
Raspunsuri
capcaunul spune:
Nici religie cu forta si nici sanatate cu forta nu se pot face intr-o societate libera. Nimeni nu ne impiedica ca in loc sa botezam un copil sa donam banii astfel economisiti unor spitale. Cand Biserica va sesiza ca enoriasii isi indreapta darnicia catre institutii laice, va sprijini si ea aceste institutii pentru a-si recastiga increderea.
bonsai spune:
ami_84
ai grait "adevarul"
cam aceasta a fost si reactia mea,mai ales ca lucrez in amaratul asta de sistem sanitar si chiar ma doare atunci cand ajungi la serviciu si numeri ultimele flacoane de ampicilina sau mai grav ai o ultima fiola de antialgic in stoc pe care trebuie sa o imparti la 3 bolnavi,ca doar e ultima.......
Gabi_K spune:
am vazut la stiri, ca popii nu mai boteaza copiii doar in schimbul unor "donatii" ca vezi doamne, au de platit curent si diverse facturi. Ii filma cu camer ascunsa, si apoi cand le-a zis ca au fost filmati, imediat isi schimbau "mantaua".
Parerea mea e ca degeaba face BOR o biserica pompoasa si inca vreo cateva sute biserici imense (cam atatea se construiesc la ora actuala in tara) ca tot nu vor fi mai multi credinciosi. Mare pacat, fiindca daca nu ne rugam pt sanatatea noastra, nimeni nu ne tine in viata, degeaba ne bazam pe sistemul sanitar 
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
AkaManah spune:
Daca se indeparteaza de la adevata misiune?! Nu! Misiunea lor e sa faca bani sa supravietuiasca in conditii foarte bune. Misiunea declarata insa de ei e altceva. Unde este "saracia si umilinta" in averea lasata de prea.....blabla-ul Anania de la Cluj. 300.000 de euro din salariul de bugetar. Stim clar ca un salariat normal nu face banii astia nici in 100 de ani.
Revenind la problema noastra. Nu va e clar ca sunt organizati piramidal si ca executa dispozitii de sus (nu foarte de sus daca ne gandim la divinitate)? Catedrala neamului e de fapt a lor si un alt mijloc megalomanic de a capta intr-un mod rusinos adulatia maselor. Si fac fara rusine construind biserici scumpe in conditiile in care semenii lor mor de foame, frig si boli cauzate de saracie.Nu ati vazut ca popimea nu se da in laturi sa ia banutii unei babute amarate si asta pentru ca fiecare donatie e "bineprimita". Pe cand...plata? Pe cand vor da ceva inapoi?
E clar, biserica e extrem de vie institutional dar moarta de foarte mult timp din punct de vedere spiritual. Divinitatea e una si biserica e cu totul si cu totul altceva.
Pacat ca ne lasam jefuiti si probabil si eu voi face la fel si asta pentru ca asa e "traditia". Credinta trebuie sa fie in Dumnezeu si nu in biserica. Dar pentru asta trebuie sa ne smulgem din traditie si obedienta.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
calipso_zeus spune:
Toata lumea are dreptate.Pacat ca Dumnezeu a ajuns sa fie echivalat cu cat e de inalta biserica.Nu e nevoie de biserici ca sa-l ai pe Dumnezeu.
Rufus spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui AkaManah Pacat ca ne lasam jefuiti si probabil si eu voi face la fel si asta pentru ca asa e "traditia". Credinta trebuie sa fie in Dumnezeu si nu in biserica. Dar pentru asta trebuie sa ne smulgem din traditie si obedienta. |
Am mai auzit variantele astea: credinta se poate manifesta oriunde, Dumnezeu e peste tot, biserica e un moft.
Eu nu cred asta. Sau, mai precis, aceste adevaruri nu sunt complete. Daca il gasim pe Dumnezeu oriunde si in orice, asta nu inseamna ca biserica poate diparea. Nici un credincios adevarat nu crede asa ceva.
Discutii despre biserici si preoti pot fi oricate; abia s-a incheiat unul stufos tot cu catdrala asta. Nu exista consens si nici nu cred ca poate fi.
Am mai intrebat, n-am primit raspuns. Poate acum: de ce apelati la preoti si va cununati, botezati, inmormantati, in biserica, in cadrul unei slujbe a unui preot, daca vreti (cei ce vreti...) sa va "smulgeti din traditie"? Eu stiu de ce merg la biserica. Voi, de ce o faceti? (chestia cu traditia nu tine...)
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
andata spune:
Rufus, lasa-ma cu nevoia imensa de biserici. Cred mai degraba in divinitatea aflata oriunde decat in preotul care era beat turta cand m-a cununat, decat in cel care mi-a spus ca fiul meu de 2 ani e pacatos, de cel care sta la 2 case de mine si trage niste chefuri monstru dar imi impune sa ii platesc 50 lei/an pt biserica. Fara chitanta. Daca il vedeai acum 6 ani cum era si ce casa si masini are acum...
Din bruma de religie pe care o stiu, tin minte ca Isus i-a izgonit pe toti aia care faceau negot in templu iar el isi tinea predicile cam pretutindeni numai in templu nu.
Catedrala Mantuirii Neamului e o palma la adresa tuturor, o declaratie a atotputerniciei bisericii si a neinsemnatatii populatiei. Sau poate s-au gandit ca la cat de grav e afectat sistemul sanitar, oamenii merg direct in rai, direct mantuiti.
Eu nu imi caut locul in rai in biserici. DD stie daca fac un bine, cand si cat o fac. Nu am nevoie sa imi tina un preot socoteala, nu e nevoie sa ma laud.
Preoti dezinteresati si devotati muncii lor cred ca sunt doar cativa si sigur nu se numara printre "preafericitii" care cladesc monstruozitati de biserici
Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara
Bijuterii cu suflet
blog de mama
Si ingerii au nevoie de ajutor
Blogul lui Mihaita
giani spune:
Pai eu cind m-am casatorit, am avut ideea geniala sa sar peste biserica, da' au sarit parintii pe noi, cum asa... ca ei se retrag daca nu e cu popa. Dupa care au urmat altele: botezuri, alte cununii- vreau nu vreau, altii decid.
Opinia mea, la intrebarea de ce apelam la popi, de traditie si din cauza celorlalti
aschiutza spune:
Din cite inteleg eu sunt donatii, adica bani dati benevol de oameni. daca unii oameni isi doresc o biserica si in loc sa isi cumpere un suc sau o revista ii doeneaza, care e baiul vostru? Nimeni nu e obligat sa mearga intr-o biserica ortodoxa. Alegerea religiei e libera...
Eu ma intreb daca oamenii care sunt atit de deranjati de constructia catedralei, sunt tot asa de deranjati de manastirirle din Moldova, de albastrul de Voronet, de Curtea de Arges. Daca acesti oameni ar refuza sa viziteze Sfintul Petru din Roma, Catedrala din Santiago de Compostela, Domul din Köln sau Notre-dame din Paris. Si in vremea aia mureau oameni de foame sau de leucemie... si acestea costa bani acum sa fie intretinute si restaurate.
Eu cred ca e nevoie si de viatza spirituala. Pe unii oameni ii face fericiti, le da un scop, un model de viatza. Culutura ortodoxa, ca ne place sau nu, s-a impletit sute de ani cu dezvoltarea spirituala romaneasca.
Aici in Germania poti oricind sa iesi din cadrul bisericii (se iau bani din impozit pt ele). Dar atunci nu te mai duci sa te casatoresti, nu mai vrei sa fii inmormintat cu popa. Mie mi-i se pare un pic ipocrit sa te plingi, sa dispretuiesti dar pina la urma tot sa te duci la biserica pt nunta sau botez. Daca exista Dumnezeu, asa cum vede pe preotul care nu crede, asa vede si pe cel care se casatoreste sau isi boteaza copilul de gura satului.
Citi dintre voi pe cae va deranjeaza biserica asta renuntati la concediul vostru la munte sau la mare ca sa donati banii pt copii bolnavi sau saracii care mor de foame? Asa cum voi aveti nevoie de concediu, asa au unii oameni nevoie de bierica aia si asa preotii din BOR isi doresc acesat biserica. Nu e necesara pt omenire, dar pt unii e importanta...