"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Ma retrag.
Am propus articolul tocmai pentru ca era controversat.
Am scris destul de clar, cred eu, ca nu sunt de acord cu el in totalitate.
Am crezut ca ne putem juca cu imaginatia, ca putem sa discutam fiecare din experienta proprie, sa impartasim idei si opinii, sa invatam cu alte cuvinte. Ceea ce s-a si intamplat cu unele dintre voi.
Balacareala de la sfarsit (pentru ca desi se vrea analiza e plina de venin, ignoranta, rastalmacire si gandire alb-negru) ma lasa rece.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sibylle

Alice, pe mine si Bird de ce ne ignori ? ( nu e prima oara cand ma ignori pt ca aduc in discutie diferenta) Eu as vrea sa stiu ce simti fata de diferenta baiatului tau ...

Sib Aripi tot mai grele *** Nasterea ariciului Vladimir *** *** Anna, o nastere cu viteza

Terapeuta ne-a spus ca este exclus sa fie Asperger. Are o oarecare asincronie (dezvoltare cu mult peste medie pe cognitiv, memorie, limbaj dar intarziere pe zona sociala si pe motricitate) dar atat. Progresele dupa 7 ani au fost uimitoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Nu sunt taman on topic - apropo strict de articol...
-----------------------------------------------------
Ca parinte de copil unic... care din dorinta mea de grabi iesitul afara, mancatul fara a murdari totul in jur, etc - mi-am ajutat prunca si la imbracat/dezbracat si la masa, etc... La 3 ani, cand a ajuns la gradi in Sue - mi s-a spus ca FOARTE RAU am facut - deoarece ceilalti copii de varsta ei se descurca SINGURI (imbracat/dezbracat, incaltat/descaltat, mancat fara babetica si fara sa-si toata lista de bucate pe hainute, etc).

Aici in Sue se pune MARE accent pe independenta copilului: copilul tre' sa invete sa fie autonom si sa se descurce singur in ceea ce-l priveste...

De fapt si de drept cei care au citit despre metoda Montessori (vezi "Practical Life") stiu ca pruncii sunt invatati de la varsta mica sa incheie/descheie nasturi, fermoare, sa lege/dezlege sireturi
http://www.montessoriequipment.ca/category-s/5.htm
Edit: http://www.sunrisemontessori.com/Pdf-Files/Montessori%20and%20Practical%20Life.pdf

Mie mi s-a explicat ca nu-i fac absolut nici un serviciu copilei... din contra... (de ex - in pauze micutii tre' sa se echipeze in viteza si daca nu se descurca nu mai apuca sa iasa la joaca...)

Si din proprie experienta pot sa spun ca prunca NU simte nevoia / dorinta sa ne imite/ajute atunci cand facem ordine sau curatenie sau gatim, etc... In aceste cazuri trebuie motivata, impulsionata, etc... (Noroc baremi ca simte nevoia sa ne imite atunci cand tot familionul citim... o adevarat sezatoare literara )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Ganditi-va bine la asta,, n-am zis-o eu, a zis-o barbatu-meu, care e cel mai destept om din lume :)

Mai...tu esti casatorita cu barbatul lui Formalhauti?:))))

On-topic nu am de spus nimic, exemplele concrete au fost putine si nu m-au convins deloc. Eu chiar nu imi pusesem problema ca la 3 ani e cazul sa se imbrace/dezbrace singura. Cand vrea o las, cand nu...nu ma deranjeaza sa o fac eu atata timp cat coopereaza. Ma mai supar si eu cand sta ca mamaliga sau o incalt si ea nu impinge deloc piciorul inauntru...cauza fiind ca ea nu se opreste niciodata din jucat, nici cand mananca, nici cand se spala, o banuiesc ca nici cand doarme.:))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui Sibylle

Alice, pe mine si Bird de ce ne ignori ? ( nu e prima oara cand ma ignori pt ca aduc in discutie diferenta) Eu as vrea sa stiu ce simti fata de diferenta baiatului tau ...

Sib Aripi tot mai grele *** Nasterea ariciului Vladimir *** *** Anna, o nastere cu viteza

Terapeuta ne-a spus ca este exclus sa fie Asperger. Are o oarecare asincronie (dezvoltare cu mult peste medie pe cognitiv, memorie, limbaj dar intarziere pe zona sociala si pe motricitate) dar atat. Progresele dupa 7 ani au fost uimitoare.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/

Eu nu asta am intrebat :-(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:

Logic, cate crezi ca poti invata un copils de sub 3 ani?

NUMAI CA INAINTE DE 3 ANI AI O TACTICA IAR DUPA 3 ANI O SCHIMBI. Eu am simtit ca in jurul varstei de 3 ani tactica trebuie schimbata. Voi nu?

Dar fa o lista cu ce ar fi cazul sa faca un copil de 3 ani! Sa stim si noi pe ce vorbim.

Eu sunt exact in perioada de dupa 3 ani, dar n-am avut o tactica pana acum. Principii am si raman neschimbate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

eu am o intrebare,m-am abtinut mult pana sa o scriu,si totusi:

de ce nu ti-ai luat un catel?

MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M

Viata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

N-am citit articolul,nu am timp acum sa-l citesc, am citit doar ce a scris Simali.

N-ai citit articolul asa ca te scuz.
Nu este vorba despre aplicat Pavlov la copii sau despre alte metode primitive de educatie din anii '30.

"Momentan tot ce putem spune este ca aceasta constiinta de sine, asa cum o stim, adica experienta subiectiva a lui "Eu sunt" este prezenta doar la oameni. Si mai mult, la oamenii peste 3 ani."

"Dupa 3 ani copilul devine om in totalitate si este capabil de experienta subiectiva a propriei fiinte".

Alice

Am revenit si am citit articolui plus toate postarile pana aici.
Nu mi-am schimbat parerea deloc, exact despre asta e vorba. Plus ca articolul asta e scris aiuristic, initial nu am inteles daca e vorba despre animal sau despre copil, sare de la una la alta si le face varza.

Constiinta de sine...de ce te tot impiedici de asta, Simali?
Copilul e pui de OM, are alte bagaje ereditare, alte alte capacitati, are alta traiectorie si , alte nevoi in comparatie cu un caine. Din articol intelegem ca fix la 3 ani capatam asa din neat constiinta asta de sine si gata, suntem oameni, oau, ce chestie interesanta! Adica pana la 3 ani suntem niste catelusi, trebuie sa fim dresati pavlovian si dupa 3 ani, plini de ´´constiinta de sine´´ putem fi trimisi direct la razboi, ca doar stim cine suntem, ce vrem si ce putem. Cat de aiuristic suna?

Iar asta cu ´´dupa 3 ani devine om in totalitate´´ e icsa bleah! E OM si inainte de 3 ani!

Eu am amintiri de la doi ani si ceva. Si nu, nu am facut yoga sau hipnoza. Pur si simplu imi amintesc cateva fragmente din ceea ce am trait, ba imi amintesc si o farama de dialog de atunci dintre mine si bunica. Mi-am pierdut un cercel, deci AL MEU CERCEL si eram tare suparata.
Daca n-am fost om in totalitate, ale cui sunt amintirile astea? Ale unei fiinte care era in stadiu de catel al lui pavlov? Catelul lui pavlov daca-si pierde zgarda, o cauta si se supara cand nu o gaseste?

In fine...ce sa mai zic, total aiurea articolul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Ati scris mult, citesc pe bucatele... dar am mai auzit asta, adica chestia cu Pavlov... pe mine a inceput sa ma enerveze individul asta, desi, saracu` di iel, habar n-a avut cita apa la mori va aduce cu experimentul lui.

Revin cind termin de citit...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:

Ce incerci tu sa faci este sa le spui mamelor "Te simti aiurea? Ce daca, inghite si sufera, ca e spre binele copilului, tu nu contezi". Ceea ce poate sa fie OK daca vorbim despre nevoile primare ale copilului (alaptat, schimbat, ingrijit) dar cand vine vorba despre ceea ce presupune sentimente si daruire aici orice fortare duce la deteriorarea pe termen lung a relatiei.

Eu vad famila ca pe un tot. Toti trebuie sa ne simtim bine si sa fim fericiti. Nu-mi pot imagina un copil fericit in mijlocul unei familii epuizate fizic si psihic.

(Mama respectiva nu lega sireturi ci punea pantofii in picioare, la propriu)

Alice

Cu siguranta ca m-ai inteles gresit, Simali.

E drept ca incerc sa mentin o oarecare egalitate atunci cand e vorba de relatia cu un adult din familie, dar nicidecum nu pun asta pe primul plan.
E vorba despre persoane pe care le iubesc si care ma iubesc, deci balanta se mentine intr-un oaresce echilibru fara sa ne contabilizam unii altora eforturile.

Cand e vorba de relatia parinte-copil mic, situatia nu e identica celei adult-adult.
Se poate ca parintele sa fie epuizat la un moment dat, exista fel de fel de metode prin care se poate remedia pe ici pe colo cate ceva, dar daca plata ne-epuizarii este dresajul si ambitia mea impotriva copilului, prefer sa fiu epuizata.
Nu a fost totusi cazul (cu exceptia perioadei de bebelusie), ceea ce imi confirma convingerea ca se poate supravietui confortabil si fara dresaj si fara conditionare si fara sa joc singura Piticot .

A, iar daruirea e ceva ce vine de la sine, nu poate fi programata: azi ma voi darui mai putin, fiindca m-am daruit ieri cam mult si m-am extenuat :).

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput