Fiica vs. Mama
Raspunsuri - Pagina 18
pisigri spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Pisigri, te-as ruga frumos sa folosesti un ton civilizat, chiar daca discuti in contradictoriu. Pina acum, i-ai luat pe toti cu ironii, cum venim noi aici cu psihologii ieftine, de doi bani si asta spusa cu un dispret fata de noi, cele care gindim altfel decit tine, evident si in rindurile scrise si printre ele... Iar chestia cu doamna studenta la psihologie a fost chiar urit, sa stii... Si taote astea in timp ce tie ti s-au adresat mesaje pe un ton civilizat si respectuos. Eu am spus ca te inteleg si inca mai bine decit iti imaginezi, am fost acolo unde esti tu, dar asta nu inseamna ca nu ma deranjeaza ca nu reusesti macar de dragul interlocutorilor, sa pastrezi un ton normal in discutii, nu presarat la fiecare pas de intepaturi. Mie una mi-a ajuns aceasta practica pe DC si am de gind sa o evidentiez de fiecare data cind o intilnesc si sa cer dreptul la o discutie civilizata. E dreptul meu de membru si utilizator al acestui forum, pe care am hotarit sa mi-l exercit. Imi pare rau ca am inceput cu tine! CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon) |
Nelia, din postarea mea chiar ultimul lucru pe care l-as fi considerat urit era ala cu studenta la psihologie.
Rrox ESTE studenta la psihologie, si in repetate rinduri si in multe topicuri vine si da sentinte pe care un psihoterapeut NU LE-AR ROSTI, poate le-ar sugera, poate ar conduce pacientul sa ajunga singur la ele.
Avind mult mai putine date decit un psiholog care face psihoterapie, trage concluzii care mai sint si investite cu maxima incredere pentru ca, nu-i asa? ea are studii in domeniu....
In rest...ce sa zic? Pot intelege ce spune LadyJ (desi ramin la parerea mea ca totul tine SI de victima, nu doar de abuzator).
Termin de citit
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
pisigri spune:
Nelia, in primul rind nu am nevoie de "galerie", nu-i injura degeaba pe cei care "sint in tabara mea", pentru ca...nu exista asa o tabara.
In al doilea rind imi pare foarte rau ca in mesajul subliniat si analizat al Anei, nu ai vazut decit tristete. Ai ratat pasajele in care ma considera amatoare de stirile de la ora 5 (da, pt mine este o jignire) si in care ma asociaza pitzipoancelor de mall.
Ai mai ratat si modul in care am fost trimisa la plimbare de pe acest topic. Ai ratat si incercarile de a ma indeparta purcedind la o analiza subconstientului meu si a modului in care ma raportez eu la familie. Ai omis si faptul ca ajunsesem eu subiectul topicului, pentru ca spre deosebire de Ana, eu raspundeam la intrebari si afirmatii suplimentare...
N-am inteles de ce e jenant ca am spus aici ca Rrox face facultatea de psihologie. Nu e un secret, nu stiu unde am citit afirmatia (facuta de ea), posibil la "Copil captiv". E o rusine? Era un secret? Singura chestie "rusinoasa" (dar pe care o pot pune pe seama pasiunii pentru subiect si a faptului ca e foarte tinara in "bransa" psihologiei) este exact ce i-am reprosat: ca face (in acest caz macar) exact cum fac unii medici de familie, care asculta in telefon ca "ala micu face febra si tuseste" si recomanda antibioticu X si siropul de tuse Y fara macar sa intrebe daca tusea e seaca sau productiva... Adica s-a grabit sa traga niste concluzii si sa recomande niste idei de actiune, care capata cu atit mai multa greutate cu cit modul in care se exprima evidentiaza si studiile facute. Si-uite-asa careva ramine cu impresia ca tocmai s-a invirtit de o sedinta de consiliere...
Dar vinatoarea de vrajitoare de la subiectul mentionat de Ilinca este ok...
Si inca o chestie care m-a deranjat:
Mereu cind am adus vorba de abuz si de Copilul captiv am facut-o cu respect. Nu am citit pe acolo ca sa ma "dixtrez" sau ca sa vin sa raspindesc pe forum povesti intime (desi cit de intima e o poveste pe care o scrii public pe forum? Dar inteleg ca ala e un colt in care oamenii isi varsa niste suferinte reale). Am citit ca sa incerc sa inteleg.
Si am gasit povesti cutremuratoare, legate de reale abuzuri.
Ca una e sa strigi abuz pt ca o mama isi pedepseste copilul punindu-l la colt (in contradictie cu AP), si alta e sa recunosti abuzul cind vorbim de batai, de violuri, de lucruri cu adevarat cumplite, oricaror scale de valori le-ai raporta.
Am mai spus-o, strigind Abuz!! cam cum striga ciobanasul Lupul!! simt ca se minimizeaza si se bagatelizeaza suferinta oamenilor alora...
Cam ca in cazul copiilor: strigam abuz si condamnam daca o mama recunoaste ca scapat o palma peste pampers, amintim de politie si de protectia copilului, iar atunci cind avem de-a face cu mame care-si bat copiii sistematic (vezi blogul ala legat de corectia fizica)...:((
daniela_b spune:
citat din mesajul lui pisigri Dar vinatoarea de vrajitoare de la subiectul mentionat de Ilinca este ok... http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Subiectul de azi al Anei poate fi subiectul de miine al copiilor "vrajitoarelor" de azi.
Si, nu-i asa, o sa o tot spunem, si atunci ca si acum..."victima a fost de vina" sau, ma rog, "SI victima a participat la abuz".
Pisigri, nu intelegi cit de nedreapta e interventia ta, tocmai pentru ca nu te identifici cu victima si nu poti empatiza cu o durere pe care nu o intelegi?
Tu nu intelegi, spui ca nu intelegi fiindca tie nu ti s-a intimplat si nici nu esti de acord ca acolo e ceva fiindca daca tie nu ti s-a intimplat...
Nu mingii pe capusor, nu vrei sa "stai" umar de plins si nu vezi nimic de reglat la problema Anei decit pe ea insasi.
Atunci, care-i treaba?
Cui folosesc interventiile astea?
Vrei s-o scuturi pe Ana? Vrei s-o trezesti la realitate?
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
olympia spune:
Eu cunosc bne o fetita, astazi femeie in toata firea si mama la randul ei care spune incercand sa para tare ca n-a simtit niciodata iubirea mamei. Nu se lupta cu ea, n-a sapat sa afle de ce, cumva intr-un mod tragic a acceptat ca-s si mame care nu iubesc. Ani la randul aceasta fetita a fost terorizata de cativa baieti la scoala. Ea era de o timiditate extrema si acei baieti o imbranceau, o pipaiau cand o prindeau la inghesuiala. Ajunsese sa stearga zidurile, in incercarea de a fi invizibila pentru agresori. A spus acasa , a spus si parintilor ei, cat a putut din ce i se intampla, n-a spus de pipaieli ca i-a fost rusine. Paintii au zis si ei la diriginte, profesori ca fata e necajita si bruscata de X si Y si povestea a fost trecuta repede cu vederea. Cand ea spunea mamei un pic din ce indura zilnic, mama-i raspundea "da-i si tu una, loveste-l, apara-te"... si mama parca era de partea agresorului atunci. N-avea sanse sa se apere, era singura, timida, neinteleasa acasa. A indurat calvarul pana a intrat la liceu si a scapat. Adult fiind a ajuns in situatia de a fi molestata sexual si la fel, nu s-a putut apara.
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
Subiectul de azi al Anei poate fi subiectul de miine al copiilor "vrajitoarelor" de azi. Si, nu-i asa, o sa o tot spunem, si atunci ca si acum..."victima a fost de vina" sau, ma rog, "SI victima a participat la abuz". Pisigri, nu intelegi cit de nedreapta e interventia ta, tocmai pentru ca nu te identifici cu victima si nu poti empatiza cu o durere pe care nu o intelegi? Tu nu intelegi, spui ca nu intelegi fiindca tie nu ti s-a intimplat si nici nu esti de acord ca acolo e ceva fiindca daca tie nu ti s-a intimplat... Nu mingii pe capusor, nu vrei sa "stai" umar de plins si nu vezi nimic de reglat la problema Anei decit pe ea insasi. Atunci, care-i treaba? Cui folosesc interventiile astea? Vrei s-o scuturi pe Ana? Vrei s-o trezesti la realitate? Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii |
Da, sincer cred ca asta vreau.
Imi este greu sa o inteleg, nu ii contest suferinta.
As vrea sa inteleg mai pe larg problema ei, dar ea refuza dialogul.
Am vrut sa inteleg mai bine problema la modul general si mi s-a spus ca nu am cum. Banuiesc ca si psihoterapeutii sint toti abuzati, de pot intelege...ma rog, s-o lasam deoparte.
Stiu ca daca nu ti-e bine faci ceva sa indrepti lucrurile. Mi s-a spus ca nu e asa de usor pt Ana sa intrerupa relatiile cu mama ei (si ca din nou nu am cum sa inteleg asta). Ok, atunci sa nu le intrerupa (eu chiar pledez pentru continuarea relatiei), dar sa isi asume rolul de adult (nu de copil al mamei ei...), sa intre in el asa cum e, cu bune si cu rele, si sa dovedeasca tuturor (celor apropiati) si siesi ca mama sa greseste cind inca o considera o copila care are nevoie de indrumare.
nelia spune:
Pisigri, eu nu am injurat pe nimeni, am atras doar atentia ca sint prea multe ironii si luat in balon a celor care inteleg altceva decit tine din situatia Anei. Ca-mi dai sau nu dreptate, asta e problema ta, eu am spus ce am sesizat.
Rox este studenta la psihologie, dar nu a spus aici, ci in alt topic. Si nu ai fost politicoasa cind ai adus vorba, pentru ca asta inseamna ca nu ataci ideile ei, ci pe ea ca persoana, statutul ei in viata reala, cel de studenta si asta mie nu mi se pare corect.
Si nu, din punctul meu de vedere, nu te-ai referit cu respect la Copilul captiv. De fapt, degeaba te-oi fi referit tu cu respect, daca trei rinduri mai jos spui ca trairile lui sint false, ca de fapt a venit pe forum ca sa se plinga si sa batjocoreasca parintii, care ce au facut asa de grav ca i-a spus sa se pieptene si ce i-am mai spus dupa, ce conteaza ca s-a simtit neiubita si neinteleasa etc.
Si nici acum, in mesajul asta. Ai spus ca pe Copilul Captiv ai citit povesti cutremuratoare, cu abuzuri reale. Dar acolo au fost si fete care sint tot captive, desi nu au fost abuzuri reale, in sensul de palpabile in viata lor. Tie si se par abuzuri reale si grave numai cele care lasa urme fizice, negi suferinta celor care au scris acolo, dar care au suferit doar abuzuri emotionale, psihice.
Daca tu nu poti pune egal intre o bataie si o mama care nu vorbeste cu tine, copilul ei, de virsta minora, saptamini intregi, nu-ti zimbeste, nu te alinta, numai pentru ca ai luat o nota proasta, asta nu inseamna ca nu altii nu-l pot pune, ba chiar pot pune si un alt semn pe linga, mai mult decit egal...
Eu imi dau seama ca tu nu intelegi, la inceput m-am suparat pentru tonul tau, dar acum imi dau seama ca poate tu ai mai multa nevoie de ajutor decit Ana. Inca nu stiu de unde iti vine inversunarea si daca ar fi sa fac ceea ce ai spus, adica psihanaliza de doi bani, ceea ce nu fac, nu am nici o treaba cu aceasta, ti-as spune ca tu esti cu un pas in spatele Anei. Realizezi ca-ti vine sa-i aperi prea mult pe parinti, chiar si atunci cind e clar ca al lor copil sufera din cauza lor, dar datoria de a-i iubi si a-i respecta e mai mare.
Eu nu spun ca nu trebuie sa fie mare respectul pentru ei, spun doar ca nu trebuie bagate sub pres erorile. Uite, mie ca mama a copiilor mei, mi-ar trage un semnal de alarma daca as simti in unul din copiii mei nevoia sa ma apere, sa spuna ca uite ce buna e, chiar daca mai face si greseli.
Asta vine de la parinti, un copil e critic, nu are timp si nici nu-si pune problema, la modul sincer, de a lua apararea unui adult. Daca simte nevoia sa o faca, atunci pentru mine ceva nu e in regula. Prefer sa-mi spuna ca sint buna cind, dar nu mai sint la fel de buna atunci cind... In primul caz ma fac sa ma simt bine, inseamna ca a ajuns la ei ce am vrut, in al doilea caz trebuie sa vad ce se poate face, sa-i explic ce si cum, sa vedem cum facem sa ne intelegem. Dar daca el e trist din cauza mea si nu ma mai considera buna si simte nevoia sa ma apere, pentru mine, mesajul transmis e clar gresit... si ma intristeaza.
Si n-am ratat nimic, Pisigri, ba chiar si printre rinduri am citit. Numai ca mie mi se pare normal ca Ana sa faca asta, ea e cea incoltita, ea e cea care a cerut ajutor. Tu ai venit de pe pozitia omului fara probleme, echilibrat, care vede lucid situatia. Asa ca, nu are ce sa te deranjeze ceea ce-ti spune Ana, insa ce spui tu, poate sa o una la pamint. Si i-ai spus lucruri destul de dure... si ar fi in regula, daca s-ar fi intrezarit si scopul.
Tot aduceti vorba despre alte subiecte, nu stiu daca ai observat ca, desi am vrut sa intru la cel pe care il mentionati, nu am mai intrat si am renuntat si sa-l mai citesc, exact din motivul evidentiat aici. Si desi tu acolo, pina unde am citit eu, esti blinda, aici nu ai fost. Poate pentru ca acolo autoarea subiectului este o mama, iar aici un copil al unei mame!?!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
simplyana_m spune:
Calipso, Ana e acolo unde a fost tot timpul. Are 5 postari la acest subiect, cu tot cu introducere, cuprins si incheiere. Cine a avut urechi de auzit (ma rog, ochi de citit), a facut-o inca de la primele doua postari, a confirmat chiar ea in cea de-a treia. In a patra deja se adresa separat celor care inteleg, ca le multumeste pentru prestatie, iar celor care nu inteleg (iata-ti si "tabara", Pisigri), sa nu se mai zbata, ca ea nu vede rostul. Deja in a cincea postare, e mai mult decat enervata de cele neintelegatoare, cum nu mai termina odata cu scandalul ieftin si superficialitatea pitiponceasca, iar celor intelegatoare li se ofera deznodamantul: nu poate trai fara iubirea celei ce n-a iubit-o niciodata, Ana va lasa de la ea, si va remedia situatia - inca nu se stie cum. Recunosc niste puncte de suspensie in acest final, dar eu cred ca sunt pentru un adaos de dramatism...
http://www.lucamic.blogspot.com/
nelia spune:
simplyana_m, acum esti satisfacuta. Ana va citi si va intelege ca mama ei are dreptate, ea este cea care nu e in regula.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
daniela_b spune:
citat din mesajul lui pisigri Da, sincer cred ca asta vreau. Imi este greu sa o inteleg, nu ii contest suferinta. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Asadar, desi nu ii contesti suferinta, vrei s-o trezesti la realitate.
Pe ea vrei s-o trezesti la realitate, nicidecum pe mama ei care, inteleg ca nu ti-a atras atentia prin faptul ca e cea care a "produs" suferinta.
La aceasta "judecata" este chemata, deci, Ana si doar ea, nu si mama ei care iata, e o mama norocoasa, are aparatori atit de buni, sa-i numim aici "tabara".
Sa-l judecam si sa-l punem la zid pe cel care sufera. Iata noul trend la subiect.
Bine.
S-o luam altfel.
De ce tu, pisigri, vrei s-o trezesti la realitate pe Ana?
Stii, nimeni nu scrie la un subiect daca nu are un interes, oarecare, mai mult sau mai putin mare sau mic:
-se identifica oarecum cu una dintre cele doua parti
-il calca pe nervi cel care a deschis subiectul, fara o motivatie specifica ( de exemplu: e un troll, iaca de-aia nu poci sa-l sufar...)
-are timp de pierdut
-are studii in domeniu si ceva experienta, il pasioneaza domeniul
-studiaza natura umana asa, de plictiseala
Tu, pisigri, de ce vii aici?
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii