"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Vin si eu sa ma prezint aici, ca mandra posesoare, atat de caine de cinci ani, cat si de copil de doi ani, ambii nedresati. :)))) Suntem vii si nevatamati!

http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Sa zicem ca vi cu copilul de 2 ani de la plimbare. Este momentul sa invete sa-si scoata haina, sa o puna in cuier, sa-si scoata ghetutele si sa le puna la loc? Dupa mine da, din multe motive, unul dintre ele pentru ca este un exercitiu care dezvolta creierul.
El vrea sa-l dezbraci tu. Ii spui ca poate sa faca si el asta si-l inveti (ai facut inainte o pregatire "la rece" pe inchis-deschis fermoare si pe "inchis-deschis" pntofii cu arici).
Asa faci cateva zile la rand.
La mine a fost un moment in care n-a mai vrut copilul sa se dezbrace.
S-a trantit asa imbracat pe covorul din hol si a spus "nu vreau".
I-am spus ca e OK daca nu vrea, dar ca va trebui sa stea asa, incotosmanat; plus ca nu se poate intra incaltat cu microbi in casa, deci ar fi bine sa ramana in hol.
"Stau aici", a spus copilul si s-a lungit pe jos.
M-am dezbracat si apoi am dat drumul la desene in camera de zi (copilul nu putea sa vada desenele dar putea sa auda ca am dat drumul la desene).
Dupa 5 minute era dezbracat si prezent la desene.
Au fost desenele o condiionare? Da, dar una subtila, nu primitivul "daca nu te dezbraci nu vezi desene".

Eu pot sa inteleg ca un parinte poate ajunge la limita rabdarii cand vine vorba de imbracatul/dezbracatul unui copil de 2-3 ani care protesteaza. Caz in care, pentru a preveni izbuncirea unor conflicte aiurea, poate delega raspunderea asta copilului, asigurandu-se totodata ca cel mic stie ca parintele este acolo in cazul in care are nevoie de ajutor.

Insa, a stabili tu, ca parinte, la rece, ca "este momentul sa invete sa..." mi se pare o actiune lipsita de orice urma de respect fata de copil si de ritmul lui propriu de devoltare.

In timp ce in prima situatie, copilul invata ceva despre relatii sanatoase si despre limitele parintelui, in a doua situatie invata ca, pentru parinte, el nu este altceva decat o nonvaloare, un subiect al experimentelor si al aplicarii de metode, cu consecinte foarte grave asupra increderii si respectului de sine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:

Din pasiune. M-a fascinat dintotdeauna procesul acesta de devenire a fiintei umane.

ma mir ca asta te fascineaza.
De pe partea mea de strada se vede ca esti fascinata doar de reguli si de gasirea modalitatilor de a le impune.
Rezultatele obtinute in acest caz nu sunt nicidecum un proces al devenirii, ci un banal upgrade peste upgrade peste upgrade.

Dintotdeauna m-am intrebat de ce crezi ca esti ZEN :).

Tu vezi numai ceea ce vrei sa vezi. Iti este mai usor sa-mi pui eticheta "aia cu reguli", sa ma bagi intr-un borcan si sa scoti de fiecare data din borcan replica pentru "aia cu reguli". In cuvintele mele tu poti sa alegi sa citesti numai o parte, este dreptul tau, dar asta nu te va ajuta sa intelegi sau sa vezi zidul si din alt unghi.

Zenul este o devenire si o continua cautare. Eu nu sunt Zen. Aspir insa. Poate o sa fiu intr-o zi. Acum caut, inteleg, ascult pe toata lumea, ma gandesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

simali, astazi esti furioasa. Pe mamele care canta, susura si fac doar ce le place lor lasandu-si copiii 'de izbeliste'? Nu cred! De ce te-ar deranja? Pe tine ce te-ar impiedica sa faci asta? O teama, in mod sigur. Teama de ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Dresajul creeaza automatisme, nu are absolut nicio legatura cu educatia, nici macar cu regulile la a caror "respectare" duce. Creeaza un patern pentru un anumit comportament, in anumite situatii, care nu are absolut nicio legatura cu ratiunea. Liberul arbitru e anulat complet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Pana la trei ani, nu prea putem vorbi de multa ratiune din partea copilului, de sentimente insa da.
Ca idee, ca eu am crescut si caini, multi si inca de mici, fara mama langa ei si am avut si cu mama-catea alaturi.... si un pui de caine si un bebe plang cand pleaca mama, ambii au nevoie de ea, de dragoste si de caldura.
Chiar nu inteleg paralela cu dresajul, cu Cezar si cainii... Un caine-l dresezi sa te asculte, sa-ti serveasca interesele, poti la fel de bine sa nu-l dresezi deloc si sa dormi cu el in pat, fiecare stapan decide ce asteapta de la cainele lui. Un copil, un om, e altceva, il cresti in primul rand tinind cont de binele lui, nu de al tau, adultul-parinte.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Insa, a stabili tu, ca parinte, la rece, ca "este momentul sa invete sa..." mi se pare o actiune lipsita de orice urma de respect fata de copil si de ritmul lui propriu de devoltare.

Tot timpul in devenirea unui copil sunt momente cand, plin de lipsa de respect, esti nevoit sa bagi elefantul in lift si sa lasi pentru carti ritmul propriu de dezvoltare. La un moment dat, de exemplu, a trebuit sa ignor ritmul propriu de dezvoltare si sa-l dau la scoala, unde a inceput sa invete sa scrie total impotriva vointei lui...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:

Tu vezi numai ceea ce vrei sa vezi.

De exemplu, mi-as dori enorm de mult sa vad intr-o zi ca nu mai exista in postarile tale "la varsta asta trebuie sa...". Sau pur si simplu "e timpul sa", "trebuie sa".
Numai ca nu vad... :).
Vad numai incordare invelita in tzipla subtire de "ce relaxata sunt azi".

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui simplyana_m

Dresajul creeaza automatisme, nu are absolut nicio legatura cu educatia, nici macar cu regulile la a caror "respectare" duce. Creeaza un patern pentru un anumit comportament, in anumite situatii, care nu are absolut nicio legatura cu ratiunea. Liberul arbitru e anulat complet.

Daca citesti articoul vei vedea ca autorul explica ca pe la 3 ani si jumatate copilul are constiita completa de sine, deci metodele "pavloviene" sunt fix pe doi. Numai ca tot ceea ce ai reusit sa "introduci" pana la 3 ani este extrem de usor de reasezat pe baze morale (convingerea copilului, apelul la ratiune, etc.) dupa aceasta varsta iar rezultatele sunt deosebit de stabile in timp (incidenta situatiilor in care brusc, pe la 7 ani nu mai vrea sa se spele este mai mica).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu am 2 probleme cu articolul: mi se pare ca autoarea nu intelege deloc copiii, probabil ca nu are copii si a 2-a (care m-a revoltat cel mai tare ) habar n-are ce anume face Cezar Millan pe care il aminteste in articol. Vorbeste de 'tehnicile de dresaj' a lui Cezar Millan dar el nu foloseste dresajul. El invata omul sa inteleaga psihologia cainelui si sa foloseasca instinctele cainelui. El nu foloseste conditionarea pentru a obtine anumite comportamente ci foloseste instinctul cainelui. Dresajul este ne-natural si el spune sa 'lucrezi cu natura nu impotriva ei'. Eu il admir foarte mult pe Cezar Millan si aplic multe din sfaturile lui, imi place cum are capacitatea de-a intelege cainii si de-a se face inteles de caine.

Lasandu-l pe Cezar la o parte, sunt oripilata de ideea de-a dresa/conditiona copiii. Inevitabil manipulam copiii si incercam sa ii mulam dupa anumite standarde. Dar cred ca dresajul in sine este gresit. Adica, in loc sa ma gandesc de ce refuza copilul meu sa ma tina de mana sau insista sa tipe pe strada, eu ma apuc si ii conditionez comportamentul fara sa caut explicatia si solutia la problema care pare sa il deranjeze pe copil. Cred ca dresajul asta sugerat de autoarea articolului este o solutie pentru lenesi, care nu vor sa stie de unde provine comportamentul si nu vor sa lucreze cu copilul ca sa-l corecteze.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput