Chiar avem nevoie de asa ceva?
Raspunsuri - Pagina 3
nelia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui giani Da Nelia, catedralele alea din Italia sint istorice, nu s-au facut cu bani aprobati de parlament, pe vremuri deciziile de genul asta se luau altfel. N-ai sa mai vezi in ziua de azi, ca parlamentul italian ar mai aproba constructii grandioase, biserici imense . Da, mai aproba cite un stadion la vreo olimpiada, cu bani de la buget, dar olimpiadele aduc banii inzecit inapoi. |
Bani si iar bani. Uite ca eu nici cu stadioanele nu sint de acord, nu alea mari pentru olimpiade, ci unele mai micute, pentru nevoile si sanatatea oamenilor. Orice sport care e ridicat la rang de olimpiada, isi pierde principiile de baza si e pacat.
Asta e o alta discutie, bineinteles, dar am vrut doar sa stii ca nu ma contrazici: parlamentele dau bani pentru lucruri de care, teoretic, nu toata lumea are nevoie. Si sint putini cei care sar in sus, pentru ca aduc bani, e prea multa lume implicata in ele... Caci, la urma urmelor, si sportul poate fi facut pe cimp, daca vrei cu tot dinadinsul, nu? Dar nu mai rupi tichete la intrare...
Si bisericile aduc ceva, liniste sufleteasca celor care au nevoie de ea. Daca unii dintre noi nu avem aceasta nevoie, nu inseamna automat ca nimeni nu are nevoie. E un lacas sfint si eu cred ca un credincios adevarat asculta mai patruns o liturghie intr-un lacas sfint, decit in desert sau in padure. Cind se construiesc stadioane, se construiesc pentru sport, nu se spune ce se face pe ele, in afara lui... asta ca o paralele cu popii care fac si dreg, asa este din pacate.
Si vorbind despre catedralele istorice din lume, inclusiv bisericile din Romania... nu cred ca vom sti vreodata exact cu ce jertfe au fost ridicate. Si nici nu conteaza, ceea ce conteaza este ca exista si un neam se raporteaza la ele, iar altii vin si le viziteaza, admirindu-e pentru ceea ce reprezinta.
Eu apar ideea, care e mareata... dar stiu ca in situatia Romaniei de astazi, din pacate, exista riscul ca aceasta ridicare a unei catedrale a neamului sa se transforme intr-o alta afacere banoasa pentru unii si gaunoasa pentru altii... iar rezultatul sa fie o uritenie, a carei arhitectura sa nu intereseze pe nimeni. La ce au facut urbanistii din Bucuresti, nu m-ar mira deloc, eu as mai amina-o un pic, poate vine alta generatie si iese ceva demn de admirat.
Si la fel as apara si daca ar fi o opera, un teatru, o biblioteca, sali de sport, piscine, patinoare... sanatatea nu se intretine numai in spitale, educatia nu se face numai in scoli. Desi, nici din acestea nu sint suficiente. Si daca altfel nu se poate, sa se faca cu bani publici, macar asa mai intelege si omul de rind ceva, oricum acesti bani publici se cheltuie pe lucruri din care putini trag foloase.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
XIO spune:
intr-un moment de criza acerba NU este normal sa dai 10 mil de euro pt. construirea unei catedrale.
banii aia ar trebui sa mearga acolo unde este nevoie urgenta de ei.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Katya spune:
Si eu sint convinsa ca bisericile vor fi pline si pe viitor.Si la Montreal se construiesc biserici romanesti cu duiumul, cind am emigrat eu acum citiva ani stiam de vreo 3-4, acum ceva timp am numarat intr-un ziar de lb romana vreo 9 biserici care anuntau programul pt crediciosi.Si nu stiu cum nimeresc eu, dar fie aici, fie-n Ro, bisericile-s pline ochi.Lumea sta si-n curti si asculta slujba la microfoane.Plus ca nu stiu cum de nimeresc si preoti buni si misionari, nu mai zic cite carti de spiritualitate avem, e atita bogatie-n ele, ca ma infior de contrastul intre inalta traire spirituala si intelepciunea parintilor, duhovnicilor si sfintilor romani si saracia duhovniceasca a omului traitor in zilele noastre.
Potrivnicii Bisericii sint de obicei exact cei care poate n-au citit nici macar o pagina de Biblie ,cei care nu stiu nici macar ce-s alea Taine ale Bisericii sau care nu cunosc semnificatiile cultului din care fac parte si,in lipsa de acestea, vin cu argumente de care amintea si Rufus: ca Dumnezeu(asta cind nu e "DD" sau "Doamne Doamne") e peste tot,ca n-avem nevoie de practica religioasa,"Dumnezeu e iubire"(adica daca zici asta, gata, stii tot si nu mai e nevoie de nimic) etc.Adica stiu ei (care de fapt nu stiu mai nimic in domeniu)ce e necesar si ce nu e necesar in domeniu.O fi romanul priceput la toate, dar la religie mai are de citit,asa ca ce poti sa spui cuiva care separa Biserica de credinta,cind Biserica e Trupul lui Hristos?Poti sa-i spui ca e ca si cind ai accepta ca ai nevoie de doctor si de medicamente,dar nu pui piciorul intr-un spital(ca vad ca se tot compara biserica si sist de sanatate).Cum ar putea cineva dintre acestia sa inteleaga ca Singele Domnului e Viata de care are nevoie un credincios si care Viata nu se poate procura decit din Biserica?De unde s-ar putea lua Impartasanie daca nu de la biserica?
Aka Manah,de unde stii tu ca batrinica ce a dat bani a fost "jefuita"? Daca ai fi stiut de vaduva biblica ce a dat din tot putinul(sau nimicul ei) cei 2 bani, ai fi inteles ca pt batrinica aceea banii dati la biserica sint o bucurie!Dar sigur ca tu ai pus o batrina (poate si imaginara) intr-o ipostaza dramatica:popa i-a luat banii! Faceti ca totul sa para afaceri, bani, taxe, mafie,"sistem piramidal"
.Tocmai citisem pe forum un sb in care se povestea de cit de mult fura asistentele si cite materiale sanitare au acasa de ar putea trata un bloc,asta a propos de ce zicea Bonsai cu biata fiola de algocalmin de impartit la 3 bolnavi si toate astea din cauza bisericii..
Plus ca si mie mi-e imposibil sa inteleg cum o fi sa te casatoresti la biserica sau sa-ti botezi copiii fara sa crezi in crestinism?.(Nu ma refer aici la acei credinciosi "medii" sa le spun asa care, fara a considera Biserica indispensabila, n-o refuza si practica de bine de rau si nu vin niciodata s-o loveasca). Cum adica din "traditie" sau ca se supara parintii sau vor prietenii??? Asa cum vin unii si spun ca s-a-mbolnavit copilul de la Impartasanie ca a luat microbi,dar duc copilul la Impartasanie ca se supara mama daca nu sau pt ca asa zice "traditia."Adica-n virtual si-n anonimat sintem mari si tari,iar in viata reala facem ce ne zic altii,n-avem curajul sa-i infruntam.
Poate ca asa se explica defularea si inversunarea asta,cine stie?
Om mai vorbi,noapte buna!
psichoMom spune:
| citat din mesajul lui Marilena12 Catedrala Neamului este dorita de credinciosii ortodocsi. Si e libertatea fiecaruia dintre acestia sa doneze cat poate si vrea pentru ca Biserica Ortodoxa sa aiba o catedrala de genul asta (este testamentul catorva generatii de patriarhi si folosul este tot al poporului roman). Nu e nici o mafie in asta si nu se aloca banii din sanatate sau din alta parte pentru constructia de biserici, asezaminte monahale, etc. Oricat de dificil ar fi de inteles pentru unii bisericile ortodoxe sunt pline de credinciosi, oameni care au nevoi spirituale, au viata duhovniceasca, cunosc importanta si rolul Liturghiei, practica rugaciunea, participa activ la Sf. Taine, isi cresc copiii aproape de Biserica, etc.. Pentru acestia se ridica in continuare biserici, acestia sunt cei care doneaza bani, fac colecte sau cumpara diverse obiecte din biserici sau manastiri. Sustin constructia catedralei la fel cum as fi sustinut la vremea lor constructia celor peste 40 de biserici si manastiri ridicate de catre Stefan cel Mare in vremuri mult mai grele pentru tara (dintre care unele sunt acum monumente UNESCO si fac parte din patrimoniul mondial cu toate avantajele care decurg din asta...). Nu din cauza bisericilor sta Romania jalnic la capitolul sanatate, sau economia este asa cum este! Spunea cineva ca sfintii Il gaseau pe Dumnezeu in pustietate. Da, faceau asta atunci cand erau jupuiti de vii daca isi marturiseau credinta si o mai faceau (multi o mai fac si azi)atunci cand alegeau calea monahala. Dupa cum stim acum persecutiile se fac altfel, oricine are dreptul la libertate religioasa si in afara de monahi care s-au retras din lume suntem extrem de multi credinciosi care traim in societate si care umplem bisericile la slujbe. In plus, Biserica are si o importanta misiune sociala pe langa cea liturgica. |
Nu, Marilena, nu este libertatea fiecarui cetatean caci pe mine nu m-a intrebat Guvernul cand a decis sa aloce 10 mil de euro din banii publici pentru aceasta catedrala. Pur si simplu ne-a bagat mana in buzunar fiecaruia dintre noi...
Si care este rolul social? Aaaaa, ca ar trebui sa aibe un rol social asta e alta treaba. A nu se confunda rolul social cu socializarea la slujba de duminica.... Ar avea un rol social daca in loc sa ceara bani pentru catedrala ar cere pentru construirea unui spital, a unui camin de batrani... Ce frumos ar fi sa iasa Preafericirea sa si sa zica: "Frati credinciosi, haideti sa facem ceva ca sa salvam spitalele, ca sa aibe copiii caldura in scoli, ca sa nu mai moara pensionari de foame si de frig in case! Donati bani si biserica va ajuta si ea cum poate!"
Ce frumos ar fi daca biserica, tot ca un semn de solidaritate cu poporul crestin si cu tara ar declara toate veniturile incasate si ar plati impozit.
Spune-mi, te rog, nu are aceasta tara destule biserici? Sunt covarsitor mai multe decat spitale si scoli, oricum. De ce acum? De ce sa aruncam banii pe o catedrala atat de scumpa cand tara asta se imprumuta ca sa plateasca salarii si pensii, cand se inchid spitale si teatre din lipsa de fonduri (asta pentru ca spuneai ca banii alocati nu se aloca din "sanatate sau din alta parte")
Nu spun ca nu ar fi frumos sa avem aceasta catedrala. Dar nu acum!!! Acum, in vremurile astea grele cand sunt oameni in aceasta tara care mor de foame, insistenta bisericii de a construi aceasta catedrala mi se pare cel putin indecenta.
Rufus spune:
| citat din mesajul lui giani Si tot nu inteleg de ce sa ma ascund si sa imi fie rusine? |
Uite de ce ma gandeam eu: daca nu ai nici un punct de tangenta, ce cauti acolo? Cum adica, o faci pentru prieteni? N-am auzit niciodata asa ceva! Stiu, in viata mai facem si lucruri care nu ne convin; dar, poate, sunt obligatorii. Biserica nu-i obligatorie. Daca nu-ti place (si te cred), eu zic ca te compromiti. Adica, ori merg si tac din gura, ori nu merg. Tu nu faci nici una din astea.
Asta voiam sa zic.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Rufus spune:
| citat din mesajul lui psichoMom Nu, Marilena, nu este libertatea fiecarui cetatean caci pe mine nu m-a intrebat Guvernul cand a decis sa aloce 10 mil de euro din banii publici pentru aceasta catedrala. Pur si simplu ne-a bagat mana in buzunar fiecaruia dintre noi... |
Nici pe mine nu m-a intrebat nimeni de ce este nevoie de un buget de vanatoare. Stiai ca exista? Eu nu-i gasesc utilitate, n-as da un leu pentru vanatoare, din moment ce, vad, se face "la privat" cu mare succes.
Concluzia? Guvernul nu trebuie sa te intrebe pe tine sau pe mine cum face bugetul.
De aia nu te-a intrebat nimeni daca esti sau nu de acord cu 10 milioane la Catedrala. Si nici nu o sa te intrebe.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
anya spune:
Rufus, iti raspund eu cum e cu mersul la biserica pt prieteni. Daca prietenii se casatoresc sau isi boteaza copilul te duci in biserica -asta daca sunt ortodoxi. Daca nu te duci la sinagoga, la moschee sau unde o fi. Acelasi lucru si cu o inmormantare - te duci sa cinstesti pe cel plecat, indiferent de tipul slujbei.
AndraP_87 spune:
Nu era vorba numai de banii dati de Guvern pentru biserica fara sa ne faca un sondaj de opinie inainte.
Spunea cineva ca daca vrei sa te casatoresti religios sau sa iti botezi copilul, are grija popa sa nu scapi fara o "donatie".
Asa ca eu nu inteleg cum catedrala neamului se ridica numai din banii celor ce se bucura ca ii dau.
Marilena12 spune:
| citat din mesajul lui psichoMom Nu, Marilena, nu este libertatea fiecarui cetatean caci pe mine nu m-a intrebat Guvernul cand a decis sa aloce 10 mil de euro din banii publici pentru aceasta catedrala. Pur si simplu ne-a bagat mana in buzunar fiecaruia dintre noi... Si care este rolul social? Aaaaa, ca ar trebui sa aibe un rol social asta e alta treaba. A nu se confunda rolul social cu socializarea la slujba de duminica.... Ar avea un rol social daca in loc sa ceara bani pentru catedrala ar cere pentru construirea unui spital, a unui camin de batrani... Ce frumos ar fi sa iasa Preafericirea sa si sa zica: "Frati credinciosi, haideti sa facem ceva ca sa salvam spitalele, ca sa aibe copiii caldura in scoli, ca sa nu mai moara pensionari de foame si de frig in case! Donati bani si biserica va ajuta si ea cum poate!" Ce frumos ar fi daca biserica, tot ca un semn de solidaritate cu poporul crestin si cu tara ar declara toate veniturile incasate si ar plati impozit. Spune-mi, te rog, nu are aceasta tara destule biserici? Sunt covarsitor mai multe decat spitale si scoli, oricum. De ce acum? De ce sa aruncam banii pe o catedrala atat de scumpa cand tara asta se imprumuta ca sa plateasca salarii si pensii, cand se inchid spitale si teatre din lipsa de fonduri (asta pentru ca spuneai ca banii alocati nu se aloca din "sanatate sau din alta parte") Nu spun ca nu ar fi frumos sa avem aceasta catedrala. Dar nu acum!!! Acum, in vremurile astea grele cand sunt oameni in aceasta tara care mor de foame, insistenta bisericii de a construi aceasta catedrala mi se pare cel putin indecenta. |
Guvernul nu intreaba pe fiecare dintre noi contribuabilii ce sa faca cu banii publici, astfel incat nici eu nu sunt intrebata de ce amar de bani (inclusiv contributiile mele si ale familiei)se duc pe aiureli sau in buzunarele unora. Prin urmare nu inteleg supararea ta, mai ales ca procentul de crestini ortodocsi care contribuie pentru toate la stat este unul extrem de mare, de ce nu s-ar tine cont si de vointa acestora, daca tot se aloca bani pentru culte s.a.? Eu insa ma refeream la donatiile particulare, din acestea se construiesc in general biserici, nu de la stat...
Despre rolul social al Bisericii nu poti sti decat daca esti parte integranta la viata Bisericii, daca mergi acolo si participi la comuniune, daca te rogi impreuna cu Biserica. Cine nu cunoaste cate asezaminte sociale si medico-sociale are sau sprijina sau a fondat BOR este cu siguranta neinformat, ele exista la nivelul fiecarei episcopii, acolo oamenii beneficiaza de servicii gratuite, de asistenta sociala si medicala, de o masa calda, etc. Singura problema este ca aceste asezaminte nu sunt mediatizate, din cauza asta sunt atatia oameni care habar nu au de ele. Sa-ti amintesc de lantul Christiana (clinici, scoli sanitare, manastire, farmacii, etc.)sau de activitatea unor preoti precum Pr. Tanase care creste sute de copii salvati de la avort sau abandon? Sau de caminele de copii/batrani de pe langa manastiri (ex. Petru Voda), de donatiile si colectele organizate in biserici (de mare amploare, te asigur)in perioadele de calamitati? Sunt foarte multe exemple dar repet, trebuie sa mergi la biserica pentru a sti despre ele...
In alta ordine de idei, bugetul de stat nu este o lada din care poti lua bani oricum, fiecarui minister i se aloca un anumit procent, sunt tot felul de fonduri idioate de protocol de care habar nu are contribuabilul de rand, bani din banii nostri care se duc pe te miri ce prostii de fatada dar asta nu deranjeaza atat cat deranjeaza o investitie intr-o catedrala care este dorita si va folosi majoritatii ortodocsilor. Proiectul acestei catedrale nu este nou, doar ca niciodata in tara asta nu se gasesc bani pentru unele dar intotdeauna se risipesc banii pe tampenii. Mai spunea cineva ca se indoieste ca va iesi o opera de arta. De ce? Ca nu e in stil gotic sau renascentist sau mai stiu eu cum, sau pentru ca este noua? Nici nu trebuie sa fie o opera de arta precum domurile catolice, e suficient sa respecte stilul arhitectural bizantin vechi, pentru ca asta trebuie sa fie: catedrala ortodoxa. Si slava Domnului, in BOR inca se respecta cerintele arhitecturale in constructia de biserici.
Si pe mine ma supara teribil proasta administrare a banilor publici, faptul ca desi contribuim sanatatea este de 2 bani, faptul ca educatia este la pamant, faptul ca avem la varf numai geniali de la care nu mai poate fi asteptat nimic bun, dar nu eu am votat ceea ce este acum, nu m-a intrebat nimeni daca guvernul este bun sau prost, sau daca banii lor de campanii electorale sau protocoale trebuie sa fie supti din pensiile si ajutoarele celor mai amarati, din indemnizatiile mamelor, din alocatiile celor cu handicap, etc. Asta nu are legatura cu fondurile pentru Culte din pacate...si nici criza asta din care nu mai iesim nu are legatura cu biserica. In loc sa ne intrebam de ce se construiesc biserici ar fi mai eficient sa ne intrebam unde sunt banii de la FMI sau ce se face cu bugetul alocat pentru chestiile care ne preocupa, nu de alta dar in anumite domenii acesti bani nu se vad (sanatate, educatie, agricultura, etc.)
calipso_zeus spune:
Bre` de chestia asta s-a mai discutat de numa.Si a ramas in coada de peste.DA,eu sustin ca Dumnezeu e peste tot si nu e nevoie de ditai blocu` ca sa cred.Na.Care e problema?Da banii se pot da unde este nevoie,la spitale,nu sa le inchida si sa construiasca catedrale...de fapt s-ar putea sa furnizeze clienti popilor daca inchid spitalele....ha ha