"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"
Raspunsuri - Pagina 14
denizel spune:
a, si vreau sa stiu daca copilul meu era sau nu la stadiul de pavlovian dresabil atunci cand, la doi ani si doua luni il intreba pe tatal lui "tati, de tze ma clatesti pe cap?"
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
olympia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
Daca lasi copilul sa faca ce vrea el, adica sa nu se dezbrace, nu-i ignori sentimentele ci dimpotriva, ii spui ca este absolut OK sa faca alta optiune decat a ta, ca nu esti suparata pe el. Unde a fost vorba de ignorat sentimente? In rest vezi mesajul lui Rox. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice http://barcapevaluri.blogspot.com/ |
citat din mesajul lui simali
Sa zicem ca vi cu copilul de 2 ani de la plimbare. Este momentul sa invete sa-si scoata haina, sa o puna in cuier, sa-si scoata ghetutele si sa le puna la loc? Dupa mine da, din multe motive, unul dintre ele pentru ca este un exercitiu care dezvolta creierul.
El vrea sa-l dezbraci tu. Ii spui ca poate sa faca si el asta si-l inveti (ai facut inainte o pregatire "la rece" pe inchis-deschis fermoare si pe "inchis-deschis" pntofii cu arici).
Asa faci cateva zile la rand.
La mine a fost un moment in care n-a mai vrut copilul sa se dezbrace.
S-a trantit asa imbracat pe covorul din hol si a spus "nu vreau".
I-am spus ca e OK daca nu vrea, dar ca va trebui sa stea asa, incotosmanat; plus ca nu se poate intra incaltat cu microbi in casa, deci ar fi bine sa ramana in hol.
"Stau aici", a spus copilul si s-a lungit pe jos.
M-am dezbracat si apoi am dat drumul la desene in camera de zi (copilul nu putea sa vada desenele dar putea sa auda ca am dat drumul la desene).
Dupa 5 minute era dezbracat si prezent la desene.
Au fost desenele o condiionare? Da, dar una subtila, nu primitivul "daca nu te dezbraci nu vezi desene".
Reciteste intamplarea povestita de tine, ce crezi ca a simtit pustiul de doi ani?
"Ca e absolut ok, ca nu esti suparata?"... cand el sta pe jos incotosmanat si mami intra la desene, il lasa singur acolo si eventual joaca Piticot demonstrativ sau face prajituri, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, pan-i pica lui fisa in capsoru' de doi ani ca alta cale nu-i. Vorbeam de ratiune si sentimente. Ce crezi ca l-a determinat sa te asculte pan la urma, ratiunea aia de la doi ani sau sentimentul clar ca n-are acces la tine si la lucrurile placute (desen, joc, praji) decat daca... Raman la parerea mea ca e mic la doi ani pentru astfel de lectii.
sanziana27 spune:
Dresajul este un reflex conditionat, prezent atata timp cat exista stimulul.
Personalitatea se formeaza in timp, pe baza mai multor elemente:(factorii ontogenezei) ereditate, mediu si educatie.
Ereditatea poate fi una normala sau tarata.
Mediul poate fi unul favorabil sau nefavorabil.
revin
Mamica fericita de boboci de toamna:
Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008)
Despre cei doi nazdravani
Jasmin012 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
Nici n-am bagat de seama, dar de-acuma faptu-i consumat, cei ce m-au vazut mi-au pus pecetea de sclava fara speranta . ~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~ |
Denizel, , chestia asta mi-a placut nespus de mult.
. Pur si simplu nu-mi pot stapani zambetul.
Fetelor, nu va suparati si nu plecati. Discutia e in contradictoriu, dar pe un ton cosntructiv, mie asa mi se pare. Am citit o gramada de chestii interesante aici, desi din puncte de vedere diferite.
Ca tot vorbim de dresaj, eu am o mare nelamurire: oare ce-l facea pe copilul meu, la cateva ore de viata sa "maraie" cand il puneam in patutul lui de plastic din maternitate? Cum se facea ca la o zi dupa ce venise pe lume, venea asistenta sa-l ia la toaletat si cand il aducea inapoi, adormit si linsitit, simtind ca prin farmec prezenta mea, dura fix cateva secunde sa inceapa sa scanceasca? Ca nu avusesem timp sa-l dresez in brate.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Si ca o mica pranteza: fii-mea scria foarte urat. Intotdeauna caietele ei erau votate "cele mai urate din clasa". ...... Acum scrie superb, de nu-mi vine sa cred. |
serios? e posibil asa ceva? deci pot sa visez
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Dresajul e raspuns la un stimul, o obisnuita, fara a fi implicata ratiunea. Dresajul este inflexibil. Educatia implica a face ceva din proprie initiativa cu implicarea ratiunii. |
iaca si esenta
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui calipso_zeus Stia ca apa sebea,cum se foloseste cana? |
vrei sa spui ca daca unui copil nu ii arati cum se foloseste cana, el nu va sti?
bird70 spune:
Simali,
diagnosticul in sine nu are importanta, ce conteaza este ca fiul tau are anumite dificultati. Daca are probleme cu motricitatea fina, te-ai gandit sa-l stimulezi intr-un mod placut lui? Un joc pe calculator de exemplu? Fiica-mea nu are nici motricitatea fina adecvata varstei si nici nu accepta idei si rutine noi. Pentru mine cel mai important este sa nu creez stres in relatia noastra. Eu nu o iau personal ca trebuie sa-i leg sireturile la aproape 9 ani si nu imi distruge echilibrul in familie. Ar face asta daca m-as incapatana sa ii cer sa o faca ea si as crea stres zilnic legat de sireturile alea. Noi am ajuns in faza in care ea isi aduce pantofii si ii pune in picioare si noi ii legam sireturile.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
lorelaim spune:
buli - la ultima ta intrebare poate gasesti raspuns citind despre "feral children" (http://www.google.ca/search?hl=en&lr=&q=feral+children+cases&btnG=Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=)
beshter spune:
Feral children au tot atata legatura cu discutia cat podul de la Cernavoda cu piciorul patului meu.
Feral children or fi baut si ei apa, nu? N-au avut nevoie de cana, s-au descurcat altfel. Asa cum se descurca un copil ne-feral cand n-are cana si-si face palmele caus. Buli vrea sa spuna ca e suficient sa te vada copilul band din cana in fiecare zi si o sa vrea si el, mai devreme sau mai tarziu. Si o sa dea pe el si o sa se balaceasca si o sa ia apa in gura si o s-o scuipe. Pentru ca se joaca si face analogii si diferente intre bautul din cana si bautul din biberon.
Bautul din cana, pieptanatul in codite, folosirea tacamurilor sunt obiceiuri culturale. Si chiar si astea se invata prin imitatie si analogie, prin mecanisme generale de invatare, nu prin repetarea modelului stimul-raspuns-reinforcement.
Constiinta de sine si memoria pe termen lung nu sunt obiceiuri; ce sa mai pomenim de culturale sau naturale. Feral children au si ei constiinta de sine si memorie de lunga durata. Iar cei gasiti relativ devreme au capatat obiceiurile de mai sus imediat (dupa reactia inevitabila de respingere a obiceiurilor 'straine'). Mai greu e cu lipsa de expunere la limba (cand sunt gasiti tarziu).
Iar copiii nostri nu sunt, slava cerului, ferali. Sunt copii care-si folosesc capacitatile cognitive si emotionale din prima zi. Garantez ca daca le folosim si noi tot pe-astea, vom avea mai mult succes. In ceea ce-i priveste pe copii, ca sa nu se inteleaga altceva.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz