FIV Dr. ALBU DRAGOS 23
Raspunsuri - Pagina 9
flo.flo spune:
Mikaia, eu am programare pe 25 ptr a doua eco - la ora 8 - poate ne vedem. tu la ce ora ai?
si mie tot in burta vad ca imi face diphe...
roxana33 spune:
Multumesc mirela2!
VIITOARE MAMICA (1 IA nereusita Bucuresti iulie 2008,2 fiv-uri nereusite la Budapesta oct. 2008, iulie 2009,ET nereusit oct 2009,1 fiv cu nereusit Giulesti iulie 2010)
roxana33 spune:
Mikaia,ti-am trimis mesaj privat.Scuze,flo ,vazusem mesajul lui Mikaia si apucasem sa-i spun ca i le dau ei.Acum trebuie sa vedem cum i le trimit
Altesa,sa stii ca azi au venit rezultatele de la Medlife.Ca si numar,motilitate,timp de lichefiere,motilitate,ph sunt ca si cele de la Giulesti dar cand au analizat morfologia au gasit TERATOZOOSPERMIE.Astept si restul analizelor si imi fac programare la sf.lunii,sper,la d-nul doctor.Cu alte cuvinte sunt multi si prostiSi la observatii mai sunt unii "coiled tails",adica au coada incolacitaAm mai citit ca in cazurile astea se face ICSI,ceea ce noua ne-a si recomandat doctorul si stiam si noi,din nefericire din propria experienta.Se mai recomanda P-ICSI sau IMSI.De ultimele doua n-am auzit,dar se pare ca-s deja vechi metodele,am gasit niste postari din 2008 ale unei fete,Avalon,tot pe site-ul asta si mai este un articol pe site-ul celor de la "sos infertilitatea"
"Asociatia SOS Infertilitatea
Vom invinge infertilitatea! Despre infertilitate, fertilizare in vitro, inseminare artificiala in Romania si in strainatate, reproducere umana asistata medical.
P-ICSI si IMSI
Acest articol isi propune sa va prezinte cateva detalii despre doua noi tehnici folosite de catre clinicile din strainatate in cazurile in care este necesara folosirea ICSI – injectie intra-citoplasmatica de sperma –, in principal in cazurile de infertilitate masculina. Informatiile pe care le prezentam sunt traduceri si adaptari de pe site-uri straine de specialitate (conform surselor indicate).
Din informatiile pe care le detinem, in cadrul unui ciclu FIV se poate folosi doar una din cele doua metode prezentate – fie P-ICSI, fie IMSI.
Va reamintim ca, pana de curand, singura tehnica disponibila pentru embriologi in selectarea spermatozoizilor era observarea vizuala la microscop, iar tehnica ICSI consta in selectarea unui spermatozoid si injectatarea acestuia intr-un ovocit.
P-ICSI = ICSI insotit de un test de selectie a spermatozoizilor
.
P-ICSI este o noua tehnica de selectie a spermei folosita deja in mai multe clinici din strainatate si care a demonstrat imbunatatirea semnificativa a procentului de fertilizare si de sarcini obtinute, in comparatie cu ICSI standard. P-ICSI inseamna aplicarea metodei ICSI, insa in plus se face un test de selectie a celor mai buni spermatozoizi.
In P-ICSI, spermatozoizii sunt pusi in contact cu un polimer natural, acidul hialuronic, care se intalneste in celule umane, inclusiv in stratul de gel care inconjoara ovocitul, dar si in capul spermatozoizilor maturi. Spermatozoizii maturi, biochimic competenti, se unesc cu acidul hialuronic si in acest fel pot fi izolati pentru a fi folositi pe cale injectabila. Numai spermatozoizii maturi si genetic viabili produc aceasta enzima, care este localizata in capul spermatozoidului. Prezenta acesteia ofera certitudinea ca, atunci cand spematozoidul va intalni ovulul, tegumentul exterior al invelisului ovulului se va dizolva si astfel spermatozoidul va fi apt sa penetreze ovulul.
Prin testul HBA (testul de fixare hialuronica), spermatozoizii sunt alesi in vederea ICSI in functie de proprietatile lor de fixare. Toti acesti spermatozoizi sunt maturi si nu prezinta degradari ale ADN-ului. Ca atare, spermatozoizii selectati fac parte dintre cei care au sanse de succes in procesul reproductiv natural.
Inventatorul tehnicii PICSI este dr. Gabor Huszar de la Universitatea Yale. Cercetarile sale au demonstrat faptul ca spermatozoizii selectati prin testul de fixare hialuronica sunt, in marea majoritate a cazurilor, mai maturi si au mai putine anomalii cromozomiale. De asemenea, Dr. Huszar declara ca
la spermatozoizii identificati prin folosirea tehnicii PICSI nu s-a identificat nici un efect advers de la contactul cu acidul hialuronic.
Pentru metoda conventionala ICSI numai mobilitatea, aspectul si forma spermatozoidului sunt luate in considerare. Dar cu aparitia noii tehnici P-ICSI, se tine cont de o alta caracteristica importanta a spermatozoilor in procesul de selectie: capacitatea de uniune cu acidul hialuronic.
Datele unui studiu efectuat pe 240 de pacienti, in care s-au comparat rezultatele FIV-urilor realizate cu P-ICSI si ICSI, arata ca: in cazul utilizarii tehnicii P-ICSI procentul de fertilizare a fost usor mai mare (62% versus 61% in cazul ICSI), fragmentarea procentuala a fost mai mica (6,8% versus 8,4%), procentul de sarcini clinice obtinute a fost mai mare (50% versus 40%), iar procentul de oprire din evolutie a sarcinii a fost mai mic in cazul sarcinilor obtinute prin folosirea tehnicii P-ICSI. Cercetatorii aprecieaza ca rezultatele sint incurajatoare si ca vor continua studiile in domeniu.
Pe termen lung se considera ca folosirea noii tehnici PICSI va imbunatati ratele de obtinere a sarcinii si va reduce numarul de pierderi de sarcini obtinute prin FIV.
IMSI – injectie intracitoplasmatica de sperma selectata morfologic
Science thinks big for better IVF
afirma incurajator titlul unui articol din ziarul in The Times, aparut in vara anului 2008.
O noua tehnica numita “intra-cytoplasmic morphologically-selected sperm injection” (IMSI) – injectie intracitoplasmatica de sperma selectata morfologic – poate dubla sansele de obtinere a unei sarcini prin FIV, indeosebi in cazurile de infertilitate masculina.
Metoda IMSI, dezvoltata in 2004 de o echipa de medici condusa de dr. Benjamin Bartoov, de la Universitatea BarIlan din Israel, implica examinarea spermei cu un microscop cu o foarte mare capacitate de marire (de aproape cinci ori mai puternic decat echipamentul standard de laborator), pentru a selecta spermatozoizii cu forma si marime care indica o buna calitate din punct de vedere genetic. Apoi, acestia sunt injectati in ovocite prin metoda ICSI clasica.
IMSI versus ICSI
Un studiu realizat intre ianuarie 2006 si iunie 2007 a avut drept subiecti 446 de cupluri impartite in doua grupuri, pentru un grup folosindu-se tehnica IMSI, iar pentru celalalt ICSI. Femeile aveau maxim 35 de ani, iar infertilitatea cuplurilor era de origine masculina – OATS (oligoastenoteratospermie), fiecare dintre cupluri avand la activ incercari de a obtine o sarcina de minimum trei ani.
Cercetatorii au constatat, comparand cele doua grupuri, ca “ratele de sarcina si de implantare dupa IMSI sunt semnificativ mai mari decat cele prin ICSI”. Rata de sarcina pentru IMSI a fost 39,2% fata de 26,5% pentru ICSI, iar rata de implantare pentru IMSI a fost 17,3% fata de 11,3% pentru ICSI.
Nota: rata de implantare este sansa pentru un singur embrion de implantare, definita prin numarul de saci gestationali la 100 de embrioni transferati; aceasta este diferita de rata de obtinere a sarcinii per embrio transfer, pentru ca de obicei se transfera mai mult decat un embrion per ET.
Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca rata de obtinere a unei sarcini a diferit intre IMSI si ICSI pentru cuplurile care aveau la activ doua sau mai multe incercari FIV nereusite, comparativ cu cele care aveau doar una (12,9% fata de 29,9%). Totodata, nu a fost constatata vreo diferenta statistica intre subgrupuri, intre ratele de sarcina sau ratele de pierderi de sarcina.
