Chiar avem nevoie de asa ceva?
Raspunsuri - Pagina 2
psichoMom spune:
Ce ma deranjeaza pe mine cu adevarat este altceva:
Statul Roman tocmai a aprobat alocarea a 10mil eur de la buget pentru construirea acestei monstruozitati... Bine, biserica ceruse dublu. Nu a contat nici macar faptul ca ministrul culturii a catalogat ca exagerata aceasta decizie... bineinteles ca se va spuna ca el nu este ortodox si deci, e partinitor...
Ce ma mai deranjeaza este faptul ca in aceasta tara, unde se inchid spitale din lipsa de fonduri, biserica, in loc sa se aplece spre oameni si sa ajute prin strangerea de fonduri pentru spitale, scoli, orfelinate sau azile de batrani tine cu dintii de ambitia asta prosteasca de a construi un monstru inutil si opulent.
Care este rolul bisericii de fapt? sa arate prin bagare de bani in catedrale muuult mai scumpe decat ne permitem cat de bogata si potenta este sau sa fie alaturi de credinciosi in momente grele ca astea prin care trecem acum?
accept92 spune:
Mai oameni buni...Eu nu sunt dusa la biserica dar sunt vecina cu seminarul teologic si studentii de la seminar fumeaza sub geamul bucatariei mele. Nu va mai spun ca unu n-ar veni pe jos sau cu metroul la facultate, imi fac programul in functie de cum li se termina cursurile ca sa gasesc loc de parcare. Toti sunt copii de popi, biserica este o mare familie mafiota. Adica vreau sa spun ca e o lume mai dura decat aia a avocatilor, daca n-ai pe tata popa n-ai viitor in meseria asta. Iar la nivel inalt sunt bagati in politica si au si ei interesele lor financiare. Oricand se construieste ceva e loc de furat, dapoi daca se construieste ditamai colosul...e loc pentru 'toata lumea'.
nelia spune:
Mina sus cine a fost in nordul tarii ca sa viziteze bisericile de acolo sau in Italia sa viziteze catedralele. Si daca ati fost, spuneti de ce ati facut-o si daca nu, de ce nu o faceti.
Eu inteleg problema si inca foarte bine, nu e nevoie sa-mi explicati, dar palmele de pe obrazul neamului si al omenirii in general sint, in general, altele, nu construirea unei biserici sa a unei catedrale. Si aceste palme sint date tot cu subventii, dar nu am vazut nici un subiect despre ele.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
accept92 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui nelia Si daca ati fost, spuneti de ce ati facut-o si daca nu, de ce nu o faceti. |
Cum adica, justificari pentru 'de ce nu?'. Trebuie sa am motive sa nu o fac? Nici macar nu mi-am pus problema sa o fac. Si eu sunt atee, dar cunosc o gramada de ortodocsi declarati care nu calca in biserica decat la nunti si botezuri. Iar astia tineri - adica si mai tineri, ca tanara sunt si eu...ma intreb...pentru cine se construieste catedrala asta? Probabil se doreste a fi o atractie turistica, altfel nu-mi explic. Nu-mi spuneti ca si la mitropolie vine lumea, uitati-va la varsta celor care vin. Chiar va imaginati generatia copiilor nostrii facand cozi pe la biserica?
Sabina spune:
pai alea sunt opere de arta....(ceea ce sincer ma indoiesc ca va fi si catedrala asta ;P)
da na, unii cred ca arta nu e prea importanta.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Rufus spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui andata Rufus, lasa-ma cu nevoia imensa de biserici. Cred mai degraba in divinitatea aflata oriunde decat in preotul care era beat turta cand m-a cununat, decat in cel care mi-a spus ca fiul meu de 2 ani e pacatos, de cel care sta la 2 case de mine si trage niste chefuri monstru dar imi impune sa ii platesc 50 lei/an pt biserica. Fara chitanta. Daca il vedeai acum 6 ani cum era si ce casa si masini are acum... Din bruma de religie pe care o stiu, tin minte ca Isus i-a izgonit pe toti aia care faceau negot in templu iar el isi tinea predicile cam pretutindeni numai in templu nu. Catedrala Mantuirii Neamului e o palma la adresa tuturor, o declaratie a atotputerniciei bisericii si a neinsemnatatii populatiei. Sau poate s-au gandit ca la cat de grav e afectat sistemul sanitar, oamenii merg direct in rai, direct mantuiti. Eu nu imi caut locul in rai in biserici. DD stie daca fac un bine, cand si cat o fac. Nu am nevoie sa imi tina un preot socoteala, nu e nevoie sa ma laud. Preoti dezinteresati si devotati muncii lor cred ca sunt doar cativa si sigur nu se numara printre "preafericitii" care cladesc monstruozitati de biserici |
Andata, eu n-am vorbit de "nevoia imensa de biserici", asa ca ori ma confunzi, ori lasa-ma tu cu ceea ce crezi tu ca am eu nevoie. Esti libera sa cauti divinitatea unde ai chef si e vina ta ca te-ai cununat la un popa beat si acum te revolti. Daca ai sti sa-ti sustii o opine, in afara de scris, n-ai fi trait aceasta poveste.
Pentru mine, desi nu-i vad o utilitate in acest moment, Catedrala de care vorbesti nu este o palma, oricat de mult ti-ar placea tie sa crezi. Si nici bisericile si nici preotii nu-s palme de nici un fel. Este evident ca, asa credincioasa cum te declari, nu cunosti rolul bisericii si te opresti in popi beti si bani, aruncati in vant, dupa parerea ta. Daca tu crezi ca Dumnezeu stie precis ce si cand faci tu si nu-ti trebuie biserica, vorbeste in numele tau si iti promit sa nu te contrazic; in numele meu, insa, te rog sa nu o faci.
Cum adica intrati in biserica "de gura parintilor (a neamurilor, alumii)" si o faceti repetat, desi nu credeti in asta si sunteti si impotriva? Sunteti indreptatiti, cei care procedati asa, sa dati lectii? Pai, eu m-as cam ascunde...
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
cristoiu spune:
Eu nu vad o problema in faptul ca unii oameni vor dona bani pentru o asemenea constructie. Doar nu li se baga mina in buzunar, nu? Dau ca vor ei. Deci, e o constructie pentru cei care o vor. Sa speram sa fie si de bun gust, nu ca aia noua din Moscova spre exemplu.
Problema pe care o vad e cu suma "donata" de la bugetul de stat, care mi se pare substantiala. In conditiile in care nu sunt bani pentru spitale si scoli. Mie mi se pare o solutie civilizata asta din Germania. Toti catolicii platesc o taxa din salariu, care se duce direct spre biserica catolica. La fel si protestantii. Cine vrea sa beneficieze de serviciile bisericii, se declara credincios de ritul x si plateste taxa respectiva. SI pe urma, daca biserica vrea sa ridice catedrale peste catedrale, nu se supara nimeni.
nelia spune:
Tocmai asta am vrut sa spun, Sabina. Neamul romanesc are nevoie de o catedrala, are nevoie de un loc in care sa-si adune din nou istoria si arta. Si omul de rind doneaza bani pentru asta, ca si pentru celelalte biserici si manastiri contruite de-a lungul vremurilor.
Faptul ca, pentru a nu stiu cita oara, aceasta constructie va fi din nou una care suna a palme si nu a arta sau a credinta sau macar a loc de unire a romanitatii si a credinciosilor intru credinta in Dumnezeu, este vina generatiilor care o construiesc.
Cind te duci in nordul Romaniei sau in Italia, vezi in catedrale istorie si arta. Daca in catedrala neamului romanesc, generatiile viitoare de romani sau de turisti vor vedea doar o constructie urita, lipsita de gust si de istorie, fara sa oglindeasca nimic... atunci va fi contruita degeaba.
Atit timp cit nu e privita asa si eu ma indoiesc ca va fi o opera de arta sau un simbol al vremurilor prezente pentru atunci cind vor apuse. Va fi doar o constructie mare si rece, care va arata exact ca ceea ce pare a fi astazi neamul romanesc.
Accept, stiu ca nu ma crezi. Dar te asigur ca merita vazute si de catre atei, ele nu inseamna doar credinta, ci mult, mult mai mult... nu se poate descrie in cuvinte ceea ce inseamna, trebuie musai vazute si filozofat la fata locului.![]()
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
giani spune:
Da Nelia, catedralele alea din Italia sint istorice, nu s-au facut cu bani aprobati de parlament, pe vremuri deciziile de genul asta se luau altfel. N-ai sa mai vezi in ziua de azi, ca parlamentul italian ar mai aproba constructii grandioase, biserici imense . Da, mai aproba cite un stadion la vreo olimpiada, cu bani de la buget, dar olimpiadele aduc banii inzecit inapoi.
Rufus, nu prea imi e jena si nu ascund nici nu strig in gura mare ca nu merg la biserica. Nici macar impinsa de parinti. Am botezat, am facut-o pentru prietenii mei, si nu impinsa de la spate. Sint traditionalista, respect sarbatorile crestine, ma bucur de Craciun, ciocnesc oua de Paste, dar nu am putut gasi niciodata un punct de tangenta cu biserica. Si tot nu inteleg de ce sa ma ascund si sa imi fie rusine?
Marilena12 spune:
Catedrala Neamului este dorita de credinciosii ortodocsi. Si e libertatea fiecaruia dintre acestia sa doneze cat poate si vrea pentru ca Biserica Ortodoxa sa aiba o catedrala de genul asta (este testamentul catorva generatii de patriarhi si folosul este tot al poporului roman). Nu e nici o mafie in asta si nu se aloca banii din sanatate sau din alta parte pentru constructia de biserici, asezaminte monahale, etc. Oricat de dificil ar fi de inteles pentru unii bisericile ortodoxe sunt pline de credinciosi, oameni care au nevoi spirituale, au viata duhovniceasca, cunosc importanta si rolul Liturghiei, practica rugaciunea, participa activ la Sf. Taine, isi cresc copiii aproape de Biserica, etc.. Pentru acestia se ridica in continuare biserici, acestia sunt cei care doneaza bani, fac colecte sau cumpara diverse obiecte din biserici sau manastiri.
Sustin constructia catedralei la fel cum as fi sustinut la vremea lor constructia celor peste 40 de biserici si manastiri ridicate de catre Stefan cel Mare in vremuri mult mai grele pentru tara (dintre care unele sunt acum monumente UNESCO si fac parte din patrimoniul mondial cu toate avantajele care decurg din asta...). Nu din cauza bisericilor sta Romania jalnic la capitolul sanatate, sau economia este asa cum este! Spunea cineva ca sfintii Il gaseau pe Dumnezeu in pustietate. Da, faceau asta atunci cand erau jupuiti de vii daca isi marturiseau credinta si o mai faceau (multi o mai fac si azi)atunci cand alegeau calea monahala. Dupa cum stim acum persecutiile se fac altfel, oricine are dreptul la libertate religioasa si in afara de monahi care s-au retras din lume suntem extrem de multi credinciosi care traim in societate si care umplem bisericile la slujbe. In plus, Biserica are si o importanta misiune sociala pe langa cea liturgica.