In concluzie, ca urmare a rezultatelor obtinute, cercetatorii s-au declarat in favoarea metodei IMSI. Conform declaratiileor acestora,
in viitorul apropiat, IMSI va putea fi recomandat ca o tehnica de rutina FIV pentru a rezolva cazurile complicate de infertilitate masculina din prima incercare.
Aceasta noua tehnica este promitatoare si poate oferi speranta cresterii sanselor de a obtine o sarcina pentru cuplurile infertile, indeosebi pentru cele a caror infertilitate este cauzata de factorul masculin.
Pe masura ce vom afla mai multe amanunte despre tehnicile IMSI si PICSI sau studii comparative ale acestora cu ICSI, va vom tine la curent."
Despre P-ICSI si IMSI au mai amintit la capitolul FIV cu DR.Albu 22 si bayblue parca si inca cineva dar nu-mi mai amintesc numele.O sa vedem si ce ne spune doctorul,daca ne sfatuieste sa incercam si daca eventual ma poate lua in observatie apoi.
VIITOARE MAMICA (1 IA nereusita Bucuresti iulie 2008,2 fiv-uri nereusite la Budapesta oct. 2008, iulie 2009,ET nereusit oct 2009,1 fiv cu nereusit Giulesti iulie 2010)
tinuta78 spune:
Neatza fetele,
mikaia si eu voi merge pe 25 la prima eco, si tot de luni incep dipherelinul dar eu il fac intreg. Sa speram ca va merge totul bine.
Deci, vinei pe 25 ne intalnim flo flo, mikaia, eu si...care mai vine?
alilumi spune:
tinuta 78, mikaia, flo,
pe 25 (daca totul merge bine...) va puteti intalni si cu mine... eu fiind la ultimul set de analize (desi 7.30 este o ora!!!)
azi, este prima zi cu toate trei injectiile... scuze, sunt cam .
numai ganduri bune pentru toate fetele!
flo.flo spune:
wow ce de intalniri pe 25 - o punem de o claca acolo fetele, luam cate o cafeluta...
azi mi-am facut prima injectie singurica - de fapt mi-a facut-o sotul ca eu nu puteam infige acul - imi era prea mila .si a fost ok, nu m-am invinetit. bine ca nu trebuie sa mai merg dimineata pana acolo ca tare departe e de mine....
tinuta78 spune:
bravo flo,
Eu la stimularea pentru IA ma intepam singura, dar la inceput mi-a fost greu sa apas serul, pana mi-am gasit o pozitie favorabila. Pe 25 eu am programare la 8.30 si pe hartiuta mea scria numele unei doctore (asta doar la prima eco) dupa aceia era trecut Dr Albu. M-am gandit ca poate este plecat la vre-o conferinta, dar poate e vre-o greseala. Oricum eu voi veni mai devreme de 8 , ca sa ajung si eu la servici.
si bafta la injectat fetele
flo.flo spune:
pai si eu la prima eco (pe 18.02) totn la o doctoreasa am programare
probabil asta este procedura...
alilumi spune:
tinuta, flo,
eu am avut primul set de analize vineri. si la mine scria numele unei doctorese, dar, cand am ajuns acolo, era si dl. doctor. cred ca doamna il asista sau colaboreaza, ceva de genul (si oricum, e bine ca nu este singur, la cat e de solicitat si la cate situatii neprevazute se ivesc). oricum, de consultat m-a consultat dumnealui.
nu stiu daca stiti (poate nu sunteti chiar la prima tentativa, ca mine... si total pe "dinafara"), o sa vi se ia si sange (de catre asistenta de la receptie: va cheama ea inainte... sau dupa ce intrati la dl. dr.), iar ecografia este intravaginala. dupa care l-am intrebat pe dl. dr. despre cateva nelamuriri de-ale mele, si gata! a doua zi am avut si rezultatetele de sange (de pe site-ul medlife of course)...
tinuta78 spune:
multumim alilumi, eu am mai incercat o IA cu dl dr, dar fivul este primul si sper din toata inima sa fie si ultimul.
Orice amanunt este binevenit atat pentru noi cat si pentru fetele care vin din urma.
Eu desi sunt la primul FIV, am sentimentul ca am mai facut asta, cu mire, limimar, cory, camemar,aristica,.. si toate celelalte fete care ne-au ajutat in luarea aceste decizii.